Kuvat Shutterstock ja jarmo Österman
Kuvat Shutterstock ja jarmo Österman

Laura Ruohola, Raakel Lignell ja Teresa Välimäki paljastavat suven suosikkituotteensa.

Laura Ruohola, projektijohtaja, Kalajoen loma-asuntomessut 2014

"Tämän kesän ykköseksi on noussut Diorin huulilakka Addict fluid. Alun perin siinä houkutti makean näköinen hylsy, mutta sisältökin on järkyttävän hyvä. Kiiltävä väri pysyy huulilla hyvin, ja kapealla levityspäällä huulet saa muotoiltua ja rajattua siististi.

Olen hankkinut lakasta kaksi sävyä. 60-lukua henkivän vaaleanpunaisen yhdistän tummansinisiin vaatteisiin. kirkas punainen taas sopii täydellisesti turkoosin kesämekkoni ja saman sävyisten aurinkolasieni kanssa."

 

Diorin Addict fluid -huulilakkasävyt Mirage ja Aventure, 42,50 €.

Raakel Lignell, juontaja, kirjailija

"Kesällä kiinnitän etenkin vartalon hoitoon enemmän huomiota kuin talvella, jolloin kropalle riittää vain hieman öljyisempi pesuaine ja pikarasvaus.

Varsinkin mökkeillessä käytän saunahunajaa useamman kerran viikossa – se tekee kuivalle iholleni ihmeitä! Sitä on helppo käyttää: sen kun levittää iholle ja antaa sulaa löylyn lämmössä. Suosin raikkaita mintun tai eukalyptuksen tuoksuisia valmistuotteita tai sekoitan hunajasta, kookosöljystä ja merisuolasta tehokkaasti kuorivan seoksen. Ihosta tulee kimmoisa ja eloisa, eikä se kaipaa edes kosteusvoidetta."

 

Rennon Eucalyptus -saunahunaja, 7,95 €.

Teresa Välimäki, kokki ja ruoka-alan yrittäjä

"Meikittömyys kuuluu mielestäni kesään ja haluan antaa ihon hengittää. Vähennän kasvoille tulevaa kerrosta pikkuhiljaa ilmojen lämmetessä ja vaihdan meikkivoiteen suojakertoimelliseen kosteusvoiteeseen. Aurinkovoiteista en tykkää, sillä ne jättävät ihon usein nahkean tuntuisiksi. Kosteusvoiteen päälle painelen vähän puuteria ja viilaan silmänaluset kuntoon.

Suojaudun auringolta myös hatuilla, jotka ovat nyt muodikkaitakin. Hiukset kietaisen solmunutturalle tai letille, sillä vaalea tukka palaa helposti."

 

Blissin Fabulous face lotion SK 15, hinta 39,50 €.

Ratkaisu finnin päältä luisuvaan meikkiin todennäköisesti löytyy jo meikkipussistasi.

Silmämeikin pohjustusvoide on yksi monikäyttöisimmistä meikkituotteista. Sen lisäksi, että se pitää luomivärin paikallaan, sen avulla voi myös estää huulipunan karkailun huulten rajojen ulkopuolelle ja jopa ehkäistä silmälasien valumista nenänvartta pitkin.

Silmämeikinpohjustaja auttaa myös, jos meikki ei meinaa pysyä finnin päällä, neuvotaan meikkaaja Vilja Vuolteen uutuuskirjassa Parhaat piirteesi – meikkaajan käsikirja (Docendo).

Näppyjen päällä iho on yleensä kiiltävä ja pingottunut, joten voidemainen meikki karkaa kohdasta helposti. Kirjassa neuvotaan näin:

”Näppyjen päälle kannattaakin painella pieni määrä peitevoidetta ja häivyttää vain reunat kevyesti sormella tai meikkisienellä. Painele sen jälkeen irtopuuteria näpyn päälle, jotta meikkipohja kiinnittyy kunnolla. Voit myös taputella öljytöntä silmämeikin pohjustustuotetta ison yksittäisen finnin päälle ennen meikkipohjan levittämistä.”

Miten emme ole tulleet aiemmin ajatelleeksi! Öljyttömyyden lisäksi kannattaa tietenkin huomioida, että pohjustustuote on joko väritön tai ihon kanssa samaa sävyä, jotta se ei korosta finnin kohtaa entisestään.

Lämmin, viileä vai neutraali – nyt otetaan viimein selko ihon pohjasävystä.

Mikäli paneutuu meikkaamiseen yhtään peruspuuterointia enempää, päätyy aika nopeasti yhden hyvin yleisen kysymyksen äärelle.

Mikä on ihosi pohjasävy?

Joidenkin kohdalla sen selvittäminen on helppoa, ja ne perinteisimmät kikat toimivat: ranteen verisuoniin kurkkaaminen tai sen pohtiminen, sopivatko itselle paremmin kulta- vai hopeakorut. Sinisinä hohtavat verisuonet ja hopeakorut paljastavat viileän pohjasävyn, ja vihertävät suonet ja kultakorut lämpimän.

Jos kumpikaan ei osu aivan kohdalleen, iho on hyvin todennäköisesti pohjasävyltään neutraali eli jotain siltä väliltä.

Näyttelijä Jennifer Anistonia pidetään hyvänä esimerkkinä julkkiksesta, jolla on neutraali ihon pohjasävy. Kuvista pohjasävyä voi kuitenkin olla hieman vaikea arvioida. Kuva: Reuters
Näyttelijä Jennifer Anistonia pidetään hyvänä esimerkkinä julkkiksesta, jolla on neutraali ihon pohjasävy. Kuvista pohjasävyä voi kuitenkin olla hieman vaikea arvioida. Kuva: Reuters

Joskus ihon pohjasävyä voi kuitenkin olla vaikea arvioida. Jossakin valossa näkyy enemmän keltaista ja vihreää, toisessa sinistä ja punaista. Silloin kannattaa kokeilla myös näitä kikkoja:

1. Valkoinen vai luonnonvalkoinen

Usein pohjasävyn selvittämiseksi neuvotaan nostamaan valkoinen paperi lähelle kasvoja ja katsomaan, heijastavatko kasvot enemmän keltaista vai sinistä, punaista tai vaaleanpunaista.

Parempi keino on kuitenkin pukea ylle vuoronperään puhtaanvalkoinen ja luonnonvalkoinen vaate. Byrdie-sivuston mukaan puhdas valkoinen näyttää paremmalta lämminsävyisellä. Jos puhtaanvalkoinen sen sijaan vie kasvoilta värit, ihon pohjasävy on todennäköisemmin viileä ja kasvot näyttävät raikkaammilta luonnonvalkoisen lähellä.

Ennen testiä hiukset kannattaa laittaa tiukalle poninhännälle ja pestä kasvoilta kaikki meikit.

Laulaja Rihannan iho on pohjasävyltään lämmin. Kuva: Reuters
Laulaja Rihannan iho on pohjasävyltään lämmin. Kuva: Reuters

2. Ruskettuminen

Auringonottoa ihon pohjasävyn selvittämistarkoituksessa ei voi tietenkään suositella, mutta jos iho nyt jostakin syystä sattuu kuitenkin saamaan väriä, on hyvä mahdollisuus saada myös pohjasävy selville.

Meikkaaja Beau Nelson kertoo Peoplen artikkelissa, miten eri pohjasävyiset ihot käyttäytyvät ruskettuessaan:

  • Lämmin pohjasävy näkyy yleensä saman tien kullanhohtoisena rusketuksena.
  • Viileä pohjasävy on todennäköisin, jos iho muuttuu auringossa pinkiksi eli palaa helposti ja myös pysyy vaaleanpunasävyisenä.
  • Neutraali iho saattaa muuttua ensin punaiseksi, mutta sitten tavanomaisen ruskettuneeksi.

Jos iho näyttää helposti harmahtavalta, se saattaa olla oliivinsävyinen. Silloin pohjasävy taittaa vihreään, kuten näyttelijä Jessica Alballa. Kuva: Reuters
Jos iho näyttää helposti harmahtavalta, se saattaa olla oliivinsävyinen. Silloin pohjasävy taittaa vihreään, kuten näyttelijä Jessica Alballa. Kuva: Reuters

3. Iiristen värien tarkastelu

Silmät voivat olla perusväriltään siniset, ruskeat tai jotain muuta, mutta kun iiriksiä katsoo oikein läheltä, niissä näkyy pieniä ripauksia muitakin sävyjä. Jos silmät heijastelevat lämpimiä ja kullanhohtoisia hippusia, ihon pohjasävykin on todennäköisesti lämmin. Jos silmissä sen sijaan näkyy enemmän harmaata ja viileitä sävyjä, pohjasävy lienee viileä.