Onnistuu se kotonakin. Kuvat: Shutterstock
Onnistuu se kotonakin. Kuvat: Shutterstock

Houkutteleeko kaupan hiusväri mutta huono lopputulos pelottaa? Kotivärjäys käy kätevästi, kun noudatat huolellisesti asiantuntijan ohjeita.

Moni tuskailee marketin kosmetiikkaosastolla kotivärien viidakossa: kestoväri, sävyte, raita-aine... Kuinka osaisin valita oikean värin ja miten saisin sen hiuksiini upeimman sävyn? L'Oréal Paris - ja Garnier -hiusväriasiantuntija Sirpa Stenman-Mäkelä vastaa.

1. Millaisen värin valitsen?

Kestoväri
pysyy hiuksissa, kunnes värjäys kasvaa pois. Kestovärillä saadaan aikaan suuria ja pysyviä muutoksia, sillä hius värjääntyy sen voimasta kokonaan. Vaalentaa hiusta jopa 4 astetta. Peittää harmaat hiukset.

Valitse tämä, kun haluat pysyvän värinmuutoksen.
 
Kevytväri
kestää hiuksissa 4–8 viikkoa. Sopii pienempiin muutoksiin. Väri peittää ensimmäisiä harmaita ja vaalentaa hiuksia noin yhden asteen verran. Ei yleensä sisällä hiussuomuja avaavaa ammoniakkia ja värjää siksi hiuksen vain puolittain – väri ei imeydy hiuksen ytimeen.

Valitse tämä, kun haluat värjätä hiukset lähelle nykyistä sävyä.

”Valitse väri aina sävykartan mallitupsun ja värin numeron avulla.”

Suoraväri
pysyy hiuksissa 4–6 pesua. Se ei vaalenna hiuksia, koska se ei sisällä ammoniakkia tai muuta hiussuomuja avaavaa hapetetta. Väripigmentit tarttuvat hiuksen pintaan ja sitä jämäkämmin, mitä huokoisempi hius on. Näkyy parhaiten vaalennetuissa hiuksissa. Suoravärejä ovat esimerkiksi väripigmenttejä sisältävät sampoot ja hiushoidot sekä väriefektin antavat suihkutettavat vappuvärit.

Valitse tämä, kun haluat lyhytkestoisen tuloksen.

Raita-aine
= vaalennusväri
= värinpoisto
poistaa väripigmentit hiuksista. Värinpoisto ei palauta hiusten omaa väriä, vaikka niin moni luulee. Käsittely poistaa pigmentin myös omasta hiuksesta.

 

2. Miten valitsen oikean sävyn?

Valitse väri aina sävykartan mallitupsun ja värin numeron avulla. Älä koskaan pakkauksen kuvan tai sävyn nimen perusteella. Selvitä ensin sävykartan mallitupsun avulla, minkä sävyiset hiuksesi ovat.

Uusi sävy onnistuu parhaiten, kun pysyttelee kahden asteen muutoksessa tummempaan tai vaaleampaan suuntaan. Jos hiusten sävy on esimerkiksi 7, voit värjätä niitä asteikolla 5–9. Sitä tummemmilla tai vaaleammilla sävyillä värjäys ei onnistu ilman värinpoistoa. Vaaleampaa voi toki värjätä tummemmaksi, mutta tummemmiksi värjättyihin hiuksiin vaalennus ei onnistu.

3. Levitetäänkö väri puhtaisiin vai likaisiin hiuksiin?

Likaisiin hiuksiin, koska silloin päänahkaan on kertynyt talia, joka suojaa ihoa väriltä. Älä siis pese hiuksia pariin päivään ennen värjäystä. Älä käytä edellisessä pesussa ravitsevaa hiusnaamiota tai hoitoainetta, koska ne sulkevat hiussuomuja. Silloin väri ei välttämättä imeydy hiuksiin hyvin. Hiuslakka ja muotoiluaineet eivät haittaa värjäystä. Hiuslakasta takkuiset hiukset voi vain harjata läpi. Värjää hiukset vähintään kolme päivää ennen tärkeitä juhlia. Silloin uusi hiusväri ehtii tasaantua pesussa ja värin tuoksu hävitä.

”Mitä pidempään väri kehittyy pullossa, sitä huonommin se pysyy hiuksissa.”

