Hyvä summa sinne uppoaa! Kuva: Shutterstock
Hyvä summa sinne uppoaa! Kuva: Shutterstock

Kolme eri-ikäistä naista laski, kuinka arvokas heidän meikkipussinsa sisältö oikein on.

Meikkipussin päivittäminen on ikuisuusprojekti. Kosmetiikkauutuuksien joukosta metsästetään kieli pitkällä esimerkiksi oikeanlaista Kylie Jennerin tyylistä mattapintaista ja punarusehtavaa huulipunasävyä. Sopivien tuotteiden ja sävyjen etsiminen itsessään on jo iso urakka.

Putkilo, purnukka ja puna kerrallaan ostettuun meikkiarsenaaliin saa kuitenkin uppoamaan yllättävän paljon rahaa. Meikkipussin katoaminen panisi budjetin nurin.

Amerikkalaisten naisten meikkipussukoiden sisällön arvo laskettiin Buzzfeedin artikkelissa. Me halusimme selvittää, mitä suomalaisen naisen meikkipussista löytyy. Huomioimme meikkituotteet, jotka ovat käytössä joka viikko. Siveltimet, sudit ynnä muut lisätarvikkeet eivät sisälly laskelmiin.

Kokeilijan pussukka

Satu Mäkelä, 49, on kokeilija. Koulusihteerinä ja osa-aikaisesti kosmetologina työskentelevä Mäkelä lukee mielellään kosmetiikkauutuuksista ja meikkitrendeistä.

– Naistenlehdistä ja mainoksista tulevat mielikuvat saavat kokeilemaan uusia tuotteita.

Vaikka Satu on ihon- ja hiustenhoidossa käyttämistään tuotteista todella tarkka, ei arkimeikin tuotteilla ole niin suurta väliä. Lempiripsiväri löytyy marketin hyllyltä, kasvovoiteet sen sijaan ovat kalliimpaa selektiivistä kosmetiikkaa.

Asiakastöihin Satu käyttää runsaspigmenttisiä meikkejä, jotka hän usein ostaa suoraan maahantuojalta. Hänellä on mielestään paljon tietoa meikkaamisesta varsinkin jos vertaa moniin oman ikäisiinsä.

”Mitään helmiäisväriä en silmiini laittaisi!”

Mattapohjaiset meikkivoiteet ja kirkkaat huulipunat, joita Satu käytti nuoruudessaan, ovat jääneet taakse. Kaksikymppisenä käytettyyn meikkityyliin ei tarvitse jämähtää.

– Rajauksia ja luomivärejä ei voi vetää kulmiin asti. Ja mitään helmiäisluomiväriä en silmiini laittaisi, Satu nauraa.  

Iso määrä ahdistaa

Opiskelija Mimmi Pitkänen, 21, sen sijaan ei halua täyttää meikkipussiaan äärilleen heräteostoksilla.

– Liian suuri meikkien määrä ahdistaa. Silloin en ehtisi edes käyttää tuotteta loppuun ennen kuin ne menevät huonoksi.

Herkkäihoiselle tärkeää on panostaa laadukkaaseen pohjaan. Tietty huulipuna, meikkivoide ja ripsiväri ovat Mimmin kalleimpia tuotteita. Niihin raaskii laittaa rahaa, kun tietää tuotteiden laadun ja kestävyyden. Kulmakynästä ja puuterista hän ei ole niin tarkka.

”Meikit tulee ostettua yksi kerrallaan, silloin hinta ei kirpaise niin paljon.”

Mimmi on tottunut meikkaamaan nopeasti. Uusia tuotteita hän ostaa, kun edelliset loppuvat. Olikin yllätys, miten paljon rahaa meikkeihin on uponnut.

– Meikit tulee ostettua harvakseltaan yksi kerrallaan, silloin hinta ei kirpaise niin paljon.

Ripsiväri on luottotuote

Myös Johanna Jaloselle, 36, meikkipussin arvo tuli yllätyksenä.

– Tuotteet ovat olleet käytössä niin kauan, ettei tuotteiden hintoja juuri muista.

”Kun tuote toimii, ei kokeilu kiinnosta.”

Meikkausta enemmän Johanna käyttää rahaa kasvojenhoitoon ja kosmetologikäynteihin. Meikeissä on tärkeää sopivan sävyn löytäminen ja se, että tuote sopii omalle ihotyypille. Joissakin tuotteissa hän suosii luonnonkosmetiikkaa.

Kuten muille haastatelluille naisille, myös Johannalle ripsiväri on se uskollinen luottotuote.

– Kun tuote toimii tosi hyvin, ei uutuuksien kokeilu kiinnosta yhtään.

Kaikkien haastateltavien meikkipussien arvot osuivat lähelle 200 euroa. Kuinka kallis sinun meikkipussisi sisältö on?

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Puuterin sijaan kasvoille kannattaa lisätä kosteutta, jotta meikki näyttää jälleen raikkaalta.

Kun työpäivän jälkeen pitää vielä edustaa freesin näköisenä, meikki yleensä vaatii pientä korjailua. Meikkivoiteen ja puuterin lisääminen kuitenkin tekee ihosta helposti hieman paakkuisen ja saa meikin näyttämään raskaalta.

Jos naamapesuun ja alusta aloittamiseen ei ole aikaa, kannattaa ottaa käyttöön meikkitaiteilija Mary Phillipsin E! Newsille kertomat korjailuvinkit. Phillips meikkaa muun muassa sellaisia nimiä kuin Jennifer Lopez, Chrissy Teigen ja Kardashianit.

Kuvauksissa ja edustustilaisuuksissa julkkisten meikin on pysyttävä jatkuvasti raikkaan näköisenä. Meikkipohjan korjailuun hän suosittelee kahta tuotetta: kosteusvoidetta ja kosteuttavaa kasvosuihketta.

– Yksi vinkki, josta todella pidän, on ottaa hieman Crème de la Mer -voidetta meikkivoidesiveltimeen ja levittää meikin päälle, hän kertoi.

Hän tietenkin suosittelee ökykallista luksusvoidetta, koska työskentelee La Mer -kosmetiikkamerkin kanssa. Uskallamme kuitenkin väittää, että mikä tahansa kevyt kosteusvoide ajaa asian.

Meikkitaiteilija Mary Phillips.

Aloita kosteuttavalla suihkeella – joskus jo se riittää virkistämään ihon ja meikin. Jos iho tuntuu kaipaavan enemmän kosteutta, suihkeen päälle voi lisätä vielä voidetta. Jos pelottaa, että kosteusvoiteen levittäminen pilaa alla olevan meikin, siveltimen sijaan voi myös kokeilla taputella voidetta kasvoille sormilla tai meikkisienen avulla. Kannattaa välttää vetäviä liikkeitä, jotta meikkivoide pysyy paikallaan.

– Lisää sitten hieman meikkivoidetta ja peitevoidetta, ja iho on jälleen raikas, Phillips selittää.

Järjestys on siis tämä: suihke, voide, meikki- ja peitevoide. Puuteriakin voi halutessaan lisätä niihin kasvojen kohtiin, joiden ei toivo kiiltelevän. 

Phillipsin vinkit sopivat etenkin kuivaihoisille. Jos iho on tyypiltään rasvoittuva, meikin korjailu kannattaa aina aloittaa painelemalla ylimääräinen öljy kasvopaperiin. Raikastavat kasvosuihkeet sopivat hyvin myös rasvoittuvalle iholle.

Katoavat hiuspinnit eivät ehkä olekaan vitsailun aihe.

Hukkuvat hiuspinnit (ja ponnarit) ovat niin yleinen riesa, että aiheesta syntyy jo meemejäkin. Hiuspinnejä ei ikinä löydy silloin, kun niitä tarvitsisi, mutta toisaalta esimerkiksi siivotessa niitä putkahtelee esiin mitä kummallisimmista paikoista.

 

But for real. #lostbobbypins #thestruggle 😂

Henkilön Rachel W. (@rachelthefett) jakama julkaisu

Hiuspinneistä olisi kuitenkin syytä pitää parempaa huolta. Byrdie-sivusto kertoo BusinessWaste-yrityksen tekemästä selvityksestä, jonka mukaan hiuspinnit ovat merkittävä rasite ympäristölle.

Ne on tehty metallista, joten jokaisen pienen pinnin valmistaminen kuluttaa luonnonvaroja. Yleensä ihminen ei kuitenkaan pärjää yhdellä pakkauksella pinnejä, vaan niitä tulee ostettua uusia sitä mukaa, kun vanhoja katoaa. Arvioiden mukaan miljoonista Britanniassa ostetuista hiuspinneistä kaatopaikalle päätyy vuosittain jopa 98 prosenttia. (Loput kaksi prosenttia piilottelevat sohvatyynyjen alla ja laatikoiden rakosissa.)

Samaisen tutkimuksen mukaan yhden hiuspinnin käyttöikä on lyhyt, vain kaksi viikkoa. Sen jälkeen se joko rikkoutuu ja päätyy roskiin tai katoaa. BusinessWaste ehdottaakin, että yritykset alkaisivat edes käyttää hiuspinnien valmistukseen kierrätysmateriaaleja.

Kesällä kerroimme myös toisesta kauneustuotteesta, joka on uhka ympäristölle: glitteristä. Muoviglitteriä ei tulisi huuhdella viemäriin, sillä se saattaa päätyä vesistöihin. Ratkaisu on kuitenkin jo olemassa, sillä glitteristä on kehitetty ekologisia, biohajoavia vaihtoehtoja.

Kysely

Hukkaatko hiuspinnejä?