Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Luonnonkosmetiikasta on tullut melkoinen bisnes. Viherpesu ei kuitenkaan enää hämää tuoteselosteita syynääviä kuluttajia.

Tunnelma latvialaisen omakotitalon pihalla ei voisi olla idyllisempi. Auringonvalo vetää silmät sirrilleen ja käsi hakeutuu vähän väliä kulhoon, joka on kukkuroillaan kirsikoita. Kun vielä lasissa­ helmeilee talon isännän valmistama tahmean makea omenaviini, meinaa unohtaa, että tässähän ollaan työtehtävissä.

Olemme luonnonkosmetiikkabrändi Mádaran perustajan Lotte Tisenkopfan kotona kuulemassa luonnonkosmetiikasta ja puhtaan kauneuden ilosanomasta. Seuraavana päivänä Lotte vie meidät kesämökilleen, missä nautimme hänen vanhempiensa valmistamia ruokia, hätistelimme varpusen kokoisia­ paarmoja ja poimimme yrttejä niityltä. Kotimatkalle lähdemme lämpimien halausten saattelemina.

Lotte ja muut mádaralaiset vaikuttavat äärimmäisen hurmaavilta ja sympaattisilta – ja erittäin taitavilta hoitamaan pr:ää ja tekemään bisnestä.

Luonnonkosmetiikka ei enää ole pienten piirien puuhastelua. Yhä useampi kuluttaja tavaa meikki­hyllyllä purkkien pienet tekstit todella tarkkaan. Syynissä on, sisältääkö tuote mineraaliöljyä,­ akrylaatteja, silikonia tai parabeeneja. Eipä siis ihme, että hyllyille ladotaan kiihtyvään tahtiin tuotteita, joista näitä monien välttelemiä aineita­ ei löydy. Kun kasvokreemi on parabeeniton tai mikä tahansa -ton, se tuntuu turvalliselta.

Asiaan perusteellisesti vihkiytyneille ei riitä muutaman ainesosan välttely, vaan tuotteen pitää olla niin luonnonmukainen kuin mahdollista. Luonnonkosmetiikan suosiota kasvattavat ympäristötietoisuuden lisääntyminen ja luomuruokabuumi. Kun padassa porisee­ einesten sijaan luomubataatti­muhennos, tuntuu järkevältä miettiä myös sitä, mitä iholleen sivelee.

Onko paniikkiin syytä?

Moni pohtii nykyään, tohtiiko perinteistä kosmetiikkaa käyttää. Teknokemian Yhdistyksestä kuitenkin muistutetaan, että joka ikisen kaupoista löytyvän kosmetiikkatuotteen täytyy olla turvallinen, olipa se luonnon­mukainen tai ei.

– Se, että tuote on luonnonkosmetiikkaa, ei ole tae turvallisuudesta. Ei myöskään voida väittää, että jokin tuote olisi kemikaaliton, sillä vesikin on kemikaali, yhdistyksen asiantuntija Eeva-Mari Karine­ sanoo.

Hän myös tarkentaa, että kemiallisesti ei ole merkitystä, onko aine peräisin luonnosta vai valmistettu synteettisesti. Käytännössä siis kedon­ kukkasesta napattu ja laboratoriossa tehty aine voi olla yksi ja sama asia molekyylitasolla. Esimerkiksi metyyliparabeenia on mustikassakin.

Luonnonkosmetiikkaan satsaavat toivovat ennen kaikkea, ettei heidän käyttämissään tuotteissa ole itselle tai ympäristölle haitallisia aineita. Tähän haluun isojenkin kosmetiikkafirmojen on ollut pakko vastata, sillä luonnon­mukaisemman kauneuden buumi on niin vahva.

Kosmetiikkateollisuudessa ei olla trendistä pelkästään innoissaan, sillä samalla joudutaan pohtimaan luopumista sellaisistakin aineista,­ jotka ovat hyvin siedettyjä, kuten säilöntäaineena käytetyistä parabeeneista. 

Parabeeneja käytetään yleisesti sampoissa, voiteissa, hammas­tahnoissa ja deodoranteissa. Ne ovat hyödyllisiä, sillä ne estävät tehokkaasti bakteerien ja sienten kasvua. Parabeenien ongelma on, että niiden on epäilty aiheuttavan hedelmällisyysongelmia ja ne saattavat lisätä rintasyövän riskiä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kosteusvoiteiden parabeenit voivat myös voimistaa UVB-säteilyn haittavaikutuksia. Tutkimusten mukaan kosmetiikan käyttäjät eivät kuitenkaan nykyisellään altistu parabeeneille­ liikaa, eivätkä ne siksi ole riski. Tilannetta kuitenkin seurataan, ja moni haluaa pelata varman päälle. Niin myös Mádaran Lotte Tisenkopfa.