4. Kuinka tarkasti on vahdittava vaikutusaikaa?

Väripaketissa kerrottua vaikutusaikaa ei saa alittaa. Jos hiukset ovat hyväkuntoiset, voi värjäystä halutessaan tehostaa 5–10 lisä­minuutilla. Silloin väri pääsee varmasti imeytymään hiusten sisään.

Värin kehittyminen alkaa, kun seos on sekoitettu – kaiken on hyvä olla silloin valmiina kampaa myöten. Mitä pidempään väri kehittyy pullossa, sitä huonommin se pysyy hiuksissa. Levitä väri hiuksiin heti.

Värinpoistossa vaikutusaikaa voidaan lyhentää, jos hiukset ovat vaalentuneet tarpeeksi ennen vaikutusajan loppumista.

5. Miten pesen värin pois?

Pesun tärkein asia on emulgointi, koska hiusväri irrottaa itse itsensä. Tee se näin! Kun vaikutusaika on ohi, kaada kourallinen vettä päähän, ja hiero hiuksia huolella niinkuin pesisit niitä sampoolla. Lisää uudelleen kourallinen vettä ja emulgoi taas.

Huuhtele hiukset suihkun alla vasta, kun väri on irronnut. Hankaa värin rippeet vesitilkan kanssa pois erityisesti hius­rajoista. Jos väriä valuu hiuksista vielä seuraavalla pesukerralla, ei emulgointia ole tehty huolella.

”Väriä on tarpeeksi silloin, kun hiukset pysyvät selvästi kosteina.”

6. Voinko värjätä samasta väripurkista useamman kerran?

Jos hiuksesi ovat hyvin lyhyet, ja väriä jäisi reilusti yli, voit sekoittaa sävymassan ja hapetteen eri astiassa keskenään ja jättää loput aineista purkkeihinsa odottamaan seuraavaa värjäystä. Muista käyttää molemmista purkeista sama määrä ainetta, esimerkiksi tarkasti puolet. Sekoitettu värimassa ei säily.

Levitä hiuksiin kuitenkin tarpeeksi värimassaa! Väriä on tarpeeksi silloin, kun hiukset pysyvät selvästi kosteina. Jos massa kuivahtaa hiuksiin kesken vaikutusajan, sitä on liian vähän, ja värin vaikutus lakkaa. Pitkiin hiuksiin saattaa tarvita kaksi väripakettia, pitkiin ja todella paksuihin jopa kolme.

7. Miten tyvivärjäys onnistuu koti­konstein?

Jos tyvi on tummempi, levitä väri aluksi vain tyvihiuksiin. Väriä on turha levittää heti vaalennettuun latvaan, jos niiden vaaleus on sopiva. Voit levittää värin latvaan asti viimeiseksi kymmeneksi minuutiksi.

Jos haluat poistaa väriä latvahiuksista, levitä värinpoisto hiuksiin latvasta juurta kohti. Älä laita värinpoistoainetta juurikasvuun, sillä oma tukkaväri helähtää pikaisesti vitivalkoiseksi!

Odota pari viikkoa, ennenkuin värjäät hiuksia uudelleen, niin riski allergiseen reaktioon vähenee. Jos haluat uutta sävyä heti kohtiin, joista väri on poistettu, niin käytä väliaikaisesti suoraväriä.

”Kampaajien käyttämä folioraidoitus on itse tehtynä vaikea.”

8. Mikä vikana, jos värjäyksestä tulikin kirjava?

Silloin väriä on todennäköisesti levitetty kauttaaltaan hiuksiin liian vähän, tai hiusten pohjaväri on ollut kirjava.

9. Kuinka raidoitan hiuksiani?

Kotiraidoitukset tehdään yleensä hupulla, kammalla tai harjalla. Kampaajien käyttämä folioraidoitus on itse tehtynä vaikea.
Aloita raitojen tekeminen aina hiusten alimmista kerroksista, koska et voi nostaa hiuksia ylös enää sitten, kun raitaväri on levitetty.

Trendikäs liukuvärjäys onnistuu, kun värjäät hiukset ensin kokonaan ja teet lopuksi latvoihin värinpoiston.

Tärkeät vinkit

Raidoista kannattaa tehdä tarpeeksi leveät, sillä hyvin ohuet raidat eivät näy.

Anna värin vaikuttaa tarpeeksi pitkään. Raita-aine vaalenee punaisen ja oranssin kautta keltaiseksi.

