Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Huulivoidekoukku voi helpottaa rasvaa vaihtamalla.

Näin pakkaspäivinä sitä huomaa yhtäkkiä kehittäneensä huulirasvariippuvuuden. Huulet rohtuvat ja vaativat useita rasvauskertoja päivässä.

Väliaikainen ongelma ei kuitenkaan ole mitään verrattuna oikeasti huulirasvariippuvaisiin. Refinery29-sivuston haastattelema Kerri Doherty kertoo levittävänsä huulirasvaa jopa 300 kertaa päivässä. 300!

Anonyymeille huulirasva-addikteille on jopa oma yhteisönsä, Lip Balm Anonymous. Jep, vähän naurattaa, mutta yhteisön jäsenille addiktio tuottaa häpeää, ahdistusta ja vihaa. Huulten kuivumisen lisäksi tulee psyykkisiä ongelmia.

”Jos en käytä sitä, oloni muuttuu äärimmäisen epämukavaksi, enkä voi ajatella mitään muuta. Varmistan aina, että minulla on yksi mukanani. Olen huolissani siitä, että joudun tilantanteeseen joka... häiritsee tuotteen levittämistä ja saatavuutta.”

Vältä kuivattavia rasvoja

Artikkelin mukaan huulirasva-addiktion olemassaolosta kiistellään niin dermatologiassa kuin psykologiassakin. Tautiluokitusta ongelmalla ei ole, vaikka huulirasvaa voi käyttää liikaa siinä missä monia muitakin aineita. Huulirasva tosin on sieltä ainevalikoiman vaarattomimmasta päästä.

Sivuston haastatteleman psykoterapeutin Daniel E. Mattilan mukaan tulisi puhua pakko-oireesta, ei addiktiosta. Addiktiossa etsitään stimulaatiota, pakko-oireinen käyttäytyminen keskittyy oireiden lievittämiseen.

Oireet eivät ainakaan helpota, jos huulirasva on addiktoivaa mallia. Tietyt voiteiden ainesosat voivat ärsyttää ja kuivattaa huulia, mikä johtaa rasvauksen ja kuivumisen kierteeseen. Newyorkilainen dermatologi ja tutkija, tohtori Joshua Zeichner kertoo Refinery29:n artikkelissa, että esimerkiksi salisyylihappo, jonka tarkoitus on poistaa kuollut ihosolukko huulilta, saattaa aiheuttaa ärsytystä, tulehdusta ja kuivuutta. Myös kamferi, fenoli ja mentoli voivat tuntua hetkellisesti hyviltä, mutta kuivattaa huulia jatkuvassa käytössä.

Joshua Zeichnerin mukaan huulet pärjäävät pääasiassa omillaan, mutta saattavat kaivata lisäkosteutusta kylminä ja kuivina talvikuukausina. Hän suosittelee välttämään ärsyttäviä aineita ja suosimaan kosteuttavia, kuten vaseliinia. Sellaisen avulla ”addiktiokin” voi vähitellen helpottaa. Lisäksi kannattaa välttää huulien nuoleskelua, koska sekin vain pahentaa huulien rohtumista.

Me Naisten toimituksen huulirasvasuosikit

Blistex Lip Relief Cream

”Täydellinen huulirasva, koska se kosteuttaa juuri sopivasti ja jättää kauniin, hitusen vaalentavan kuullon huulille. Myös mies vannoo tämän huulirasvan nimeen. Koska tuubista saa puristettua rasvaa vain pienen määrän kerrallaan, pöpöt eivät pääse muhimaan rasvan sekaan.”

Bepanthen

”Kerran kun sillä sivelee huulensa, kaikki muut rasvat tuntuvat turhilta – eivätkä tehoa kuiviin huuliin. Miinuspuolena tietysti se ärsyttävä tuubi, johon tulee reikiä. Mutta tässä tapauksessa sisältö merkitsee enemmän kuin epäkäytännöllinen ulkomuoto.”

Labellon Classic Care

”Jostakin syystä tämä vain toimii. Ei huulia kuivattavaa efektiä, vaan luotettavaa kosteutusta silloin, kun sitä tarvitsen. Miellyttävän hajuton ja mauton.”

