Moni muistaa näyttelijä Renée Zellwegerin pyöreäposkisena Bridget Jonesina. Kuva: Reuters
Moni muistaa näyttelijä Renée Zellwegerin pyöreäposkisena Bridget Jonesina. Kuva: Reuters

Kirurgin veitsi muuttaa myös sitä, miten muut ihmiseen suhtautuvat, todistaa tuore tutkimus.

Hollywood-tähtien kauneusleikkaukset saavat usein osakseen kritiikkiä: pitikö senkin, kauniin naisen tai hyvännäköisen miehen, käydä leikkauttamassa itsensä tunnistamattoman näköiseksi? Esimerkiksi näyttelijä Renée Zellwegerin muuttunut ulkonäkö on herättänyt runsaasti huomiota – eikä pelkästään positiivista.

Tuore, JAMA Facial Plastic Surgeryssä julkaistu tutkimus kuitenkin väittää, että pidämme enemmän kauneusleikatuista kasvoista kuin sellaisista, joihin ei ole veitsellä koskettu. Daily Mailin mukaan kosmeettiset operaatiot tekevät naisesta viehättävämmän ja naisellisemman näköisen, mutta sen lisäksi kohentunut ulkonäkö saa uskomaan, että henkilö on myös luotettava ja sosiaalisesti lahjakas.

Yhdysvaltalaistutkimuksessa testattiin, mitä muut ajattelevat naisesta, joka on käynyt kasvojenkohotuksessa, ylä- tai alaluomileikkauksessa, kulmakarvojen tai kaulan kohotusleikkauksessa tai ottanut leukaimplantin. 170 koehenkilölle näytettiin kuvia 30 naisesta ennen ja jälkeen operaation – vastaajille ei kerrottu, oliko kuvien henkilöille tehty leikkauksia vai ei.

Tutkijoiden mukaan kasvojen ulkonäön tärkeys on evoluution tulosta: aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että muiden ihmisten arvioiminen kasvojen perusteella on tärkeä selviytymistaito.

– Eläimelliset vaistomme kehottavat välttämään pahantahtoisia ihmisiä, ja aiemmista tutkimuksista tiedetään, että persoonallisuuden piirteet heijastuvat ilmeisiin, professori Michael Reilly kertoo.

Eniten sekä ulkonäön että luonteen viehättävyyteen vaikutti tämän tutkimuksen mukaan alaluomileikkaus. Eikä ihme, sillä aiemmassa psykologisessa tutkimuksessa huomattiin, että moni katsoo silmiä, kun pohtii ihmisen luotettavuutta ja viehättävyyttä.

Kauneusleikkaus muuttaa sitä, mitä kaverit leikkauksessa käyneestä ajattelevat. Mutta ainakin tuntemattomien silmissä arviot luonteesta muuttuivat parempaan päin – vain muutamassa kauneusleikkaus lisäsi aggressiivisuutta ja riskinottoa.

Michael Reillyn mukaan tutkimustuloksista on hyötyä leikkausten suunnittelussa ja siinä, että potilas tietäisi jo etukäteen, miten leikkaus tulee vaikuttamaan siihen, miten muut hänet näkevät.

Lue myös:

Somepaine ajaa kauneusleikkaukseen

Laulaja Vicky Rosti: Kauneusleikkaus oli järkevämpi hankinta kuin auto

”Menisit kauneusleikkaukseen” – Sara Forsberg vastaa kiusaajilleen

Kun takaisin nukkumaan meneminen ei ole mahdollista, ratkaisu on meikkipussissa. 

Jos peilistä katsoo niin sanottu nukkuneen rukous, mutta tavoitteena ovat hehkuvat kasvot, kokeile näitä vinkkejä.

1. Valitse persikkaa 

Lämpimät meikkisävyt tuovat kasvoille hehkua paremmin kuin viileät värit. Jätä sinisen silmämeikin testaus tuonnemmaksi ja kokeile lämpimän persikansävyistä yhden värin meikkiä. Juhlavampaan tilaisuuteen sopii myös oranssin ja punaisen sävyissä hehkuva auringonlaskumeikki.

Faceonomics-kauneusblogia pitävä Lena on lämminsävyisten meikkien mestari. 

2. Käytä punertavaa peitevoidetta

Punaisten ja oranssien sävyjen hierominen silmien läheisyyteen ei ehkä tunnu intuitiivisesti hyvältä meikki-idealta, mutta Popsugarin mukaan lohenpunaiset ja oranssit (vaalealle iholle) sekä mangonväriset ja punaiset (tummalle iholle) peitevoiteet piilottavat parhaiten väsyneiden silmänalusten siniset sekä violetit sävyt. 

3. Sekoita meikkivoiteeseen kasvoöljyä

Öljyllä terästetty meikkivoide hellii talvikuivaa ihoa ja saa kasvot näyttämään heleiltä.

4. Lisää hohdetta luomille

Diskopallon lailla kimaltavat luomet ovat yksi vuoden 2018 kauneustrendeistä, mutta väsähtäneiden silmien herättämiseen riittää vähempikin kimallus. Meikkitaiteilija Neil Scibelli suosittelee Popsugarissa silmämeikkiin hohtavia metallisävyjä.

Hopeinen, reilusti metallinhohtoinen luomiväri kirkastaa väsyneimmänkin katseen.

Hopeaa ja persikkaa luomilla, eli varma piristys ilmeelle.

5.  Valitse kevyttä

Meikkitaiteilija Trish McEvoyn mukaan tönköt pakkelit saavat ihmisen näyttämään entistä väsyneemmältä. Kevyillä koostumuksilla sen sijaan voi saada ihmeitä aikaan. McEvoy suosittelee uupuneen näköisille kasvoille BB-voidetta meikkivoiteen sijaan, huulikiiltoa huulipunan sijaan ja voidemaista poskipunaa puuterisen sijaan.


