Harjaaminen on tärkeää no poo -hiuksille. Kuva: Shutterstock
Harjaaminen on tärkeää no poo -hiuksille. Kuva: Shutterstock

No poo. Siis no shampoo eli ei sampoota. Suomeksi ihan vain: ei kakkaa tukkaan. Mutta jos hiuksia ei pestä sampoolla, silloinhan sitä kakkaa vasta tulee? Väärin – ainakin no poo -harrastajien mukaan.

No poo -hiustenpesutrendi on ollut ekologisten ihmisten kuumimpia juttuja jo ihan 2010-luvun alusta, mutta nyt siihen ovat hurahtaneet ihan taviksetkin.

Luonnonmukaisuuden tavoittelun trendi tarkoittaa hiustenhoidossa sitä, ettei hiuksiin haluta laittaa mitään kemikaaleja, jos ilmankin pärjää. No poo -hiustenpesussa ei siis käytetä sampoota, vaan hiukset pestään esimerkiksi pelkällä vedellä tai ruokasoodan ja veden seoksella ja huuhdellaan ja kosteutetaan omenaviinietikalla. Erilaisista vaihtoehdoista etsitään omalle päänahalle ja hiuksille sopivat, joista suunnitellaan pesuaikataulu. Totuttelu elämään ilman sampoota vie tovin.

No poolle omistetulla nopoomethod.com-nettisivulla ilman sampoota pesevien hiusten kerrotaan olevan tuuheammat, vahvemmat, pehmeämmät ja päänahan hilseetön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näin teet: kolme eri versiota no poo -pesusta

1. Pelkkä vesipesu ja harjaus. Vesipesu mahdollisimman lämpimällä vedellä huuhtoo ylimääräisen rasvan pois. Nopoomethod.comin mukaan hiusten pitäisi tottua pelkkään vesipesuun muutamassa viikossa. Harjaaminen taas auttaa levittämään hiusten luonnollisia rasvoja, ja sitä pitäisi tehdä mahdollisimman paljon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Pesu vedellä ja ruokasoodalla. Tämä versio on tarkoitettu heille, joiden hiuspohja rasvoittuu helposti. Hiukset pestään yhdellä ruokalusikallisella ruokasoodaa. Moni aloittaa no poohon totuttelemisen vesipesulla ja viikoittaisella ruokasoodapuhdistuksella.

3. Pesu vedellä ja ruokasoodalla, kosteutus omenaviinietikalla. Ruokasoodan käyttäminen pesuaineena kuivattaa hiusta, joten kuiva päänahka voi tarvita kosteutusta eli omenaviinietikasta tehtyä huuhdetta.

Soodan ja etikan käyttämistä pidetään usein välivaiheena pelkkään vesipesuun. Apuaineita käytetään mahdollisimman harvoin – esimerkiksi kerran viikossa – ja lopulta niistä yritetään luopua täysin.

MeNaiset SPORT haastatteli hollantilaista Marianne van Dijkiä, 30, joka on hurahtanut paleoelämään ja luopunut muun muassa sampoosta. Hän ei ole pessyt hiuksiaan sampoolla yli neljään kuukauteen. Lue koko haastattelu täällä.

Lue myös:

Olisiko sinusta tähän? Elämää ilman vessapaperia

Miksi syväputsaava sampoo latistaa tukan?

Sisältö jatkuu mainoksen alla