– Monia sellaisia ainesosia on jo kielletty, joita aiemmin pidettiin turvallisina, hän sanoo.

Pro Luonnonkosmetiikka ry:n puheen­johtaja­ Ann-Mari Patshijew on samoilla linjoilla.

– Minulta kysytään usein, mitä hyötyä luonnonkosmetiikan käyttämisestä on. Minusta kannattaisi miettiä sitä, mitä hyötyä lisäaineiden käyttämisestä on. Esimerkiksi sampoisiin lisätään vaahtoa luovaa kemikaalia eli sulfaattia vain siksi, että vaahto antaa vaikutelman tehokkaasta tuotteesta. Vaahdolla ei ole mitään­ tekemistä­ sen kanssa, peseekö­ sampoo hyvin vai ei.

Jos on allerginen sulfaateille, luonnonkosmetiikkasampoo on turvallinen vaihtoehto. Aina luonnonkosmetiikka ei kuitenkaan ole hyvä vaihtoehto allergisille, koska tuotteen ainesosille voi herkistyä niiden alkuperästä riippumatta.

Viherpesu ei enää hämää

Luonnonkosmetiikkabuumin alkaessa moni kosmetiikkapurkki alkoi näyttää entistä "luonnollisemmalta". Tuotteita viherpestiin, jotta ne houkuttelisivat tiedostavia kulut­tajia.

Ann-Mari Patshijewin mukaan kosmetiikkabisneksessä eletään nyt murrosvaihetta, jossa luonnonkosmetiikka erottuu selkeästi perinteisestä­ kosmetiikasta. Kuluttajia on entistä vaikeampi hämätä, sillä purkkien kyljistä osataan hakea­ sertifikaatteja, jotka todistavat sisällön olevan luonnonkosmetiikkaa. Myös monet perinteiset kosmetiikkafirmatkin, kuten Oriflame ja Yves Rocher, ovat alkaneet valmistaa myös sertifikaattikelpoisia tuotteita.

Luonnonkosmetiikassa niin pakkausten kuin tuotantoprosessienkin pitää olla eettisiä ja ekologisia, ja vaatimukset ulottuvat yksityiskohtiin saakka. Esimerkiksi mehiläisvaha – ehta luonnontuote – kelpaa raaka-aineeksi vain, jos kuningatarmehiläiseltä ei revitä siipiä ja se saa pöristellä luonnossa vapaana.

Se, että kaikki kosmetiikka olisi tulevaisuudessa luonnonkosmetiikkaa, ei ole mahdollista. Kaikkia synteettisiä aineita ei voida korvata luonnon antimilla jo siitäkin syystä, että tarvittavan raaka-ainemäärän viljeleminen olisi mahdotonta. Teknokemian Yhdistyksen Eeva-Mari Karine kuitenkin toteaa, että on hyvä, jos ihmisillä on vaihtoehtoja. Tähän yhtyy Luonnonkosmetiikka ry:n Ann-Mari Patshijew.

– En pidä hyvä-paha-asetelmasta. On hienoa ja tärkeää, että ihmisillä on mahdollisuus valita.

Hemmottele rohtuneita huulia kotitekoisella naamiolla.

Talvi tuo melkein väistämättä mukanaan kuivaakin kuivemmat huulet. Aina rasvaaminenkaan ei tunnu auttavan.

Ykkösvinkki rohtuneiden huulten hoitoon ja ehkäisyyn on kuitenkin huulten suojaaminen. WebMD-sivustolla selitetään, että huulissa ei ole talirauhasia, jotka tuottaisivat hoitavaa öljyä omasta takaa. Lisäksi huulet ovat lähes aina paljaat ja luonnonvoimien armoilla.

Syksyllä Helsingin Sanomien haastattelema asiantuntija neuvoi, että kannattaa valita huulirasva, jonka ainesosaluettelo on mahdollisimman lyhyt. Silloin tuote ei todennäköisesti sisällä mitään allergisoivaa tai ärsyttävää ainetta. Huulet voi suojata ja kosteuttaa vaseliinilla tai perusvoiteella. Jutussa ihotautilääkäri huomautti myös, että huulten kuivumisen syy saattaa olla ihotulehdus, jonka voi hoitaa viikon hydrokortisonikuurilla.

Kun perusasiat ovat kunnossa, huuliaan voi vielä helliä kotihoitolla, MyDomaine-sivusto suosittelee. Muun muassa näitä aineita voi kokeilla:

1. Kurkkunaamio

Kylmät kurkkuviipaleet tuntuvat mukavilta silmillä, mutta rauhoittavat ja kosteuttava kurkku on hyväksi myös huulille, koostuuhan se enimmäkseen vedestä. Lisäksi kurkku sisältää c-vitamiinia. MyDomaine suosittelee muussaamaan muutaman siivun ja levittämään mössön huulille naamioksi. 

