Harjata vai ei? Siinäpä pulma. Kuva: Shutterstock
Harjata vai ei? Siinäpä pulma. Kuva: Shutterstock

Tukka hyvin, kaikki hyvin. Mutta kaipaako hyvä tukkapäivä harjaa?

Luomut surffilaineet vai siloteltu silkkitukka? Toisille hiusten harjaaminen on päivittäinen osa kauneusrutiineja, kun taas toiset eivät harjaa kutrejaan koskaan. 

Mitä mieltä on kauneusalan ammattilainen, Hair Bible -käsikirjan kirjoittaja Mariela Sarkima, pitääkö hiuksia harjata?

–Ehdottomasti kannattaa. Vanha sanonta "sata vetoa päivässä” on vähän liioittelua, mutta mitä pidemmät ja paksummat hiukset ja mitä enemmän muotoilutuotteita käytät, sitä useammin kannatta käydä hiukset läpi.

Harjalla on kuitenkin väliä. Rautapiikkisen pyöröharjan sijaan kannattaa valita muovipiikkinen harja, jonka piikkien päässä on pampulat. Esimerkiksi lapioharja, paddle brush, on hyvä vaihtoehto, koska se ei rasita hiusta niin paljon.

–Harjaaminen lasketaan mekaaniseksi käsittelyksi siinä missä vaikkapa suoristusraudan käyttö. Niiden, joilla on hennot ja hauraat hiukset, kannattaa laittaa alle hoitoainesuihke. Näin ei vahingossakaan vedä ja katkaise hiusta.

Kolme syytä harjata:

1. Ylimääräiset muotoilutuotteet pois. Harjaaminen on ainoa keino, jolla saa poistettua ylimääräisen hiuslakan ja muut muotoiluaineet. Hiukset on helpompi muotoilla uudelleen seuraavana päivänä, kun päässä ei ole lakkakypärää.

2. Et hengitä muotoilutuotteita. Moni ei hoksaa tätä, mutta jos hiuksia ei harjaa, muotoilutuotteet tarttuvat tyynyliinaan ja hengität niitä yön aikana. Vaikka ärsytys ei ole verrattavissa siitepölyyn, on turha hengitellä hiuslakkaa.

3. Verenkierto vilkastuu. Hiuksia kannattaa kauhoa ja kuohkeuttaa, koska se vilkastuttaa päänahan pintaverenkiertoa. Näin hius kasvaa terveestä päänahasta vahvana ja nopeammin. Varsinkin kesäisin päänahka hautuu, ja harjaaminen auttaa.

Me Naisten toimituksen kaksi erilaista harjaajaa kertoo, miksi hiusharja on bestis tai pahin vihollinen.

Harjaajat kertovat

Puolesta

En pärjäisi päivääkään ilman harjaa. Harjaan polkkahiukseni ennen suihkua, jotta tujujen tököttien möyhintä ei takuttaisi vaaleita hiuksiani tuulenpesäksi. Suihkun jälkeen tukka on esikuivattava pyyhkeellä, minkä jälkeen tuulenpesä on kuitenkin taattu, ja harjaan on tartuttava. Myös muotoilu edellyttää harjan käyttöä.

Päivän mittaan mukanani kulkee kampa, koska vihaan kampaukseen ilmestyviä rakoja, jotka saavat hiukset näyttämään likaiselta. Lisäksi ojennan välillä tuulen tuivertamaa jakauksen kohtaa.

Poikaystävälläni on rutkasti pidemmät hiukset kuin minulla, ja tykkään harjata hänenkin hiuksiaan, kun siihen saan luvan. Vastaan useimmiten myös harjojemme puhdistamisesta ja suorastaan nautin, kun saan nyhtää hiustukot irti piikkien puristuksesta ja aloittaa harjausrumban ikään kuin alusta.

Vastaan

Hiusharja on hiusteni kauhistus. En ikinä harjaa hiuksiani. Joskus olen käyttänyt harjaa hiusten tupeeraamiseen, mutta muuta iloa harjasta ei ole. Nimittäin jos luonnonkiharoitani harjaa, lopputuloksena on vain villi ja kuivan näköinen pöheikkö.

Mutta sen sijaan hiusharjaan liittyy yksi rakas muisto. Lapsuudessani isälläni oli kylpyhuoneen peilikaapissa pieni muovinen hiusharja. En koskaan oikein ymmärtänyt, mihin hän sitä lyhyissä hiuksissaan tarvitsi, mutta neljän naisen taloudessa isäni oli ainoa, jolla oli oma hiusharja. Ja hän oli siitä hyvin tarkka. Kukaan meistä tytöistä ei saanut koskea harjaan. Ehkä isää ällötti ajatus pitkien hiusten kertymisestä harjaksiin. Siskojen kanssa olemme usein lämmöllä muistelleet, miten talossa aina satunnaisesti kajahti huuto: ”Tytöt, missä minun harjani on?”  

