Tärkeintä on tarkkailla oman ihonsa hyvinvointia.

Meikittömien päivien pitämistä perustellaan usein sillä, että kun kasvoilla ei ole mitään kemikaaleja, iho saa ”hengittää” ja voi paremmin.

Ihotautilääkärin mukaan asia on monimutkaisempi.

– Omalle ihotyypille sopivassa tuotteessa voi olla esimerkiksi aurinkosuoja, joten se voi suojatakin ihoa. Toisaalta paksu meikki saattaa aiheuttaa näppyjä rasvoittuvalle iholle. Rasvaiselle iholle tarkoitettu meikkivoide voi puolestaan kuivattaa ja ärsyttää kuivaa, herkkää ihoa, sanoo Mehiläisen ja Iho- ja allergiasairaalan ihotautilääkäri Maarit Vaalamo.

Yksiselitteistä vastausta ei siis ole, vaan ihon kuntoa kannattaa seurata. Jos se huononee, voi kokeilla taukoa meikeistä tai niistä kosmetiikkatuotteista, joiden käytön aikana iho ärtyy.

– Mutta jos menee hyvin ja iho pysyy kunnossa, ei taukoja tarvitse pitää, Maarit Vaalamo sanoo.

”Jos iho pysyy kunnossa, ei taukoja tarvitse pitää.”

Ihon ärtyminen saattaa hyvinkin johtua kosmetiikan sisältämistä kemikaaleista, joista osalle voi myös allergisoitua. 

Vaalamo ei suosittele käyttämään iholle jätettäviä tuotteita, jotka sisältävät metyylikloori-isotiatsolinonia (tai metyyli-isotiatsolinonia). Kyseinen säilöntäaine herkistää voimakkaasti. Aineen nimi purkin kyljessä olevassa INCI-listassa on methylchloroisothiazolinone tai methylisothiazolinone.

– Melko usein etenkin silmäluomien ihottuman taustalta löytyy hiustenhoitotuote, joka sisältää tätä säilöntäainetta.

Lue myös: Selvitimme: näitä kosmetiikan kemikaaleja kannattaa välttää – ja nämä ovat turvallisia

Muuten kosmetiikkatuotteita voi Vaalamon mukaan hankkia melko huoletta.

– Jos on epäilys allergiasta, kannattaa hankkia hajustamattomia tuotteita, sillä niissä ei usein ole muitakaan allergisoivia ainesosia niin paljon.

Tarvittaessa iho-ongelmissa kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen. Taustalta voi löytyä myös ihosairaus kuten akne, ruusufinni, atooppinen ekseema tai tali-ihottuma.

Katse käsiin

Meikki kannattaa tietenkin puhdistaa iholta, ja asiantuntija kehottaa tekemään sen sekä huolellisesti että hellävaraisesti. Ihon kuoriminen ei kuitenkaan ole pakollista.

– Iho huolehtii itse kuorimisestaan, sillä pintakerros uusiutuu kokonaan noin kuukaudessa.

Jos miettii kaikkea kosmetiikankäyttöään, katse kannattaa kääntää välillä kasvoista käsiin.

– Kynsilakasta ja geelikynsistä olisi hyvä pitää säännöllisesti taukoja. Välillä tulee vastaan tapauksia, joissa monen vuoden yhtäjaksoinen käyttö on johtanut kynsien irtoamiseen kynsipedistä, Maarit Vaalamo sanoo.

Olet muodin harjalla, kun hankit tänä vuonna pottatukan tai rennon otsiksen. Entä miten tehdään ”kallis tukka”?

Rento otsis

Silmiä hipova, seksikäs otsatukka on nyt supertrendikäs. Brigitte Bardot -tyylinen otsis on ilmeeltään ihanan rento, ja pituus sopii yhteen melkeinpä minkä tahansa leikkauksen kanssa aina polkkatukasta lähtien. Jos et halua leikata otsista, tyyli on helppo myös feikata: tarjolla on tyylikkäitä lisäkkeitä, eikä kukaan osaa aavistaa, että otsatukka ei ole oma.

Graafinen kulho

Juuri ja juuri korvia hipova pottatukka on edelläkävijän ehdoton ykkösvalinta. Kulhomainen leikkaus muistuttaa huippumalli Linda Evangelistan ikonista tyyliä ja näyttää takuulla hyvältä kantajansa ikään katsomatta. Malli noudattelee yksinkertaisimmillaan kauttaaltaan tasaista mittaa, mutta sitä on helppo myös varioida esimerkiksi ajelemalla hiukset siiliksi korvien kohdalta tai niskasta. Leikkaus on laiskan laittajan unelma: pesun jälkeen kevyt suoristus riittää huolitellulta näyttävän tyylin luomiseen.

Lämmin hunajakulta

Tiedätkö tunteen, kun jotain tekisi mieli muuttaa, mutta et kuitenkaan ole varma, mitä se jotain olisi? Vastaus on hunajakulta. Lämmin hunaja on täydellinen välimallin sävy niin tummille kuin vaaleille hiuksille, jotka kaipaavat päivitystä lempeällä kädellä. Bronde-sävystä (blondi+brunette) on äärimmäisen helppo siirtyä myös kohti kesää lisäämällä vaaleampia raitoja päivien pidentymisen myötä.

