Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Huulivoidekoukku voi helpottaa rasvaa vaihtamalla.

Näin pakkaspäivinä sitä huomaa yhtäkkiä kehittäneensä huulirasvariippuvuuden. Huulet rohtuvat ja vaativat useita rasvauskertoja päivässä.

Väliaikainen ongelma ei kuitenkaan ole mitään verrattuna oikeasti huulirasvariippuvaisiin. Refinery29-sivuston haastattelema Kerri Doherty kertoo levittävänsä huulirasvaa jopa 300 kertaa päivässä. 300!

Anonyymeille huulirasva-addikteille on jopa oma yhteisönsä, Lip Balm Anonymous. Jep, vähän naurattaa, mutta yhteisön jäsenille addiktio tuottaa häpeää, ahdistusta ja vihaa. Huulten kuivumisen lisäksi tulee psyykkisiä ongelmia.

”Jos en käytä sitä, oloni muuttuu äärimmäisen epämukavaksi, enkä voi ajatella mitään muuta. Varmistan aina, että minulla on yksi mukanani. Olen huolissani siitä, että joudun tilantanteeseen joka... häiritsee tuotteen levittämistä ja saatavuutta.”

Vältä kuivattavia rasvoja

Artikkelin mukaan huulirasva-addiktion olemassaolosta kiistellään niin dermatologiassa kuin psykologiassakin. Tautiluokitusta ongelmalla ei ole, vaikka huulirasvaa voi käyttää liikaa siinä missä monia muitakin aineita. Huulirasva tosin on sieltä ainevalikoiman vaarattomimmasta päästä.

Sivuston haastatteleman psykoterapeutin Daniel E. Mattilan mukaan tulisi puhua pakko-oireesta, ei addiktiosta. Addiktiossa etsitään stimulaatiota, pakko-oireinen käyttäytyminen keskittyy oireiden lievittämiseen.

Oireet eivät ainakaan helpota, jos huulirasva on addiktoivaa mallia. Tietyt voiteiden ainesosat voivat ärsyttää ja kuivattaa huulia, mikä johtaa rasvauksen ja kuivumisen kierteeseen. Newyorkilainen dermatologi ja tutkija, tohtori Joshua Zeichner kertoo Refinery29:n artikkelissa, että esimerkiksi salisyylihappo, jonka tarkoitus on poistaa kuollut ihosolukko huulilta, saattaa aiheuttaa ärsytystä, tulehdusta ja kuivuutta. Myös kamferi, fenoli ja mentoli voivat tuntua hetkellisesti hyviltä, mutta kuivattaa huulia jatkuvassa käytössä.

Joshua Zeichnerin mukaan huulet pärjäävät pääasiassa omillaan, mutta saattavat kaivata lisäkosteutusta kylminä ja kuivina talvikuukausina. Hän suosittelee välttämään ärsyttäviä aineita ja suosimaan kosteuttavia, kuten vaseliinia. Sellaisen avulla ”addiktiokin” voi vähitellen helpottaa. Lisäksi kannattaa välttää huulien nuoleskelua, koska sekin vain pahentaa huulien rohtumista.

Me Naisten toimituksen huulirasvasuosikit

Blistex Lip Relief Cream

”Täydellinen huulirasva, koska se kosteuttaa juuri sopivasti ja jättää kauniin, hitusen vaalentavan kuullon huulille. Myös mies vannoo tämän huulirasvan nimeen. Koska tuubista saa puristettua rasvaa vain pienen määrän kerrallaan, pöpöt eivät pääse muhimaan rasvan sekaan.”

Bepanthen

”Kerran kun sillä sivelee huulensa, kaikki muut rasvat tuntuvat turhilta – eivätkä tehoa kuiviin huuliin. Miinuspuolena tietysti se ärsyttävä tuubi, johon tulee reikiä. Mutta tässä tapauksessa sisältö merkitsee enemmän kuin epäkäytännöllinen ulkomuoto.”

Labellon Classic Care

”Jostakin syystä tämä vain toimii. Ei huulia kuivattavaa efektiä, vaan luotettavaa kosteutusta silloin, kun sitä tarvitsen. Miellyttävän hajuton ja mauton.”