Katso Refinery29.com-sivustolta, miltä kuusi eri naista näyttävät, kun eivät harjaa hiuksiaan viikkoon.

Lue lisää:

Tuuheat hiukset yhdellä pesulla

Hiusten kesäpulma kuriin näin taltutat harottavat latvat

5 askelta näin kuivaat hiukset täydellisen tuuheiksi

Unohda kaikki, mitä sinulle on neuvottu kosteusvoiteen imeytymisestä! Beyoncén meikkitaiteilijan neuvolla meikkipohjasta tulee tasainen ja kosteutetun näköinen.

Julkkiksilla on huippumeikkaajat apunaan huolehtimassa siitä, että iho näyttää mahdollisimman hyvältä. Se on yksi meikin tärkeimmistä osa-alueista, mutta myös yllättävän vaikea saada onnistumaan omin käsin.

Onneksi voi ottaa oppia huipuilta, kuten Beyoncén meikkaajalta sir Johnilta, joka kertoi pienen mutta tärkeän pohjameikkikikan Popsugarin haastattelussa.

Kaikki riippuu meikkivoiteesta – tai oikeastaan siitä, milloin sen levittää.

Beyoncén täydellisen ihon salaisuus on se, että meikkivoide levitetään siinä vaiheessa, kun iho on vielä kasvovoiteen jäljiltä kostea.

Jep, eli juuri päinvastoin kuin neuvottu: kosteusvoiteen ei sittenkään pitäisi antaa kuivua ja imeytyä rauhassa, vaan meikkivoide kannattaa levittää heti rasvan jälkeen.

Tällä tavoin kosteusvoide ja meikkivoide sekoittuvat ja asettuvat kasvoille tiiviissä yhteistyössä. Tuloksena on hehkuva ja tasainen meikki, eikä kuivista kohdista pitäisi olla huolen häivää.

Ja mikä parasta – aikaa säästyy, kun kosteusvoiteen kuivumista ei tarvitse enää odotella!

Puuterimaisella luomivärillä tai poskipunalla saa huulille nopeasti väriä ilman sähläystä.

Kuorinta, kosteutus, rajaaminen ja huulipunan levitys – huulimeikin luominen voi ajatuksella ja huolella tehtynä viedä melko kauan aikaa. Kun aamulla on kiire mutta tekee silti mieli sipaista väriä huuliin, sotkut ja epätasaisuudet ottavat ihan erityisellä tavalla hermoon.

Onneksi apu löytyy läheltä, nimittäin luomiväripaletista tai poskipunasta. Perusteellisen, monivaiheisen huulimeikin voi korvata paljon nopeammalla ja rennommalla versiolla: huulirasvan päälle taputellulla puuterimaisella värillä.

Liian simppeliä toimiakseen? Kokeilimme, millaisen tuloksen meikkikikalla saa aikaan!

Näin se onnistuu:

  1. Kuori huulien iho tai ainakin kosteuta huulet hyvin, koska puuterimainen luomiväri tai poskipuna saattaa kuivattaa huulia.
  2. Valitse luomiväreistä tai poskipunista mieleinen sävy ja pyyhkäise väriä sormenpäähän. Jos et ole varma siitä, mitä aineita meikkisi sisältää, kannattaa kaiken varalta suosia luonnonkosmetiikkaa.
  3. Taputtele väri varovasti huulille. Pikkurillillä homma hoituu helpoiten kapeimmissa kohdissa.

Valmista! Tältä se näyttää:

Testaajan kommentit:

”Lopputulos on yllättävän hyvä: pigmenttiä riittää ja look on sopivan mattainen. Levittämiseen kului varmasti alle 30 sekuntia, joten siitä plussaa.

Luomivärin tai poskipunan käyttö toimii varmasti silloin, kun kasvoille haluaa nopeasti väriä. Näyttävään iltameikkiin se ei kuitenkaan ihan riitä. Päivän aikana luomiväri kului huulilta pois muutamassa tunnissa, joten tavallinen huulipuna vie pitkäkestoisuudessa voiton. Toisaalta väriä on helppo taputella sormella lisää, kun sävy alkaa kulua.

Lisäksi ainakaan ilman huulien rajaamista on turha toivoa kovin tarkkoja reunoja huulimeikilleen: sormella levittäessä lopputulos on vähän suttuinen. Kiva look sekin toki on varsinkin arkeen!

Antaisin arvosanaksi 4/5: erittäin sopiva kikka kiireisiin arkiaamuihin, mutta ei missään nimessä korvaa hyvää nestemäistä mattahuulipunaa.”