Päänahka voi paremmin, kun se on puhdas, sanovat asiantuntijat. Kuva: Shutterstock
Päänahka voi paremmin, kun se on puhdas, sanovat asiantuntijat. Kuva: Shutterstock

Puhdas päänahka on kauniiden hiusten peruskallio, neuvoo hiusguru.

Viime aikoina vallalla on ollut trendi, jossa hiusten pesuväliä on yritetty harventaa mahdollisimman pitkäksi. Joka päivä pesemisen on varoiteltu jopa vaurioittavan hiuksia. Kuivasampoo on nykyään monen naisen luottotuote, ja jotkut ovat liittyneet no poo -liikkeeseen, jossa hiuksia ei pestä ollenkaan sampoolla.

Pesemättömyyteen oli myös hyvä syy: monien sampoiden sisältämät voimakkaat puhdistusaiheet voivat ärsyttää hiuspohjaa ja huonontaa hiusten kuntoa.

Nyt suunta on kuitenkin muuttumassa, kertoo Refinery29. Valmistajat ovat tuoneet markkinoille sulfaatittomia, hellävaraisempia sampoita. Tuorein uutuus ovat hoitoaineet, joissa on puhdistavia ominaisuuksia. Moni tuote hoitaa hiusten lisäksi päänahkaa – koska terve päänahka on hyvä lähtökohta kauniille, hyväkuntoisille hiuksille.

– Puhdas päänahka on terve päänahka, koska se on lähtökohta sille, että karvatupet toimivat parhaalla mahdollisella tavalla, hius- ja päänahkaekspertti Elizabeth Cunnane Phillips kertoo Refinery29:lle.

Valitse oikeat aineet

Jep, päänahka on karvatupen peruskallio, perusta hyville kutreille.

– Parhaita mahdollisia hiuksia ei voi kasvattaa, jos päässä on hilsettä, likaa, öljyä, talia, hikeä tai muuta, mitä päässä luonnollisesti voi olla, hiusguru jatkaa.

Päässä oleva kuona voikin olla syynä hiustenlähdölle ja tukan ohenemiselle. Sampoopesu ei hiuksia pudota, sillä nyt putoavat hiukset ovat lopettaneet kasvamisen 12 vuotta sitten.

Siispä hiusten peseminen – vaikka päivittäin – voikin olla hyvä juttu! Puhdas päänahka, paremmat hiukset.

Ei kuitenkaan ole yhdentekevää, millä hiuksensa pesee. Oikea valinta on, jos purkin kyljessä lukee jotakin päänahkaan viittaavaa ja tuote on takuulla hellävarainen.

Mutta mutta... Olisipa se niin yksinkertaista. Kaikki eivät jokapäiväistä pesua jaksa, koska pitkien tai kiharoiden hiusten peseminen ja laittaminen saattaa viedä niin paljon aikaa ja hiusväriäkin pitäisi suojella. Silloinkin kuivasampoon käytön välttäminen ja hieman useammin peseminen voi kannattaa – kokeile, millainen pesuväli sopii omalle päänahallesi parhaiten!

Lue myös:

Miksi syväputsaava sampoo latistaa tukan?

Rasitatko päänahkaasi kuivasampoolla?

Vinkki suihkuun: laita hoitoaine ennen sampoota

Sannin hiuksissa on aiemmin nähty myös liilaa sävyä. Kuva: Mikko Hannula ja Instagram

Petrolinväriset latvat toimivat myös tummassa tukassa. 

Laulaja Sannilla on kirjaimellisesti värikäs hiushistoria, mutta sininen tukka on pitkään ollut hänen tunnusmerkkinsä. Sinisen sävyistä Sannin päässä on nähty suurin piirtein kaikki: harmahtava savunsininen, kirkas turkoosi, pastellinen vaaleansininen, mustaan liukuva tummansininen... 

Nyt Sanni näyttää kuitenkin ottaneen varaslähdön uuteen vuoteen hiusvärinvaihdoksella. Hän julkaisi tänään Instagram-tilillään kuvan uudesta vihreästä – tai petrolinvärisestä, miten sen nyt ottaa – kuontalostaan. 

Kuvan perusteella hiusten tyvi on hyvin tummanruskea ja pituudet hohtavat syvänvihreinä. 

 

🥑🥝🥒💚

Henkilön SANNI (@sannivirallinen) jakama julkaisu

Seuraavaksi sitrussävyjä?

