Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin tukka on ollut puheenaihe jo vuosia. Kuva: Shutterstock
Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin tukka on ollut puheenaihe jo vuosia. Kuva: Shutterstock

Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin tukka on hämmästyttänyt amerikkalaisia jo vuosikymmeniä. Nyt mysteeri on ilmeisesti selvitetty.

Donald Trumpin hiuksista on väännetty tuhansia vitsejä ja meemejä. Yhdysvaltalaisille tulevan presidentin tukka oli puheenaihe jo hänen liikemiesvuosinaan.

Kosmetologi-kampaaja Caroline Mitgang sanoo Quartz-lehdessä pohtineensa Trumpin hiuksia ja hiustyyliä paljon. Ja hän on nyt tehnyt niistä omat päätelmänsä.

– Trump pitää vehnänakanan värisiksi värjätyt hiuksensa niin pitkinä, että hän saa ne taakse. Hiukset näyttävät siltä kuin ne olisi suihkutettu lakalla tukevasti paikoilleen. Tämä selittää sen, miksi tuulet nostavat helposti hiukset läppänä ylös, Mitgang analysoi.

”Tukka on tavallaan yliheitto, mutta väärään suuntaan.”

Runsaan lakankäytön vahvistaa myös Trumpin entinen kampaaja Amy Lasch, joka kertoi Mirror-lehdelle Trumpin hiustenhoitotavoista. Lasch piti huolta Trumpin hiuksista Diilin alkukausien aikaan eli vuonna 2004 ja sen jälkeen. Hän kertoo upottaneensa tukkaan valtavasti lakkaa, jotta Trumpin tavaramerkkityyli säilyisi.

Mutta miksi Trump pitää pitkää tukkaa? Piilotteleeko hän jotain? Mitgangin mukaan ei.

– Tukka on tavallaan yliheitto, mutta väärään suuntaan. Se ei peitä kaljua kohtaa, joten se ei voi olla yliheitto.

Yliheitto oli ennen Suomessakin tuttu tyyli: kaljuuntuvat miehet kasvattivat päänsä toiselle sivulle pitkät hiukset niin, että ne voi vetää kaljun yli peitoksi.

Se ei ole tupee

Sekä Mitgang ja Lasch vakuuttavat, että Trumpilla ei ole tupeeta, vaikka monet vitsit perustuvat nimenomaan tälle luulolle. Mitgang ei myöskään usko, että hiustensiirto tai -istutus selittäisi Trumpin tukan muodon.

– Trumpin otsatukka ei ole sen enempää kuin aggressiivisen otsakiehkuran ja eteenpäin kasvavan tukan yhdistelmä, Mitgang summaa.

Mitgangin mukaan Trumpin hiustupet sattuvat olemaan otsalla sellaisessa kulmassa, että hius kasvaa eteenpäin. Trumpilla kannattaakin olla pitkä otsatukka, sillä mitä enemmän hiustupsulla on painoa, sitä helpompi sitä on muotoilla. Näin Trump saa otsakiehkuransa kuriin.

Trumpin hiustyyli on ollut samanlainen ainakin 70-luvulta lähtien. Ex-kampaaja Laschilla on syvempi analyysi siitä, miksi:

– Hän pelkää muutosta.

Tai, kuten Mitgang sanoo, ehkä Trumpin hiukset eivät vain anna muuta vaihtoehtoa. Katso vaikka:

Donald Trump 2016. Kuva: Reuters / Lucas Jackson
Donald Trump 2016. Kuva: Reuters / Lucas Jackson

Donald Trumpin tyyli vuonna 2005. Kuva: Lehtikuva
Donald Trumpin tyyli vuonna 2005. Kuva: Lehtikuva

Trump hieman tummahiuksisempana vuonna 1998. Kuva: Lehtikuva
Trump hieman tummahiuksisempana vuonna 1998. Kuva: Lehtikuva

Donald Trump silloisen vaimonsa Ivana Trumpin kanssa vuonna 1989. Kuva: Lehtikuva
Donald Trump silloisen vaimonsa Ivana Trumpin kanssa vuonna 1989. Kuva: Lehtikuva

Trump (vas.) vuonna 1978. Kuva: Lehtikuva
Trump (vas.) vuonna 1978. Kuva: Lehtikuva

Trumpin hiustyyli ei tosiaan ole muuttunut vuosikymmeniin. Pienenä poikasena hän ei päättänyt tyylistään itse, mutta jotain samaa tässäkin on:

Kuva: Sanoma-arkisto / @ Donald Trump / Facebook
Kuva: Sanoma-arkisto / @ Donald Trump / Facebook
Silmänrajauksissa on muutosvoimaa. Kuvat: Marjut Laukia
Silmänrajauksissa on muutosvoimaa. Kuvat: Marjut Laukia

Silmänrajaus on helppo keino muuttaa koko kasvojen ilmettä, ainakin jos on kärsivällinen ja tarkkakätinen.

Kulmakarvojen kehutaan usein muuttavan koko kasvojen ilmettä, ja niinhän ne tekevätkin – katso vaikka tämä video. Mutta on sitä muitakin meikin osa-alueita, joilla voi vaikuttaa koko olemukseensa. Esimerkiksi silmänrajaus. 

Kokeilimme kuutta erilaista klassista rajausta ja kuvasimme todistusaineiston siitä, miten merkittävästi rajauksella voi vaikuttaa siihen, miltä silmät näyttävät ja miltä koko meikki vaikuttaa.

