Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Moni skippaa kasvoveden käytön. Kauneustohtori kertoo, onko siitä haittaa.

Pyyhin joka ilta kasvoni kasvoveteen kostutetulla pumpulilla ennen suihkuun menoa. Tuntuu kuitenkin, ettei siitä ole mitään hyötyä. Onko aine vain kosmetiikkafirmojen keksimä turhake?

Kasvoveden tehtävä on palauttaa iholle sen oma lievästi hapan pH-arvo. PH-arvo palautuu itsestäänkin, mutta siihen kuluu useampi tunti. Niiden aikana iho alkaa kuivua. Kasvovesi poistaa myös meikin rippeet ja jättää iholle raikkaan tunteen.

Käsittely on tarpeen aamuin illoin, sillä se tekee ihosta vastaanottavaisen muille tuotteille.

Jos pyyhit ihon kasvovedellä ja kipaiset sen jälkeen suihkuun, olet tehnyt koko puhdistusoperaation turhaan. Kasvovesi huuhtoutuu viemäriin.

VINKKI!

Voit laittaa kasvovetesi suihkepulloon, mikäli se ei sisällä silmiä ärsyttäviä aineosia. Voit käyttää sitä myös pikavirkistäjänä kasvoille.

Katso kaikki Kauneustohtorin vastaukset täältä.

Onko sinulla kauneus- tai muotiaiheinen pulma, johon kaipaat vastausta? Lähetä kysymyksesi asiantuntijoidemme ratkaistavaksi täällä!

Yllättävän pienillä kikoilla voi saada hajuveden vaikutuksen kestämään pidempään hikoilevalla iholla. 

Mitä kuumemmat kelit, sitä nopeammin hajuvesi haihtuu iholta. Bustle listasi parhaat vinkit tuoksujen käyttöön kesällä. 

1. Kosteuttaminen 

Aurinko kuivattaa ihoa, ja kuiva iho on huono pohja hajuvedelle. Ihon kosteuttaminen vartalovoiteella tai aurinkorasvalla on helppo ratkaisu kuivan ihon pulmaan. 

2. Suihkuta sinne, missä iho on lämmin

Sen sijaan, että sukellat hajuvesipilveen, laita parfyymia täsmäpaikkoihin. Parhaita alueita ovat kehon lämpimät kohdat: esimerkiksi kaula, niska, ranteet, polvitaipeet ja napa. 

3. Säilytä oikein

Kuumuus voi pilata hajuvedet, sillä korkea lämpötila rikkoo hajusteiden kemiallisia siteitä. Tuoksut kannattaakin säilöä viileässä paikassa. Mikäli jääkapissa on tilaa, myös siellä voi säilyttää hajuvesipulloja. 

4. Vaihda toilette kuumalla parfumeen

Kevyet tuoksut kestävät iholla vain pienen hetken. Kesällä kannattaa käyttää tuoksuja, joissa on vahvempi rakenne: eau de parfume -tuotteet kestävät pidempään kuin eau de toilette.


5. Ota huulirasva avuksesi

Tässä vasta kätevä ratkaisu! Kun levität hieman vaseliinia ranteisiisi ennen hajuveden suihkuttamista, tuoksu pysyy pidempään. Voide kosteuttaa ihon ja sitoo tuoksun.

6. Älä hiero

Muista tämä vinkki myös hellesesongin jälkeen: älä hinkkaa hajuvettä iholle. Hierominen voi muuttaa parfyymin rakennetta, joten tuoksun kannattaa antaa rauhassa imeytyä ihoon. 

7. Hurmaavat hiukset

Hajuvettä ovi suihkauttaa myös hiuksiin. Monet pelkäävät parfyymin sisältämän alkoholin kuivattavan hiuksia, mutta The Glossin mukaan alkoholin määrä on niin pieni, ettei siitä ole haittaa. 

Mitä löytyy Anna Perhon meikkipussista? Ainakin loppuun puristettu Bepanthen.

”Kiinnostuin meikkaamisesta yläkouluikäisenä, kun seurasin isompia tyttöjä. Kasarilla ei tunnettu natural beauty -ideaa, joten meikki-idolini oli Michael Monroe.

Jälkikäteen ajateltuna oli typerää kuorruttaa kasvot paksulla Jane Hellenin meikkivoiteella. Ihoni ei ole ollut koskaan yhtä hyvässä kunnossa kuin viisitoistavuotiaana.

Ripsivärin ja sisäkajalin käyttö oli suurta. Myös pinkki luomiväri Hanoi Rocks -tyyliin oli kova juttu. Lukiossa aloin fanittaa Madonnaa. Kaulassa roikkuvat ristit ja kapinallinen asenne vaikuttivat.

