Moni muistaa näyttelijä Renée Zellwegerin pyöreäposkisena Bridget Jonesina. Kuva: Reuters
Moni muistaa näyttelijä Renée Zellwegerin pyöreäposkisena Bridget Jonesina. Kuva: Reuters

Kirurgin veitsi muuttaa myös sitä, miten muut ihmiseen suhtautuvat, todistaa tuore tutkimus.

Hollywood-tähtien kauneusleikkaukset saavat usein osakseen kritiikkiä: pitikö senkin, kauniin naisen tai hyvännäköisen miehen, käydä leikkauttamassa itsensä tunnistamattoman näköiseksi? Esimerkiksi näyttelijä Renée Zellwegerin muuttunut ulkonäkö on herättänyt runsaasti huomiota – eikä pelkästään positiivista.

Tuore, JAMA Facial Plastic Surgeryssä julkaistu tutkimus kuitenkin väittää, että pidämme enemmän kauneusleikatuista kasvoista kuin sellaisista, joihin ei ole veitsellä koskettu. Daily Mailin mukaan kosmeettiset operaatiot tekevät naisesta viehättävämmän ja naisellisemman näköisen, mutta sen lisäksi kohentunut ulkonäkö saa uskomaan, että henkilö on myös luotettava ja sosiaalisesti lahjakas.

Yhdysvaltalaistutkimuksessa testattiin, mitä muut ajattelevat naisesta, joka on käynyt kasvojenkohotuksessa, ylä- tai alaluomileikkauksessa, kulmakarvojen tai kaulan kohotusleikkauksessa tai ottanut leukaimplantin. 170 koehenkilölle näytettiin kuvia 30 naisesta ennen ja jälkeen operaation – vastaajille ei kerrottu, oliko kuvien henkilöille tehty leikkauksia vai ei.

Tutkijoiden mukaan kasvojen ulkonäön tärkeys on evoluution tulosta: aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että muiden ihmisten arvioiminen kasvojen perusteella on tärkeä selviytymistaito.

– Eläimelliset vaistomme kehottavat välttämään pahantahtoisia ihmisiä, ja aiemmista tutkimuksista tiedetään, että persoonallisuuden piirteet heijastuvat ilmeisiin, professori Michael Reilly kertoo.

Eniten sekä ulkonäön että luonteen viehättävyyteen vaikutti tämän tutkimuksen mukaan alaluomileikkaus. Eikä ihme, sillä aiemmassa psykologisessa tutkimuksessa huomattiin, että moni katsoo silmiä, kun pohtii ihmisen luotettavuutta ja viehättävyyttä.

Kauneusleikkaus muuttaa sitä, mitä kaverit leikkauksessa käyneestä ajattelevat. Mutta ainakin tuntemattomien silmissä arviot luonteesta muuttuivat parempaan päin – vain muutamassa kauneusleikkaus lisäsi aggressiivisuutta ja riskinottoa.

Michael Reillyn mukaan tutkimustuloksista on hyötyä leikkausten suunnittelussa ja siinä, että potilas tietäisi jo etukäteen, miten leikkaus tulee vaikuttamaan siihen, miten muut hänet näkevät.

Lue myös:

Somepaine ajaa kauneusleikkaukseen

Laulaja Vicky Rosti: Kauneusleikkaus oli järkevämpi hankinta kuin auto

”Menisit kauneusleikkaukseen” – Sara Forsberg vastaa kiusaajilleen

Meikkivoidesiveltimellä saa aikaan peittävän ja kauniin meikkipohjan, kun etenee vähän kerrallaan.

Munanmuotoiset meikkisienet eivät suotta ole nousseet suursuosioon. Niiden avulla tumpelompikin onnistuu meikkivoiteen levittämisessä, sillä sieni imee liian meikin itseensä ja jättää jälkeensä kevyen, heleän ja tasaiseksi meikatun ihon.

Meikkivoidesivellin ei ime, minkä takia pohjasta saattaa tulla paakkuinen tai epätasainen. Sen avulla on kuitenkin mahdollista saada peittävämpi pohja kuin sienellä, ja joidenkin meikkivoiteiden kanssa suositellaankin käytettäväksi nimenomaan sivellintä. Se on yllättävän helppoa, eikä siveltimen käyttöä kannata turhaan pelätä!

Siveltimen käyttäjän helmasynti ja merkittävin syy ongelmiin on, että meikkivoidetta tulee levitettyä helposti liikaa. Se johtuu usein siitä, että meikkivoiteen levittää kasvoille

a) suoraan purkista eli kerralla koko sen määrän, jonka ajattelee tarvitsevansa, tai

b) tuubista ensin siveltimeen ja siveltimestä suoraan kasvoille.

Meikkaaja ja Youtube-tähti Wayne Goss neuvoo videollaan levittämään meikkivoidetta ensin kämmenselälle ja siitä sormenpäällä töpötellen kasvoille. Sitten meikkivoide häivytetään siveltimellä pyöritellen. Kannattaa edetä kerroksittain, pieni määrä kerrallaan. Silloin meikkivoide pääsee imeytymään ihoon ja sitä tulee käytettyä vain sen verran kuin oikeasti tarvitsee.

Yllättävän pieni määrä meikkivoidetta riittää peittämään koko kasvot. Kallista tavaraa ei mene hukkaan, ja ihosta tulee paakuton ja luonnollisemman näköinen kuin isommalla voidemäärällä.

Perinteisellä litteällä meikkivoidesiveltimellä on vaikea saada aikaan tasaista jälkeä. Wayne Gossin mukaan se sopii paremmin meikkivoiteen levittämiseen iholle ennen sienellä häivytystä. Videolla Wayne Goss näyttää myös, miten kasvojen korostus ja varjostus tehdään meikkivoiteen alle.

Ratkaisu finnin päältä luisuvaan meikkiin todennäköisesti löytyy jo meikkipussistasi.

Silmämeikin pohjustusvoide on yksi monikäyttöisimmistä meikkituotteista. Sen lisäksi, että se pitää luomivärin paikallaan, sen avulla voi myös estää huulipunan karkailun huulten rajojen ulkopuolelle ja jopa ehkäistä silmälasien valumista nenänvartta pitkin.

Silmämeikinpohjustaja auttaa myös, jos meikki ei meinaa pysyä finnin päällä, neuvotaan meikkaaja Vilja Vuolteen uutuuskirjassa Parhaat piirteesi – meikkaajan käsikirja (Docendo).

Näppyjen päällä iho on yleensä kiiltävä ja pingottunut, joten voidemainen meikki karkaa kohdasta helposti. Kirjassa neuvotaan näin:

”Näppyjen päälle kannattaakin painella pieni määrä peitevoidetta ja häivyttää vain reunat kevyesti sormella tai meikkisienellä. Painele sen jälkeen irtopuuteria näpyn päälle, jotta meikkipohja kiinnittyy kunnolla. Voit myös taputella öljytöntä silmämeikin pohjustustuotetta ison yksittäisen finnin päälle ennen meikkipohjan levittämistä.”

Miten emme ole tulleet aiemmin ajatelleeksi! Öljyttömyyden lisäksi kannattaa tietenkin huomioida, että pohjustustuote on joko väritön tai ihon kanssa samaa sävyä, jotta se ei korosta finnin kohtaa entisestään.