Kuva: MV-Photos
Kuva: MV-Photos

On aika valita puolensa joka­kesäisessä säteilysodassa!

Säteily­turvakeskuksen erikoistutkija Lasse Ylianttila kertoo, mikä on järkevää suojautumista.

Tyyppi 1: Huolestunut suojautuja

”Äkkiä piiloon auringolta! Käytän aurinkovoidetta tai suojakertoimen sisältävää meikkivoidetta joka päivä maaliskuusta syyskuuhun.”

Lasse: ”Tämä on jo ylireagointia. Päivätyössä toimistossa aurinkovoidetta ei tarvitse. Suomessa UV-säteily on suurimmillaan kello 11–15. UV-säteet voivat olla vahingollisia, vaikka iho ei palaisikaan, mutta siihen tarvitaan pitkää ­altistusta.”

Tyyppi 2: Rento ruskettuja

”Levitän aurinkovoidetta vasta, jos olen auringossa puoli tuntia kauemmin. Muuten ihoni ei ehdi tuottamaan D-vitamiinia.”

Lasse: ”Tämä on hyvä suhtautumistapa näillä leveysasteilla. ­Samat säteet, jotka polttavat ihoa, tuottavat myös D-vitamiinia. Harva polttaa ihonsa Suomessa alle puolessa tunnissa, ­mutta jos tiedät palavasi nopeammin, laita voidetta jo ennemmin.”

Tyyppi 3: Kertaalleen palanut

”Apua, käristin itseäni urakalla nuorempana. Nyt juoksen lääkärillä jokaisesta ihomuutoksesta ja poistatan kasvaneet luomet.”

Lasse: ”Oikein toimittu. Paniikkiin ei ole syytä, mutta toistuvat palamiset etenkin lapsuudessa lisäävät melanooman riskiä. Siksi usein ­palaneen kannattaa aina käydä tarkastuttamassa ihomuutokset.”

Tyyppi 4: Kerrankos sitä käristyy!

”Kerran täällä eletään! Mela­noomaan menehtyy parisataa suomalaista vuodessa, kun ilmansaasteet aiheuttavat arviolta 1800 kuolemaa. Ulkona ei silti liikuta hengityssuojaimissa.”

Lasse: ”Jos asiaa vertailee kuolinlukujen mukaan, noinhan se on. Ei tuo silti tarkoita, etteikö melanooma­riskistä kannattaisi ­välittää. UV-säteilyltä on kuitenkin helppo suojautua.”

Tiesitkö että...

Auringosta saatavan D-vitamiinin hyödyt ovat meille pohjoisen ihmisille merkittävämpiä kuin UV-säteilyn aiheuttama ihosyöpäriski.

Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan ­auringolta piilottelevien kuolleisuus on kaksi kertaa suurempi kuin auringonpalvojien.

Keskipäivällä säteilee

Suomen kesässä UV-säteily on voimakkaimmillaan kello 11-15.

Näyttävä juhlakampaus ei vaadi pitkää tukkaa.

Kymmenen eri tyyliä

Polkkatukkaisen Milabun kanava on aarreaitta vaihtelua kaipaavalle lyhyttukkaiselle. Kymmenen elegantin kampauksen ohjevideo on vain jäävuoren huippu hänen kekseliäistä kampausideoistaan.

Kuohkeat kiharat

Kapealla kiharruspuikolla tai suoristusraudalla kiharat saa loihdittua hyvinkin lyhyeen tukkaan.

Juhlanuttura polkkaan

Moni juhlakampaus perustuu siihen, että hiukset kiharretaan ensin. Tämä juhlava nutturaa muistuttava kampaus syntyy polkkamittaiseen tukkaan ilman esikäsittelyä.

Elegantti kampaus ihan lyhyisiin hiuksiin

Tyylikäs juhlakampaus on mahdollinen, vaikka osa hiuksista olisi vain muutaman sentin mittaisia. Chloe Brown, jonka kanavalla on muitakin kauniita kampauksia lyhyisiin hiuksiin, näyttää mallia.

Kierrettä ja kiharaa

Tämä kepeä ja kaunis lyhyen polkkatukan juhlakampaus ei vaadi letitystaitoja, vaan perustuu kihartamiseen ja hiusosioiden kieputtamiseen toistensa ympäri. 

Pinneillä ja hiuskoristeilla voi tehdä paljon lyhyttä tukkaa juhlakuntoon laittaessa. Näyttävä koriste muuttaa simppelinkin kampauksen hetkessä juhlavaksi.

Arkimeikin tekeminen voi olla yhtä helppoa kuin verkkareiden vetäminen jalkaan.

Verryttelyhousut ovat hyvä vertauskuva kaikille sellaisille asioille, jotka eivät varsinaisesti tuo lisää hohtoa elämään mutta joita ilmankaan ei pärjäisi.

Tällä hetkellä Redditissä pohditaan, mitkä ovat meikkipussiemme verryttelyhousuja. Siis tuotteita, jotka ovat ehkä vähän tylsiä, mutta joihin voi aina luottaa. Aiheesta kirjoittaa myös StyleCaster-sivusto. Innoituksena tuoreelle keskustelulle ovat toimineet emilynoel83:n ja Livloveshermakeupin Youtube-videot vuosilta 2016 ja 2017, joilla esiteltiin verkkarimeikkien käsite.

Verkkarimeikki on siis hauska, uusi nimitys tuotteelle, joka on todettu käytössä hyväksi. Usein tällaisen meikin tunnistaa siitä, että se tulee pakattua mukaan matkalle. Se voi olla tietty tuote tietyltä merkiltä tai sitten luottotuote värinsä ja käyttötarkoituksensa puolesta, esimerkiksi juuri oikeaa viininpunaisen sävyä oleva huulipuna.

Reddit-käyttäjät kertoivat, mitkä tuotteet ansaitsevat heidän mielestään verkkarimeikin aseman:

  1. ”Mikä tahansa, missä lukee sävytetty tai sävyttävä edessä. Sävyttävä päivävoide, sävyvoide ja niin edelleen.”
  2. ”Luomivärikynät. Vetäiset siitä vaan, häivytät sormilla ja näyttää kahdessa minuutissa siltä, että olet nähnyt paljonkin vaivaa.”
  3. ”Mikä tahansa ruskeanharmaa sävy luomivaossa.”
  4. ”Puuteri hillitsemään rasvaisuutta ja poskipuna, jotten näyttäisi haamulta. Tosin jos laiskottaa, jätän kasvoni paljaiksi.”
  5. ”Käytän vähintään ripsiväriä ja hillittyä huulipunaa lähestulkoon joka päivä.”
  6. ”Kulmakynä ja -geeli sekä maskara. Joskus pelkät kulmat.”

Mitkä ovat sinun verkkarimeikkejäsi? Kerro kommenteissa!