Pinkki luomiväri – kuinka nerokas, silmätulehdusta muistuttavat kauneusidea. Kuva: Colourbox
Pinkki luomiväri – kuinka nerokas, silmätulehdusta muistuttavat kauneusidea. Kuva: Colourbox

Valkea iho, räväkkä silmämeikki ja ohuttakin ohuemmat kulmakarvat. Nuoruuden kauneuskokeilut eivät ihan helpolla unohdu.

Youtube-videopalvelussa ja sosiaalisessa mediassa on kiertänyt jo jonkin aikaa high school makeup challenge, jossa aikuisiksi jo kasvaneet naiset ovat toteuttaneet lukioaikaisia meikkityylejään.

Eiväthän ne enää kovin ajankohtaisilta näytä.

Nykynuoret seuraavat trendejä ja hallitsevat contouringin ja irtoripsien kiinnityksen, mutta ennen kaikki oli vähän toisin! 80-luvulla ja sitä aiemmin syntyneet naiset paljastavat, miltä heidän lukiomeikkinsä aikoinaan näyttivät – ja käyttäisivätkö he samoja tyylejä enää uudelleen.

Panda tässä, päivää!

”Mustaakin mustemmat paksut kajalit silmän alla ja valkoista kajalia silmän sisärajauksena. Ripsien taivuttajia ei ollut vielä keksittykään, joten paksut maskaraklöntit sojottivat suorina tikkuina. Ja luomivärihän oli joko sinistä tai vihreää helmiäistä.”

Narkkarilook, mutta kenen mielestä?

”Keksin joskus 16-vuotiaana kesken glam rock -vaiheeni, että neonpinkki luomiväri (myös alaluomilla) on katu-uskottava valinta. Äidin mielestä näytin narkkarilta. Nyt tajuan, että hän oli oikeassa.”

Suttusilmät, kukapa ei olisi niitä joskus kokenut?

Kauden ykkösväri: ruskea

”En käyttänyt meikkiä joko ollenkaan tai sitten sitä oli ihan liikaa: mustat paksut kulmakarvat, eli kajalia runsaasti. Ruskeaa poskipunaa, ruskeaa huulipunaa tai ysärillä jopa valkoista, pinkkiä ja shokkivärejä. Myös sinisellä ripsivärillä oli kultakautensa.”

”Ruskeanpunanudea huultenrajauskynää tuli käyteltyä innokkaasti. Poskipunakin oli sellaista suklaapuuron ja marjapuuron sekoituksen väristä. Ja puuteri ja meikkivoide olivat aina liian valkoisia. Kulmat oli nypitty liian kapeiksi, ja valitettavasti sen jäljet näkyvät vieläkin.”

”Kulmat oli nypitty liian kapeiksi, ja valitettavasti sen jäljet näkyvät vieläkin.”

Väriä olla pitää

”Bravuurini oli liukuvärjäysluomiväri: silmän sisänurkkaan hyvin kirkasta limenvihreää, joka sitten vaihtui ulkonurkkaan edetessään sävy kerrallaan turkoosiksi. Myös vahvat eyelinerit kuului asiaan.”

Pinkkiä ja pakkelia

”Käytin ihan liikaa puuteria ja tein ylipäätään törkeen paksun meikkipohjan. Jotenkin se oman ihon väri ei saanut näkyä sitten yhtään. Harrastin myös voimakkaan pinkkiä hohtavaa luomiväriä, jota levitin ronskisti koko liikkuvalle luomelle. Näytti varmaan vähän silmätulehdukselta. Muistan myös ekan smokey eye -kokeilun, aika gootilta näytti, enkä osannut yhtään häivyttää tummaa väriä. Bileissä joku sanoi, ettei meinannut tunnistaa.”

Myös supertaitavat meikkivloggaajat ovat joskus olleet aloittelijoita.

Valkeaa unelmaa

”Vitivalkoinen meikkipuuteri, jolla pakkeloin innoissani naamani jokaisen neliömillin niin, että tulos muistutti vahanukkea. Ei poskipunaa, ei korostuksia, ei varjostuksia. Näyttää kuvissa aivan upealta.”

