Onnistuu se kotonakin. Kuvat: Shutterstock
Onnistuu se kotonakin. Kuvat: Shutterstock

Houkutteleeko kaupan hiusväri mutta huono lopputulos pelottaa? Kotivärjäys käy kätevästi, kun noudatat huolellisesti asiantuntijan ohjeita.

Moni tuskailee marketin kosmetiikkaosastolla kotivärien viidakossa: kestoväri, sävyte, raita-aine... Kuinka osaisin valita oikean värin ja miten saisin sen hiuksiini upeimman sävyn? L'Oréal Paris - ja Garnier -hiusväriasiantuntija Sirpa Stenman-Mäkelä vastaa.

1. Millaisen värin valitsen?

Kestoväri
pysyy hiuksissa, kunnes värjäys kasvaa pois. Kestovärillä saadaan aikaan suuria ja pysyviä muutoksia, sillä hius värjääntyy sen voimasta kokonaan. Vaalentaa hiusta jopa 4 astetta. Peittää harmaat hiukset.

Valitse tämä, kun haluat pysyvän värinmuutoksen.
 
Kevytväri
kestää hiuksissa 4–8 viikkoa. Sopii pienempiin muutoksiin. Väri peittää ensimmäisiä harmaita ja vaalentaa hiuksia noin yhden asteen verran. Ei yleensä sisällä hiussuomuja avaavaa ammoniakkia ja värjää siksi hiuksen vain puolittain – väri ei imeydy hiuksen ytimeen.

Valitse tämä, kun haluat värjätä hiukset lähelle nykyistä sävyä.

”Valitse väri aina sävykartan mallitupsun ja värin numeron avulla.”

Suoraväri
pysyy hiuksissa 4–6 pesua. Se ei vaalenna hiuksia, koska se ei sisällä ammoniakkia tai muuta hiussuomuja avaavaa hapetetta. Väripigmentit tarttuvat hiuksen pintaan ja sitä jämäkämmin, mitä huokoisempi hius on. Näkyy parhaiten vaalennetuissa hiuksissa. Suoravärejä ovat esimerkiksi väripigmenttejä sisältävät sampoot ja hiushoidot sekä väriefektin antavat suihkutettavat vappuvärit.

Valitse tämä, kun haluat lyhytkestoisen tuloksen.

Raita-aine
= vaalennusväri
= värinpoisto
poistaa väripigmentit hiuksista. Värinpoisto ei palauta hiusten omaa väriä, vaikka niin moni luulee. Käsittely poistaa pigmentin myös omasta hiuksesta.

 

2. Miten valitsen oikean sävyn?

Valitse väri aina sävykartan mallitupsun ja värin numeron avulla. Älä koskaan pakkauksen kuvan tai sävyn nimen perusteella. Selvitä ensin sävykartan mallitupsun avulla, minkä sävyiset hiuksesi ovat.

Uusi sävy onnistuu parhaiten, kun pysyttelee kahden asteen muutoksessa tummempaan tai vaaleampaan suuntaan. Jos hiusten sävy on esimerkiksi 7, voit värjätä niitä asteikolla 5–9. Sitä tummemmilla tai vaaleammilla sävyillä värjäys ei onnistu ilman värinpoistoa. Vaaleampaa voi toki värjätä tummemmaksi, mutta tummemmiksi värjättyihin hiuksiin vaalennus ei onnistu.

3. Levitetäänkö väri puhtaisiin vai likaisiin hiuksiin?

Likaisiin hiuksiin, koska silloin päänahkaan on kertynyt talia, joka suojaa ihoa väriltä. Älä siis pese hiuksia pariin päivään ennen värjäystä. Älä käytä edellisessä pesussa ravitsevaa hiusnaamiota tai hoitoainetta, koska ne sulkevat hiussuomuja. Silloin väri ei välttämättä imeydy hiuksiin hyvin. Hiuslakka ja muotoiluaineet eivät haittaa värjäystä. Hiuslakasta takkuiset hiukset voi vain harjata läpi. Värjää hiukset vähintään kolme päivää ennen tärkeitä juhlia. Silloin uusi hiusväri ehtii tasaantua pesussa ja värin tuoksu hävitä.

”Mitä pidempään väri kehittyy pullossa, sitä huonommin se pysyy hiuksissa.”

4. Kuinka tarkasti on vahdittava vaikutusaikaa?

Väripaketissa kerrottua vaikutusaikaa ei saa alittaa. Jos hiukset ovat hyväkuntoiset, voi värjäystä halutessaan tehostaa 5–10 lisä­minuutilla. Silloin väri pääsee varmasti imeytymään hiusten sisään.

Värin kehittyminen alkaa, kun seos on sekoitettu – kaiken on hyvä olla silloin valmiina kampaa myöten. Mitä pidempään väri kehittyy pullossa, sitä huonommin se pysyy hiuksissa. Levitä väri hiuksiin heti.