Katso ja päätä itse, millainen rajaus on imartelevin! Rajausten ulkonäkö toki riippuu erittäin paljon silmien muodosta. Tarkista tästä listasta, millainen rajaus sopii parhaiten silmiesi muotoon.

Vertailukuva

Jotta suuri rajausvertailu olisi uskottava, täytyy tietysti julkaista myös vertailukuva ilman rajauksia. Ripsiväri tosin tuo tummuutta ripsien tyveen.

1. Yläsisärajaus

Testaajan kommentti: Luulin, etteivät silmäni ole herkät, mutta auts! Yläluomen rajaaminen ripsien alapuolelta oli työn ja tuskan takana. Lopputulos kuitenkin palkitsee. Yläsisärajaus on siitä ihana rajaus, että se on helppo saada symmetriseksi.

2. Ohuen ohut rajaus

Testaajan kommentti: Mahdollisimman ohut tussirajaus tuo katseeseen terävyyttä ilman, että silmän muoto muuttuu miksikään. Tämän voisin ottaa arkikäyttöön.

3. Hieman paksumpi rajaus

Testaajan kommentti: Juuri sopivan paksuisen rajauksen luominen vaatii tarkkaa kättä, ja silmän ulkonurkan lähestyessä meinaa mennä sormi suuhun; miten tämän rajauksen saisi päätettyä tyylikkäästi? Lopputulos on kuitenkin nätti. 

4. Kissarajaus

Testaajan kommentti: Klassinen, näyttävä kissarajaus on yksi ikisuosikeistani, mitä meikkiin tulee. Harmi vain, että se ei sovi silmieni muotoon kovin saumattomasti. Rajaus näyttää kuvassa kivalta, mutta kun suljen silmäni, rajauksen yhtenäinen linja on mennyttä. 

Vaikka olen perehtynyt koottuihin kissarajausvinkkeihin, menee tämän rajauksen tuhraamiseen testin pisin aika. 

5. Alasisärajaus

Testaajan kommentti: Sisärajaus alaluomelle on lastenleikkiä yläluomen sisäpinnan rajaamiseen verrattuna. Koska silmämeikkikynästä ei lähde tarpeeksi väriä, taputtelen päälle geelimäistä rajausväriä. Tulos on intensiivinen – vähän liiankin.

6. Smoky eye -rajaus ylä- ja alaluomella

Testaajan kommentti: Nämä rajauskynällä ja luomivärillä luodut sumusilmät ovat niin voimakkaat, että iiriksetkin näyttävät tavallista kalpeammilta. Smoky eye -rajaus voisi toimia vahvan juhlameikin parina. Ainakin kulmakarvat pitäisi piirtää tummemmiksi.

Ruskealla rajauskynällä ja luomivärillä toteutettuna tämä meikki  näyttäisi paljon luontevammalta. Jos taas haluaisin seurata trendejä, lisäisin tähän lookiin vielä vähän kiiltoa.

Hikitreenin ja hyvältä näyttävien hiusten yhdistäminen ei ole mikään ihan helppo nakki.

Aivan kuin ajan raivaaminen liikunnalle ei olisi tarpeeksi vaikeaa – sen lisäksi pitäisi vielä ehtiä käydä suihkussa ja pestä ja laittaa hiukset. Etenkin pitkätukkaisella jälkimmäiseen vierähtää helposti tovi jos toinenkin.

Jos on hikoillut rankasti, hiusten pesemättä jättäminen on harvoin vaihtoehto. Hätätapauksessa saattaa riittää, että föönaa hikisen kuontalon kuivaksi, mutta kovin kannattava ratkaisu se ei pidemmän päälle ole.

– Hiki saattaa tukkia päänahan huokosia ja aiheuttaa päänahan kuivumista sekä heikentää hiusten kasvua, hiusstylisti Giovanni Vaccaro kertoo StyleCaster-sivuston haastattelussa.

Katso jutustamme vinkit, joiden avulla föönaat hiukset nopeammin kuiviksi. Paljon treenaaville ja hikoileville Vaccaro suosittelee myös säännöllistä päänahan kuorintaa.

Hoida hiuksia samalla kun treenaat

Kun hiukset on pakko pestä jumpan jälkeen, Vaccarolla on ovela ajansäästövinkki kiireisille – hiusnaamion tai -öljyn levittäminen kuontaloon jo ennen treeniä! Nappaat kaksi kärpästä yhdellä iskulla, kun levität aavistuksen kostutettuihin hiuksiin hoitoaineen, laitat ne nutturalle ja lähdet kolisuttelemaan painoja. Muista vain pitää hoitotuotteen määrän kohtuullisena ja varoa sotkemasta välineitä hiuksillasi.

Kevyesti treenaava pääsee vähemmällä. Jos pää ei ole kovin hikinen, Vaccaro antaa luvan jatkaa päivää pesemättä hiuksia. Hiusstylisti Dana Tizzo suosittelee samaisessa StyleCasterin jutussa levittämään hiusten tyveen kuivasampoota jo ennen treeniä, jotta kosteus ei siirry päänahasta hiuksiin.

Hyvä kampaus treeneihin on poninhäntä tai nuttura korkealla päälaella. Hiusrajassa olevien haituvien kostumista ja pörröttymistä voi yrittää estää hikitreeniin tarkoitetun hiuspannan avulla.