Harjata vai ei? Siinäpä pulma. Kuva: Shutterstock
Harjata vai ei? Siinäpä pulma. Kuva: Shutterstock

Tukka hyvin, kaikki hyvin. Mutta kaipaako hyvä tukkapäivä harjaa?

Luomut surffilaineet vai siloteltu silkkitukka? Toisille hiusten harjaaminen on päivittäinen osa kauneusrutiineja, kun taas toiset eivät harjaa kutrejaan koskaan. 

Mitä mieltä on kauneusalan ammattilainen, Hair Bible -käsikirjan kirjoittaja Mariela Sarkima, pitääkö hiuksia harjata?

–Ehdottomasti kannattaa. Vanha sanonta "sata vetoa päivässä” on vähän liioittelua, mutta mitä pidemmät ja paksummat hiukset ja mitä enemmän muotoilutuotteita käytät, sitä useammin kannatta käydä hiukset läpi.

Harjalla on kuitenkin väliä. Rautapiikkisen pyöröharjan sijaan kannattaa valita muovipiikkinen harja, jonka piikkien päässä on pampulat. Esimerkiksi lapioharja, paddle brush, on hyvä vaihtoehto, koska se ei rasita hiusta niin paljon.

–Harjaaminen lasketaan mekaaniseksi käsittelyksi siinä missä vaikkapa suoristusraudan käyttö. Niiden, joilla on hennot ja hauraat hiukset, kannattaa laittaa alle hoitoainesuihke. Näin ei vahingossakaan vedä ja katkaise hiusta.

Kolme syytä harjata:

1. Ylimääräiset muotoilutuotteet pois. Harjaaminen on ainoa keino, jolla saa poistettua ylimääräisen hiuslakan ja muut muotoiluaineet. Hiukset on helpompi muotoilla uudelleen seuraavana päivänä, kun päässä ei ole lakkakypärää.

2. Et hengitä muotoilutuotteita. Moni ei hoksaa tätä, mutta jos hiuksia ei harjaa, muotoilutuotteet tarttuvat tyynyliinaan ja hengität niitä yön aikana. Vaikka ärsytys ei ole verrattavissa siitepölyyn, on turha hengitellä hiuslakkaa.

3. Verenkierto vilkastuu. Hiuksia kannattaa kauhoa ja kuohkeuttaa, koska se vilkastuttaa päänahan pintaverenkiertoa. Näin hius kasvaa terveestä päänahasta vahvana ja nopeammin. Varsinkin kesäisin päänahka hautuu, ja harjaaminen auttaa.

Me Naisten toimituksen kaksi erilaista harjaajaa kertoo, miksi hiusharja on bestis tai pahin vihollinen.

Harjaajat kertovat

Puolesta

En pärjäisi päivääkään ilman harjaa. Harjaan polkkahiukseni ennen suihkua, jotta tujujen tököttien möyhintä ei takuttaisi vaaleita hiuksiani tuulenpesäksi. Suihkun jälkeen tukka on esikuivattava pyyhkeellä, minkä jälkeen tuulenpesä on kuitenkin taattu, ja harjaan on tartuttava. Myös muotoilu edellyttää harjan käyttöä.

Päivän mittaan mukanani kulkee kampa, koska vihaan kampaukseen ilmestyviä rakoja, jotka saavat hiukset näyttämään likaiselta. Lisäksi ojennan välillä tuulen tuivertamaa jakauksen kohtaa.

Poikaystävälläni on rutkasti pidemmät hiukset kuin minulla, ja tykkään harjata hänenkin hiuksiaan, kun siihen saan luvan. Vastaan useimmiten myös harjojemme puhdistamisesta ja suorastaan nautin, kun saan nyhtää hiustukot irti piikkien puristuksesta ja aloittaa harjausrumban ikään kuin alusta.

Vastaan

Hiusharja on hiusteni kauhistus. En ikinä harjaa hiuksiani. Joskus olen käyttänyt harjaa hiusten tupeeraamiseen, mutta muuta iloa harjasta ei ole. Nimittäin jos luonnonkiharoitani harjaa, lopputuloksena on vain villi ja kuivan näköinen pöheikkö.

Mutta sen sijaan hiusharjaan liittyy yksi rakas muisto. Lapsuudessani isälläni oli kylpyhuoneen peilikaapissa pieni muovinen hiusharja. En koskaan oikein ymmärtänyt, mihin hän sitä lyhyissä hiuksissaan tarvitsi, mutta neljän naisen taloudessa isäni oli ainoa, jolla oli oma hiusharja. Ja hän oli siitä hyvin tarkka. Kukaan meistä tytöistä ei saanut koskea harjaan. Ehkä isää ällötti ajatus pitkien hiusten kertymisestä harjaksiin. Siskojen kanssa olemme usein lämmöllä muistelleet, miten talossa aina satunnaisesti kajahti huuto: ”Tytöt, missä minun harjani on?”  