10. Onko kampaamo- ja kotiväreissä eroja?

Kampaajien käyttämät hapetteet ovat yleensä voimakkaampia. Kampaamoväreissä on myös uusinta teknologiaa, joka tulee kotiväreihin viiveellä.

11. Voiko kulmakarvoja värjätä hiusvärillä?

Ei, sillä hiusväriä ei saa levittää silmien lähelle. Kasvojen iholla karvoja on myös vähemmän, eli väri voi tarttua ihoon napakasti.

Muista!

12. Väripaketissa

oleva ensimmäinen numero kertoo hiustesi tummuusasteen. Tämä on se pääväri, jonka mukaan värin valinta tehdään. 7 ja 8 ovat tyypillisiä suomalaisten tummuusasteita.

Toinen numero kertoo taittosävyn, eli sen sävyn, mihin pääväri taittuu. Vaihtoehtoja voi olla 1-3.

Kolmas numero kertoo taittovivahteen. Pää- ja taittovivahteet: 1=tuhka, 2=helmiäinen, 3=kulta, 4=kupari, 5=mahonki

Mieti tarkkaan, kuinka teet värimuutoksen jo värjätyille hiuksille.

13. Värjätyn hiuksen sävy...

...voi ajan myötä haalentua, mutta värimolekyylit eivät ole kokonaan lähteneet hiuksista. Jos edellisessä hiusvärissä on paljon keltaista pigmenttiä ja sen päälle värjätään viileitä vivahteita, hiuksista saattaa tulla jopa vihertävät.

”Paljon punapigmenttiä sisältävien hiusten vaalennus jää helposti keltaiseksi.”

14. Taittovivahteet...

...ovat erityisen tärkeitä varsinkin viileänvaaleita hiuksia ihannoiville. Viileä tuhkasävy sopii juurikasvun värjäykseen, mutta jo vaalennetuista hiuksista voi tulla harmaansiniset. Älä siis värjää vaalennettuja latvahiuksia tuhkasävyillä.

15. Paljon punapigmenttiä...

...sisältävien hiusten vaalennus jää helposti keltaiseksi. Vaihda silloin väriä voimakkaammin vaalentavaan.

Kysy kampaajaltasi oman värisi pääsävy.

Miten niin meikit pitää heittää pois parasta ennen -ajan umpeuduttua? Aivan hyvin ne voi myös säilyttää – ehkä jopa käyttää.

Ripsiväri kuusi kuukautta, voiteet vuoden, puuterit pari vuotta. Kosmetiikan säilyvyysajat eivät ole erityisen pitkiä, ja hyvä niin, sillä pahimmillaan vanhalla ja bakteerien saastuttamalla meikillä saa aikaan silmätulehduksen.

Mutta eihän parasta ennen -päiväyksen saavuttaminen suinkaan tarkoita sitä, että tuote pitäisi heivata roskiin! Jotkut säilövät meikkejä, koska vanhentuneetkin tuotteet ovat kauniita ja tuovat mieleen muistoja. Rohkeimmat jopa käyttävät niitä, koska miksei – jos sitä kerran on jäljellä.

Toimituksen naiset kaivoivat laatikoidensa kätköistä esiin ”vuosikertameikkinsä”. Löytyykö myös sinulta tällaisia aarteita?

Jos vielä tulee tarvetta

”Anytimen silmämeikkikynä on vuodelta 1997. Tuolloin tumma luumu oli kova sana huulimeikissä, ja luulin tämän tuotteen olevan huultenrajauskynä. No, eipä ollut. Taisin kuitenkin käyttää sitä jonkun tovin huulimeikkikynänä, ja kun tuotetta ei juurikaan käytössä kulunut, se jäi meikkipussin pohjalle pyörimään. Jossain vaiheessa ajattelin, että se voisi olla aika sähäkkä valinta silmienrajaukseen. Rohkeutta ei kuitenkaan koskaan löytynyt, ja myöhemmin rajaukseen tuli käyttöön käytännöllisemmät tuotteet. En kuitenkaan raaski heittää tätä pois. Jos joskus tulee vielä tarvetta.

”Luulin tämän tuotteen olevan huultenrajauskynä. No, eipä ollut.”

Lumenen valkoinen luomiväri on jostain 2000-luvun alkupuolelta. Käytin tätä vanhojentanssimeikissäni vuonna 2002. Meikistä tuli aivan kamala, voimakasta valkoista silmän sisänurkassa, napakkaa kirkkaansinistä ulkonurkassa. Näytin siltä, että katson kieroon. Toivottavasti tanssiparini on myös hukannut yhteiskuvamme.

