Harjata vai ei? Siinäpä pulma. Kuva: Shutterstock
Harjata vai ei? Siinäpä pulma. Kuva: Shutterstock

Tukka hyvin, kaikki hyvin. Mutta kaipaako hyvä tukkapäivä harjaa?

Luomut surffilaineet vai siloteltu silkkitukka? Toisille hiusten harjaaminen on päivittäinen osa kauneusrutiineja, kun taas toiset eivät harjaa kutrejaan koskaan. 

Mitä mieltä on kauneusalan ammattilainen, Hair Bible -käsikirjan kirjoittaja Mariela Sarkima, pitääkö hiuksia harjata?

–Ehdottomasti kannattaa. Vanha sanonta "sata vetoa päivässä” on vähän liioittelua, mutta mitä pidemmät ja paksummat hiukset ja mitä enemmän muotoilutuotteita käytät, sitä useammin kannatta käydä hiukset läpi.

Harjalla on kuitenkin väliä. Rautapiikkisen pyöröharjan sijaan kannattaa valita muovipiikkinen harja, jonka piikkien päässä on pampulat. Esimerkiksi lapioharja, paddle brush, on hyvä vaihtoehto, koska se ei rasita hiusta niin paljon.

–Harjaaminen lasketaan mekaaniseksi käsittelyksi siinä missä vaikkapa suoristusraudan käyttö. Niiden, joilla on hennot ja hauraat hiukset, kannattaa laittaa alle hoitoainesuihke. Näin ei vahingossakaan vedä ja katkaise hiusta.

Kolme syytä harjata:

1. Ylimääräiset muotoilutuotteet pois. Harjaaminen on ainoa keino, jolla saa poistettua ylimääräisen hiuslakan ja muut muotoiluaineet. Hiukset on helpompi muotoilla uudelleen seuraavana päivänä, kun päässä ei ole lakkakypärää.

2. Et hengitä muotoilutuotteita. Moni ei hoksaa tätä, mutta jos hiuksia ei harjaa, muotoilutuotteet tarttuvat tyynyliinaan ja hengität niitä yön aikana. Vaikka ärsytys ei ole verrattavissa siitepölyyn, on turha hengitellä hiuslakkaa.

3. Verenkierto vilkastuu. Hiuksia kannattaa kauhoa ja kuohkeuttaa, koska se vilkastuttaa päänahan pintaverenkiertoa. Näin hius kasvaa terveestä päänahasta vahvana ja nopeammin. Varsinkin kesäisin päänahka hautuu, ja harjaaminen auttaa.

Me Naisten toimituksen kaksi erilaista harjaajaa kertoo, miksi hiusharja on bestis tai pahin vihollinen.

Harjaajat kertovat

Puolesta

En pärjäisi päivääkään ilman harjaa. Harjaan polkkahiukseni ennen suihkua, jotta tujujen tököttien möyhintä ei takuttaisi vaaleita hiuksiani tuulenpesäksi. Suihkun jälkeen tukka on esikuivattava pyyhkeellä, minkä jälkeen tuulenpesä on kuitenkin taattu, ja harjaan on tartuttava. Myös muotoilu edellyttää harjan käyttöä.

Päivän mittaan mukanani kulkee kampa, koska vihaan kampaukseen ilmestyviä rakoja, jotka saavat hiukset näyttämään likaiselta. Lisäksi ojennan välillä tuulen tuivertamaa jakauksen kohtaa.

Poikaystävälläni on rutkasti pidemmät hiukset kuin minulla, ja tykkään harjata hänenkin hiuksiaan, kun siihen saan luvan. Vastaan useimmiten myös harjojemme puhdistamisesta ja suorastaan nautin, kun saan nyhtää hiustukot irti piikkien puristuksesta ja aloittaa harjausrumban ikään kuin alusta.

Vastaan

Hiusharja on hiusteni kauhistus. En ikinä harjaa hiuksiani. Joskus olen käyttänyt harjaa hiusten tupeeraamiseen, mutta muuta iloa harjasta ei ole. Nimittäin jos luonnonkiharoitani harjaa, lopputuloksena on vain villi ja kuivan näköinen pöheikkö.

