Kuvan henkilöllä oli niin kiire purskuttelemaan öljyä, ettei hän ehtinyt edes pukeutua. Kuva Shutterstock
Kuvan henkilöllä oli niin kiire purskuttelemaan öljyä, ettei hän ehtinyt edes pukeutua. Kuva Shutterstock

Ota uusi aamurutiini ja purskuttele öljyä suussasi kaksikymmentä minuuttia. Kuulostaa ällöttävältä, mutta palkinnoksi luvataan terveyttä ja kauniimmat hampaat.

Suun puhdistaminen öljyä purskuttelemalla ei ole mikään uusi juttu, vaan pohjautuu tuhansia vuosia vanhaan intialaiseen ayurveda-perinteeseen.

Purskutteluun on nyt hurahtanut bloggaaja jos toinenkin. Ja mitä bloggaajat edellä, me muut kohta perässä.

Suu on tunnetusti ihmiskehon pöpöisin paikka, ja öljyn väitetään vetävän puoleensa (siitä nimi oil pulling) bakteereita ja kuona-aineita, jolloin ne eivät pääse suusta elimistöön.

Purskutteluun hurahtaneiden mukaan homma tekee hyvää hampaiden lisäksi koko keholle. Sen väitetään poistavan plakkia, auttavan vertavuotaviin ja vetäytyviin ikeniin sekä valkaisevan hampaita luonnollisesti.

Lääke krapulaan?

Aamuisin tehtynä purskuttelu voi vähentää turvotusta kasvoista ja suo helpotusta allergiseen nuhaan. Jotkut väittävät purskuttelun tepsivän myös akneen, migreeniin ja jopa selättävän krapulan.

Purskuttamiseen sopii mikä tahansa kylmäpuristettu kasviöljy. Halvin vaihtoehto lienee rypsiöljy, mutta puuhaan suositellaan neitsytkookosöljyä sen miellyttävän maun vuoksi. Antibakteerisen neitsytkookosöljyn uskotaan myös ehkäisevän viruksia ja tulehduksia.

Purskuttelusta on eniten hyötyä silloin, kun se tehdään heti herättyä aamusuuhun eli kun ei ole vielä syönyt eikä juonut mitään.

Kovan luokan purskuttelijat suorittavat toimenpiteen 2–3 kertaa päivässä, aina ennen ruokailua.

Näin se toimii

Ota ruokalusikallinen öljyä ja purskuttele sitä suussasi rauhallisesti 15–20 minuutin ajan. Suoraan purkista lusikoituna kookosöljy on kankeaa, mutta sulaa suussa nopeasti.

Öljyä ei tarvitse purskutella samalla raivolla kuin suuvettä ellei sitten välttämättä halua kipeitä leukoja.

Joogit ovat purskuttelun ajan paikoillaan, keskittyvät hetkeen ja ovat läsnä, mutta me muut voimme keitellä samalla vaikka aamukahvit ja käydä suihkussa.

Öljy muuttuu suussa paksummaksi ja hiukan vaahtoavaksi, mutta se onkin tarkoitus. Jos sen olomuoto on sama kuin aloittaessa, ei ole purskutellut tarpeeksi kauan.

Homma kuulostaa oksettavammalta mitä oikeasti on. Mutta jos touhu alkaa oksettaa kesken, sen voi keskeyttää ja jatkaa kohta uudestaan.

Sylje öljy aina biojätteeseen, älä viemäriin, sillä kovettuessaan se voi tukkia röörit!

Mutta toimiiko se?

Purskuttelun jälkeen suu huuhdotaan haalealla suolavedellä ja sen jälkeen hampaat pestään ja langataan tavallisesti. Jos purskuttelusta ei muuta hyötyä olisikaan, niin ainakin lanka sujahtaa hammasväleihin kuin rasvattuna.

Puuhaa pitäisi jatkaa säännöllisesti vähintään kahden viikon ajan ennen kuin hyödyt alkavat näkyä.

Hammaslääkäreiden mukaan purskuttelusta ei oikeasti ole hyötyä, mutta ei haittaakaan. Asiantuntijat sanovat, että ainoa, mihin se voi oikeasti auttaa, on suun limakalvojen kuivuus.

Toimittaja testaa kahden viikon ajan purskuttelua ja raportoi tuloksista myöhemmin.

Iho kiittää, kun kurkuman ja hunajan vaikutukset yhdistää naamioon.

Nyt on kovat lupaukset. Reddit-sivuston kauneusgurut nimittäin hehkuttavat kasvonaamiota, jossa on vain kaksi keittiön kaapeista löytyvää ainesosaa – ja joka parantaa melkein kaikki iho-ongelmat.

Kehut ovat muun muassa tällaisia:

”Vau. Ihoni on kirkas, punoitus on melkein kokonaan poissa, enkä kärsi kuivuudesta. Huikeaa.”

”Tulehduksia hillitsevä, bakteereja ja sieniä tappava, punoitusta vähentävä, ultrakosteuttava...”

Ihmekasvonaamio sekoitetaan kurkumajauheesta ja hunajasta, joiden hyvät vaikutukset ovat olleet tiedossa jo pitkään. Nyt ne vain on tajuttu yhdistää ihonhoidossa, ja kaikkien aikojen DIY-naamio on syntynyt.

