Harjaaminen on tärkeää no poo -hiuksille. Kuva: Shutterstock
Harjaaminen on tärkeää no poo -hiuksille. Kuva: Shutterstock

No poo. Siis no shampoo eli ei sampoota. Suomeksi ihan vain: ei kakkaa tukkaan. Mutta jos hiuksia ei pestä sampoolla, silloinhan sitä kakkaa vasta tulee? Väärin – ainakin no poo -harrastajien mukaan.

No poo -hiustenpesutrendi on ollut ekologisten ihmisten kuumimpia juttuja jo ihan 2010-luvun alusta, mutta nyt siihen ovat hurahtaneet ihan taviksetkin.

Luonnonmukaisuuden tavoittelun trendi tarkoittaa hiustenhoidossa sitä, ettei hiuksiin haluta laittaa mitään kemikaaleja, jos ilmankin pärjää. No poo -hiustenpesussa ei siis käytetä sampoota, vaan hiukset pestään esimerkiksi pelkällä vedellä tai ruokasoodan ja veden seoksella ja huuhdellaan ja kosteutetaan omenaviinietikalla. Erilaisista vaihtoehdoista etsitään omalle päänahalle ja hiuksille sopivat, joista suunnitellaan pesuaikataulu. Totuttelu elämään ilman sampoota vie tovin.

No poolle omistetulla nopoomethod.com-nettisivulla ilman sampoota pesevien hiusten kerrotaan olevan tuuheammat, vahvemmat, pehmeämmät ja päänahan hilseetön.

Näin teet: kolme eri versiota no poo -pesusta

1. Pelkkä vesipesu ja harjaus. Vesipesu mahdollisimman lämpimällä vedellä huuhtoo ylimääräisen rasvan pois. Nopoomethod.comin mukaan hiusten pitäisi tottua pelkkään vesipesuun muutamassa viikossa. Harjaaminen taas auttaa levittämään hiusten luonnollisia rasvoja, ja sitä pitäisi tehdä mahdollisimman paljon.

2. Pesu vedellä ja ruokasoodalla. Tämä versio on tarkoitettu heille, joiden hiuspohja rasvoittuu helposti. Hiukset pestään yhdellä ruokalusikallisella ruokasoodaa. Moni aloittaa no poohon totuttelemisen vesipesulla ja viikoittaisella ruokasoodapuhdistuksella.

3. Pesu vedellä ja ruokasoodalla, kosteutus omenaviinietikalla. Ruokasoodan käyttäminen pesuaineena kuivattaa hiusta, joten kuiva päänahka voi tarvita kosteutusta eli omenaviinietikasta tehtyä huuhdetta.

Soodan ja etikan käyttämistä pidetään usein välivaiheena pelkkään vesipesuun. Apuaineita käytetään mahdollisimman harvoin – esimerkiksi kerran viikossa – ja lopulta niistä yritetään luopua täysin.

MeNaiset SPORT haastatteli hollantilaista Marianne van Dijkiä, 30, joka on hurahtanut paleoelämään ja luopunut muun muassa sampoosta. Hän ei ole pessyt hiuksiaan sampoolla yli neljään kuukauteen. Lue koko haastattelu täällä.

Lue myös:

Olisiko sinusta tähän? Elämää ilman vessapaperia

Miksi syväputsaava sampoo latistaa tukan?

On taas se aika vuodesta, kun aurinkorasvan käyttö on vältämätöntä palamisen estämiseksi. Mutta kun naamaan laittaa useampaa ainetta, mihin väliin aurinkorasva tulee? 

Sky-Cidesco kosmetologi ja meikkaaja Minna Granqvist sekä meikkaaja-maskeeraaja Jaana Veronika opastavat, missä järjestyksessä aurinkosuoja ja muut voiteet kannattaa levittää. 

 1. Ensin alle omat hoitotuotteet, kuten tehoseerumi ja kosteusvoide. 
 2. Hoitotuotteiden päälle aurinkorasva. 
 3. Aurinkorasvan päälle mahdollinen meikkivoide, kun aurinkovoide on imeytynyt. 
 4. Viimeiseksi peitevärit. 

– Kannattaa olla huolellinen, sillä aurinkorasvan päälle laitettu meikki saattaa lähteä ”rullaamaan” aurinkorasvan mekaanisen suojan takana. Meikki kannattaa laittaa iholle vaikkapa meikkisienellä painelemalla, Minna Granqvist neuvoo. 

  Suojakerroin päivävoiteessa voi pelastaa

  Granqvistin mukaan aurinkorasvaa ei kannata lisätä meikin päälle, sillä lopputulos on helposti sotkuinen. Sen sijaan hän suosittelee käyttämään suojakertoimellisia sävyttäviä päivävoiteita  tai meikkivoiteita ja lisäämään sitä päivän mittaan.