Mutta sen sijaan hiusharjaan liittyy yksi rakas muisto. Lapsuudessani isälläni oli kylpyhuoneen peilikaapissa pieni muovinen hiusharja. En koskaan oikein ymmärtänyt, mihin hän sitä lyhyissä hiuksissaan tarvitsi, mutta neljän naisen taloudessa isäni oli ainoa, jolla oli oma hiusharja. Ja hän oli siitä hyvin tarkka. Kukaan meistä tytöistä ei saanut koskea harjaan. Ehkä isää ällötti ajatus pitkien hiusten kertymisestä harjaksiin. Siskojen kanssa olemme usein lämmöllä muistelleet, miten talossa aina satunnaisesti kajahti huuto: ”Tytöt, missä minun harjani on?”  

Katso Refinery29.com-sivustolta, miltä kuusi eri naista näyttävät, kun eivät harjaa hiuksiaan viikkoon.

Lue lisää:

Tuuheat hiukset yhdellä pesulla

Hiusten kesäpulma kuriin näin taltutat harottavat latvat

5 askelta näin kuivaat hiukset täydellisen tuuheiksi

Iho kiittää, kun kurkuman ja hunajan vaikutukset yhdistää naamioon.

Nyt on kovat lupaukset. Reddit-sivuston kauneusgurut nimittäin hehkuttavat kasvonaamiota, jossa on vain kaksi keittiön kaapeista löytyvää ainesosaa – ja joka parantaa melkein kaikki iho-ongelmat.

Kehut ovat muun muassa tällaisia:

”Vau. Ihoni on kirkas, punoitus on melkein kokonaan poissa, enkä kärsi kuivuudesta. Huikeaa.”

”Tulehduksia hillitsevä, bakteereja ja sieniä tappava, punoitusta vähentävä, ultrakosteuttava...”

Ihmekasvonaamio sekoitetaan kurkumajauheesta ja hunajasta, joiden hyvät vaikutukset ovat olleet tiedossa jo pitkään. Nyt ne vain on tajuttu yhdistää ihonhoidossa, ja kaikkien aikojen DIY-naamio on syntynyt.

 

Turmeric Honey Face Mask 🙊 it looks weird I know! But the amount my skin has improved since using natural ingredients about 8 months ago and only natural 🍃.... has made a huge improvement and I mean HUGE! I did have pictures of my skin 8 months ago when it was really bad but they got deleted. I had atleast 10 cystic painful pimples on each side of my neck, could have been dermatitis and atleast 30 on my face 😫. I've suffered with acne since I was 15. I had tried multiple things cosmetic to fix it, I also tried antibiotics, proactive, birth control and accutane. With cleaning up my diet, my thoughts about my skin and switching to all natural ingredients, I barely suffer from acne anymore, I get the occasional one or two like everyone else😊 #naturalskincare #tumericmask #acnesufferer #tumerichoneymask

Henkilön Katie Elaine (@katieelainepletch) jakama julkaisu

Hunajanaamiota ylistetään myös Instagramissa. Katie Elaine kirjoitti ihonsa kunnon paranneen huomattavasti kahdeksan kuukauden luonnonkosmetiikkakokeilun jälkeen. Lisäksi hän korjasi ruokavaliotaan.

– Hädin tuskin kärsin aknesta enää, minulle tulee satunnainen näppy tai pari, kuten kaikille muillekin, 15-vuotiaasta asti aknesta kärsinyt ja lukuisia muita hoitokeinoja kokeillut nainen kertoi.

Kaksi superainetta

Hunajalla on antibakteerisia ja -mikrobisia ominaisuuksia, joiden ansiosta se auttaa esimerkiksi sieni-infektioihin, psoriasikseen, kuivuuteen ja jopa palovammoihin, Marie Clairen haastattelema ihotautilääkäri Joshua Zeichner selittää. Kurkuman hyödyt ovat antibakteeristen ominaisuuksien lisäksi sen sisältämissä antioksidanteissa, joten mauste sopii aknen, pigmenttiläiskien ja ryppyjen hoitoon. Zeichner suositteleekin hunaja-kurkumanaamiota erityisesti akneiholle.

