Karheat lakanat voivat aiheuttaa iho-oireita ja hiusten katkeilua. Kuva: Shutterstock
Karheat lakanat voivat aiheuttaa iho-oireita ja hiusten katkeilua. Kuva: Shutterstock

Kauneusunet kannattaa uusimpien tietojen mukaan jättää väliin.

Nyt se on todistettu: nukkuminenkin on pahasta! Kaikki maailman aurinkorasvat, ihohoidot ja luksustuotteet eivät Shefinds-sivuston mukaan auta mitään, jos nukumme väärin.

Näillä kahdeksalla ohjeella säilytät ihosi ja hiuksesi hyväkuntoisina unienkin aikana.

1. Pese kasvosi ennen nukkumaanmenoa.

Meikki todella kannattaa poistaa ennen nukkumaanmenoa. Hätäinen ja kovakourainen pesu ei tosin ole hyvästä, vaan kasvot tulee pestä hyvillä tuotteilla ja hellästi hieroen. Jos nukkuu meikit naamalla, tyynyliina pitäisi vaihtaa joka päivä. Muuten tyynyssä alkaa muhia bakteerilauma.

2. Vaihda tyynyliinasi tarpeeksi usein.

Vaikka meikit pesisikin joka ilta huolellisesti ennen nukkumaanmenoa, bakteerit pesiytyvät silti tyynyyn ajan myötä. Suositusten mukaan tyynyliina tulisikin vaihtaa vähintään kerran viikossa.

3. Käytä pehmeitä liinavaatteita.

Jos karhea tyynyliina hankaa kasvoja joka yö kahdeksan tunnin ajan, ihoon rypistyy ja kollageenin tuotanto hipiässä vähenee vähenee. Karheat tyynyliinat myös imaisevat itseensä kasvovoiteet. Karheus voi myös aiheuttaa hiuksien katkeilua ja pörröisyyttä. Jos haluat ottaa oikein varman päälle, vaihda liinavaatteet silkkiin ja satiiniin.

4. Käytä oikeanlaisia yövoiteita.

Yöaikaan voi hyvin käyttää kosteuttavia voiteita tai naamioita, jotka muuten saisivat ihon kiiltämään rasvaisen näköisenä. Oikeiden tuotteiden avulla iho ehtii korjata vaurioitaan yön aikana.

5. Nuku mieluiten selälläsi.

Vatsalla tai kyljellä nukkuminen aiheuttavat painaumia, ihon veltostumista ja antavat bakteereille hyvän paikan muhia.

6. Lepää hiukset kiinni.

Jos jätät hiukset huolettomasti auki mennessäsi nukkumaan, hiustesi rasva siirtyy tyynyliinaan ja ihollesi – varsinkin, jos hiustenpesusta on jo hetki aikaa. Tukka kannattaa sitaista kiinni yöksi tai laittaa vaikka leteille.

7. Nuku riittävästi.

Hyvin nukuttu yö tekee ihmeitä ihollekin. Säännöllisyys on myös tärkeää: älä nuku arkena liian vähän ja viikonloppuna liian paljon. Pyri nukkumaan saman verran joka yö.

8. Älä juo vaan hengitä.

Lasi viiniä ennen nukkumaanmenoa voi tehdä hyvää mielelle, mutta ei iholle. Sama sääntö pätee jopa veteen, sillä jos juo runsaasti vettä ennen nukkumaanmenoa, neste saattaa kertyä silmäpusseihin ja aiheuttaa turvotusta. Muista myös hengittää kunnolla! Syvään hengittäminen ennen nukkumaanmenoa siirtää tehokkaasti happea kehomme jokaiseen soluun ja auttaa myös ihoa pysymään paremmassa kunnossa.

Lue lisää:

Energiatankkaus elvyttää nuupahtaneen ihon

Kuori iho ja valkaise hampaat - 5 tapaa käyttää suolaa kauneudenhoidossa

Valvottaako stressi? Näin valmistaudut nukkumaanmenoon

Kuva: IMAXTree

Mikään ei ole ikuista, mutta meikin voi saada kestämään siistinä koko illan ajan – ilman, että sitä pitää olla jatkuvasti korjailemassa.

On niitä ihmisiä, jotka jaksavat käydä tunnin välein vessassa lisäämässä huulipunaa ja puuteroimassa nenän – ja sitten niitä, jotka haluavat laittaa meikit naamaan ja unohtaa niiden olemassaolon.

Jos kuulut jälkimmäiseen porukkaan, meikistä kannattaa yrittää tehdä mahdollisimman kestävä. Silloin riittää, että korkeintaan painelee ylimääräisen rasvan pois iholta kerran tai pari illan aikana.

Näillä vinkeillä saat meikin kestämään kovemmatkin kekkerit.

1. Suosi ohuita kerroksia

Jos meikin on tarkoitus kestää, tuotteet pitää tietenkin valita sieltä järeimmästä päästä. Suosi puteleita, joissa mainitaan pitkäkestoinen, vedenkestävä ja tahraamaton.

