Harjaaminen on tärkeää no poo -hiuksille. Kuva: Shutterstock
Harjaaminen on tärkeää no poo -hiuksille. Kuva: Shutterstock

No poo. Siis no shampoo eli ei sampoota. Suomeksi ihan vain: ei kakkaa tukkaan. Mutta jos hiuksia ei pestä sampoolla, silloinhan sitä kakkaa vasta tulee? Väärin – ainakin no poo -harrastajien mukaan.

No poo -hiustenpesutrendi on ollut ekologisten ihmisten kuumimpia juttuja jo ihan 2010-luvun alusta, mutta nyt siihen ovat hurahtaneet ihan taviksetkin.

Luonnonmukaisuuden tavoittelun trendi tarkoittaa hiustenhoidossa sitä, ettei hiuksiin haluta laittaa mitään kemikaaleja, jos ilmankin pärjää. No poo -hiustenpesussa ei siis käytetä sampoota, vaan hiukset pestään esimerkiksi pelkällä vedellä tai ruokasoodan ja veden seoksella ja huuhdellaan ja kosteutetaan omenaviinietikalla. Erilaisista vaihtoehdoista etsitään omalle päänahalle ja hiuksille sopivat, joista suunnitellaan pesuaikataulu. Totuttelu elämään ilman sampoota vie tovin.

No poolle omistetulla nopoomethod.com-nettisivulla ilman sampoota pesevien hiusten kerrotaan olevan tuuheammat, vahvemmat, pehmeämmät ja päänahan hilseetön.

Näin teet: kolme eri versiota no poo -pesusta

1. Pelkkä vesipesu ja harjaus. Vesipesu mahdollisimman lämpimällä vedellä huuhtoo ylimääräisen rasvan pois. Nopoomethod.comin mukaan hiusten pitäisi tottua pelkkään vesipesuun muutamassa viikossa. Harjaaminen taas auttaa levittämään hiusten luonnollisia rasvoja, ja sitä pitäisi tehdä mahdollisimman paljon.

2. Pesu vedellä ja ruokasoodalla. Tämä versio on tarkoitettu heille, joiden hiuspohja rasvoittuu helposti. Hiukset pestään yhdellä ruokalusikallisella ruokasoodaa. Moni aloittaa no poohon totuttelemisen vesipesulla ja viikoittaisella ruokasoodapuhdistuksella.

3. Pesu vedellä ja ruokasoodalla, kosteutus omenaviinietikalla. Ruokasoodan käyttäminen pesuaineena kuivattaa hiusta, joten kuiva päänahka voi tarvita kosteutusta eli omenaviinietikasta tehtyä huuhdetta.

Soodan ja etikan käyttämistä pidetään usein välivaiheena pelkkään vesipesuun. Apuaineita käytetään mahdollisimman harvoin – esimerkiksi kerran viikossa – ja lopulta niistä yritetään luopua täysin.

MeNaiset SPORT haastatteli hollantilaista Marianne van Dijkiä, 30, joka on hurahtanut paleoelämään ja luopunut muun muassa sampoosta. Hän ei ole pessyt hiuksiaan sampoolla yli neljään kuukauteen. Lue koko haastattelu täällä.

Lue myös:

Olisiko sinusta tähän? Elämää ilman vessapaperia

Miksi syväputsaava sampoo latistaa tukan?

Joko olet kokeillut kestotrendikkääksi muodostunutta ruusukultaa silmämeikissä?

Ruusukulta on yksi viime vuosien selkeimmistä trendiväreistä, oli kyse sitten pukeutumisesta, koruista, sisustuksesta tai vaikka meikistä. Monikäyttöinen väri näyttää vain jatkavan voittokulkuaan myös meikissä. Se sopii niin kevyeen kesämeikkiin kuin syksyisen tummanpunaisten huulten pariksi. Jos et vielä ole testannut ruusukultaista meikkiä, nyt on aika.

Punertavien silmämeikkisävyjen käyttö kuitenkin epäilyttää monia. Siksi kokosimme takuuvarmat vinkit ruusukultaiseen silmämeikkiin.

1. Kimalla rohkeasti

Reilusti hohtavat sävyt ovat aina helppokäyttöisempiä kuin mattavärit, joiden häivyttäminen vaatii taitoa tai vähintäänkin aikaa. Kunnolla kimmeltävä luomiväri antaa anteeksi kiireessä tehdyn häivytyksen ja huutaa vähän kauemmaksikin, että tässä on nyt kyse silmämeikistä, ei punoittavista silmistä.