Katso Refinery29.com-sivustolta, miltä kuusi eri naista näyttävät, kun eivät harjaa hiuksiaan viikkoon.

Lue lisää:

Tuuheat hiukset yhdellä pesulla

Hiusten kesäpulma kuriin näin taltutat harottavat latvat

5 askelta näin kuivaat hiukset täydellisen tuuheiksi

Alle kympillä voi saada toimivan mattameikkivoiteen, hieman kevyttä sävyä – tai päänsäryn tuhdeista hajusteista.

Jos haussa on halpa meikkivoide, markettien meikkivalikoimasta on paljon apua. Esimerkiksi muutama vuosi sitten Suomeen tulleella Essencellä on valikoimassaan useampikin meikkivoide, jonka hinta jää viiden euron paikkeille. Ehkä kaikkein edullisimmin meikkivoiteensa saa Lidlistä. 

Alle kymmenen euron hintaluokassa valinnanvaraa on jo melko paljon. Myynnissä oleva sävyvalikoima tosin on monessa edullisessa meikkivoiteessa hyvin suppea, esimerkiksi kolme sävyä. Mattameikkivoidetta etsivä löytää edullisen tuotteen todennäköisemmin kuin kuultavaa tai hehkuvaa lopputulosta tavoitteleva. 

Entä laatu? Pikatestasimme kuusi alle kymmenen euron meikkivoidetta.

Perustavaraa ilman peittävyyttä

Cien Liquid Foundation, 3,99 euroa

Sopivan meikkivoidesävyn löytäminen Lidlistä ei ole ihan helppoa, sillä testerit ja peilit puuttuvat. Onneksi pakkauksissa on läpinäkyvät paneelit, joista pilkottavia sävyjä vertailen naamaani taskupeilin avulla. 

Itse meikkivoide on monin tavoin mitäänsanomatonta. Jälki ei ole ihan mattaa eikä ihan kuultavaa, tuoksu on mieto ja voide levittyy kohtalaisesti. Tavara ei ole kovin peittävää, joten erillinen peitevoide on tarpeen.

Meikkivoide kestää sitkeästi kasvoilla läpi jopa erittäin hikisen hot joogan. Iho ei meikit naamassa hikoilusta kylläkään ilahdu.


Tujua tuoksua

Essence Stay All Day 16 Hour Foundation, 4,69 euroa

Pumppupulloon pakattu Essence tuoksuu erittäin voimakkaasti. Jos et pidä hajusteista, älä mene lähelle tätä meikkivoidetta! 

Meikkivoide levittyy miellyttävästi ja peittää hyvin. Läheltä katsottuna juonteet ja kuivat kohdat korostuvat, mutta työpaikalla lopputulos saa kehuja. 

Tuote lupaa 16 tunnin pitoa. Sekaiholle kiilto ilmaantuu iltaan mennessä, kuivuuteen taipuvainen iho taas tuntuu entistä kuivemmalta. 

Meikkivoiteet vasemmalta oikealle: Nordic G!rl, Essence, Maybelline, Benecos, Rimmel ja Cien. Kaikki testatut meikkivoiteet myydään 30 millilitran pakkauksissa, joten meikkivoiteiden hinnat ovat vertailukelpoisia keskenään.
Meikkivoiteet vasemmalta oikealle: Nordic G!rl, Essence, Maybelline, Benecos, Rimmel ja Cien. Kaikki testatut meikkivoiteet myydään 30 millilitran pakkauksissa, joten meikkivoiteiden hinnat ovat vertailukelpoisia keskenään.

Mattaa monessa sävyssä

Maybelline FIT Me!, 8,70 euroa

Halpismeikkivoiteista Maybellinen voide on ainoa, josta on tarjolla laaja sävyvalikoima. 16 sävyn joukosta löytyy myös pari tumman ihon sävyä – niitä ei ole tarjolla muissa tämän hintaluokan meikkivoiteissa. 

Meikkivoide on juoksevaa ja hyvin levittyvää eikä käyttökokemus näin ollen muistuta tunkkaisista teinivuosista. Tuoksukin on mieto. Putelin kyljessä luvataan mattaa jälkeä ja ihohuokosten katoamista. Ihohuokoset ovat kyllä tallella meikkaamisen jälkeenkin, mutta lopputulos on tosiaan sopivan matta. 

