Kuvan henkilöllä oli niin kiire purskuttelemaan öljyä, ettei hän ehtinyt edes pukeutua. Kuva Shutterstock
Kuvan henkilöllä oli niin kiire purskuttelemaan öljyä, ettei hän ehtinyt edes pukeutua. Kuva Shutterstock

Ota uusi aamurutiini ja purskuttele öljyä suussasi kaksikymmentä minuuttia. Kuulostaa ällöttävältä, mutta palkinnoksi luvataan terveyttä ja kauniimmat hampaat.

Suun puhdistaminen öljyä purskuttelemalla ei ole mikään uusi juttu, vaan pohjautuu tuhansia vuosia vanhaan intialaiseen ayurveda-perinteeseen.

Purskutteluun on nyt hurahtanut bloggaaja jos toinenkin. Ja mitä bloggaajat edellä, me muut kohta perässä.

Suu on tunnetusti ihmiskehon pöpöisin paikka, ja öljyn väitetään vetävän puoleensa (siitä nimi oil pulling) bakteereita ja kuona-aineita, jolloin ne eivät pääse suusta elimistöön.

Purskutteluun hurahtaneiden mukaan homma tekee hyvää hampaiden lisäksi koko keholle. Sen väitetään poistavan plakkia, auttavan vertavuotaviin ja vetäytyviin ikeniin sekä valkaisevan hampaita luonnollisesti.

Lääke krapulaan?

Aamuisin tehtynä purskuttelu voi vähentää turvotusta kasvoista ja suo helpotusta allergiseen nuhaan. Jotkut väittävät purskuttelun tepsivän myös akneen, migreeniin ja jopa selättävän krapulan.

Purskuttamiseen sopii mikä tahansa kylmäpuristettu kasviöljy. Halvin vaihtoehto lienee rypsiöljy, mutta puuhaan suositellaan neitsytkookosöljyä sen miellyttävän maun vuoksi. Antibakteerisen neitsytkookosöljyn uskotaan myös ehkäisevän viruksia ja tulehduksia.

Purskuttelusta on eniten hyötyä silloin, kun se tehdään heti herättyä aamusuuhun eli kun ei ole vielä syönyt eikä juonut mitään.

Kovan luokan purskuttelijat suorittavat toimenpiteen 2–3 kertaa päivässä, aina ennen ruokailua.

Näin se toimii

Ota ruokalusikallinen öljyä ja purskuttele sitä suussasi rauhallisesti 15–20 minuutin ajan. Suoraan purkista lusikoituna kookosöljy on kankeaa, mutta sulaa suussa nopeasti.

Öljyä ei tarvitse purskutella samalla raivolla kuin suuvettä ellei sitten välttämättä halua kipeitä leukoja.

Joogit ovat purskuttelun ajan paikoillaan, keskittyvät hetkeen ja ovat läsnä, mutta me muut voimme keitellä samalla vaikka aamukahvit ja käydä suihkussa.

Öljy muuttuu suussa paksummaksi ja hiukan vaahtoavaksi, mutta se onkin tarkoitus. Jos sen olomuoto on sama kuin aloittaessa, ei ole purskutellut tarpeeksi kauan.

Homma kuulostaa oksettavammalta mitä oikeasti on. Mutta jos touhu alkaa oksettaa kesken, sen voi keskeyttää ja jatkaa kohta uudestaan.

Sylje öljy aina biojätteeseen, älä viemäriin, sillä kovettuessaan se voi tukkia röörit!

Mutta toimiiko se?

Purskuttelun jälkeen suu huuhdotaan haalealla suolavedellä ja sen jälkeen hampaat pestään ja langataan tavallisesti. Jos purskuttelusta ei muuta hyötyä olisikaan, niin ainakin lanka sujahtaa hammasväleihin kuin rasvattuna.

Puuhaa pitäisi jatkaa säännöllisesti vähintään kahden viikon ajan ennen kuin hyödyt alkavat näkyä.

Hammaslääkäreiden mukaan purskuttelusta ei oikeasti ole hyötyä, mutta ei haittaakaan. Asiantuntijat sanovat, että ainoa, mihin se voi oikeasti auttaa, on suun limakalvojen kuivuus.

Toimittaja testaa kahden viikon ajan purskuttelua ja raportoi tuloksista myöhemmin.

Miten ihmeessä lentoemännät sen tekevät? Hanna, Anna ja Jenni kertovat, kuinka onnistuvat näyttämään freeseiltä jopa mannertenvälisen lennon ajan.

Hanna Majaniemi luottaa huolelliseen ihonhoitoon ja puuteripapereihin.
Hanna Majaniemi luottaa huolelliseen ihonhoitoon ja puuteripapereihin.