Decubal Lips & Dry Spots

”Apteekkituote, joka on pakattu hygieenisesti tuubiin, eli rasvaa voi lainata muillekin. Ei mitään turhia hajusteita, pitää huulet kosteina pitkään, ei aiheuta huulirasvariippuvuutta. Sopii rohtuneisiin nenänpieliinkin (koska ei sisällä mitään horror-viilennys-efektiä), samoin kynsinauhoihin.”

Burt’s Bees Beeswax Lip Balm

”Mikään ei tehoa yhtä nopeasti rohtuneisiin huuliin kuin Burt’s Bees -huulivoide. Tehty mehiläisvahasta ja pelkistä luonnon raaka-aineista.”

RMS Lip & skin balm

”Kallis kyllä, mutta lahjaksi sain – en tiedä raaskisinko ainakaan usein ostaa. Plussapuolena ihanan tuntuinen, kiva pikku puteli, luonnonkosmetiikkaa. Vaikka tuoksuna on vanilja, niin tykkään, tuoksu kun ei ole liian voimakas.”

Avéne Cold Cream Lip Balm

”Poistaa yhdessä yössä sellaisen läpeensä rohtuneen totaaliröpelöistilan ja pidempään käytettynä estää sen kokonaan. Muut huulirasvat minusta oikeastaan vaan pahentavat tilannetta, vaikka hetkellisesti helpotusta tuovatkin. (Minusta pitää jopa huuliherpeksen poissa, se iskee mielellään rohtuneeseen huuleen). Kevyt, hyvällä tavalla mauton ja hajuton. Tosi pätevä tuote.”

Lue myös:

Kuin hunajaa huulilla – testasimme huulirasvavaliot

Huulet karrella? Vältä tämä arkinen virhe

Miksi puna ei näytä huulilla samalta kuin puikossa?

Kosteutta kaipaava iho nauttii voiteiden, öljyjen ja suihkeiden kerrostamisesta.

Korealainen ihonhoito villitsee nyt muuallakin maailmassa, eikä syyttä. Moni kokee saaneensa avun iho-ongelmiinsa aasialaisista menetelmistä ja tuotteista. Sieltä tänne ovat tulleet esimerkiksi ihoa hoitavat ja kosteuttavat BB-voiteet sekä tehokkaat kangasnaamiot.

Korealaiset ovat edelläkävijöitä myös ihonhoitotuotteiden kerrostamisessa. Heidän ihonhoitorutiineihinsa saattaa kuulua jopa kymmenen eri vaihetta ja useita tuotteita. Kerrostaminen sopii etenkin kuivaihoisille. Ensin levitetään helposti ihoon imeytyvät, ohuet ja kevyet tuotteet. Niiden päälle lisätään paksummat koostumukset, jotka saavat alla olevat tehoaineet pysymään ihossa ja tekemään taikojaan.

Pääsääntö on siis levittää tuotteet ohuesta paksumpaan. Ensin kasvo- ja/tai hoitovesi, sitten seerumi tai tehotuote, sitten öljy tai voide.

Kuulostaako hankalalta?

Popsugar-sivusto esittelee vaihtoehdoksi niin sanotun kerrosvoileipätekniikan. Se on ihonhoitoguru Caroline Hironsin helppo muistisääntö ihonhoitotuotteiden oikeaoppiseen käyttöön.

Kosteuttavaa kasvovettä tai -suihketta kannattaa Hironsin mukaan ajatella voileivän maustekastikkeena – majoneesina tai suomalaisittain levitteenä.

Ihonhoitokerrosvoileivän koostumus on siis seuraava:

  1. Puhdistus ja kuorinta (leipätaikina, jolle kaikki rakentuu)
  2. Kosteuttava suihke
  3. Öljy tai seerumi
  4. Kosteuttava suihke
  5. Kosteusvoide

Teoria ehkä ontuu hieman, sillä harva haluaa noin paljon kastiketta leipäänsä, mutta itse ajatus on hyvä. Kosteuttava hoitovesi tai kasvosuihke kosteuttaa kerrosten välissä ja ravitsee janoista ihoa. Muiden ihonhoitotuotteiden väliin kerrostettuna se ei myöskään pääse haihtumaan vaan nimenomaan jää ihoon antamaan kosteutta.