Sannin lisäksi moni muukin suomalainen on viihtynyt sinisessä tukassa viime vuosina. Samoin pinkin ja hattaran sävyt ovat olleet suosittuja.

Jos ennustaa pitää, seuraava iso trendi voivat olla vihreät ja keltaiset hiukset. Perusteluja piisaa:

Siinä missä vaaleimmat vihreän ja keltaisen sävyt vaativat alle hiuksia kuluttavan vaalennuksen, petrolinsävyä voi saada suoravärillä aavistuksen tummempiinkin hiuksiin. Helppokäyttöinen trendi siis. 

Tyylikonsultti Leena Sarven mielestä paras kauneusniksi on olla sinut itsensä kanssa.

Tyylikonsultti Leena Sarvelle kauneus tarkoittaa ennen kaikkea asennetta, mutta myös sunnuntaisia turvenaamiohetkiä. Kun hän ostaa huulikiiltoja, edes taivas ei ole rajana. Nyt hän paljastaa kauneusniksinsä ja -paheensa.

Kauneusniksini…

Kasvojen perusteellinen puhdistaminen. Olen tarkka erityisesti silmämeikin kanssa, että jokainen ripsivärin muru lähtee. En myöskään mene nukkumaan ilman silmänympärysvoidetta. Tärkeintä on kuitenkin olla sinut itsensä kanssa. Jokaisella on nenänpielessään tai leuassaan epäpuhtauksia. Ne eivät näy kadun toiselle puolen. Ryhti kuntoon ja hymy kasvoille. Se on paras vinkkini.

Kauneussalaisuuteni…

Käyn kosmetologilla kahden kuukauden välein. Puuterihuoneen Katrilla on maagiset kädet. Käytän myös viikoittain syväpuhdistavaa naamiota. Sunnuntai on kauneuspäiväni. Mieheni kutsuu sitä kauheuspäiväksi. Silloin kävelen turpeet naamallani kotonamme.

Paheeni…

Auringon ottaminen. En voi sille mitään, aurinko vetää puoleensa. Terassilla valitsen aina aurinkoisimman pöydän, ja uima-altaalta minua saa houkutella pois. Maksan paheestani couperosalla, jota on leuassani ja poskipäissäni. Onneksi käteni hakeutuvat nykyään 50-suojakertoimille.

Kauneinta minussa…

Hymyni, joka ulottuu silmiini ja tulee sydämestäni. Kun minusta otettiin ensimmäiset mallitestikuvat, valokuvaaja sanoi, että sinulla on miljoonan dollarin hymy. Olen käynyt samalla hammaslääkärillä puolen vuoden välein siitä saakka, kun täytin 16. Kun suu voi hyvin, elimistöllä menee paremmin.

Tuhlaan…

Huulikiiltoihin. Kun ostan huulikiiltoja, edes taivas ei ole rajana. Mieheni on usein todennut, että nykyiset riittävät jo. Olen aina tykännyt meikistä, jossa silmät ovat tummat ja huulet vaaleat. Lisään huulikiiltoa päivän mittaan useasti.

Säästän…

Silmämeikinpoistoaineessani. Rakastan marketin silmämeikinpoistolappuja. Kun matkustan, pakkaan lappuja käsimatkatavaroihini pakastepussissa. Öljyinen pinta voitelee ihoa ja notkistaa ripsiä. Myös tyttäreni käyttää niitä.

Aion…

Jatkaa kuntosaliharrastustani. Raudan vääntäminen on parasta kasvojumppaa. Olen käynyt salilla yli kolmekymmentä vuotta. Päiväni aloitan kävelyllä meren rannalla. Rakastan merta. Kun seison sen äärellä, tunnen, että olen matkalla jonnekin.

Toivoisin, että…

Suomalaiset naiset eivät pitäisi itseään vakan alla. Yleensä laittaudumme vain Leville ja laivalle, vaikka arki on kuitenkin se, jota elämme eniten. Suomalaisilla on upean väriset silmät: vedenvihreät tai taivaansiniset. Niitä kannattaa korostaa.

56-vuotias tyylikonsultti ja muodin ja kauneuden sekatyöläinen.

Asuu Helsingissä puolisonsa, 19-vuotiaan tyttärensä ja kahden koiransa kanssa.

Aloitti mallintyöt 1978. Vetänyt myös omaa tyyliohjelmaa televisiossa.