Onnistuu se kotonakin. Kuvat: Shutterstock
Onnistuu se kotonakin. Kuvat: Shutterstock

Houkutteleeko kaupan hiusväri mutta huono lopputulos pelottaa? Kotivärjäys käy kätevästi, kun noudatat huolellisesti asiantuntijan ohjeita.

Moni tuskailee marketin kosmetiikkaosastolla kotivärien viidakossa: kestoväri, sävyte, raita-aine... Kuinka osaisin valita oikean värin ja miten saisin sen hiuksiini upeimman sävyn? L'Oréal Paris - ja Garnier -hiusväriasiantuntija Sirpa Stenman-Mäkelä vastaa.

1. Millaisen värin valitsen?

Kestoväri
pysyy hiuksissa, kunnes värjäys kasvaa pois. Kestovärillä saadaan aikaan suuria ja pysyviä muutoksia, sillä hius värjääntyy sen voimasta kokonaan. Vaalentaa hiusta jopa 4 astetta. Peittää harmaat hiukset.

Valitse tämä, kun haluat pysyvän värinmuutoksen.
 
Kevytväri
kestää hiuksissa 4–8 viikkoa. Sopii pienempiin muutoksiin. Väri peittää ensimmäisiä harmaita ja vaalentaa hiuksia noin yhden asteen verran. Ei yleensä sisällä hiussuomuja avaavaa ammoniakkia ja värjää siksi hiuksen vain puolittain – väri ei imeydy hiuksen ytimeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Valitse tämä, kun haluat värjätä hiukset lähelle nykyistä sävyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Valitse väri aina sävykartan mallitupsun ja värin numeron avulla.”

Suoraväri
pysyy hiuksissa 4–6 pesua. Se ei vaalenna hiuksia, koska se ei sisällä ammoniakkia tai muuta hiussuomuja avaavaa hapetetta. Väripigmentit tarttuvat hiuksen pintaan ja sitä jämäkämmin, mitä huokoisempi hius on. Näkyy parhaiten vaalennetuissa hiuksissa. Suoravärejä ovat esimerkiksi väripigmenttejä sisältävät sampoot ja hiushoidot sekä väriefektin antavat suihkutettavat vappuvärit.

Valitse tämä, kun haluat lyhytkestoisen tuloksen.

Raita-aine
= vaalennusväri
= värinpoisto
poistaa väripigmentit hiuksista. Värinpoisto ei palauta hiusten omaa väriä, vaikka niin moni luulee. Käsittely poistaa pigmentin myös omasta hiuksesta.

 

2. Miten valitsen oikean sävyn?

Valitse väri aina sävykartan mallitupsun ja värin numeron avulla. Älä koskaan pakkauksen kuvan tai sävyn nimen perusteella. Selvitä ensin sävykartan mallitupsun avulla, minkä sävyiset hiuksesi ovat.

Uusi sävy onnistuu parhaiten, kun pysyttelee kahden asteen muutoksessa tummempaan tai vaaleampaan suuntaan. Jos hiusten sävy on esimerkiksi 7, voit värjätä niitä asteikolla 5–9. Sitä tummemmilla tai vaaleammilla sävyillä värjäys ei onnistu ilman värinpoistoa. Vaaleampaa voi toki värjätä tummemmaksi, mutta tummemmiksi värjättyihin hiuksiin vaalennus ei onnistu.

3. Levitetäänkö väri puhtaisiin vai likaisiin hiuksiin?

Likaisiin hiuksiin, koska silloin päänahkaan on kertynyt talia, joka suojaa ihoa väriltä. Älä siis pese hiuksia pariin päivään ennen värjäystä. Älä käytä edellisessä pesussa ravitsevaa hiusnaamiota tai hoitoainetta, koska ne sulkevat hiussuomuja. Silloin väri ei välttämättä imeydy hiuksiin hyvin. Hiuslakka ja muotoiluaineet eivät haittaa värjäystä. Hiuslakasta takkuiset hiukset voi vain harjata läpi. Värjää hiukset vähintään kolme päivää ennen tärkeitä juhlia. Silloin uusi hiusväri ehtii tasaantua pesussa ja värin tuoksu hävitä.

”Mitä pidempään väri kehittyy pullossa, sitä huonommin se pysyy hiuksissa.”

4. Kuinka tarkasti on vahdittava vaikutusaikaa?

Väripaketissa kerrottua vaikutusaikaa ei saa alittaa. Jos hiukset ovat hyväkuntoiset, voi värjäystä halutessaan tehostaa 5–10 lisä­minuutilla. Silloin väri pääsee varmasti imeytymään hiusten sisään.

Värin kehittyminen alkaa, kun seos on sekoitettu – kaiken on hyvä olla silloin valmiina kampaa myöten. Mitä pidempään väri kehittyy pullossa, sitä huonommin se pysyy hiuksissa. Levitä väri hiuksiin heti.

Värinpoistossa vaikutusaikaa voidaan lyhentää, jos hiukset ovat vaalentuneet tarpeeksi ennen vaikutusajan loppumista.

5. Miten pesen värin pois?

Pesun tärkein asia on emulgointi, koska hiusväri irrottaa itse itsensä. Tee se näin! Kun vaikutusaika on ohi, kaada kourallinen vettä päähän, ja hiero hiuksia huolella niinkuin pesisit niitä sampoolla. Lisää uudelleen kourallinen vettä ja emulgoi taas.