Halpa ja helppokin se on. Ota sen verran hunajaa, kun arvelet tarvitsevasi kasvoillesi – noin ruokalusikallinen on aika hyvä määrä. Sekoita siihen puoli teelusikallista jauhettua kurkumaa. Levitä seos kasvoille, anna vaikuttaa 10–20 minuuttia ja huuhtele pois.

Ensimmäisen kerran jälkeen ei kannata odottaa ihmeitä, mutta säännöllisessä käytössä ihon luvataan kirkastuvan, silottuvan ja rauhoittuvan.

Marie Claire huomauttaa, että vaaleahipiäisten kannattaa varautua siihen, että keltainen mauste värjää ihon väliaikaisesti. Sitä voi yrittää välttää sekoittamalla naamioon maitoa tai jogurttia tai pesemällä kasvot puhdistusöljyllä. Jos kärsii allergioista, myös hunaja-kurkumanaamiota on hyvä testata ensin pienelle alueelle.

Puuterin sijaan kasvoille kannattaa lisätä kosteutta, jotta meikki näyttää jälleen raikkaalta.

Kun työpäivän jälkeen pitää vielä edustaa freesin näköisenä, meikki yleensä vaatii pientä korjailua. Meikkivoiteen ja puuterin lisääminen kuitenkin tekee ihosta helposti hieman paakkuisen ja saa meikin näyttämään raskaalta.

Jos naamapesuun ja alusta aloittamiseen ei ole aikaa, kannattaa ottaa käyttöön meikkitaiteilija Mary Phillipsin E! Newsille kertomat korjailuvinkit. Phillips meikkaa muun muassa sellaisia nimiä kuin Jennifer Lopez, Chrissy Teigen ja Kardashianit.

Kuvauksissa ja edustustilaisuuksissa julkkisten meikin on pysyttävä jatkuvasti raikkaan näköisenä. Meikkipohjan korjailuun hän suosittelee kahta tuotetta: kosteusvoidetta ja kosteuttavaa kasvosuihketta.

– Yksi vinkki, josta todella pidän, on ottaa hieman Crème de la Mer -voidetta meikkivoidesiveltimeen ja levittää meikin päälle, hän kertoi.

Hän tietenkin suosittelee ökykallista luksusvoidetta, koska työskentelee La Mer -kosmetiikkamerkin kanssa. Uskallamme kuitenkin väittää, että mikä tahansa kevyt kosteusvoide ajaa asian.

Meikkitaiteilija Mary Phillips.

Aloita kosteuttavalla suihkeella – joskus jo se riittää virkistämään ihon ja meikin. Jos iho tuntuu kaipaavan enemmän kosteutta, suihkeen päälle voi lisätä vielä voidetta. Jos pelottaa, että kosteusvoiteen levittäminen pilaa alla olevan meikin, siveltimen sijaan voi myös kokeilla taputella voidetta kasvoille sormilla tai meikkisienen avulla. Kannattaa välttää vetäviä liikkeitä, jotta meikkivoide pysyy paikallaan.

– Lisää sitten hieman meikkivoidetta ja peitevoidetta, ja iho on jälleen raikas, Phillips selittää.

Järjestys on siis tämä: suihke, voide, meikki- ja peitevoide. Puuteriakin voi halutessaan lisätä niihin kasvojen kohtiin, joiden ei toivo kiiltelevän. 

Phillipsin vinkit sopivat etenkin kuivaihoisille. Jos iho on tyypiltään rasvoittuva, meikin korjailu kannattaa aina aloittaa painelemalla ylimääräinen öljy kasvopaperiin. Raikastavat kasvosuihkeet sopivat hyvin myös rasvoittuvalle iholle.