2. Muista ripsiväri

Kunnolla mustatut ripset kehystävät katseen ja tekevät luomiväristä viimeistellyn näköisen. Myös ripsien taivuttaminen kannattaa, meikkiguru Marianna Hewitt on muistuttanut. Varman päälle vetäjä piirtää silmiin myös mustat rajaukset.

 

Keep your addiction alive. Especially if it's makeup! 💄💋 - • Brows: Ebony dipbrow pomade @anastasiabeverlyhills • Eyes: Painterly paint pot @maccosmetics, Desert Dusk Palette @hudabeauty @shophudabeauty, Cheap Thrill lip topper @limecrimemakeup, Trooper liquid eyeliner @katvondbeauty • Lashes: Another Shot of Whispie from @velourlashesofficial • Face: @esteelauder Double wear foundation in Tawny, Orgasm blush @narsissist, Milk Chocolate soleil bronzer @toofaced, Custard radiant creamy concealer @narsissist, Translucent Setting Powder @lauramercierme @lauramercier • Highlighter: • Highly Wasted @colourpopcosmetics Lips: Underground lipstick @gerardcosmetics #musingsonszr #dubaiglam #wakeupandmakeup #hudabeauty #hudabeautydesertdusk #wakeupandmakeup #makeupjunkie #rosegoldmakeup #velourlashes #esteestories #lauramercierme #narsissist #mercierbyme #colourpop #colourpopme #fallmakeup #blendwithtrend #makeuptransformation

Henkilön Musings On Sheikh Zayed Road (@mariya.gg) jakama julkaisu

Rutkasti ripsiä ja musta rajaus, siinä näyttävän ruusukultameikin tärkeimmät apulaiset.

3. Valitse suosikkisävy

Ruusukulta on imarteleva meikkisävy hyvin monenlaiseen väritykseen. Oikeasti tärkeintä kuitenkin on, että luomivärin sävy miellyttää omaa silmää niin, että aina peilin ohi kulkiessa tekee mieli vinkata itselle silmää.

4. Kokeile yhden värin meikkiä

Ruusukulta on helppo sävy eleettömän tyylikkääseen yhden värin silmämeikkiin. Kun se on hallussa, voikin siirtyä meikkaamaan koko kasvot saman sävymaailman väreillä – ruusukulta toimii erinomaisesti siinäkin tarkoituksessa.

5. Yhdistä tummiin huuliin

Tummanpunainen huulipuna on jokasyksyinen hitti. Hempeät ruusuluomet ja viettelevät tummat huulet ovat täydentävät loistavasti toisiaan. Paras lopputulos syntyy, kun huulten ja luomien sävyt ovat molemmat joko kylmät tai lämpimät. 

Tummat huulet ja ruusukultaluomet ovat täydellinen pari.

Sinisen ripsivärin haut ovat lisääntyneet Pinterest-kuvapalvelussa 234 prosenttia.

Ensin tuli sininen luomiväri, nyt kasarivillitys ulottuu jo ripsiin. Byrdie-kauneussivusto kertoo, että sinisen ripsivärin Pinterest-haut ovat huimassa nousussa.

Eikä ihme, sillä tyyli näyttää jälleen hauskalta! Meikkitaiteilija Tina Turnbow neuvoo Byrdien jutussa, että sinisestä kannattaa tehdä koko kasvojen väripilkku. Muu meikki on hyvä pitää hillittynä.

– Kun ripsiväri on sininen, on tärkeää, että luomiväri ja rajaus ovat pehmeät, jotta ne eivät valtaa lookia, meikkaaja ohjeistaa.

Hän suosittelee pehmeää sinistä rajausta aivan ripsien tyveen, jotta sininen korostuu. Sen lisäksi yläluomelle voi lisätä mustan – tai miksei vaikka kultaisen tai hopeisen – rajauksen.

Siniset ripset näyttävät upeilta myös ilman mitään rajauksia. Silloin ne pääsevät todella pääosaan.

Arkityyliin voi tuoda vain ripauksen sinertävää väriä niin, että levittää ensin normaalisti mustaa tai tummanruskeaa ripsiväriä ja sen jälkeen sutii sinistä vain ripsien kärkiin.

Tyyliin vaikuttaa tietenkin eniten se, minkä sinisen sävyn ripsiinsä valitsee. Tumma laivastonsininen menee melkein mustasta, mutta miksei sävy voisi olla vähän räiskyvämpikin?