Nykyään selviän vähällä. Tarpeen vaatiessa olen valmis kahdessa minuutissa. Usein meikkini on ripsiväri, kirkkaanpunainen huulipuna ja aurinkopuuteri. Kestovärjään myös ripseni ja kulmani. Näin pääsen jo pitkälle.

”Meikki asettaa minut tiettyyn rooliin, jossa ryhtini oikenee.”

Salille tai koiralenkille en meikkaa. Tapaamisiin ja töihin menen kuitenkin aina laitettuna. Kun olin töissä aamuradiossa, meikkasin silloinkin, vaikka lähetys alkoi ennen seitsemää. Meikki asettaa minut tiettyyn rooliin, jossa ryhtini oikenee.

1. ZO Skin Health Oclipse 50 Smart Tone Broad-Spectrum SPF 50 ”Aurinkosuoja, jossa on sävyä, antaa hehkua. Käytän tuotetta meikin alla ympäri vuoden. Ihoterapeuttini Skinmedistä on velho. Hän painottaa suojan tärkeyttä.” 2. Bepanthen-voide ”Salainen aseeni ja huulirasvana ylivoimainen. Myös kuivuus ja pienet haavat paranevat. Käytän joskus myös poskipäissäni antamaan väriä. Hinta–laatusuhde kohdillaan.”  3. Clarins BB Skin Detox Fluid Foundation ”Värivoide tulee aurinkosuojan päälle. Se tasoittaa ihoani niin, että kaikki on suurin piirtein saman väristä. Ohuet voiteet ovat hyviä. Pakkelin aikakausi jäi 1980-luvulle.”  4. Clinique Wrappings ”Yritän välillä vaihtaa tuoksuani, mutta en onnistu. Tämä haisee ullakolle, museolle ja kirjastolle. Kuvastaa sieluani.”  5. YSL The Shock Volumizing Mascara ”Ripsiväri on yksi harvoista tuotteista, joihin suostun laittamaan enemmän rahaa. Tämä tekee tuuheammat ripset.”  6. YSL Rouge Pur Couture ”Huulipunan valitseminen on tarkkaa puuhaa. Kun löydän oikean sävyn, käytän sitä maailman tappiin. Tämä puna sointuu ihooni.”
1. ZO Skin Health Oclipse 50 Smart Tone Broad-Spectrum SPF 50 ”Aurinkosuoja, jossa on sävyä, antaa hehkua. Käytän tuotetta meikin alla ympäri vuoden. Ihoterapeuttini Skinmedistä on velho. Hän painottaa suojan tärkeyttä.” 2. Bepanthen-voide ”Salainen aseeni ja huulirasvana ylivoimainen. Myös kuivuus ja pienet haavat paranevat. Käytän joskus myös poskipäissäni antamaan väriä. Hinta–laatusuhde kohdillaan.” 3. Clarins BB Skin Detox Fluid Foundation ”Värivoide tulee aurinkosuojan päälle. Se tasoittaa ihoani niin, että kaikki on suurin piirtein saman väristä. Ohuet voiteet ovat hyviä. Pakkelin aikakausi jäi 1980-luvulle.” 4. Clinique Wrappings ”Yritän välillä vaihtaa tuoksuani, mutta en onnistu. Tämä haisee ullakolle, museolle ja kirjastolle. Kuvastaa sieluani.” 5. YSL The Shock Volumizing Mascara ”Ripsiväri on yksi harvoista tuotteista, joihin suostun laittamaan enemmän rahaa. Tämä tekee tuuheammat ripset.” 6. YSL Rouge Pur Couture ”Huulipunan valitseminen on tarkkaa puuhaa. Kun löydän oikean sävyn, käytän sitä maailman tappiin. Tämä puna sointuu ihooni.”

Keskustelin podcastissamme meikkaamisesta ystäväni Jenni Pääskysaaren kanssa. Hän on tehnyt mielestäni kovan ratkaisun päättäessään, että ei meikkaa Pitääkö olla huolissaan -televisio-ohjelmaan. En suostuisi tai pystyisi samaan. Koen oloni itsevarmemmaksi, kun minulla on meikkiä.

On kuitenkin tärkeää korostaa, että jokainen tekee, kuten tahtoo. Kun laulaja Alicia Keys lopetti meikkaamisen, häntä kehuttiin. En aivan ymmärtänyt sitä. Jokainen meikatkoon juuri niin paljon tai vähän kuin sielu sietää.

Eräs ihailemani nainen sanoi kerran, että se, että kosmetiikkajuttuja ja -esittelyjä vähätellään, on taas yksi naisten arvostelemisen muoto. Miksi niitä ei saisi fiilistellä samaan tapaan kuin auton moottoreita?”