2. Aloe vera

Lääkeaaloe eli aloe vera on yksi luonnon ihoa rauhoittavista ihmeaineista, ja sillä voi hoitaa myös huulia. Katso Youtubesta vinkit aaloen lehden leikkaamiseen. Säilytä lehden sisältä paljastuvaa geeliä ilmatiiviissä purkissa jääkaapissa. Sivele huulille päivittäin.


3. Vihreä tee -pussit

Vihreä tee sisältää antioksidantteja ja tanniineja, jotka kosteuttavat ihoa. Huljuta teepussia kuumassa vedessä, anna sen jäähtyä ja laita huulille muutamaksi minuutiksi. (Valmiin teen voit tietenkin juoda – antioksidantteja myös sisäisesti!) MyDomainen mukaan parhaan hyödyn saa, kun teepussihoidon toistaa päivittäin.

4. Ruusunlehdet ja maito

Sekoitus kuulostaa erikoiselta, mutta ruusunlehdet sisältävät ravitsevaa e-vitamiinia, maidon maitohapot kuorivat ihoa ja maidon sisältämä rasva kosteuttaa. Tiputa muutama ruusunlehti (raaka)maitoon likoamaan kahdeksi tai kolmeksi tunniksi. Kun ruusunlehdet ovat lionneet, muussaa ne tahnaksi ja levitä huulille. Huuhtele naamio kylmällä vedellä 20 minuutin vaikutusajan jälkeen.

Kun takaisin nukkumaan meneminen ei ole mahdollista, ratkaisu on meikkipussissa. 

Jos peilistä katsoo niin sanottu nukkuneen rukous, mutta tavoitteena ovat hehkuvat kasvot, kokeile näitä vinkkejä.

1. Valitse persikkaa 

Lämpimät meikkisävyt tuovat kasvoille hehkua paremmin kuin viileät värit. Jätä sinisen silmämeikin testaus tuonnemmaksi ja kokeile lämpimän persikansävyistä yhden värin meikkiä. Juhlavampaan tilaisuuteen sopii myös oranssin ja punaisen sävyissä hehkuva auringonlaskumeikki.

Faceonomics-kauneusblogia pitävä Lena on lämminsävyisten meikkien mestari. 

2. Käytä punertavaa peitevoidetta

Punaisten ja oranssien sävyjen hierominen silmien läheisyyteen ei ehkä tunnu intuitiivisesti hyvältä meikki-idealta, mutta Popsugarin mukaan lohenpunaiset ja oranssit (vaalealle iholle) sekä mangonväriset ja punaiset (tummalle iholle) peitevoiteet piilottavat parhaiten väsyneiden silmänalusten siniset sekä violetit sävyt. 

3. Sekoita meikkivoiteeseen kasvoöljyä

Öljyllä terästetty meikkivoide hellii talvikuivaa ihoa ja saa kasvot näyttämään heleiltä.

4. Lisää hohdetta luomille

Diskopallon lailla kimaltavat luomet ovat yksi vuoden 2018 kauneustrendeistä, mutta väsähtäneiden silmien herättämiseen riittää vähempikin kimallus. Meikkitaiteilija Neil Scibelli suosittelee Popsugarissa silmämeikkiin hohtavia metallisävyjä.

Hopeinen, reilusti metallinhohtoinen luomiväri kirkastaa väsyneimmänkin katseen.

Hopeaa ja persikkaa luomilla, eli varma piristys ilmeelle.

5.  Valitse kevyttä

Meikkitaiteilija Trish McEvoyn mukaan tönköt pakkelit saavat ihmisen näyttämään entistä väsyneemmältä. Kevyillä koostumuksilla sen sijaan voi saada ihmeitä aikaan. McEvoy suosittelee uupuneen näköisille kasvoille BB-voidetta meikkivoiteen sijaan, huulikiiltoa huulipunan sijaan ja voidemaista poskipunaa puuterisen sijaan.


6. Taivuta ripset

Ripsien taivutus on klassikkoniksi, joka toimii joka kerta: kaarevat ripset saavat silmät näyttämään avoimemmilta. Jos ripsilläsi on tapana suoristua heti taivutuksen jälkeen, lue vinkit kestävämpään kaarevuuteen.

7. Villi kortti: sudi poskipunaa luomille

Neil Scibelli kertoo Popsugarissa, että huippumalli Elle McPherson piristi kerran meikkinsä sipaisemalla pinkinsävyistä poskipunaa keskelle luomivakoa. Koko silmämeikki koheni kuulemma kertaheitolla. Scibelli suosittelee kokeilemaan pienellä määrällä pinkkiä puuterimaista punaa, joka levitetään luomivärisiveltimellä tai nimettömällä.