Decubal Lips & Dry Spots

”Apteekkituote, joka on pakattu hygieenisesti tuubiin, eli rasvaa voi lainata muillekin. Ei mitään turhia hajusteita, pitää huulet kosteina pitkään, ei aiheuta huulirasvariippuvuutta. Sopii rohtuneisiin nenänpieliinkin (koska ei sisällä mitään horror-viilennys-efektiä), samoin kynsinauhoihin.”

Burt’s Bees Beeswax Lip Balm

”Mikään ei tehoa yhtä nopeasti rohtuneisiin huuliin kuin Burt’s Bees -huulivoide. Tehty mehiläisvahasta ja pelkistä luonnon raaka-aineista.”

RMS Lip & skin balm

”Kallis kyllä, mutta lahjaksi sain – en tiedä raaskisinko ainakaan usein ostaa. Plussapuolena ihanan tuntuinen, kiva pikku puteli, luonnonkosmetiikkaa. Vaikka tuoksuna on vanilja, niin tykkään, tuoksu kun ei ole liian voimakas.”

Avéne Cold Cream Lip Balm

”Poistaa yhdessä yössä sellaisen läpeensä rohtuneen totaaliröpelöistilan ja pidempään käytettynä estää sen kokonaan. Muut huulirasvat minusta oikeastaan vaan pahentavat tilannetta, vaikka hetkellisesti helpotusta tuovatkin. (Minusta pitää jopa huuliherpeksen poissa, se iskee mielellään rohtuneeseen huuleen). Kevyt, hyvällä tavalla mauton ja hajuton. Tosi pätevä tuote.”

Lue myös:

Kuin hunajaa huulilla – testasimme huulirasvavaliot

Huulet karrella? Vältä tämä arkinen virhe

Miksi puna ei näytä huulilla samalta kuin puikossa?

Kuva: IMAXTree

Mikään ei ole ikuista, mutta meikin voi saada kestämään siistinä koko illan ajan – ilman, että sitä pitää olla jatkuvasti korjailemassa.

On niitä ihmisiä, jotka jaksavat käydä tunnin välein vessassa lisäämässä huulipunaa ja puuteroimassa nenän – ja sitten niitä, jotka haluavat laittaa meikit naamaan ja unohtaa niiden olemassaolon.

Jos kuulut jälkimmäiseen porukkaan, meikistä kannattaa yrittää tehdä mahdollisimman kestävä. Silloin riittää, että korkeintaan painelee ylimääräisen rasvan pois iholta kerran tai pari illan aikana.

Näillä vinkeillä saat meikin kestämään kovemmatkin kekkerit.

1. Suosi ohuita kerroksia

Jos meikin on tarkoitus kestää, tuotteet pitää tietenkin valita sieltä järeimmästä päästä. Suosi puteleita, joissa mainitaan pitkäkestoinen, vedenkestävä ja tahraamaton.

Myös levitystavalla on väliä. Ohuet, huolella ihoon työstetyt kerrokset kestävät pidempään kuin paksu pakkeli, joka saattaa levitä kesken hauskanpidon. Kostea meikkisieni on hyvä väline meikkivoiteen levittämiseen, sillä se imee itseensä ylimääräisen tuotteen ja jättää iholle vain tarvittavan määrän. Tarvittaessa sen avulla voi levittää vielä toisen kerroksen sinne, missä lisäpeitolle on tarvetta.

2. Kiinnitä ennen ja jälkeen

Meikkitaiteilija Andrew Sotomayor ei kiinnityssuihketta säästele. Bustle-sivuston jutussa hän kertoo suihkivansa tuotetta sekä ennen meikkivoidetta että sen jälkeen ja ennen ja jälkeen puuterointia.

– Kylmä ilma saa ihon kuivumaan, mikä saattaa saada ihon imaisemaan kaiken kosteuden voidemaisista meikeistä, Sotomayor perustelee.

Suihke tuo iholle paljon kaivattua lisäkosteutta ja takaa sen, että meikkivoide ei ala heti näyttää kuivan kakkumaiselta.


