Moni muistaa näyttelijä Renée Zellwegerin pyöreäposkisena Bridget Jonesina. Kuva: Reuters
Moni muistaa näyttelijä Renée Zellwegerin pyöreäposkisena Bridget Jonesina. Kuva: Reuters

Kirurgin veitsi muuttaa myös sitä, miten muut ihmiseen suhtautuvat, todistaa tuore tutkimus.

Hollywood-tähtien kauneusleikkaukset saavat usein osakseen kritiikkiä: pitikö senkin, kauniin naisen tai hyvännäköisen miehen, käydä leikkauttamassa itsensä tunnistamattoman näköiseksi? Esimerkiksi näyttelijä Renée Zellwegerin muuttunut ulkonäkö on herättänyt runsaasti huomiota – eikä pelkästään positiivista.

Tuore, JAMA Facial Plastic Surgeryssä julkaistu tutkimus kuitenkin väittää, että pidämme enemmän kauneusleikatuista kasvoista kuin sellaisista, joihin ei ole veitsellä koskettu. Daily Mailin mukaan kosmeettiset operaatiot tekevät naisesta viehättävämmän ja naisellisemman näköisen, mutta sen lisäksi kohentunut ulkonäkö saa uskomaan, että henkilö on myös luotettava ja sosiaalisesti lahjakas.

Yhdysvaltalaistutkimuksessa testattiin, mitä muut ajattelevat naisesta, joka on käynyt kasvojenkohotuksessa, ylä- tai alaluomileikkauksessa, kulmakarvojen tai kaulan kohotusleikkauksessa tai ottanut leukaimplantin. 170 koehenkilölle näytettiin kuvia 30 naisesta ennen ja jälkeen operaation – vastaajille ei kerrottu, oliko kuvien henkilöille tehty leikkauksia vai ei.

Tutkijoiden mukaan kasvojen ulkonäön tärkeys on evoluution tulosta: aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että muiden ihmisten arvioiminen kasvojen perusteella on tärkeä selviytymistaito.

– Eläimelliset vaistomme kehottavat välttämään pahantahtoisia ihmisiä, ja aiemmista tutkimuksista tiedetään, että persoonallisuuden piirteet heijastuvat ilmeisiin, professori Michael Reilly kertoo.

Eniten sekä ulkonäön että luonteen viehättävyyteen vaikutti tämän tutkimuksen mukaan alaluomileikkaus. Eikä ihme, sillä aiemmassa psykologisessa tutkimuksessa huomattiin, että moni katsoo silmiä, kun pohtii ihmisen luotettavuutta ja viehättävyyttä.

Kauneusleikkaus muuttaa sitä, mitä kaverit leikkauksessa käyneestä ajattelevat. Mutta ainakin tuntemattomien silmissä arviot luonteesta muuttuivat parempaan päin – vain muutamassa kauneusleikkaus lisäsi aggressiivisuutta ja riskinottoa.

Michael Reillyn mukaan tutkimustuloksista on hyötyä leikkausten suunnittelussa ja siinä, että potilas tietäisi jo etukäteen, miten leikkaus tulee vaikuttamaan siihen, miten muut hänet näkevät.

Lue myös:

Somepaine ajaa kauneusleikkaukseen

Laulaja Vicky Rosti: Kauneusleikkaus oli järkevämpi hankinta kuin auto

”Menisit kauneusleikkaukseen” – Sara Forsberg vastaa kiusaajilleen

Upeiden huulien salaisuus on sekä ihonhoidossa että silmää hämäävässä meikissä.

Ohuetkin huulet ovat ihan hyvät huulet, mutta jostakin kumman syystä tällä hetkellä vallalla tuntuu olevan ajatus, että isompi on parempi.

Muhkeammat huulet saadakseen ei kuitenkaan tarvitse mennä pistoshoitoihin, sillä hyvällä hoidolla ja huolellisesti tehdyllä huulimeikillä saa halutessaan roppakaupalla pulleutta.

1. Paras kosteuttaja = silmänympärysvoide

Jos huultensa haluaa näyttävän pulleammilta, kosteutus on olennaista. Mieti vaikka rusinaa; se on viinirypäle, josta kosteus on poistettu.

Vielä huulirasvaakin parempi kosteuttaja saattaa olla silmänympärysvoide. Se on tarkoitettu ohuelle iholle, ja sen koostumus imeytyy tehokkaasti. Hyvän yönaamion saa, kun levittää huulille ja niiden ympärille ensin silmänympärysvoidetta, ja voitelee huulet vielä huulirasvalla, Popsugar-sivuston artikkelissa vinkataan. Jos huulet ovat kuivat ja rohtuneet, kuorinta auttaa voiteita imeytymään ja tekee huulten pinnasta tasaisemman.