Myös levitystavalla on väliä. Ohuet, huolella ihoon työstetyt kerrokset kestävät pidempään kuin paksu pakkeli, joka saattaa levitä kesken hauskanpidon. Kostea meikkisieni on hyvä väline meikkivoiteen levittämiseen, sillä se imee itseensä ylimääräisen tuotteen ja jättää iholle vain tarvittavan määrän. Tarvittaessa sen avulla voi levittää vielä toisen kerroksen sinne, missä lisäpeitolle on tarvetta.

2. Kiinnitä ennen ja jälkeen

Meikkitaiteilija Andrew Sotomayor ei kiinnityssuihketta säästele. Bustle-sivuston jutussa hän kertoo suihkivansa tuotetta sekä ennen meikkivoidetta että sen jälkeen ja ennen ja jälkeen puuterointia.

– Kylmä ilma saa ihon kuivumaan, mikä saattaa saada ihon imaisemaan kaiken kosteuden voidemaisista meikeistä, Sotomayor perustelee.

Suihke tuo iholle paljon kaivattua lisäkosteutta ja takaa sen, että meikkivoide ei ala heti näyttää kuivan kakkumaiselta.


3. Kestävyyttä kerrostamalla

Korostuspuuteri ja poskipuna katoavat kasvoilta yleensä ensimmäisinä. Hyvä tapa saada ne kestämään pidempään on levittää iholle ensin voidemainen tuote ja päälle vielä puuterimainen. Lopputuloksesta tulee intensiivisempi, ja puuterimainen tuote myös toimii voidemaisen kiinnittäjänä.

4. Käytä tuoretta maskaraa

Bustle-sivusto muistuttaa myös, että kuivahtaneen ripsivärin paikka on roskiksessa. Sillä saattaa saada vielä hetkellisesti nätiltä näyttävät ripset, mutta illan mittaan väri yleensä varisee silmien alle. Tuore ripsiväri sen sijaan toimii kuten sen pitääkin. Meikkaaja Mariela Sarkima on kertonut, että yleensä ripsiväri säilyy hyvänä noin neljä kuukautta. Mitä useammin ripsaria käyttää, sitä enemmän putkiloon päätyy ilmaa ja sitä nopeammin tuote myös kuivahtaa.

5. Silmämeikin pohjustusvoide on ystäväsi

Jos pitäisi valita yksi tuote, joka on mullistanut koko meikkauksen, se on silmämeikin pohjustusvoide. Sen avulla silmämeikki rajauksineen on oikeasti mahdollista saada kestämään pitkään, vaikka yläluomet olisivat vähän raskaampaakin sorttia. Silmämeikin pohjustusvoiteita on erilaisia, ja osa niistä myös tasoittaa ihon sävyä ja saa luomivärit toistumaan intensiivisempinä.

Kuivahtaneen ripsivärin paikka on roskiksessa.

6. Pelkkä huultenrajaus riittää

Klassinen juhlameikkikikka on värittää huulet ensin kauttaaltaan huultenrajauskynällä ja levittää sitten päälle huulipuna. Vaikka huulipuna kuluisi, rajausväri alla takaa sen, että huulet näyttävät edelleen punatuilta. Nykyiset huultenrajauskynät ovat kuitenkin niin hyviä, että ne käyvät meikkiin sellaisenaan. Niiden helposti levittyvä, mutta kestävä ja miellyttävä koostumus toimii kuin kestohuulipuna. Jos sävy on vielä lähellä huulten omaa sävyä, edes huulimeikkiä ei tarvitse korjailla koko iltana.

Sannin hiuksissa on aiemmin nähty myös liilaa sävyä. Kuva: Mikko Hannula ja Instagram

Petrolinväriset latvat toimivat myös tummassa tukassa. 

Laulaja Sannilla on kirjaimellisesti värikäs hiushistoria, mutta sininen tukka on pitkään ollut hänen tunnusmerkkinsä. Sinisen sävyistä Sannin päässä on nähty suurin piirtein kaikki: harmahtava savunsininen, kirkas turkoosi, pastellinen vaaleansininen, mustaan liukuva tummansininen... 

Nyt Sanni näyttää kuitenkin ottaneen varaslähdön uuteen vuoteen hiusvärinvaihdoksella. Hän julkaisi tänään Instagram-tilillään kuvan uudesta vihreästä – tai petrolinvärisestä, miten sen nyt ottaa – kuontalostaan. 

Kuvan perusteella hiusten tyvi on hyvin tummanruskea ja pituudet hohtavat syvänvihreinä. 

 

🥑🥝🥒💚

Henkilön SANNI (@sannivirallinen) jakama julkaisu

Seuraavaksi sitrussävyjä?

Sannin lisäksi moni muukin suomalainen on viihtynyt sinisessä tukassa viime vuosina. Samoin pinkin ja hattaran sävyt ovat olleet suosittuja.

Jos ennustaa pitää, seuraava iso trendi voivat olla vihreät ja keltaiset hiukset. Perusteluja piisaa:

Siinä missä vaaleimmat vihreän ja keltaisen sävyt vaativat alle hiuksia kuluttavan vaalennuksen, petrolinsävyä voi saada suoravärillä aavistuksen tummempiinkin hiuksiin. Helppokäyttöinen trendi siis.