Hanna Majaniemi, 31: Luottopunan turvin

”Asun Hämeenlinnassa, ja työmatkaan lentokentälle menee tunti. Minulla on kaksi lasta, ja haluan käyttää mahdollisimman vähän aikaa töihin valmistautumiseen. Olen (1) opetellut tekemään työmeikin kymmenessä minuutissa. Menen siitä, missä aita on matalin.

Pääsen meikkauksessa helpolla, koska hoidan ihoani hyvin. (2) Puhdistan kasvot huolellisesti aamuin illoin. Pitkässä työvuorossa saatan päästä pesulle vasta 20 tunnin kuluttua, joten ihoa on hoidettava hyvin silloin, kun siihen on mahdollisuus. Hotelliin tai kotiin päästyäni käytän aina (3) syväpuhdistavaa kuorintaa.

Sekaihoni kiiltää töissä helposti. Olen kuitenkin huomannut, että puuterin kerrostaminen vain pahentaa tilannetta. Siksi ostan nykyään aina virkapuvun taskuun (4) puuteripapereita, joilla painelen nopeasti kiillon pois nenänpielistä, otsalta ja leuasta. Lopputulos on huomattavasti kauniimpi kuin kuusi kerrosta puuteria.

En aiemmin pitänyt itselläni punaisesta huulipunasta, mutta nyt olen opetellut käyttämään sitä. (5) Huulituotteet ovatkin korvanneet meikkipussissani luomivärit lähes kokonaan. Yksi kiinnekohta kasvoissa riittää mielestäni hyvin, ja huulipuna on nopea ja vaivaton levittää.

Etsin pitkään hyvää punaa, koska huuleni kuivuvat lentokoneen ilmastoinnissa puolessa tunnissa, vaikka olisin laittanut alle kolme kerrosta huulirasvaa. Nyt käytössäni on (6) hoitava, öljypohjainen pinkki kiilto, joka saa hampaani näyttämään kirkkailta. Puhun koneessa hirveästi, kun palvelen 200–300 asiakasta, eli huulipunan täytyy olla pysyvää sorttia. Peiliin ei ole aikaa vilkuilla.

Kaukolennolle (7) en tee suuria nutturavirityksiä, enkä suosittele niitä matkustajillekaan. Ne menevät vain nukkuessa sotkuun. Samasta syystä levitän (8) ripsiväriä vain ohuen kerroksen ja valitsen aina vedenkestävän version.”

Hannan työtä voi seurata Instagramissa tilillä @hannamiam

 

Anna Laakkonen on kouluttautumassa meikkaajaksi lentoemännän työnsä ohella.
Anna Laakkonen on kouluttautumassa meikkaajaksi lentoemännän työnsä ohella.

Anna Laakkonen, 27: Kaikki alkaa unesta

”Kauneudenhoitoni alkaa unesta. (9) Pyrin nukkumaan aina, kun voin, koska vuorotyöni on raskasta.

Kun olen levännyt, (10) menen lenkille, jotta iho saa happikylpyjä lentokoneilman jälkeen. Uskon, että liikunta ja (11) hyvä ravinto ovat tärkeitä kauneusrutiineja. En luista tavoistani koskaan, sillä muuten työ alkaisi näkyä kropassa ja kasvoilla.

Kuiva ihoni kaipaa lennolla paljon kosteutusta. Suosittelen hankkimaan lentoa varten (12) matkakokoisen meikin viimeistelysuihkeen. Kosteutuksen lisäksi se auttaa meikkiä kestämään haastavissa olosuhteissa.

Saatan käyttää työmeikin tekoon jopa tunnin. (13) Hyvä pohjatyö takaa sen, ettei minun tarvitse korjailla meikkiä lennolla lainkaan. Lisään ainoastaan huulipunaa, joka kuluu väkisinkin. (14) Omalle ihotyypille sopivan meikkivoiteen löytäminen on tärkeintä. Kannattaa muistaa, ettei kaverin suositus ole aina paras vaihtoehto itselle. Nyt olen innostunut (15) mineraalimeikkipohjasta, koska se on puuterinen eikä vie tilaa sallituilta nesteiltä.

Vapaalla pesen kasvot heti kun mahdollista ja (16) nautin meikittömyydestä.

En värjää hiuksiani tai kulmiani. Arvostan jokaisen naisen luonnollista kauneutta ja toivon, ettei sitä peiteltäisi. Esimerkiksi omaa etnistä alkuperäänsä kannattaa arvostaa ja korostaa. Olen kouluttautumassa nykyisen työni ohella meikkaajaksi, koska haluaisin auttaa naisia tuomaan parhaat puolensa esiin.”

