Moni muistaa näyttelijä Renée Zellwegerin pyöreäposkisena Bridget Jonesina. Kuva: Reuters
Moni muistaa näyttelijä Renée Zellwegerin pyöreäposkisena Bridget Jonesina. Kuva: Reuters

Kirurgin veitsi muuttaa myös sitä, miten muut ihmiseen suhtautuvat, todistaa tuore tutkimus.

Hollywood-tähtien kauneusleikkaukset saavat usein osakseen kritiikkiä: pitikö senkin, kauniin naisen tai hyvännäköisen miehen, käydä leikkauttamassa itsensä tunnistamattoman näköiseksi? Esimerkiksi näyttelijä Renée Zellwegerin muuttunut ulkonäkö on herättänyt runsaasti huomiota – eikä pelkästään positiivista.

Tuore, JAMA Facial Plastic Surgeryssä julkaistu tutkimus kuitenkin väittää, että pidämme enemmän kauneusleikatuista kasvoista kuin sellaisista, joihin ei ole veitsellä koskettu. Daily Mailin mukaan kosmeettiset operaatiot tekevät naisesta viehättävämmän ja naisellisemman näköisen, mutta sen lisäksi kohentunut ulkonäkö saa uskomaan, että henkilö on myös luotettava ja sosiaalisesti lahjakas.

Yhdysvaltalaistutkimuksessa testattiin, mitä muut ajattelevat naisesta, joka on käynyt kasvojenkohotuksessa, ylä- tai alaluomileikkauksessa, kulmakarvojen tai kaulan kohotusleikkauksessa tai ottanut leukaimplantin. 170 koehenkilölle näytettiin kuvia 30 naisesta ennen ja jälkeen operaation – vastaajille ei kerrottu, oliko kuvien henkilöille tehty leikkauksia vai ei.

Tutkijoiden mukaan kasvojen ulkonäön tärkeys on evoluution tulosta: aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että muiden ihmisten arvioiminen kasvojen perusteella on tärkeä selviytymistaito.

– Eläimelliset vaistomme kehottavat välttämään pahantahtoisia ihmisiä, ja aiemmista tutkimuksista tiedetään, että persoonallisuuden piirteet heijastuvat ilmeisiin, professori Michael Reilly kertoo.

Eniten sekä ulkonäön että luonteen viehättävyyteen vaikutti tämän tutkimuksen mukaan alaluomileikkaus. Eikä ihme, sillä aiemmassa psykologisessa tutkimuksessa huomattiin, että moni katsoo silmiä, kun pohtii ihmisen luotettavuutta ja viehättävyyttä.

Kauneusleikkaus muuttaa sitä, mitä kaverit leikkauksessa käyneestä ajattelevat. Mutta ainakin tuntemattomien silmissä arviot luonteesta muuttuivat parempaan päin – vain muutamassa kauneusleikkaus lisäsi aggressiivisuutta ja riskinottoa.

Michael Reillyn mukaan tutkimustuloksista on hyötyä leikkausten suunnittelussa ja siinä, että potilas tietäisi jo etukäteen, miten leikkaus tulee vaikuttamaan siihen, miten muut hänet näkevät.

Lue myös:

Somepaine ajaa kauneusleikkaukseen

Laulaja Vicky Rosti: Kauneusleikkaus oli järkevämpi hankinta kuin auto

”Menisit kauneusleikkaukseen” – Sara Forsberg vastaa kiusaajilleen