Sain huulipunan äidiltäni joskus muutamia vuosia sitten, koska sillä ei ollut hänelle käyttöä. Hankintavuosi tuntematon. Nyt huomasin, että puna on jonkinlaisen kasvuston peitossa. Tästä voisin jo luopua!”

Muistoja hyviltä ajoilta

”Appelsiininkukkaa, nahkaa ja jasmiinia. This is so  f…. me! Paras tuoksu ikinä! Ostin Pradan Infusion de Fleur d’Oranges -kausituoksun Geneven lentokentältä maaliskuussa 2009, kun palasin hoitovapaalta takaisin töihin. Tuoksu oli myynnissä vain neljä kuukautta. Käytin sitä hyvin harkiten, ja vain silloin kun halusin olla erityisen upea. Pohjalla on vielä vähän väljähtynyttä tuoksua, jota nuuhkin silloin kun haluan muistella hyviä aikoja.”

Ei käyttämätöntä voi heittää roskiin

”Clarins Joli Rouge -huulipuna on arviolta vuosimallia 2012. Tykkäsin hennosta sävystä ja kosteuttavasta koostumuksesta, minkä näkee siitä, että väri on poikkeuksellisesti käytetty hylsyä myöten. En ole raaskinut luopua, vielähän tuolta saa kaivamalla jotakin irti.

Elizabeth Ardenin Grand Entrance -maskara on hutiostos parin vuoden takaa. Kuvittelin väriä mustaksi, mutta olikin ruskea, eikä siitä ollut ripsissä sanottavaa hyötyä. Mutta enhän voi heittää lähes käyttämätöntä ripsiväriä roskiin. Tarvitsisiko joku?

”Vielähän tuolta saa kaivamalla jotakin irti.”

Vuosikerta-aarteeni on ehkä 15 vuotta vanha Lumenen Arctic Defenition -kulmaväri, jossa on juuri passeli harmaanruskea sävy. Kuivat kynäthän eivät vanhene koskaan!”

Se on Dior!

”Haavelaukkuni on klassikkomalli Lady Dior, joten mikäpäs sen ihanampaa kuin omistaa Lady Dior -meikkipaletti! Tuote on liki kahdeksan vuotta vanha, mutta en aio luopua siitä, koska hei, se on Lady Dior! Meikkiä sen sisällä en ole kylläkään enää uskaltanut käyttää useaan vuoteen, ties mitä pöpöjä ne sisältävät.

Make Up Storen pehmeä tikkaritaikasauva sisältää glitteriä, joka vapautuu iholle hennosti taputellessa. Tuote on niin hauskan näköinen, että sitä on tullut säilytettyä melkein kymmenen vuotta. Yllättävän riittoisakin se on, koska sieltä tulee glitteriä edelleen. Mutta aika harvoin glitterille tulee toisaalta tarvettakaan.

”Ties mitä pöpöjä ne sisältävät.”

Hankin Diorin aurinkomeikkipaletin noin kahdeksan vuotta sitten kesää varten, koska ajattelin sen korostavan kaunista rusketustani. Se taisi olla aika optimistista, sillä Suomen säissä rusketus on jäänyt hyvin vähälle. Mutta luopuakaan en malta.”

Meikkivoiteita joka lähtöön

”Meikkivoiteista jää aina loppu käyttämättä, koska niiden sävyä ja koostumusta pitää vaihdella vuodenaikojen, rusketuksen ja ihon kulloisenkin kunnon mukaan. Ja joskus mieli vaatii mattaa, joskus taas hehkua.

Toisinaan innostun jostakin erikoisuudesta tai uutuudesta, jota jaksan käyttää ehkä pari viikkoa. Mutta en viitsi heittää tuotteita poiskaan, sillä aina voi koittaa päivä, jolloin tuntee taas tarvetta pigmenttiläiskien erikoishoidolle.”

Priimaa tavaraa

”Parasta ennen -päiväyksessä lukee 2007, mutta nämä Lumenen luomivärit toimivat edelleen kuin unelma. 2000-luvun alussa säilyvyysajatkin näyttävät olleen pidempiä, peräti 60 kuukautta eli viisi vuotta.

