Kuva: MV-Photos
Kuva: MV-Photos

On aika valita puolensa joka­kesäisessä säteilysodassa!

Säteily­turvakeskuksen erikoistutkija Lasse Ylianttila kertoo, mikä on järkevää suojautumista.

Tyyppi 1: Huolestunut suojautuja

”Äkkiä piiloon auringolta! Käytän aurinkovoidetta tai suojakertoimen sisältävää meikkivoidetta joka päivä maaliskuusta syyskuuhun.”

Lasse: ”Tämä on jo ylireagointia. Päivätyössä toimistossa aurinkovoidetta ei tarvitse. Suomessa UV-säteily on suurimmillaan kello 11–15. UV-säteet voivat olla vahingollisia, vaikka iho ei palaisikaan, mutta siihen tarvitaan pitkää ­altistusta.”

Tyyppi 2: Rento ruskettuja

”Levitän aurinkovoidetta vasta, jos olen auringossa puoli tuntia kauemmin. Muuten ihoni ei ehdi tuottamaan D-vitamiinia.”

Lasse: ”Tämä on hyvä suhtautumistapa näillä leveysasteilla. ­Samat säteet, jotka polttavat ihoa, tuottavat myös D-vitamiinia. Harva polttaa ihonsa Suomessa alle puolessa tunnissa, ­mutta jos tiedät palavasi nopeammin, laita voidetta jo ennemmin.”

Tyyppi 3: Kertaalleen palanut

”Apua, käristin itseäni urakalla nuorempana. Nyt juoksen lääkärillä jokaisesta ihomuutoksesta ja poistatan kasvaneet luomet.”

Lasse: ”Oikein toimittu. Paniikkiin ei ole syytä, mutta toistuvat palamiset etenkin lapsuudessa lisäävät melanooman riskiä. Siksi usein ­palaneen kannattaa aina käydä tarkastuttamassa ihomuutokset.”

Tyyppi 4: Kerrankos sitä käristyy!

”Kerran täällä eletään! Mela­noomaan menehtyy parisataa suomalaista vuodessa, kun ilmansaasteet aiheuttavat arviolta 1800 kuolemaa. Ulkona ei silti liikuta hengityssuojaimissa.”

Lasse: ”Jos asiaa vertailee kuolinlukujen mukaan, noinhan se on. Ei tuo silti tarkoita, etteikö melanooma­riskistä kannattaisi ­välittää. UV-säteilyltä on kuitenkin helppo suojautua.”

Tiesitkö että...

Auringosta saatavan D-vitamiinin hyödyt ovat meille pohjoisen ihmisille merkittävämpiä kuin UV-säteilyn aiheuttama ihosyöpäriski.

Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan ­auringolta piilottelevien kuolleisuus on kaksi kertaa suurempi kuin auringonpalvojien.

Keskipäivällä säteilee

Suomen kesässä UV-säteily on voimakkaimmillaan kello 11-15.

Ei neulakammoisille! Suosittua Youtube-kanavaa pitävä kauneusvloggaaja raportoi, miten hän pääsi eroon huulten keinotekoisesta muhkeudesta.

Moni haluaa nyt muhkeat huulet tubettajien ja tosi-tv-julkkisten vanavedessä, mutta mitä jos joskus tuleekin toisiin ajatuksiin ja haluaa muhkeudesta eroon?

Huulten täyteainepistokset eivät ole ikuisia, vaan ne poistuvat elimistöstä yleensä noin puolessa vuodessa. Tarvittaessa huuliin pistetyn hyaluronihappogeelin saa pois nopeamminkin, uusien pistosten avulla.

Lue myös: Muhkeat huulet pistoksilla? 7 asiaa, jotka kannattaa tietää ennen huulten täyttämistä

Suosittu kauneustubettaja Karen Sarahi Gonzalez eli iluvsarahii on julkaissut tuoreen videon, jolla hän näyttää, miten hankkiutui eroon huulissaan olevasta täyteaineesta. Hän kertoo täytättäneensä huuliaan useamman vuoden ajan suurilla määrillä täyteainetta. Vloggaaja myöntää, että hänellä täyttäminen lähti käsistä.

Vaikka Gonzalezin huuliin ei ole laitettu uusia pistoksia vuoteen, ainetta on jäljellä niin paljon, että se ei ole poistunut huulista itsekseen. Videolla hän kertoo olevansa tyytymätön huuliinsa, joissa täyteainetta on hieman väärissä paikoissa. Huuliin on muodostunut myös arpikudosta, kun täyteainetta on pistetty liian syvälle.

