Kuva: <span class="photographer">MV-Photos</span>
Kuva: MV-Photos

On aika valita puolensa joka­kesäisessä säteilysodassa!

Säteily­turvakeskuksen erikoistutkija Lasse Ylianttila kertoo, mikä on järkevää suojautumista.

Tyyppi 1: Huolestunut suojautuja

”Äkkiä piiloon auringolta! Käytän aurinkovoidetta tai suojakertoimen sisältävää meikkivoidetta joka päivä maaliskuusta syyskuuhun.”

Lasse: ”Tämä on jo ylireagointia. Päivätyössä toimistossa aurinkovoidetta ei tarvitse. Suomessa UV-säteily on suurimmillaan kello 11–15. UV-säteet voivat olla vahingollisia, vaikka iho ei palaisikaan, mutta siihen tarvitaan pitkää ­altistusta.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tyyppi 2: Rento ruskettuja

”Levitän aurinkovoidetta vasta, jos olen auringossa puoli tuntia kauemmin. Muuten ihoni ei ehdi tuottamaan D-vitamiinia.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lasse: ”Tämä on hyvä suhtautumistapa näillä leveysasteilla. ­Samat säteet, jotka polttavat ihoa, tuottavat myös D-vitamiinia. Harva polttaa ihonsa Suomessa alle puolessa tunnissa, ­mutta jos tiedät palavasi nopeammin, laita voidetta jo ennemmin.”

Tyyppi 3: Kertaalleen palanut

”Apua, käristin itseäni urakalla nuorempana. Nyt juoksen lääkärillä jokaisesta ihomuutoksesta ja poistatan kasvaneet luomet.”

Lasse: ”Oikein toimittu. Paniikkiin ei ole syytä, mutta toistuvat palamiset etenkin lapsuudessa lisäävät melanooman riskiä. Siksi usein ­palaneen kannattaa aina käydä tarkastuttamassa ihomuutokset.”

Tyyppi 4: Kerrankos sitä käristyy!

”Kerran täällä eletään! Mela­noomaan menehtyy parisataa suomalaista vuodessa, kun ilmansaasteet aiheuttavat arviolta 1800 kuolemaa. Ulkona ei silti liikuta hengityssuojaimissa.”

Lasse: ”Jos asiaa vertailee kuolinlukujen mukaan, noinhan se on. Ei tuo silti tarkoita, etteikö melanooma­riskistä kannattaisi ­välittää. UV-säteilyltä on kuitenkin helppo suojautua.”

Tiesitkö että...

Auringosta saatavan D-vitamiinin hyödyt ovat meille pohjoisen ihmisille merkittävämpiä kuin UV-säteilyn aiheuttama ihosyöpäriski.

Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan ­auringolta piilottelevien kuolleisuus on kaksi kertaa suurempi kuin auringonpalvojien.

Keskipäivällä säteilee

Suomen kesässä UV-säteily on voimakkaimmillaan kello 11-15.

Sisältö jatkuu mainoksen alla