Noh, ne sävyt sitten... Ehkä siihen on syynsä, että värejä on vielä jäljellä. Vihreää tarvitsee harvemmin, ja tumma violetti näyttää mustelmalta. Vaaleasta sävystä sen sijaan näkyy jo pohja.”

Hyvä luomiväri kestää kaksi vuosikymmentä

”Tämä kaunotar on ostettu 2000-luvun alkupuolella Ruotsin-risteilyltä. Pianonsoiton opettajani kannusti satsaamaan laatuun, ja niin tein. Diorin 5 Couleurs on kulkenut tiiviisti meikkipussissani siitä lähtien.

En juuri käytä arkena luomiväriä, mutta juhlissa ja edustustilaisuuksissa yritän vähän panostaa. Siksi luomiväriä on käytetty säästeliäästi, ja kaikkia sävyjä on edelleen jäljellä. Kuten rasiasta huomaa, olen erityisen mieltynyt kevyesti persikkaan taittavaan väriin paletin keskellä. Ruskeaa käytän varjostuksiin.

Tämä tuote kestää aikaa aivan loistavasti: luomiväri levittyy edelleen kiitettävästi ja pysyy pitkään. Seuraavan Diorini voisin ostaa 2020-luvulla.”

Hemmottele rohtuneita huulia kotitekoisella naamiolla.

Talvi tuo melkein väistämättä mukanaan kuivaakin kuivemmat huulet. Aina rasvaaminenkaan ei tunnu auttavan.

Ykkösvinkki rohtuneiden huulten hoitoon ja ehkäisyyn on kuitenkin huulten suojaaminen. WebMD-sivustolla selitetään, että huulissa ei ole talirauhasia, jotka tuottaisivat hoitavaa öljyä omasta takaa. Lisäksi huulet ovat lähes aina paljaat ja luonnonvoimien armoilla.

Syksyllä Helsingin Sanomien haastattelema asiantuntija neuvoi, että kannattaa valita huulirasva, jonka ainesosaluettelo on mahdollisimman lyhyt. Silloin tuote ei todennäköisesti sisällä mitään allergisoivaa tai ärsyttävää ainetta. Huulet voi suojata ja kosteuttaa vaseliinilla tai perusvoiteella. Jutussa ihotautilääkäri huomautti myös, että huulten kuivumisen syy saattaa olla ihotulehdus, jonka voi hoitaa viikon hydrokortisonikuurilla.

Kun perusasiat ovat kunnossa, huuliaan voi vielä helliä kotihoitolla, MyDomaine-sivusto suosittelee. Muun muassa näitä aineita voi kokeilla:

1. Kurkkunaamio

Kylmät kurkkuviipaleet tuntuvat mukavilta silmillä, mutta rauhoittavat ja kosteuttava kurkku on hyväksi myös huulille, koostuuhan se enimmäkseen vedestä. Lisäksi kurkku sisältää c-vitamiinia. MyDomaine suosittelee muussaamaan muutaman siivun ja levittämään mössön huulille naamioksi. 

2. Aloe vera

Lääkeaaloe eli aloe vera on yksi luonnon ihoa rauhoittavista ihmeaineista, ja sillä voi hoitaa myös huulia. Katso Youtubesta vinkit aaloen lehden leikkaamiseen. Säilytä lehden sisältä paljastuvaa geeliä ilmatiiviissä purkissa jääkaapissa. Sivele huulille päivittäin.


3. Vihreä tee -pussit

Vihreä tee sisältää antioksidantteja ja tanniineja, jotka kosteuttavat ihoa. Huljuta teepussia kuumassa vedessä, anna sen jäähtyä ja laita huulille muutamaksi minuutiksi. (Valmiin teen voit tietenkin juoda – antioksidantteja myös sisäisesti!) MyDomainen mukaan parhaan hyödyn saa, kun teepussihoidon toistaa päivittäin.

4. Ruusunlehdet ja maito

Sekoitus kuulostaa erikoiselta, mutta ruusunlehdet sisältävät ravitsevaa e-vitamiinia, maidon maitohapot kuorivat ihoa ja maidon sisältämä rasva kosteuttaa. Tiputa muutama ruusunlehti (raaka)maitoon likoamaan kahdeksi tai kolmeksi tunniksi. Kun ruusunlehdet ovat lionneet, muussaa ne tahnaksi ja levitä huulille. Huuhtele naamio kylmällä vedellä 20 minuutin vaikutusajan jälkeen.