Jos täyteaineista haluaa eroon, huuliin pistetään ainetta, joka hajottaa täyteaineen. Sen jälkeen molemmat aineet poistuvat elimistöstä normaalin aineenvaihdunnan mukana. Gonzalezin käyttämän pistosekspertin mukaan aineen vaikutusaika on vuorokaudesta kahteen, mutta viimeistään viikossa huulten olisi pitänyt palautua lähtötilanteeseen. Toimenpide saattaa sattua hieman ja siitä seuraa yleensä hieman turvotusta, koska huuliin pistetään lisää nestemäistä ainetta.

Videon lopulla näkyvä ero entiseen on varsin vaikuttava. Gonzalez tosin joutui ottamaan vielä lisää pistoksia, koska hänen huulissaan oli niin paljon täyteainetta, ettei kaikki poistunut yhdellä pistoskerralla.

Jos huuliinsa haluaa muhkeutta täyteaineilla, kannattaa muistaa, ettei ainetta välttämättä voi vain lisätä ja lisätä, vaan välissä voi olla hyvä palata lähtötilanteeseen, jotta huulet pysyvät edes jossakin määrin luonnollisina.

Iho kiittää, kun kurkuman ja hunajan vaikutukset yhdistää naamioon.

Nyt on kovat lupaukset. Reddit-sivuston kauneusgurut nimittäin hehkuttavat kasvonaamiota, jossa on vain kaksi keittiön kaapeista löytyvää ainesosaa – ja joka parantaa melkein kaikki iho-ongelmat.

Kehut ovat muun muassa tällaisia:

”Vau. Ihoni on kirkas, punoitus on melkein kokonaan poissa, enkä kärsi kuivuudesta. Huikeaa.”

”Tulehduksia hillitsevä, bakteereja ja sieniä tappava, punoitusta vähentävä, ultrakosteuttava...”

Ihmekasvonaamio sekoitetaan kurkumajauheesta ja hunajasta, joiden hyvät vaikutukset ovat olleet tiedossa jo pitkään. Nyt ne vain on tajuttu yhdistää ihonhoidossa, ja kaikkien aikojen DIY-naamio on syntynyt.

 

Turmeric Honey Face Mask 🙊 it looks weird I know! But the amount my skin has improved since using natural ingredients about 8 months ago and only natural 🍃.... has made a huge improvement and I mean HUGE! I did have pictures of my skin 8 months ago when it was really bad but they got deleted. I had atleast 10 cystic painful pimples on each side of my neck, could have been dermatitis and atleast 30 on my face 😫. I've suffered with acne since I was 15. I had tried multiple things cosmetic to fix it, I also tried antibiotics, proactive, birth control and accutane. With cleaning up my diet, my thoughts about my skin and switching to all natural ingredients, I barely suffer from acne anymore, I get the occasional one or two like everyone else😊 #naturalskincare #tumericmask #acnesufferer #tumerichoneymask

Henkilön Katie Elaine (@katieelainepletch) jakama julkaisu

Hunajanaamiota ylistetään myös Instagramissa. Katie Elaine kirjoitti ihonsa kunnon paranneen huomattavasti kahdeksan kuukauden luonnonkosmetiikkakokeilun jälkeen. Lisäksi hän korjasi ruokavaliotaan.

– Hädin tuskin kärsin aknesta enää, minulle tulee satunnainen näppy tai pari, kuten kaikille muillekin, 15-vuotiaasta asti aknesta kärsinyt ja lukuisia muita hoitokeinoja kokeillut nainen kertoi.

Kaksi superainetta

Hunajalla on antibakteerisia ja -mikrobisia ominaisuuksia, joiden ansiosta se auttaa esimerkiksi sieni-infektioihin, psoriasikseen, kuivuuteen ja jopa palovammoihin, Marie Clairen haastattelema ihotautilääkäri Joshua Zeichner selittää. Kurkuman hyödyt ovat antibakteeristen ominaisuuksien lisäksi sen sisältämissä antioksidanteissa, joten mauste sopii aknen, pigmenttiläiskien ja ryppyjen hoitoon. Zeichner suositteleekin hunaja-kurkumanaamiota erityisesti akneiholle.

Halpa ja helppokin se on. Ota sen verran hunajaa, kun arvelet tarvitsevasi kasvoillesi – noin ruokalusikallinen on aika hyvä määrä. Sekoita siihen puoli teelusikallista jauhettua kurkumaa. Levitä seos kasvoille, anna vaikuttaa 10–20 minuuttia ja huuhtele pois.

Ensimmäisen kerran jälkeen ei kannata odottaa ihmeitä, mutta säännöllisessä käytössä ihon luvataan kirkastuvan, silottuvan ja rauhoittuvan.

Marie Claire huomauttaa, että vaaleahipiäisten kannattaa varautua siihen, että keltainen mauste värjää ihon väliaikaisesti. Sitä voi yrittää välttää sekoittamalla naamioon maitoa tai jogurttia tai pesemällä kasvot puhdistusöljyllä. Jos kärsii allergioista, myös hunaja-kurkumanaamiota on hyvä testata ensin pienelle alueelle.