Harjata vai ei? Siinäpä pulma. Kuva: Shutterstock
Harjata vai ei? Siinäpä pulma. Kuva: Shutterstock

Tukka hyvin, kaikki hyvin. Mutta kaipaako hyvä tukkapäivä harjaa?

Luomut surffilaineet vai siloteltu silkkitukka? Toisille hiusten harjaaminen on päivittäinen osa kauneusrutiineja, kun taas toiset eivät harjaa kutrejaan koskaan. 

Mitä mieltä on kauneusalan ammattilainen, Hair Bible -käsikirjan kirjoittaja Mariela Sarkima, pitääkö hiuksia harjata?

–Ehdottomasti kannattaa. Vanha sanonta "sata vetoa päivässä” on vähän liioittelua, mutta mitä pidemmät ja paksummat hiukset ja mitä enemmän muotoilutuotteita käytät, sitä useammin kannatta käydä hiukset läpi.

Harjalla on kuitenkin väliä. Rautapiikkisen pyöröharjan sijaan kannattaa valita muovipiikkinen harja, jonka piikkien päässä on pampulat. Esimerkiksi lapioharja, paddle brush, on hyvä vaihtoehto, koska se ei rasita hiusta niin paljon.

–Harjaaminen lasketaan mekaaniseksi käsittelyksi siinä missä vaikkapa suoristusraudan käyttö. Niiden, joilla on hennot ja hauraat hiukset, kannattaa laittaa alle hoitoainesuihke. Näin ei vahingossakaan vedä ja katkaise hiusta.

Kolme syytä harjata:

1. Ylimääräiset muotoilutuotteet pois. Harjaaminen on ainoa keino, jolla saa poistettua ylimääräisen hiuslakan ja muut muotoiluaineet. Hiukset on helpompi muotoilla uudelleen seuraavana päivänä, kun päässä ei ole lakkakypärää.

2. Et hengitä muotoilutuotteita. Moni ei hoksaa tätä, mutta jos hiuksia ei harjaa, muotoilutuotteet tarttuvat tyynyliinaan ja hengität niitä yön aikana. Vaikka ärsytys ei ole verrattavissa siitepölyyn, on turha hengitellä hiuslakkaa.

3. Verenkierto vilkastuu. Hiuksia kannattaa kauhoa ja kuohkeuttaa, koska se vilkastuttaa päänahan pintaverenkiertoa. Näin hius kasvaa terveestä päänahasta vahvana ja nopeammin. Varsinkin kesäisin päänahka hautuu, ja harjaaminen auttaa.

Me Naisten toimituksen kaksi erilaista harjaajaa kertoo, miksi hiusharja on bestis tai pahin vihollinen.

Harjaajat kertovat

Puolesta

En pärjäisi päivääkään ilman harjaa. Harjaan polkkahiukseni ennen suihkua, jotta tujujen tököttien möyhintä ei takuttaisi vaaleita hiuksiani tuulenpesäksi. Suihkun jälkeen tukka on esikuivattava pyyhkeellä, minkä jälkeen tuulenpesä on kuitenkin taattu, ja harjaan on tartuttava. Myös muotoilu edellyttää harjan käyttöä.

Päivän mittaan mukanani kulkee kampa, koska vihaan kampaukseen ilmestyviä rakoja, jotka saavat hiukset näyttämään likaiselta. Lisäksi ojennan välillä tuulen tuivertamaa jakauksen kohtaa.

Poikaystävälläni on rutkasti pidemmät hiukset kuin minulla, ja tykkään harjata hänenkin hiuksiaan, kun siihen saan luvan. Vastaan useimmiten myös harjojemme puhdistamisesta ja suorastaan nautin, kun saan nyhtää hiustukot irti piikkien puristuksesta ja aloittaa harjausrumban ikään kuin alusta.

Vastaan

Hiusharja on hiusteni kauhistus. En ikinä harjaa hiuksiani. Joskus olen käyttänyt harjaa hiusten tupeeraamiseen, mutta muuta iloa harjasta ei ole. Nimittäin jos luonnonkiharoitani harjaa, lopputuloksena on vain villi ja kuivan näköinen pöheikkö.

Mutta sen sijaan hiusharjaan liittyy yksi rakas muisto. Lapsuudessani isälläni oli kylpyhuoneen peilikaapissa pieni muovinen hiusharja. En koskaan oikein ymmärtänyt, mihin hän sitä lyhyissä hiuksissaan tarvitsi, mutta neljän naisen taloudessa isäni oli ainoa, jolla oli oma hiusharja. Ja hän oli siitä hyvin tarkka. Kukaan meistä tytöistä ei saanut koskea harjaan. Ehkä isää ällötti ajatus pitkien hiusten kertymisestä harjaksiin. Siskojen kanssa olemme usein lämmöllä muistelleet, miten talossa aina satunnaisesti kajahti huuto: ”Tytöt, missä minun harjani on?”  

Katso Refinery29.com-sivustolta, miltä kuusi eri naista näyttävät, kun eivät harjaa hiuksiaan viikkoon.

Lue lisää:

Tuuheat hiukset yhdellä pesulla

Hiusten kesäpulma kuriin näin taltutat harottavat latvat

5 askelta näin kuivaat hiukset täydellisen tuuheiksi

Kasvojen puhdistusainetta voi käyttää oman harkinnan mukaan. Asiantuntija kertoo, miten sopiva naamanpesutahti löytyy.