Olet muodin harjalla, kun hankit tänä vuonna pottatukan tai rennon otsiksen. Entä miten tehdään ”kallis tukka”?

Rento otsis

Silmiä hipova, seksikäs otsatukka on nyt supertrendikäs. Brigitte Bardot -tyylinen otsis on ilmeeltään ihanan rento, ja pituus sopii yhteen melkeinpä minkä tahansa leikkauksen kanssa aina polkkatukasta lähtien. Jos et halua leikata otsista, tyyli on helppo myös feikata: tarjolla on tyylikkäitä lisäkkeitä, eikä kukaan osaa aavistaa, että otsatukka ei ole oma.

Graafinen kulho

Juuri ja juuri korvia hipova pottatukka on edelläkävijän ehdoton ykkösvalinta. Kulhomainen leikkaus muistuttaa huippumalli Linda Evangelistan ikonista tyyliä ja näyttää takuulla hyvältä kantajansa ikään katsomatta. Malli noudattelee yksinkertaisimmillaan kauttaaltaan tasaista mittaa, mutta sitä on helppo myös varioida esimerkiksi ajelemalla hiukset siiliksi korvien kohdalta tai niskasta. Leikkaus on laiskan laittajan unelma: pesun jälkeen kevyt suoristus riittää huolitellulta näyttävän tyylin luomiseen.

Lämmin hunajakulta

Tiedätkö tunteen, kun jotain tekisi mieli muuttaa, mutta et kuitenkaan ole varma, mitä se jotain olisi? Vastaus on hunajakulta. Lämmin hunaja on täydellinen välimallin sävy niin tummille kuin vaaleille hiuksille, jotka kaipaavat päivitystä lempeällä kädellä. Bronde-sävystä (blondi+brunette) on äärimmäisen helppo siirtyä myös kohti kesää lisäämällä vaaleampia raitoja päivien pidentymisen myötä.

Hempeä ruusukvartsi

Heittäydy mukaan yksisarvistrendiin ja piristä hiuksia hempeään pinkkiin taittavalla ruusukvartsin sävyllä. Väri herää henkiin täysin uudella tavalla, kun mukana on muutamaa eri pinkin ja ametistin sävyä. Koko tukkaa ei suinkaan tarvitse värjätä pastelliunelmaksi, vaan sävy näyttää upealta myös häivähdyksenä latvoissa tai ohuina raitoina vaalean tukan seassa kaikenpituisissa malleissa. Pastellivärit sopivat parhaiten blondeille, sillä muutaman pesun kestävät värit tarvitsevat vaalean pohjan erottuakseen.

Letin seuraava taso

Nosta letit täysin uudelle tasolle, ja solmi hiukset näyttävästi keskelle jakausta. Jämptit letit näyttävät upeilta kahden tai kolmen letin sarjoissa ja tarvitsevat rinnalleen vain yksinkertaisen niskaponnarin. Jos aika tai sorminäppäryys eivät riitä, korvaa letit kieputtamalla hiukset pieninä osioina kohti takaraivoa ja kiinnitä kieputukset ponnarin juureen pinneillä.

Syvä sivujakaus

Uusi tukka on helpoimmillaan yhden kammanvedon päässä. Vaihda jakauksen paikkaa keskeltä sivulle tai puolelta toiselle, ja kasvotkin näyttäytyvät yhtäkkiä uudessa valossa. Sivujakaus näyttää parhaalta piikkisuoran tukan tai lempeiden laineiden seuralaisena. Asettele etummaiset hiukset muka-huolettomasti osittain otsalle kehystämään kasvoja.

Kallis tukka

Miten julkkiksilla aina tuntuukin olevan täydellisen sileä ja kiiltävä tukka? Luksustukka on nyt erittäin hot, eikä sen saavuttamiseen onneksi tarvita miljoonia. Jos haluat pörrötukan taltuttamiseen ammattilaisapua, kampaajat tarjoavat erilaisia keratiinihoitoja, jotka silottavat hiukset parhaimmillaan viikkokausiksi. Kotona kiiltävä lopputulos syntyy laadukkaalla muotoiluraudalla sekä kiiltosuihkeella. Luksustukka pääsee parhaiten oikeuksiinsa tasaisessa leikkauksessa.