Hempeä ruusukvartsi

Heittäydy mukaan yksisarvistrendiin ja piristä hiuksia hempeään pinkkiin taittavalla ruusukvartsin sävyllä. Väri herää henkiin täysin uudella tavalla, kun mukana on muutamaa eri pinkin ja ametistin sävyä. Koko tukkaa ei suinkaan tarvitse värjätä pastelliunelmaksi, vaan sävy näyttää upealta myös häivähdyksenä latvoissa tai ohuina raitoina vaalean tukan seassa kaikenpituisissa malleissa. Pastellivärit sopivat parhaiten blondeille, sillä muutaman pesun kestävät värit tarvitsevat vaalean pohjan erottuakseen.

Letin seuraava taso

Nosta letit täysin uudelle tasolle, ja solmi hiukset näyttävästi keskelle jakausta. Jämptit letit näyttävät upeilta kahden tai kolmen letin sarjoissa ja tarvitsevat rinnalleen vain yksinkertaisen niskaponnarin. Jos aika tai sorminäppäryys eivät riitä, korvaa letit kieputtamalla hiukset pieninä osioina kohti takaraivoa ja kiinnitä kieputukset ponnarin juureen pinneillä.

Syvä sivujakaus

Uusi tukka on helpoimmillaan yhden kammanvedon päässä. Vaihda jakauksen paikkaa keskeltä sivulle tai puolelta toiselle, ja kasvotkin näyttäytyvät yhtäkkiä uudessa valossa. Sivujakaus näyttää parhaalta piikkisuoran tukan tai lempeiden laineiden seuralaisena. Asettele etummaiset hiukset muka-huolettomasti osittain otsalle kehystämään kasvoja.

Kallis tukka

Miten julkkiksilla aina tuntuukin olevan täydellisen sileä ja kiiltävä tukka? Luksustukka on nyt erittäin hot, eikä sen saavuttamiseen onneksi tarvita miljoonia. Jos haluat pörrötukan taltuttamiseen ammattilaisapua, kampaajat tarjoavat erilaisia keratiinihoitoja, jotka silottavat hiukset parhaimmillaan viikkokausiksi. Kotona kiiltävä lopputulos syntyy laadukkaalla muotoiluraudalla sekä kiiltosuihkeella. Luksustukka pääsee parhaiten oikeuksiinsa tasaisessa leikkauksessa.
 

Upeiden huulien salaisuus on sekä ihonhoidossa että silmää hämäävässä meikissä.

Ohuetkin huulet ovat ihan hyvät huulet, mutta jostakin kumman syystä tällä hetkellä vallalla tuntuu olevan ajatus, että isompi on parempi.

Muhkeammat huulet saadakseen ei kuitenkaan tarvitse mennä pistoshoitoihin, sillä hyvällä hoidolla ja huolellisesti tehdyllä huulimeikillä saa halutessaan roppakaupalla pulleutta.

1. Paras kosteuttaja = silmänympärysvoide

Jos huultensa haluaa näyttävän pulleammilta, kosteutus on olennaista. Mieti vaikka rusinaa; se on viinirypäle, josta kosteus on poistettu.

Vielä huulirasvaakin parempi kosteuttaja saattaa olla silmänympärysvoide. Se on tarkoitettu ohuelle iholle, ja sen koostumus imeytyy tehokkaasti. Hyvän yönaamion saa, kun levittää huulille ja niiden ympärille ensin silmänympärysvoidetta, ja voitelee huulet vielä huulirasvalla, Popsugar-sivuston artikkelissa vinkataan. Jos huulet ovat kuivat ja rohtuneet, kuorinta auttaa voiteita imeytymään ja tekee huulten pinnasta tasaisemman.

Silmänympärysvoide sopii hyvin myös huulimeikin alle, jos huulirasva tekee huulista liian tahmaisen ja liukkaan tuntuiset.

2. Rajaa vaalealla

Tehokas tapa lisätä huuliin muotoja on rajata ne reunojensa ulkopuolelta valkoisella kynällä tai hieman ihon sävyä vaaleammalla peitevoiteella ja häivyttää huolellisesti. Vaalea korostaa ja saa huulet näyttämään pulleammilta – katso vaikka The Beauty Department -sivuston ennen ja jälkeen -kuvat.

Jos haluaa viedä huulicontouringin vielä pidemmälle, alahuulen alle voi lisätä kevyesti tummaa varjostusta. Korostusten ja varjostusten ideana on, että vaalea tuo esiin ja tumma pienentää – niitä yhdistämällä kasvoille voi luoda vaikka minkälaisia muotoja.

3. Meikkaa pulleammiksi

Jos huulet ovat jo valmiiksi suuret, ne näyttävät suurilta myös kirkkailla ja tummilla väreillä maalattuina. Parhaiten huulia pullistaa kuitenkin vaaleus ja kiilto, joten nudesävyt ja huulikiilto ovat aina varmoja valintoja.

Kirkkaanpunaisetkin huulet voi saada suuremmiksi rajaamalla niitä aavistuksen isommiksi ja lisäämällä huulten keskiosaan vaaleutta, joka luo illuusion muodoista. Siihen voi käyttää vaaleampaa huulipunaa, valoa heijastavaa korostustuotetta tai valkoista rajauskynää. 

Marie Claire -sivusto neuvoo punaamaan ensin huulet ja piirtämään sen jälkeen valkoisella meikkikynällä huulten keskiosaan pystysuuntaisen viivan. Kun viivan häivyttää huolelliseti huulipunan sekaan, se vaalentaa punaa huulten keskeltä hieman eli saa aikaan pullistavan efektin.