  – Nykyään on hyvä valikoima tuotteita, joissa on mukana suojakerroin. Myös mikä tahansa meikki antaa lisäsuojan iholle, vaikkei siinä spf:ää erikseen mainittaisikaan, Granqvist opastaa. 

  ”Auringonvalossa mattapintaiset ja paksut meikit näyttävät tunkkaiselta ja voivat ruveta kiiltämään.”

  Jaana Veronika suosittelee käyttämään suihkutettavia aurinkosuojia. 

  – Niitä voi suihkuttaa meikin päälle silmänympärysihoa varoen, mikäli altistus auringolle on pitkäkestoinen. 

  Kesällä vähemmän on enemmän

  Kesämeikissä pätee yksi hyvä nyrkkisääntö – vähemmän on enemmän.

  – Auringonvalossa mattapintaiset ja paksut meikit näyttävät tunkkaiselta ja voivat ruveta kiiltämään. Nykyään on hyviä sävyttäviä päivävoiteita ja kevyitä meikkivoiteita, jotka saavat kevyen olon iholle, Minna Granqvist sanoo.

  Poskipunaa kannattaa käyttää voidemaisena, sillä se levittyy kauneimmin ja jättää iholle kesään sopivan hehkun.”

  Myös Jaana Veronika puhuu luonnollisuuden puolesta. 

  – Kesällä kannattaa käyttää mahdollisimman ohutta meikkiä ja jättää puuteri pois. Suojakertoimen sisältämä bb-voide sormin levitettynä on oiva vaihtoehto. Poskipunaa kannattaa käyttää voidemaisena, sillä se levittyy kauneimmin ja jättää iholle kesään sopivan hehkun. Siistityt kulmat, lämpimällä vedellä peseytyvä ripsiväri ja raikas huulimeikki ilman rajauskynää tekevät raikkaan ilmeen kesäpäivään. 

  Hän suosittelee myös ennakoimaan maksaläiskäherkät kohdat iholla suojaamalla ne erityisen hyvin auringolta. 

  Kasvojen puhdistusainetta voi käyttää oman harkinnan mukaan. Asiantuntija kertoo, miten sopiva naamanpesutahti löytyy.

  Moni oppi jo nuorena, että kasvot tulee pestä aamuin illoin, jotta välttyy epäpuhtauksilta.

  Toisaalta viime aikoina on alettu varoitella kasvojen liiallisesta pesemisestä. Jos kasvoja pesee usein ja liian voimakkailla aineilla, iho saattaa ärtyä ja mennä jopa huonompaan kuntoon.

  Viime aikoina on hehkutettu esimerkiksi hellävaraista mutta tehokasta tuplapuhdistusta sekä pohdittu, olisiko sittenkin parempi pestä kasvot vain kerran päivässä.

  Tarvitseeko kasvoja sitten pestä ollenkaan? Mitä tapahtuu, jos ei pese?

  Harva on valmis kokeilemaan, mutta Allure-sivusto kysyi asiaa asiantuntijalta.

  Pesemättömyyden seuraukset riippuvat ihotyypistä, dermatologi Soren White sanoo. Pääsääntö kuitenkin on, että iho-ongelmat todennäköisesti pahenevat. Rasvainen iho alkaa pukata pintaansa finnejä, ja kuiva iho muuttuu kuivemmaksi ja sameammaksi.

  Kasvojen pesu vedellä voi riittää

  Jos ihoa ei pese tai sen puhdistaa huonosti, kasvoille kertyy meikkiä, rasvaa, likaa, pölyä, saasteita, hikeä ja kuolleita ihosoluja. Töhnäkerros heikentää myös ihonhoitotuotteiden toimintaa.

  Peseminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä ennen kuin iholle on oikeasti kertynyt likaa, asiantuntija huomauttaa.

  Kasvojen likaantumiseen vaikuttavat ihotyyppi sekä elinympäristö.

  Töhnäkerros heikentää ihonhoitotuotteiden toimintaa.

  Soren White neuvoo Alluren jutussa, että kuivaihoisille voi monessa tapauksessa riittää vedellä huuhtelu, jos kasvot eivät ole erityisen likaiset. Kun puhdistusaine ei irrota ihossa luontaisesti olevia öljyjä, kasvojen kosteustasapaino säilyy.

  Muilla ihotyypeillä paras pesutiheys riippuu siitä, kuinka paljon kasvot rasvoittuvat ja likaantuvat. Kaksi kertaa päivässä puhdistusaineen kanssa on silti maksimi.