3. Kestävyyttä kerrostamalla

Korostuspuuteri ja poskipuna katoavat kasvoilta yleensä ensimmäisinä. Hyvä tapa saada ne kestämään pidempään on levittää iholle ensin voidemainen tuote ja päälle vielä puuterimainen. Lopputuloksesta tulee intensiivisempi, ja puuterimainen tuote myös toimii voidemaisen kiinnittäjänä.

4. Käytä tuoretta maskaraa

Bustle-sivusto muistuttaa myös, että kuivahtaneen ripsivärin paikka on roskiksessa. Sillä saattaa saada vielä hetkellisesti nätiltä näyttävät ripset, mutta illan mittaan väri yleensä varisee silmien alle. Tuore ripsiväri sen sijaan toimii kuten sen pitääkin. Meikkaaja Mariela Sarkima on kertonut, että yleensä ripsiväri säilyy hyvänä noin neljä kuukautta. Mitä useammin ripsaria käyttää, sitä enemmän putkiloon päätyy ilmaa ja sitä nopeammin tuote myös kuivahtaa.

5. Silmämeikin pohjustusvoide on ystäväsi

Jos pitäisi valita yksi tuote, joka on mullistanut koko meikkauksen, se on silmämeikin pohjustusvoide. Sen avulla silmämeikki rajauksineen on oikeasti mahdollista saada kestämään pitkään, vaikka yläluomet olisivat vähän raskaampaakin sorttia. Silmämeikin pohjustusvoiteita on erilaisia, ja osa niistä myös tasoittaa ihon sävyä ja saa luomivärit toistumaan intensiivisempinä.

Kuivahtaneen ripsivärin paikka on roskiksessa.

6. Pelkkä huultenrajaus riittää

Klassinen juhlameikkikikka on värittää huulet ensin kauttaaltaan huultenrajauskynällä ja levittää sitten päälle huulipuna. Vaikka huulipuna kuluisi, rajausväri alla takaa sen, että huulet näyttävät edelleen punatuilta. Nykyiset huultenrajauskynät ovat kuitenkin niin hyviä, että ne käyvät meikkiin sellaisenaan. Niiden helposti levittyvä, mutta kestävä ja miellyttävä koostumus toimii kuin kestohuulipuna. Jos sävy on vielä lähellä huulten omaa sävyä, edes huulimeikkiä ei tarvitse korjailla koko iltana.

Sannin hiuksissa on aiemmin nähty myös liilaa sävyä. Kuva: Mikko Hannula ja Instagram

Petrolinväriset latvat toimivat myös tummassa tukassa. 

Laulaja Sannilla on kirjaimellisesti värikäs hiushistoria, mutta sininen tukka on pitkään ollut hänen tunnusmerkkinsä. Sinisen sävyistä Sannin päässä on nähty suurin piirtein kaikki: harmahtava savunsininen, kirkas turkoosi, pastellinen vaaleansininen, mustaan liukuva tummansininen... 

Nyt Sanni näyttää kuitenkin ottaneen varaslähdön uuteen vuoteen hiusvärinvaihdoksella. Hän julkaisi tänään Instagram-tilillään kuvan uudesta vihreästä – tai petrolinvärisestä, miten sen nyt ottaa – kuontalostaan. 

Kuvan perusteella hiusten tyvi on hyvin tummanruskea ja pituudet hohtavat syvänvihreinä. 

 

🥑🥝🥒💚

Henkilön SANNI (@sannivirallinen) jakama julkaisu

Seuraavaksi sitrussävyjä?

Sannin lisäksi moni muukin suomalainen on viihtynyt sinisessä tukassa viime vuosina. Samoin pinkin ja hattaran sävyt ovat olleet suosittuja.

Jos ennustaa pitää, seuraava iso trendi voivat olla vihreät ja keltaiset hiukset. Perusteluja piisaa:

Siinä missä vaaleimmat vihreän ja keltaisen sävyt vaativat alle hiuksia kuluttavan vaalennuksen, petrolinsävyä voi saada suoravärillä aavistuksen tummempiinkin hiuksiin. Helppokäyttöinen trendi siis.