FIT Me! on perustoimiva mattameikkivoide.


Täydellistä tasaisuutta

Rimmel Stay Matte Liquid Mousse Foundation, 8,90 euroa

Rimmelin liisterimäinen meikkivoide muistuttaa teinivuosien meikkivoiteita, eli kyseessä on todella tuhti tapaus. Ennen levittämistä ajattelen, ettei tämä tökötti naamassa kehtaa lähteä ihmisten ilmoille.

Vaikutelma on jotain vahanuken ja posliininuken väliltä.

Stay Matte saa hämmästyttävän hyvin aivan kaikki epäpuhtaudet piiloon, muttei luo kuitenkaan täysin pakkelimaista efektiä kasvoille. Yleisvaikutelma on silti nukkemainen – jotain vahanuken ja posliininuken väliltä. 

Tuoksu ja koostumus ovat kummalliset, mutta tuote on pysyy hyvin sekaihoisen naamassa päivän ilman kiiltoefektiä. Tuote toimii mainiosti, jos kaipaa iholleen täydellistä tasaisuutta.

Kevyttäkin kevyempää

Nordic G!rl Best Ma(t)te Forever Matte Foundation by Lumene, 8,90 euroa

Jos olisi olemassa termi ensimeikkivoide, Lumenen Nordic G!rl sarjan meikkivoide menisi siihen kategoriaan. Mattameikkivoiteeksi nimitetty tuote on niin ohutta ja läpikuultavaa, että siitä tuskin jäisi kiusallisia meikkivoiderajoja, vaikka sitä levittäisi maalitelalla. 

Kasvot eivät ainakaan tunnu tahmeilta tai pakkeloiduilta, mutta mattavaikutuksen havaitseminen jää mielikuvituksen varaan. Nordic G!rl sopii erittäin luonnollista lookia etsivälle. 

Meikkivoiteet vasemmalta oikealle: Nordic G!rl, Essence, Maybelline, Benecos, Rimmel ja Cien. Cien-meikkivoiteen ostopaikassa Lidlissä ei ollut testereitä, joten sopivan sävyn ostaminen ei aivan onnistunut.
Meikkivoiteet vasemmalta oikealle: Nordic G!rl, Essence, Maybelline, Benecos, Rimmel ja Cien. Cien-meikkivoiteen ostopaikassa Lidlissä ei ollut testereitä, joten sopivan sävyn ostaminen ei aivan onnistunut.

Kuultavaa luonnonkosmetiikkaa

Benecos Light Liquid Foundation, 9,99 euroa

Tokmannin Benecos-valikoimaan kuuluu kaksi meikkivoidesarjaa, joista kummastakin on tarjolla kolme sävyä – mutta eri sarjoissa on eri sävyt. 

Voide on rakenteeltaan melko tuhtia ja tahmeaa, sen oloista, kuin sen sisään olisi vispattu ilmaa. Meikki ei tunnu levittyvän kovin hyvin, mutta yllättäen lopputulos on onnistunut. Meikkivoide sulautuu ihoon kauniisti.

Kasvot tuntuvat tahmaisilta pitkin päivää, mutta kaunis kuultava lopputulos säilyy iltaan asti.

Ohuthiuksisen kannattaa leikitellä jakauksellaan, sillä se saa kuontalon näyttämään tuuheammalta.

Ohuita hiuksiaan on turha vihata – siksi olemme listanneet 10 syytä rakastaa niitä, esimerkiksi ajan ja rahan säästymisen.

Paljon on myös tehtävissä, jotta hiukset näyttäisivät kuohkeammilta. Yksi helpoimmista tempuista on jakauksella leikittely. Byrdie-sivuston artikkelissa neuvotaan, että ohuille hiuksille sopii parhaiten sekainen jakaus.

– Älä kampaa hiuksia siistille jakaukselle. Pidä jakaus sotkuisena ja suunnattuna taakse kohti päälakea. Älä myöskään kasvata hiuksia liian pitkiksi, kampaaja Scott Ade neuvoo jutussa.

Sotkuinen jakaus kannattaa ehdottomasti tehdä pään sivuun. Silloin sen voi heilauttaa kesken päivän toiselle puolelle – ja tadaa, hiuksissa on taas reilusti pöyhkeyttä!

Jos aikaa ja valmiutta panostamiseen löytyy enemmän, pohjalle voi tehdä kampaamotason föönauksen, joka näyttää takuulla tuuhealta.