Silmänympärysvoide sopii hyvin myös huulimeikin alle, jos huulirasva tekee huulista liian tahmaisen ja liukkaan tuntuiset.

2. Rajaa vaalealla

Tehokas tapa lisätä huuliin muotoja on rajata ne reunojensa ulkopuolelta valkoisella kynällä tai hieman ihon sävyä vaaleammalla peitevoiteella ja häivyttää huolellisesti. Vaalea korostaa ja saa huulet näyttämään pulleammilta – katso vaikka The Beauty Department -sivuston ennen ja jälkeen -kuvat.

Jos haluaa viedä huulicontouringin vielä pidemmälle, alahuulen alle voi lisätä kevyesti tummaa varjostusta. Korostusten ja varjostusten ideana on, että vaalea tuo esiin ja tumma pienentää – niitä yhdistämällä kasvoille voi luoda vaikka minkälaisia muotoja.

3. Meikkaa pulleammiksi

Jos huulet ovat jo valmiiksi suuret, ne näyttävät suurilta myös kirkkailla ja tummilla väreillä maalattuina. Parhaiten huulia pullistaa kuitenkin vaaleus ja kiilto, joten nudesävyt ja huulikiilto ovat aina varmoja valintoja.

Kirkkaanpunaisetkin huulet voi saada suuremmiksi rajaamalla niitä aavistuksen isommiksi ja lisäämällä huulten keskiosaan vaaleutta, joka luo illuusion muodoista. Siihen voi käyttää vaaleampaa huulipunaa, valoa heijastavaa korostustuotetta tai valkoista rajauskynää. 

Marie Claire -sivusto neuvoo punaamaan ensin huulet ja piirtämään sen jälkeen valkoisella meikkikynällä huulten keskiosaan pystysuuntaisen viivan. Kun viivan häivyttää huolelliseti huulipunan sekaan, se vaalentaa punaa huulten keskeltä hieman eli saa aikaan pullistavan efektin.

Kun kynsilakanpoistoaine ei auta, täytyy tarttua mihinkäs muuhunkaan kuin vanhaan kunnon vetyperoksidipulloon.

Värikkäiksi lakatuilla kynsillä on yksi ikävä varjopuoli. Kun lakka poistetaan, kynsiin saattaa jäädä keltainen sävy, johon ei auta huolellinenkaan kynsilakanpoistoaineella hinkkaaminen.

Marie Claire kertoo jutussaan, mikä auttaa: vetyperoksidi.

Dermatologi Dana Sternin mukaan ensin kannattaa kuitenkin selvittää kellastumisen syy. Jos kynnet ovat jatkuvasti keltaiset, syypää ei välttämättä ole kynsilakka. Niin sanottu keltaisten kynsien syndrooma, jossa kynnet ovat paksuuntuneet ja käyrät, voi olla merkki terveysongelmista.

Jos kynnet tuntuvat normaaleilta, kellastumisen aiheuttaja on mitä todennäköisimmin kynsilakka. Värjäytymistä voi ehkäistä käyttämällä aluslakkaa.

Dana Sternin mukaan pieniä värjäytymiä voi yrittää poistaa harjaamalla kynnen pintaa valkaisevalla hammastahnalla ja kostealla kynsiharjalla. Jos se ei auta, hän suosittelee vetyperoksidiliuosta.

Näin kynnet saa valkaistua:

  1. Laita mukin tai kupin pohjalle sen verran vettä, että saat upotettua sormenpääsi nesteeseen. Sekoita joukkoon 3–4 ruokalusikallista vetyperoksidia. Vetyperoksidia myyvät apteekit, joista kannattaa kysyä sopivaa sekoitussuhdetta kynsien turvalliseen valkaisuun, sillä vetyperoksidia voi olla myynnissä erivahvuisina liuoksina.
  2. Upota kynnet liuokseen kahdeksi minuutiksi.
  3. Harjaa kynsien pintaa puhtaalla ja pehmeällä, liuokseen upottamallasi hammasharjalla.
  4. Huuhtele ja kuivaa kädet ja levitä käsivoidetta. Jos värjäytymät eivät poistu ensimmäisellä käsittelyllä, Stern suosittelee liottamaan kynsiä kaksi tai kolme kertaa viikossa, kunnes keltaisuus on poissa.