 

Turmeric Honey Face Mask 🙊 it looks weird I know! But the amount my skin has improved since using natural ingredients about 8 months ago and only natural 🍃.... has made a huge improvement and I mean HUGE! I did have pictures of my skin 8 months ago when it was really bad but they got deleted. I had atleast 10 cystic painful pimples on each side of my neck, could have been dermatitis and atleast 30 on my face 😫. I've suffered with acne since I was 15. I had tried multiple things cosmetic to fix it, I also tried antibiotics, proactive, birth control and accutane. With cleaning up my diet, my thoughts about my skin and switching to all natural ingredients, I barely suffer from acne anymore, I get the occasional one or two like everyone else😊 #naturalskincare #tumericmask #acnesufferer #tumerichoneymask

Henkilön Katie Elaine (@katieelainepletch) jakama julkaisu

Hunajanaamiota ylistetään myös Instagramissa. Katie Elaine kirjoitti ihonsa kunnon paranneen huomattavasti kahdeksan kuukauden luonnonkosmetiikkakokeilun jälkeen. Lisäksi hän korjasi ruokavaliotaan.

– Hädin tuskin kärsin aknesta enää, minulle tulee satunnainen näppy tai pari, kuten kaikille muillekin, 15-vuotiaasta asti aknesta kärsinyt ja lukuisia muita hoitokeinoja kokeillut nainen kertoi.

Kaksi superainetta

Hunajalla on antibakteerisia ja -mikrobisia ominaisuuksia, joiden ansiosta se auttaa esimerkiksi sieni-infektioihin, psoriasikseen, kuivuuteen ja jopa palovammoihin, Marie Clairen haastattelema ihotautilääkäri Joshua Zeichner selittää. Kurkuman hyödyt ovat antibakteeristen ominaisuuksien lisäksi sen sisältämissä antioksidanteissa, joten mauste sopii aknen, pigmenttiläiskien ja ryppyjen hoitoon. Zeichner suositteleekin hunaja-kurkumanaamiota erityisesti akneiholle.

Halpa ja helppokin se on. Ota sen verran hunajaa, kun arvelet tarvitsevasi kasvoillesi – noin ruokalusikallinen on aika hyvä määrä. Sekoita siihen puoli teelusikallista jauhettua kurkumaa. Levitä seos kasvoille, anna vaikuttaa 10–20 minuuttia ja huuhtele pois.

Ensimmäisen kerran jälkeen ei kannata odottaa ihmeitä, mutta säännöllisessä käytössä ihon luvataan kirkastuvan, silottuvan ja rauhoittuvan.

Marie Claire huomauttaa, että vaaleahipiäisten kannattaa varautua siihen, että keltainen mauste värjää ihon väliaikaisesti. Sitä voi yrittää välttää sekoittamalla naamioon maitoa tai jogurttia tai pesemällä kasvot puhdistusöljyllä. Jos kärsii allergioista, myös hunaja-kurkumanaamiota on hyvä testata ensin pienelle alueelle.

Puuterin sijaan kasvoille kannattaa lisätä kosteutta, jotta meikki näyttää jälleen raikkaalta.

Kun työpäivän jälkeen pitää vielä edustaa freesin näköisenä, meikki yleensä vaatii pientä korjailua. Meikkivoiteen ja puuterin lisääminen kuitenkin tekee ihosta helposti hieman paakkuisen ja saa meikin näyttämään raskaalta.

Jos naamapesuun ja alusta aloittamiseen ei ole aikaa, kannattaa ottaa käyttöön meikkitaiteilija Mary Phillipsin E! Newsille kertomat korjailuvinkit. Phillips meikkaa muun muassa sellaisia nimiä kuin Jennifer Lopez, Chrissy Teigen ja Kardashianit.

Kuvauksissa ja edustustilaisuuksissa julkkisten meikin on pysyttävä jatkuvasti raikkaan näköisenä. Meikkipohjan korjailuun hän suosittelee kahta tuotetta: kosteusvoidetta ja kosteuttavaa kasvosuihketta.

– Yksi vinkki, josta todella pidän, on ottaa hieman Crème de la Mer -voidetta meikkivoidesiveltimeen ja levittää meikin päälle, hän kertoi.

Hän tietenkin suosittelee ökykallista luksusvoidetta, koska työskentelee La Mer -kosmetiikkamerkin kanssa. Uskallamme kuitenkin väittää, että mikä tahansa kevyt kosteusvoide ajaa asian.

Meikkitaiteilija Mary Phillips.

Aloita kosteuttavalla suihkeella – joskus jo se riittää virkistämään ihon ja meikin. Jos iho tuntuu kaipaavan enemmän kosteutta, suihkeen päälle voi lisätä vielä voidetta. Jos pelottaa, että kosteusvoiteen levittäminen pilaa alla olevan meikin, siveltimen sijaan voi myös kokeilla taputella voidetta kasvoille sormilla tai meikkisienen avulla. Kannattaa välttää vetäviä liikkeitä, jotta meikkivoide pysyy paikallaan.

– Lisää sitten hieman meikkivoidetta ja peitevoidetta, ja iho on jälleen raikas, Phillips selittää.

Järjestys on siis tämä: suihke, voide, meikki- ja peitevoide. Puuteriakin voi halutessaan lisätä niihin kasvojen kohtiin, joiden ei toivo kiiltelevän. 

Phillipsin vinkit sopivat etenkin kuivaihoisille. Jos iho on tyypiltään rasvoittuva, meikin korjailu kannattaa aina aloittaa painelemalla ylimääräinen öljy kasvopaperiin. Raikastavat kasvosuihkeet sopivat hyvin myös rasvoittuvalle iholle.