Moni oppi jo nuorena, että kasvot tulee pestä aamuin illoin, jotta välttyy epäpuhtauksilta.

Toisaalta viime aikoina on alettu varoitella kasvojen liiallisesta pesemisestä. Jos kasvoja pesee usein ja liian voimakkailla aineilla, iho saattaa ärtyä ja mennä jopa huonompaan kuntoon.

Viime aikoina on hehkutettu esimerkiksi hellävaraista mutta tehokasta tuplapuhdistusta sekä pohdittu, olisiko sittenkin parempi pestä kasvot vain kerran päivässä.

Tarvitseeko kasvoja sitten pestä ollenkaan? Mitä tapahtuu, jos ei pese?

Harva on valmis kokeilemaan, mutta Allure-sivusto kysyi asiaa asiantuntijalta.

Pesemättömyyden seuraukset riippuvat ihotyypistä, dermatologi Soren White sanoo. Pääsääntö kuitenkin on, että iho-ongelmat todennäköisesti pahenevat. Rasvainen iho alkaa pukata pintaansa finnejä, ja kuiva iho muuttuu kuivemmaksi ja sameammaksi.

Kasvojen pesu vedellä voi riittää

Jos ihoa ei pese tai sen puhdistaa huonosti, kasvoille kertyy meikkiä, rasvaa, likaa, pölyä, saasteita, hikeä ja kuolleita ihosoluja. Töhnäkerros heikentää myös ihonhoitotuotteiden toimintaa.

Peseminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä ennen kuin iholle on oikeasti kertynyt likaa, asiantuntija huomauttaa.

Kasvojen likaantumiseen vaikuttavat ihotyyppi sekä elinympäristö.

Töhnäkerros heikentää ihonhoitotuotteiden toimintaa.

Soren White neuvoo Alluren jutussa, että kuivaihoisille voi monessa tapauksessa riittää vedellä huuhtelu, jos kasvot eivät ole erityisen likaiset. Kun puhdistusaine ei irrota ihossa luontaisesti olevia öljyjä, kasvojen kosteustasapaino säilyy.

Muilla ihotyypeillä paras pesutiheys riippuu siitä, kuinka paljon kasvot rasvoittuvat ja likaantuvat. Kaksi kertaa päivässä puhdistusaineen kanssa on silti maksimi.

Peitevoide kuuluu silmien alle ja näppyjen päälle, mutta myös muissa kasvojen kohdissa sillä on käänteentekevä vaikutus.

1. Nenänpielissä

Joskus peilistä katsovat vähemmän reippaat kasvot, ja asialle tekisi mieli tehdä jotain. Tuntien pakkelointisessioon ei tarvitse ryhtyä, sillä jo punoituksen peittäminen tekee kasvoille ihmeitä. Lähes jokaisella on punaisuutta nenänpielissään, joten niihin kannattaa sipaista ohut kerros peitevoidetta. Punoituksen lisäksi peitevoide häivyttää tummuutta.

Byrdie-sivuston toimittaja kirjoittaa, että hänen maailmansa mullistui, kun hän näki meikkitaiteilijan levittävän peitevoidetta mallin nenän ympärille. Pienellä kikalla on yllättävän iso vaikutus siihen, kuinka virkeiltä kasvot näyttävät.

2. Silmien ulkonurkissa

Moni sutii peiteainetta silmien alle, lähelle sisänurkkaa, mutta myös ulkonurkissa on usein häivähdys tummuutta. Sipaus peitevoidetta ulkonurkkiin tuo kirkkautta ja nostaa katsetta.


3. Leuassa

Leukaan kertyy helposti epäpuhtauksia, jotka jättävät jälkeensä tummia jälkiä. Peitevoide häivyttää värimuutokset, ja koko kasvojen iho näyttää tasaisemmalta.

4. Nenänvarressa

Nenä on meikissä se kohta, joka paljastaa meikkaajan. Voiteilla ja puutereilla on tapana kökkööntyä nenän iholla päivän mittaan, joten nenän meikkikerros kannattaa pitää mahdollisimman ohuena. Ranskalaisnaiset jopa pyyhkivät meikin nenästä pois, jotta kasvot eivät näyttäisi meikatuilta.

Vaaleaa peitevoidetta tai valokynää voi kuitenkin käyttää nenänvarressa korostusvärinä. Nenänvarren korkeimpaan kohtaan levitetty (ja huolella häivytetty) vaalea sävy saa nenän näyttämään kapeammalta ja tuo valoa kasvojen keskiosaan.

Koko nenänpäätä ei kuitenkaan kannata pakkeloida piiloon, vaan ihon luonnolliset sävyt saavat kuultaa meikin läpi. Usein korostusväri neuvotaan levittämään nenään huutomerkin muotoisesti: pitkä viiva nenänvarren keskiosaan ja piste nenänpäähän.


5. Silmäluomilla

Kuten silmänalusihon, myös silmäluomien iho on hyvin ohut. Verisuonet kuultavat helposti niiden läpi, mikä saa silmäluomien ihon näyttämään epätasaisen väriseltä.

Vaikka ei käyttäisi silmämeikkiä, peitevoidetta voi sutaista silmäluomille ohuen kerroksen. Häivytä se aina kulmakarvoihin asti, niin iho näyttää takuulla tasaiselta ja katse pirteämmältä. Peitevoiteen voi kiinnittää esimerkiksi irtopuuterilla, jotta se pysyy iholla pidempään.