Jenni Wallen, 45: Kosteutus on tärkeintä

”Olen ollut alalla jo 23 vuotta ja rikon varmaankin yleisiä mielikuvia lentoemännistä. Vapaalla saatan lähteä kotoa tukka solmussa ja ilman meikkiä. Töihin toki laittaudun, mutta hyvin hillitysti. (17) En ole koskaan esimerkiksi käyttänyt meikkivoidetta. Olen toki onnekas, että ihoni näyttää hyvältä ilmankin. Mielestäni ihminen saa kuitenkin ikääntyä. Meissä näkyvät elämän rypyt, ilot ja surut. Kaikkea ei tarvitsekaan peittää.

(18) Korostan pisamiani aurinkopuuterilla ja häivytän mahdolliset hormoninäpyt ja tummat silmänaluset (19) peiteaineella.

Suosin (20) ripsivärejä, joiden poistoon riittää pelkkä lämmin vesi. Ne myös pysyvät hyvin, vaikka koneessa nukkuu tai hikoilee.

Lentokoneessa on niin kuiva sisäilma, että käytän kosteuttavia tuotteita. Yksi ikisuosikkini on (21) Himalaya Herbals, jonka voiteita saa nykyään Suomestakin. Aiemmin hamstrasin niitä Intian-pysähdyksillä paikallisista apteekeista. Merkin tuotteissa on mielestäni loistava hinta-laatusuhde.

Meidän kannattaisi mielestäni kuitenkin vetää enemmän kotiin päin. Siksi käytän mielelläni myös esimerkiksi Lumenen tuotteita, joissa hyödynnetään kotimaisia raaka-aineita. (22) Silmänympärysihoa kosteutan geelillä, jota voi hyvin taputella lisää kesken lennonkin.

Pakkaan töihin aina (23) silmätipat ja (24) nenäöljyä, joka kosteuttaa kuivat limakalvot. Yritän muistaa hoitaa myös niitä kohtia kehossani, jotka jäävät helposti vähemmälle huomiolle. Esimerkiksi hiuspohja kuivuu lennolla siinä missä kasvotkin. Sitä kosteutan (25) arganöljyllä.

Lennon jälkeen kannattaa olla armollinen itselleen. Rankan treenin sijaan vien koiran (26) rennolle kävelylenkille ja annan itselleni aikaa palautua.”

Lue lisää Hannan, Annan ja Jennin luottotuotteista täältä!

Meikkivoidesiveltimellä saa aikaan peittävän ja kauniin meikkipohjan, kun etenee vähän kerrallaan.

Munanmuotoiset meikkisienet eivät suotta ole nousseet suursuosioon. Niiden avulla tumpelompikin onnistuu meikkivoiteen levittämisessä, sillä sieni imee liian meikin itseensä ja jättää jälkeensä kevyen, heleän ja tasaiseksi meikatun ihon.

Meikkivoidesivellin ei ime, minkä takia pohjasta saattaa tulla paakkuinen tai epätasainen. Sen avulla on kuitenkin mahdollista saada peittävämpi pohja kuin sienellä, ja joidenkin meikkivoiteiden kanssa suositellaankin käytettäväksi nimenomaan sivellintä. Se on yllättävän helppoa, eikä siveltimen käyttöä kannata turhaan pelätä!

Siveltimen käyttäjän helmasynti ja merkittävin syy ongelmiin on, että meikkivoidetta tulee levitettyä helposti liikaa. Se johtuu usein siitä, että meikkivoiteen levittää kasvoille

a) suoraan purkista eli kerralla koko sen määrän, jonka ajattelee tarvitsevansa, tai

b) tuubista ensin siveltimeen ja siveltimestä suoraan kasvoille.

Meikkaaja ja Youtube-tähti Wayne Goss neuvoo videollaan levittämään meikkivoidetta ensin kämmenselälle ja siitä sormenpäällä töpötellen kasvoille. Sitten meikkivoide häivytetään siveltimellä pyöritellen. Kannattaa edetä kerroksittain, pieni määrä kerrallaan. Silloin meikkivoide pääsee imeytymään ihoon ja sitä tulee käytettyä vain sen verran kuin oikeasti tarvitsee.

Yllättävän pieni määrä meikkivoidetta riittää peittämään koko kasvot. Kallista tavaraa ei mene hukkaan, ja ihosta tulee paakuton ja luonnollisemman näköinen kuin isommalla voidemäärällä.

Perinteisellä litteällä meikkivoidesiveltimellä on vaikea saada aikaan tasaista jälkeä. Wayne Gossin mukaan se sopii paremmin meikkivoiteen levittämiseen iholle ennen sienellä häivytystä. Videolla Wayne Goss näyttää myös, miten kasvojen korostus ja varjostus tehdään meikkivoiteen alle.