”Minun teini-iässäni eli 90-luvun alussa käytin aina meikkivoidetta ja ihan vitivalkoista puuteria ja todella tummaa huulipunaa. Välttelin myös kaikin keinoin aurinkoa, koska oli ’muodikasta’ näyttää sairaalloisen kalpealta. Silmät meikkasin ja rajasin vahvasti. Toki myös finnit piti peittää vahvalla ja kökkööntyvällä peitevoiteella.

Nykyään meikkaan todella paljon vähemmän kuin teininä. En koe, että tarvitsen meikkivoidetta tai paksua puuterikerrosta. Huulipunaa tuskin osaisin enää edes käyttää. Kevyt kiilto riittää hyvin.”

”Tulos muistutti vahanukkea. Ei poskipunaa, ei korostuksia, ei varjostuksia.”

Jep, teini-ikäisenä meikkaamista varta harjoiteltiin, mutta onneksi ajoista voi ottaa opiksi – onpahan jotakin, mihin verrata.

– Jos nyt olisin teini, niin haluaisin olla mahdollisimman luonnollinen ja vähän meikattu. Useimmiten nuoret naiset ovat kauneimmillaan, mitä vähemmän heillä on meikkiä. Mutta ehkä nuorena myös halusi näyttää vuosia todellista vanhemmalta, nelikymppinen nainen pohtii.

Kosteutta kaipaava iho nauttii voiteiden, öljyjen ja suihkeiden kerrostamisesta.

Korealainen ihonhoito villitsee nyt muuallakin maailmassa, eikä syyttä. Moni kokee saaneensa avun iho-ongelmiinsa aasialaisista menetelmistä ja tuotteista. Sieltä tänne ovat tulleet esimerkiksi ihoa hoitavat ja kosteuttavat BB-voiteet sekä tehokkaat kangasnaamiot.

Korealaiset ovat edelläkävijöitä myös ihonhoitotuotteiden kerrostamisessa. Heidän ihonhoitorutiineihinsa saattaa kuulua jopa kymmenen eri vaihetta ja useita tuotteita. Kerrostaminen sopii etenkin kuivaihoisille. Ensin levitetään helposti ihoon imeytyvät, ohuet ja kevyet tuotteet. Niiden päälle lisätään paksummat koostumukset, jotka saavat alla olevat tehoaineet pysymään ihossa ja tekemään taikojaan.

Pääsääntö on siis levittää tuotteet ohuesta paksumpaan. Ensin kasvo- ja/tai hoitovesi, sitten seerumi tai tehotuote, sitten öljy tai voide.

Kuulostaako hankalalta?

Popsugar-sivusto esittelee vaihtoehdoksi niin sanotun kerrosvoileipätekniikan. Se on ihonhoitoguru Caroline Hironsin helppo muistisääntö ihonhoitotuotteiden oikeaoppiseen käyttöön.

Kosteuttavaa kasvovettä tai -suihketta kannattaa Hironsin mukaan ajatella voileivän maustekastikkeena – majoneesina tai suomalaisittain levitteenä.

Ihonhoitokerrosvoileivän koostumus on siis seuraava:

  1. Puhdistus ja kuorinta (leipätaikina, jolle kaikki rakentuu)
  2. Kosteuttava suihke
  3. Öljy tai seerumi
  4. Kosteuttava suihke
  5. Kosteusvoide

Teoria ehkä ontuu hieman, sillä harva haluaa noin paljon kastiketta leipäänsä, mutta itse ajatus on hyvä. Kosteuttava hoitovesi tai kasvosuihke kosteuttaa kerrosten välissä ja ravitsee janoista ihoa. Muiden ihonhoitotuotteiden väliin kerrostettuna se ei myöskään pääse haihtumaan vaan nimenomaan jää ihoon antamaan kosteutta.

Olet muodin harjalla, kun hankit tänä vuonna pottatukan tai rennon otsiksen. Entä miten tehdään ”kallis tukka”?

