Harjata vai ei? Siinäpä pulma. Kuva: Shutterstock
Harjata vai ei? Siinäpä pulma. Kuva: Shutterstock

Tukka hyvin, kaikki hyvin. Mutta kaipaako hyvä tukkapäivä harjaa?

Luomut surffilaineet vai siloteltu silkkitukka? Toisille hiusten harjaaminen on päivittäinen osa kauneusrutiineja, kun taas toiset eivät harjaa kutrejaan koskaan. 

Mitä mieltä on kauneusalan ammattilainen, Hair Bible -käsikirjan kirjoittaja Mariela Sarkima, pitääkö hiuksia harjata?

–Ehdottomasti kannattaa. Vanha sanonta "sata vetoa päivässä” on vähän liioittelua, mutta mitä pidemmät ja paksummat hiukset ja mitä enemmän muotoilutuotteita käytät, sitä useammin kannatta käydä hiukset läpi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Harjalla on kuitenkin väliä. Rautapiikkisen pyöröharjan sijaan kannattaa valita muovipiikkinen harja, jonka piikkien päässä on pampulat. Esimerkiksi lapioharja, paddle brush, on hyvä vaihtoehto, koska se ei rasita hiusta niin paljon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

–Harjaaminen lasketaan mekaaniseksi käsittelyksi siinä missä vaikkapa suoristusraudan käyttö. Niiden, joilla on hennot ja hauraat hiukset, kannattaa laittaa alle hoitoainesuihke. Näin ei vahingossakaan vedä ja katkaise hiusta.

Kolme syytä harjata:

1. Ylimääräiset muotoilutuotteet pois. Harjaaminen on ainoa keino, jolla saa poistettua ylimääräisen hiuslakan ja muut muotoiluaineet. Hiukset on helpompi muotoilla uudelleen seuraavana päivänä, kun päässä ei ole lakkakypärää.

2. Et hengitä muotoilutuotteita. Moni ei hoksaa tätä, mutta jos hiuksia ei harjaa, muotoilutuotteet tarttuvat tyynyliinaan ja hengität niitä yön aikana. Vaikka ärsytys ei ole verrattavissa siitepölyyn, on turha hengitellä hiuslakkaa.

3. Verenkierto vilkastuu. Hiuksia kannattaa kauhoa ja kuohkeuttaa, koska se vilkastuttaa päänahan pintaverenkiertoa. Näin hius kasvaa terveestä päänahasta vahvana ja nopeammin. Varsinkin kesäisin päänahka hautuu, ja harjaaminen auttaa.

Me Naisten toimituksen kaksi erilaista harjaajaa kertoo, miksi hiusharja on bestis tai pahin vihollinen.

Harjaajat kertovat

Puolesta

En pärjäisi päivääkään ilman harjaa. Harjaan polkkahiukseni ennen suihkua, jotta tujujen tököttien möyhintä ei takuttaisi vaaleita hiuksiani tuulenpesäksi. Suihkun jälkeen tukka on esikuivattava pyyhkeellä, minkä jälkeen tuulenpesä on kuitenkin taattu, ja harjaan on tartuttava. Myös muotoilu edellyttää harjan käyttöä.

Päivän mittaan mukanani kulkee kampa, koska vihaan kampaukseen ilmestyviä rakoja, jotka saavat hiukset näyttämään likaiselta. Lisäksi ojennan välillä tuulen tuivertamaa jakauksen kohtaa.

Poikaystävälläni on rutkasti pidemmät hiukset kuin minulla, ja tykkään harjata hänenkin hiuksiaan, kun siihen saan luvan. Vastaan useimmiten myös harjojemme puhdistamisesta ja suorastaan nautin, kun saan nyhtää hiustukot irti piikkien puristuksesta ja aloittaa harjausrumban ikään kuin alusta.

Vastaan

Hiusharja on hiusteni kauhistus. En ikinä harjaa hiuksiani. Joskus olen käyttänyt harjaa hiusten tupeeraamiseen, mutta muuta iloa harjasta ei ole. Nimittäin jos luonnonkiharoitani harjaa, lopputuloksena on vain villi ja kuivan näköinen pöheikkö.

Mutta sen sijaan hiusharjaan liittyy yksi rakas muisto. Lapsuudessani isälläni oli kylpyhuoneen peilikaapissa pieni muovinen hiusharja. En koskaan oikein ymmärtänyt, mihin hän sitä lyhyissä hiuksissaan tarvitsi, mutta neljän naisen taloudessa isäni oli ainoa, jolla oli oma hiusharja. Ja hän oli siitä hyvin tarkka. Kukaan meistä tytöistä ei saanut koskea harjaan. Ehkä isää ällötti ajatus pitkien hiusten kertymisestä harjaksiin. Siskojen kanssa olemme usein lämmöllä muistelleet, miten talossa aina satunnaisesti kajahti huuto: ”Tytöt, missä minun harjani on?”  

Katso Refinery29.com-sivustolta, miltä kuusi eri naista näyttävät, kun eivät harjaa hiuksiaan viikkoon.

Lue lisää:

Tuuheat hiukset yhdellä pesulla

Hiusten kesäpulma kuriin näin taltutat harottavat latvat

5 askelta näin kuivaat hiukset täydellisen tuuheiksi

Sisältö jatkuu mainoksen alla