6. Taivuta ripset

Ripsien taivutus on klassikkoniksi, joka toimii joka kerta: kaarevat ripset saavat silmät näyttämään avoimemmilta. Jos ripsilläsi on tapana suoristua heti taivutuksen jälkeen, lue vinkit kestävämpään kaarevuuteen.

7. Villi kortti: sudi poskipunaa luomille

Neil Scibelli kertoo Popsugarissa, että huippumalli Elle McPherson piristi kerran meikkinsä sipaisemalla pinkinsävyistä poskipunaa keskelle luomivakoa. Koko silmämeikki koheni kuulemma kertaheitolla. Scibelli suosittelee kokeilemaan pienellä määrällä pinkkiä puuterimaista punaa, joka levitetään luomivärisiveltimellä tai nimettömällä. 

Kuva: IMAXTree
Kuva: IMAXTree

Mikään ei ole ikuista, mutta meikin voi saada kestämään siistinä koko illan ajan – ilman, että sitä pitää olla jatkuvasti korjailemassa.

On niitä ihmisiä, jotka jaksavat käydä tunnin välein vessassa lisäämässä huulipunaa ja puuteroimassa nenän – ja sitten niitä, jotka haluavat laittaa meikit naamaan ja unohtaa niiden olemassaolon.

Jos kuulut jälkimmäiseen porukkaan, meikistä kannattaa yrittää tehdä mahdollisimman kestävä. Silloin riittää, että korkeintaan painelee ylimääräisen rasvan pois iholta kerran tai pari illan aikana.

Näillä vinkeillä saat meikin kestämään kovemmatkin kekkerit.

1. Suosi ohuita kerroksia

Jos meikin on tarkoitus kestää, tuotteet pitää tietenkin valita sieltä järeimmästä päästä. Suosi puteleita, joissa mainitaan pitkäkestoinen, vedenkestävä ja tahraamaton.

Myös levitystavalla on väliä. Ohuet, huolella ihoon työstetyt kerrokset kestävät pidempään kuin paksu pakkeli, joka saattaa levitä kesken hauskanpidon. Kostea meikkisieni on hyvä väline meikkivoiteen levittämiseen, sillä se imee itseensä ylimääräisen tuotteen ja jättää iholle vain tarvittavan määrän. Tarvittaessa sen avulla voi levittää vielä toisen kerroksen sinne, missä lisäpeitolle on tarvetta.

2. Kiinnitä ennen ja jälkeen

Meikkitaiteilija Andrew Sotomayor ei kiinnityssuihketta säästele. Bustle-sivuston jutussa hän kertoo suihkivansa tuotetta sekä ennen meikkivoidetta että sen jälkeen ja ennen ja jälkeen puuterointia.

– Kylmä ilma saa ihon kuivumaan, mikä saattaa saada ihon imaisemaan kaiken kosteuden voidemaisista meikeistä, Sotomayor perustelee.

Suihke tuo iholle paljon kaivattua lisäkosteutta ja takaa sen, että meikkivoide ei ala heti näyttää kuivan kakkumaiselta.


3. Kestävyyttä kerrostamalla

Korostuspuuteri ja poskipuna katoavat kasvoilta yleensä ensimmäisinä. Hyvä tapa saada ne kestämään pidempään on levittää iholle ensin voidemainen tuote ja päälle vielä puuterimainen. Lopputuloksesta tulee intensiivisempi, ja puuterimainen tuote myös toimii voidemaisen kiinnittäjänä.

4. Käytä tuoretta maskaraa

Bustle-sivusto muistuttaa myös, että kuivahtaneen ripsivärin paikka on roskiksessa. Sillä saattaa saada vielä hetkellisesti nätiltä näyttävät ripset, mutta illan mittaan väri yleensä varisee silmien alle. Tuore ripsiväri sen sijaan toimii kuten sen pitääkin. Meikkaaja Mariela Sarkima on kertonut, että yleensä ripsiväri säilyy hyvänä noin neljä kuukautta. Mitä useammin ripsaria käyttää, sitä enemmän putkiloon päätyy ilmaa ja sitä nopeammin tuote myös kuivahtaa.

5. Silmämeikin pohjustusvoide on ystäväsi

Jos pitäisi valita yksi tuote, joka on mullistanut koko meikkauksen, se on silmämeikin pohjustusvoide. Sen avulla silmämeikki rajauksineen on oikeasti mahdollista saada kestämään pitkään, vaikka yläluomet olisivat vähän raskaampaakin sorttia. Silmämeikin pohjustusvoiteita on erilaisia, ja osa niistä myös tasoittaa ihon sävyä ja saa luomivärit toistumaan intensiivisempinä.

Kuivahtaneen ripsivärin paikka on roskiksessa.

6. Pelkkä huultenrajaus riittää

Klassinen juhlameikkikikka on värittää huulet ensin kauttaaltaan huultenrajauskynällä ja levittää sitten päälle huulipuna. Vaikka huulipuna kuluisi, rajausväri alla takaa sen, että huulet näyttävät edelleen punatuilta. Nykyiset huultenrajauskynät ovat kuitenkin niin hyviä, että ne käyvät meikkiin sellaisenaan. Niiden helposti levittyvä, mutta kestävä ja miellyttävä koostumus toimii kuin kestohuulipuna. Jos sävy on vielä lähellä huulten omaa sävyä, edes huulimeikkiä ei tarvitse korjailla koko iltana.