Kuvan henkilöllä oli niin kiire purskuttelemaan öljyä, ettei hän ehtinyt edes pukeutua. Kuva Shutterstock
Kuvan henkilöllä oli niin kiire purskuttelemaan öljyä, ettei hän ehtinyt edes pukeutua. Kuva Shutterstock

Ota uusi aamurutiini ja purskuttele öljyä suussasi kaksikymmentä minuuttia. Kuulostaa ällöttävältä, mutta palkinnoksi luvataan terveyttä ja kauniimmat hampaat.

Suun puhdistaminen öljyä purskuttelemalla ei ole mikään uusi juttu, vaan pohjautuu tuhansia vuosia vanhaan intialaiseen ayurveda-perinteeseen.

Purskutteluun on nyt hurahtanut bloggaaja jos toinenkin. Ja mitä bloggaajat edellä, me muut kohta perässä.

Suu on tunnetusti ihmiskehon pöpöisin paikka, ja öljyn väitetään vetävän puoleensa (siitä nimi oil pulling) bakteereita ja kuona-aineita, jolloin ne eivät pääse suusta elimistöön.

Purskutteluun hurahtaneiden mukaan homma tekee hyvää hampaiden lisäksi koko keholle. Sen väitetään poistavan plakkia, auttavan vertavuotaviin ja vetäytyviin ikeniin sekä valkaisevan hampaita luonnollisesti.

Lääke krapulaan?

Aamuisin tehtynä purskuttelu voi vähentää turvotusta kasvoista ja suo helpotusta allergiseen nuhaan. Jotkut väittävät purskuttelun tepsivän myös akneen, migreeniin ja jopa selättävän krapulan.

Purskuttamiseen sopii mikä tahansa kylmäpuristettu kasviöljy. Halvin vaihtoehto lienee rypsiöljy, mutta puuhaan suositellaan neitsytkookosöljyä sen miellyttävän maun vuoksi. Antibakteerisen neitsytkookosöljyn uskotaan myös ehkäisevän viruksia ja tulehduksia.

Purskuttelusta on eniten hyötyä silloin, kun se tehdään heti herättyä aamusuuhun eli kun ei ole vielä syönyt eikä juonut mitään.

Kovan luokan purskuttelijat suorittavat toimenpiteen 2–3 kertaa päivässä, aina ennen ruokailua.

Näin se toimii

Ota ruokalusikallinen öljyä ja purskuttele sitä suussasi rauhallisesti 15–20 minuutin ajan. Suoraan purkista lusikoituna kookosöljy on kankeaa, mutta sulaa suussa nopeasti.

Öljyä ei tarvitse purskutella samalla raivolla kuin suuvettä ellei sitten välttämättä halua kipeitä leukoja.

Joogit ovat purskuttelun ajan paikoillaan, keskittyvät hetkeen ja ovat läsnä, mutta me muut voimme keitellä samalla vaikka aamukahvit ja käydä suihkussa.

Öljy muuttuu suussa paksummaksi ja hiukan vaahtoavaksi, mutta se onkin tarkoitus. Jos sen olomuoto on sama kuin aloittaessa, ei ole purskutellut tarpeeksi kauan.

Homma kuulostaa oksettavammalta mitä oikeasti on. Mutta jos touhu alkaa oksettaa kesken, sen voi keskeyttää ja jatkaa kohta uudestaan.

Sylje öljy aina biojätteeseen, älä viemäriin, sillä kovettuessaan se voi tukkia röörit!

Mutta toimiiko se?

Purskuttelun jälkeen suu huuhdotaan haalealla suolavedellä ja sen jälkeen hampaat pestään ja langataan tavallisesti. Jos purskuttelusta ei muuta hyötyä olisikaan, niin ainakin lanka sujahtaa hammasväleihin kuin rasvattuna.

Puuhaa pitäisi jatkaa säännöllisesti vähintään kahden viikon ajan ennen kuin hyödyt alkavat näkyä.

Hammaslääkäreiden mukaan purskuttelusta ei oikeasti ole hyötyä, mutta ei haittaakaan. Asiantuntijat sanovat, että ainoa, mihin se voi oikeasti auttaa, on suun limakalvojen kuivuus.

Toimittaja testaa kahden viikon ajan purskuttelua ja raportoi tuloksista myöhemmin.