Rento otsis

Silmiä hipova, seksikäs otsatukka on nyt supertrendikäs. Brigitte Bardot -tyylinen otsis on ilmeeltään ihanan rento, ja pituus sopii yhteen melkeinpä minkä tahansa leikkauksen kanssa aina polkkatukasta lähtien. Jos et halua leikata otsista, tyyli on helppo myös feikata: tarjolla on tyylikkäitä lisäkkeitä, eikä kukaan osaa aavistaa, että otsatukka ei ole oma.

Graafinen kulho

Juuri ja juuri korvia hipova pottatukka on edelläkävijän ehdoton ykkösvalinta. Kulhomainen leikkaus muistuttaa huippumalli Linda Evangelistan ikonista tyyliä ja näyttää takuulla hyvältä kantajansa ikään katsomatta. Malli noudattelee yksinkertaisimmillaan kauttaaltaan tasaista mittaa, mutta sitä on helppo myös varioida esimerkiksi ajelemalla hiukset siiliksi korvien kohdalta tai niskasta. Leikkaus on laiskan laittajan unelma: pesun jälkeen kevyt suoristus riittää huolitellulta näyttävän tyylin luomiseen.

Lämmin hunajakulta

Tiedätkö tunteen, kun jotain tekisi mieli muuttaa, mutta et kuitenkaan ole varma, mitä se jotain olisi? Vastaus on hunajakulta. Lämmin hunaja on täydellinen välimallin sävy niin tummille kuin vaaleille hiuksille, jotka kaipaavat päivitystä lempeällä kädellä. Bronde-sävystä (blondi+brunette) on äärimmäisen helppo siirtyä myös kohti kesää lisäämällä vaaleampia raitoja päivien pidentymisen myötä.

Hempeä ruusukvartsi

Heittäydy mukaan yksisarvistrendiin ja piristä hiuksia hempeään pinkkiin taittavalla ruusukvartsin sävyllä. Väri herää henkiin täysin uudella tavalla, kun mukana on muutamaa eri pinkin ja ametistin sävyä. Koko tukkaa ei suinkaan tarvitse värjätä pastelliunelmaksi, vaan sävy näyttää upealta myös häivähdyksenä latvoissa tai ohuina raitoina vaalean tukan seassa kaikenpituisissa malleissa. Pastellivärit sopivat parhaiten blondeille, sillä muutaman pesun kestävät värit tarvitsevat vaalean pohjan erottuakseen.

Letin seuraava taso

Nosta letit täysin uudelle tasolle, ja solmi hiukset näyttävästi keskelle jakausta. Jämptit letit näyttävät upeilta kahden tai kolmen letin sarjoissa ja tarvitsevat rinnalleen vain yksinkertaisen niskaponnarin. Jos aika tai sorminäppäryys eivät riitä, korvaa letit kieputtamalla hiukset pieninä osioina kohti takaraivoa ja kiinnitä kieputukset ponnarin juureen pinneillä.

Syvä sivujakaus

Uusi tukka on helpoimmillaan yhden kammanvedon päässä. Vaihda jakauksen paikkaa keskeltä sivulle tai puolelta toiselle, ja kasvotkin näyttäytyvät yhtäkkiä uudessa valossa. Sivujakaus näyttää parhaalta piikkisuoran tukan tai lempeiden laineiden seuralaisena. Asettele etummaiset hiukset muka-huolettomasti osittain otsalle kehystämään kasvoja.

Kallis tukka

Miten julkkiksilla aina tuntuukin olevan täydellisen sileä ja kiiltävä tukka? Luksustukka on nyt erittäin hot, eikä sen saavuttamiseen onneksi tarvita miljoonia. Jos haluat pörrötukan taltuttamiseen ammattilaisapua, kampaajat tarjoavat erilaisia keratiinihoitoja, jotka silottavat hiukset parhaimmillaan viikkokausiksi. Kotona kiiltävä lopputulos syntyy laadukkaalla muotoiluraudalla sekä kiiltosuihkeella. Luksustukka pääsee parhaiten oikeuksiinsa tasaisessa leikkauksessa.