Huuhtele hiukset suihkun alla vasta, kun väri on irronnut. Hankaa värin rippeet vesitilkan kanssa pois erityisesti hius­rajoista. Jos väriä valuu hiuksista vielä seuraavalla pesukerralla, ei emulgointia ole tehty huolella.

”Väriä on tarpeeksi silloin, kun hiukset pysyvät selvästi kosteina.”

6. Voinko värjätä samasta väripurkista useamman kerran?

Jos hiuksesi ovat hyvin lyhyet, ja väriä jäisi reilusti yli, voit sekoittaa sävymassan ja hapetteen eri astiassa keskenään ja jättää loput aineista purkkeihinsa odottamaan seuraavaa värjäystä. Muista käyttää molemmista purkeista sama määrä ainetta, esimerkiksi tarkasti puolet. Sekoitettu värimassa ei säily.

Levitä hiuksiin kuitenkin tarpeeksi värimassaa! Väriä on tarpeeksi silloin, kun hiukset pysyvät selvästi kosteina. Jos massa kuivahtaa hiuksiin kesken vaikutusajan, sitä on liian vähän, ja värin vaikutus lakkaa. Pitkiin hiuksiin saattaa tarvita kaksi väripakettia, pitkiin ja todella paksuihin jopa kolme.

7. Miten tyvivärjäys onnistuu koti­konstein?

Jos tyvi on tummempi, levitä väri aluksi vain tyvihiuksiin. Väriä on turha levittää heti vaalennettuun latvaan, jos niiden vaaleus on sopiva. Voit levittää värin latvaan asti viimeiseksi kymmeneksi minuutiksi.

Jos haluat poistaa väriä latvahiuksista, levitä värinpoisto hiuksiin latvasta juurta kohti. Älä laita värinpoistoainetta juurikasvuun, sillä oma tukkaväri helähtää pikaisesti vitivalkoiseksi!

Odota pari viikkoa, ennenkuin värjäät hiuksia uudelleen, niin riski allergiseen reaktioon vähenee. Jos haluat uutta sävyä heti kohtiin, joista väri on poistettu, niin käytä väliaikaisesti suoraväriä.

”Kampaajien käyttämä folioraidoitus on itse tehtynä vaikea.”

8. Mikä vikana, jos värjäyksestä tulikin kirjava?

Silloin väriä on todennäköisesti levitetty kauttaaltaan hiuksiin liian vähän, tai hiusten pohjaväri on ollut kirjava.

9. Kuinka raidoitan hiuksiani?

Kotiraidoitukset tehdään yleensä hupulla, kammalla tai harjalla. Kampaajien käyttämä folioraidoitus on itse tehtynä vaikea.
Aloita raitojen tekeminen aina hiusten alimmista kerroksista, koska et voi nostaa hiuksia ylös enää sitten, kun raitaväri on levitetty.

Trendikäs liukuvärjäys onnistuu, kun värjäät hiukset ensin kokonaan ja teet lopuksi latvoihin värinpoiston.

Tärkeät vinkit

Raidoista kannattaa tehdä tarpeeksi leveät, sillä hyvin ohuet raidat eivät näy.

Anna värin vaikuttaa tarpeeksi pitkään. Raita-aine vaalenee punaisen ja oranssin kautta keltaiseksi.

10. Onko kampaamo- ja kotiväreissä eroja?

Kampaajien käyttämät hapetteet ovat yleensä voimakkaampia. Kampaamoväreissä on myös uusinta teknologiaa, joka tulee kotiväreihin viiveellä.

11. Voiko kulmakarvoja värjätä hiusvärillä?

Ei, sillä hiusväriä ei saa levittää silmien lähelle. Kasvojen iholla karvoja on myös vähemmän, eli väri voi tarttua ihoon napakasti.

Muista!

12. Väripaketissa

oleva ensimmäinen numero kertoo hiustesi tummuusasteen. Tämä on se pääväri, jonka mukaan värin valinta tehdään. 7 ja 8 ovat tyypillisiä suomalaisten tummuusasteita.

Toinen numero kertoo taittosävyn, eli sen sävyn, mihin pääväri taittuu. Vaihtoehtoja voi olla 1-3.

Kolmas numero kertoo taittovivahteen. Pää- ja taittovivahteet: 1=tuhka, 2=helmiäinen, 3=kulta, 4=kupari, 5=mahonki

Mieti tarkkaan, kuinka teet värimuutoksen jo värjätyille hiuksille.

13. Värjätyn hiuksen sävy...

...voi ajan myötä haalentua, mutta värimolekyylit eivät ole kokonaan lähteneet hiuksista. Jos edellisessä hiusvärissä on paljon keltaista pigmenttiä ja sen päälle värjätään viileitä vivahteita, hiuksista saattaa tulla jopa vihertävät.

”Paljon punapigmenttiä sisältävien hiusten vaalennus jää helposti keltaiseksi.”

14. Taittovivahteet...

...ovat erityisen tärkeitä varsinkin viileänvaaleita hiuksia ihannoiville. Viileä tuhkasävy sopii juurikasvun värjäykseen, mutta jo vaalennetuista hiuksista voi tulla harmaansiniset. Älä siis värjää vaalennettuja latvahiuksia tuhkasävyillä.

15. Paljon punapigmenttiä...

...sisältävien hiusten vaalennus jää helposti keltaiseksi. Vaihda silloin väriä voimakkaammin vaalentavaan.

Kysy kampaajaltasi oman värisi pääsävy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla