Päänahka voi paremmin, kun se on puhdas, sanovat asiantuntijat. Kuva: Shutterstock
Päänahka voi paremmin, kun se on puhdas, sanovat asiantuntijat. Kuva: Shutterstock

Puhdas päänahka on kauniiden hiusten peruskallio, neuvoo hiusguru.

Viime aikoina vallalla on ollut trendi, jossa hiusten pesuväliä on yritetty harventaa mahdollisimman pitkäksi. Joka päivä pesemisen on varoiteltu jopa vaurioittavan hiuksia. Kuivasampoo on nykyään monen naisen luottotuote, ja jotkut ovat liittyneet no poo -liikkeeseen, jossa hiuksia ei pestä ollenkaan sampoolla.

Pesemättömyyteen oli myös hyvä syy: monien sampoiden sisältämät voimakkaat puhdistusaiheet voivat ärsyttää hiuspohjaa ja huonontaa hiusten kuntoa.

Nyt suunta on kuitenkin muuttumassa, kertoo Refinery29. Valmistajat ovat tuoneet markkinoille sulfaatittomia, hellävaraisempia sampoita. Tuorein uutuus ovat hoitoaineet, joissa on puhdistavia ominaisuuksia. Moni tuote hoitaa hiusten lisäksi päänahkaa – koska terve päänahka on hyvä lähtökohta kauniille, hyväkuntoisille hiuksille.

– Puhdas päänahka on terve päänahka, koska se on lähtökohta sille, että karvatupet toimivat parhaalla mahdollisella tavalla, hius- ja päänahkaekspertti Elizabeth Cunnane Phillips kertoo Refinery29:lle.

Valitse oikeat aineet

Jep, päänahka on karvatupen peruskallio, perusta hyville kutreille.

– Parhaita mahdollisia hiuksia ei voi kasvattaa, jos päässä on hilsettä, likaa, öljyä, talia, hikeä tai muuta, mitä päässä luonnollisesti voi olla, hiusguru jatkaa.

Päässä oleva kuona voikin olla syynä hiustenlähdölle ja tukan ohenemiselle. Sampoopesu ei hiuksia pudota, sillä nyt putoavat hiukset ovat lopettaneet kasvamisen 12 vuotta sitten.

Siispä hiusten peseminen – vaikka päivittäin – voikin olla hyvä juttu! Puhdas päänahka, paremmat hiukset.

Ei kuitenkaan ole yhdentekevää, millä hiuksensa pesee. Oikea valinta on, jos purkin kyljessä lukee jotakin päänahkaan viittaavaa ja tuote on takuulla hellävarainen.

Mutta mutta... Olisipa se niin yksinkertaista. Kaikki eivät jokapäiväistä pesua jaksa, koska pitkien tai kiharoiden hiusten peseminen ja laittaminen saattaa viedä niin paljon aikaa ja hiusväriäkin pitäisi suojella. Silloinkin kuivasampoon käytön välttäminen ja hieman useammin peseminen voi kannattaa – kokeile, millainen pesuväli sopii omalle päänahallesi parhaiten!

Lue myös:

Miksi syväputsaava sampoo latistaa tukan?

Rasitatko päänahkaasi kuivasampoolla?

Vinkki suihkuun: laita hoitoaine ennen sampoota

Kosteutta kaipaava iho nauttii voiteiden, öljyjen ja suihkeiden kerrostamisesta.

Korealainen ihonhoito villitsee nyt muuallakin maailmassa, eikä syyttä. Moni kokee saaneensa avun iho-ongelmiinsa aasialaisista menetelmistä ja tuotteista. Sieltä tänne ovat tulleet esimerkiksi ihoa hoitavat ja kosteuttavat BB-voiteet sekä tehokkaat kangasnaamiot.

Korealaiset ovat edelläkävijöitä myös ihonhoitotuotteiden kerrostamisessa. Heidän ihonhoitorutiineihinsa saattaa kuulua jopa kymmenen eri vaihetta ja useita tuotteita. Kerrostaminen sopii etenkin kuivaihoisille. Ensin levitetään helposti ihoon imeytyvät, ohuet ja kevyet tuotteet. Niiden päälle lisätään paksummat koostumukset, jotka saavat alla olevat tehoaineet pysymään ihossa ja tekemään taikojaan.

Pääsääntö on siis levittää tuotteet ohuesta paksumpaan. Ensin kasvo- ja/tai hoitovesi, sitten seerumi tai tehotuote, sitten öljy tai voide.

Kuulostaako hankalalta?

Popsugar-sivusto esittelee vaihtoehdoksi niin sanotun kerrosvoileipätekniikan. Se on ihonhoitoguru Caroline Hironsin helppo muistisääntö ihonhoitotuotteiden oikeaoppiseen käyttöön.

Kosteuttavaa kasvovettä tai -suihketta kannattaa Hironsin mukaan ajatella voileivän maustekastikkeena – majoneesina tai suomalaisittain levitteenä.

Ihonhoitokerrosvoileivän koostumus on siis seuraava:

  1. Puhdistus ja kuorinta (leipätaikina, jolle kaikki rakentuu)
  2. Kosteuttava suihke
  3. Öljy tai seerumi
  4. Kosteuttava suihke
  5. Kosteusvoide

Teoria ehkä ontuu hieman, sillä harva haluaa noin paljon kastiketta leipäänsä, mutta itse ajatus on hyvä. Kosteuttava hoitovesi tai kasvosuihke kosteuttaa kerrosten välissä ja ravitsee janoista ihoa. Muiden ihonhoitotuotteiden väliin kerrostettuna se ei myöskään pääse haihtumaan vaan nimenomaan jää ihoon antamaan kosteutta.

Olet muodin harjalla, kun hankit tänä vuonna pottatukan tai rennon otsiksen. Entä miten tehdään ”kallis tukka”?

Rento otsis

Silmiä hipova, seksikäs otsatukka on nyt supertrendikäs. Brigitte Bardot -tyylinen otsis on ilmeeltään ihanan rento, ja pituus sopii yhteen melkeinpä minkä tahansa leikkauksen kanssa aina polkkatukasta lähtien. Jos et halua leikata otsista, tyyli on helppo myös feikata: tarjolla on tyylikkäitä lisäkkeitä, eikä kukaan osaa aavistaa, että otsatukka ei ole oma.

Graafinen kulho

Juuri ja juuri korvia hipova pottatukka on edelläkävijän ehdoton ykkösvalinta. Kulhomainen leikkaus muistuttaa huippumalli Linda Evangelistan ikonista tyyliä ja näyttää takuulla hyvältä kantajansa ikään katsomatta. Malli noudattelee yksinkertaisimmillaan kauttaaltaan tasaista mittaa, mutta sitä on helppo myös varioida esimerkiksi ajelemalla hiukset siiliksi korvien kohdalta tai niskasta. Leikkaus on laiskan laittajan unelma: pesun jälkeen kevyt suoristus riittää huolitellulta näyttävän tyylin luomiseen.

Lämmin hunajakulta

Tiedätkö tunteen, kun jotain tekisi mieli muuttaa, mutta et kuitenkaan ole varma, mitä se jotain olisi? Vastaus on hunajakulta. Lämmin hunaja on täydellinen välimallin sävy niin tummille kuin vaaleille hiuksille, jotka kaipaavat päivitystä lempeällä kädellä. Bronde-sävystä (blondi+brunette) on äärimmäisen helppo siirtyä myös kohti kesää lisäämällä vaaleampia raitoja päivien pidentymisen myötä.

Hempeä ruusukvartsi

Heittäydy mukaan yksisarvistrendiin ja piristä hiuksia hempeään pinkkiin taittavalla ruusukvartsin sävyllä. Väri herää henkiin täysin uudella tavalla, kun mukana on muutamaa eri pinkin ja ametistin sävyä. Koko tukkaa ei suinkaan tarvitse värjätä pastelliunelmaksi, vaan sävy näyttää upealta myös häivähdyksenä latvoissa tai ohuina raitoina vaalean tukan seassa kaikenpituisissa malleissa. Pastellivärit sopivat parhaiten blondeille, sillä muutaman pesun kestävät värit tarvitsevat vaalean pohjan erottuakseen.

Letin seuraava taso

Nosta letit täysin uudelle tasolle, ja solmi hiukset näyttävästi keskelle jakausta. Jämptit letit näyttävät upeilta kahden tai kolmen letin sarjoissa ja tarvitsevat rinnalleen vain yksinkertaisen niskaponnarin. Jos aika tai sorminäppäryys eivät riitä, korvaa letit kieputtamalla hiukset pieninä osioina kohti takaraivoa ja kiinnitä kieputukset ponnarin juureen pinneillä.

Syvä sivujakaus

Uusi tukka on helpoimmillaan yhden kammanvedon päässä. Vaihda jakauksen paikkaa keskeltä sivulle tai puolelta toiselle, ja kasvotkin näyttäytyvät yhtäkkiä uudessa valossa. Sivujakaus näyttää parhaalta piikkisuoran tukan tai lempeiden laineiden seuralaisena. Asettele etummaiset hiukset muka-huolettomasti osittain otsalle kehystämään kasvoja.

Kallis tukka

Miten julkkiksilla aina tuntuukin olevan täydellisen sileä ja kiiltävä tukka? Luksustukka on nyt erittäin hot, eikä sen saavuttamiseen onneksi tarvita miljoonia. Jos haluat pörrötukan taltuttamiseen ammattilaisapua, kampaajat tarjoavat erilaisia keratiinihoitoja, jotka silottavat hiukset parhaimmillaan viikkokausiksi. Kotona kiiltävä lopputulos syntyy laadukkaalla muotoiluraudalla sekä kiiltosuihkeella. Luksustukka pääsee parhaiten oikeuksiinsa tasaisessa leikkauksessa.