Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Kaikki, mikä näyttää vihreältä, ei ole sitä.

Mitä luonnonkosmetiikalla tarkoitetaan?

Luonnonkosmetiikaksi luokitellaan ne kosmetiikkatuotteet, joiden valmistuksessa suositaan luonnonmukaisia raaka-aineita ja kiinnitetään huomiota tuotteen ympäristö vaikutuksiin.

Tietyt synteettiset, eli ihmisen valmistamat, ainesosat ovat luonnonkosmetiikassakin sallittuja. Niiden tulee kuitenkin olla luonnollisen kaltaisia, eli niiden molekyylirakenne muistuttaa luonnollisia molekyylejä. Sallittuja aineita ovat esimerkiksi bentsoehappo, salisyylihappo ja bentsyylialkoholi.

Mitä eroa purkeista löytyvillä sertifikaateilla on?

Luonnonkosmetiikkasertifikaatti on puolueettoman tahon todistus siitä, että tuote tai tuotemerkki noudattaa luonnonkosmetiikan kriteerejä. Osa sertifikaateista on kansainvälisiä, osa maakohtaisia. Ne voivat koskea yhtä yksittäistä tuotetta tai koko sarjan tuotantoa.

Sertifikaattijärjestelmä on melkoisen kimurantti. Jotkut tuotteet ja merkit saattavat olla luonnonkosmetiikaksi hyväksyttäviä, vaikka niillä ei ole siitä virallista todistusta. Sertifikaatit ovat maksullisia, joten pienet tuottajat voivat jättää hankkimatta ne kustannussyistä.

Onko luonnonkosmetiikka turvallisempaa kuin tavallinen?

Vaikka raaka-aineet olisivat luomulaatua ja valmistus ympäristöystävällistä, allergisia reaktioita voi silti tulla. On käyttäjästä kiinni, mikä vaihtoehto on se paras.

Mitä sertifioidulta luonnonkosmetiikalta vaaditaan Suomessa?

→ Valmistuksessa suositaan luonnon ainesosia ja luomua. Villikasvien kerääminen hoidetaan vastuullisesti.

→ Raaka-aineiden on oltava mahdollisimman puhtaita, eikä niitä tai valmiita tuotteita saa testata eläimillä.

→ Tuotannon on oltava ympäristöystävällistä, pakkausmerkintöjen pitää olla täsmällisiä ja selkeitä.

Lähteet: Teknokemian yhdistys ry, Pro luonnonkosmetiikka ry

Nuorekkaan ihon trendi on niin vahva, että vauvanpehmeän naaman saavuttamiseksi on kehitetty muun muassa istukan kantasoluihin perustuvia tuotteita. 

Ihoa hoidetaan – puhdistetaan ja rasvataan voiteilla – siksi, että se pysyisi terveenä ja hyvinvoivana, eikä tulehtuisi tai tuntuisi kireältä. Eikö?

Vastaus lienee kyllä, mutta ihonhoitoon tuntuu kuuluvan yhä enemmän kaikkea muutakin kuin puhdistusta ja kosteutusta. Ihanteellisen ihonhoitorutiinin pohdiskelu on nykyään ihan normaalia, lähes kiiltävän hehkuva iho on yksi vuoden tärkeimmistä meikkilookeista ja ihonhoitotrendeihin liittyy kohta enemmän piikkejä kuin voiteita. 

Refinery29-sivusto julkaisi hiljattain listauksen ihonhoidon kuumimmista ja kummimmista trendeistä. Listalle pääsivät mikroneulaus, eläinten immuunipuolustuksen tuottamat vasta-aineet, mikrobituotteet, pinnallisesti käytettävät täyteaineet ja istukkaperäiset kantasolut (kyllä, luit ihan oikein). 

Puhtia laiskoille soluille

Kun tiede kehittyy, keksitään koko ajan lisää keinoja, joilla ihon kuntoon voidaan vaikuttaa. Mikrobit ja elimistön tuottamat vasta-aineet voivat jonakin päivänä auttaa parantamaan aknen tai psoriasiksen.

Lisäksi Refinery29:n haastattelema ihotautilääkäri ennustaa, että vasta-aineita – joiden talteenottomenetelmissä on perinteisesti ollut isoja eläineettisiä ongelmia – voidaan tulevaisuudessa käyttää ikääntymisen merkkien peruuttamiseen. 

Kuten saatoit arvata, kasvojemme iho ei tarvitse istukasta tai napanuorasta eristettyjä kantasoluja voidakseen hyvin. Juttuun haastatellut ihotautilääkärit kuitenkin väittävät, että kantasolutuotteilla voidaan innostaa ”ikääntyviä tai laiskoja” soluja jakaantumaan, mikä puolestaan saa ihon näyttämään nuoremmalta. 

Ihonhoitoa vai ihonmuokkausta?

Vaikuttaa siltä, että merkittävä osa uusista ihonhoitotrendeistä on itse asiassa yrityksiä saada aikuinen iho näyttämään päiväkoti-ikäisen hipiältä. Nuorekasta ulkonäköä arvostetaan, joten ihonhoidossa – tai paremminkin ihonmuokkauksessa – ei kaihdeta keinoja.

Hehkuvan ja pehmeän vauvaihon tavoittelemisessa ei tietenkään ole mitään väärää. Lähes meikitön ja silti terveenä ja nuorena hehkuva iho on raikas trendi paksujen Instagram-pakkelien aikakaudella, mutta sen saavuttaminen ei ole kaikille mahdollista, ainakaan ilman pistoshoitoja ja mikroneularullia. 

Keski-ikäisen kasvot eivät näytä vauvan naamalta, vaikka olisi lutrannut suojakertoimen 50 aurinkovoiteella aina ennen ulos astumista ja aloittanut silmänympärysvoiteen käytön alakouluun mennessä. 

Täydellisen kiinteän ja nuorekkaan ihon vaatimus on kohtuuton, eikä ratkaisu siihen voi olla istukkaperäinen kantasoluvoide. 

Näyttävä mutta rento kampaus ei vaadi lämpökäsittelyjä tai suurta tuotearsenaalia.

Mitä toivot juhlakampaukselta? Aika moni havittelee näyttävyyttä ja juhlan tuntua, jotakin erilaista kuin tavallisena päivänä. Liian sliipattu ja kireä tukka ei kuitenkaan saisi olla, vaan rentouttakin kaivataan.

Ehkä siksi leteillä viimeistellyistä rennoista nutturoista on tullut niin suosittuja juhlakampauksia. 

Kampaajan tuolissa saat täydellisen kuohkean ja pitävän kampauksen, mutta onnistunut juhlanuttura on mahdollista loihtia myös omaan päähän – jopa ilman etukäteen kihartamista. Hiuslakkaa erityisempiä tuotteita ei tähän nutturaan tarvita. 

Katso videolta, miten letit ja nutturan voi yhdistää tyylikkään rennoksi juhlatukaksi.