Värinpoistossa vaikutusaikaa voidaan lyhentää, jos hiukset ovat vaalentuneet tarpeeksi ennen vaikutusajan loppumista.

5. Miten pesen värin pois?

Pesun tärkein asia on emulgointi, koska hiusväri irrottaa itse itsensä. Tee se näin! Kun vaikutusaika on ohi, kaada kourallinen vettä päähän, ja hiero hiuksia huolella niinkuin pesisit niitä sampoolla. Lisää uudelleen kourallinen vettä ja emulgoi taas.

Huuhtele hiukset suihkun alla vasta, kun väri on irronnut. Hankaa värin rippeet vesitilkan kanssa pois erityisesti hius­rajoista. Jos väriä valuu hiuksista vielä seuraavalla pesukerralla, ei emulgointia ole tehty huolella.

”Väriä on tarpeeksi silloin, kun hiukset pysyvät selvästi kosteina.”

6. Voinko värjätä samasta väripurkista useamman kerran?

Jos hiuksesi ovat hyvin lyhyet, ja väriä jäisi reilusti yli, voit sekoittaa sävymassan ja hapetteen eri astiassa keskenään ja jättää loput aineista purkkeihinsa odottamaan seuraavaa värjäystä. Muista käyttää molemmista purkeista sama määrä ainetta, esimerkiksi tarkasti puolet. Sekoitettu värimassa ei säily.

Levitä hiuksiin kuitenkin tarpeeksi värimassaa! Väriä on tarpeeksi silloin, kun hiukset pysyvät selvästi kosteina. Jos massa kuivahtaa hiuksiin kesken vaikutusajan, sitä on liian vähän, ja värin vaikutus lakkaa. Pitkiin hiuksiin saattaa tarvita kaksi väripakettia, pitkiin ja todella paksuihin jopa kolme.

7. Miten tyvivärjäys onnistuu koti­konstein?

Jos tyvi on tummempi, levitä väri aluksi vain tyvihiuksiin. Väriä on turha levittää heti vaalennettuun latvaan, jos niiden vaaleus on sopiva. Voit levittää värin latvaan asti viimeiseksi kymmeneksi minuutiksi.

Jos haluat poistaa väriä latvahiuksista, levitä värinpoisto hiuksiin latvasta juurta kohti. Älä laita värinpoistoainetta juurikasvuun, sillä oma tukkaväri helähtää pikaisesti vitivalkoiseksi!

Odota pari viikkoa, ennenkuin värjäät hiuksia uudelleen, niin riski allergiseen reaktioon vähenee. Jos haluat uutta sävyä heti kohtiin, joista väri on poistettu, niin käytä väliaikaisesti suoraväriä.

”Kampaajien käyttämä folioraidoitus on itse tehtynä vaikea.”

8. Mikä vikana, jos värjäyksestä tulikin kirjava?

Silloin väriä on todennäköisesti levitetty kauttaaltaan hiuksiin liian vähän, tai hiusten pohjaväri on ollut kirjava.

9. Kuinka raidoitan hiuksiani?

Kotiraidoitukset tehdään yleensä hupulla, kammalla tai harjalla. Kampaajien käyttämä folioraidoitus on itse tehtynä vaikea.
Aloita raitojen tekeminen aina hiusten alimmista kerroksista, koska et voi nostaa hiuksia ylös enää sitten, kun raitaväri on levitetty.

Trendikäs liukuvärjäys onnistuu, kun värjäät hiukset ensin kokonaan ja teet lopuksi latvoihin värinpoiston.

Tärkeät vinkit

Raidoista kannattaa tehdä tarpeeksi leveät, sillä hyvin ohuet raidat eivät näy.

Anna värin vaikuttaa tarpeeksi pitkään. Raita-aine vaalenee punaisen ja oranssin kautta keltaiseksi.

10. Onko kampaamo- ja kotiväreissä eroja?

Kampaajien käyttämät hapetteet ovat yleensä voimakkaampia. Kampaamoväreissä on myös uusinta teknologiaa, joka tulee kotiväreihin viiveellä.

11. Voiko kulmakarvoja värjätä hiusvärillä?

Ei, sillä hiusväriä ei saa levittää silmien lähelle. Kasvojen iholla karvoja on myös vähemmän, eli väri voi tarttua ihoon napakasti.

Muista!

12. Väripaketissa

oleva ensimmäinen numero kertoo hiustesi tummuusasteen. Tämä on se pääväri, jonka mukaan värin valinta tehdään. 7 ja 8 ovat tyypillisiä suomalaisten tummuusasteita.

Toinen numero kertoo taittosävyn, eli sen sävyn, mihin pääväri taittuu. Vaihtoehtoja voi olla 1-3.

Kolmas numero kertoo taittovivahteen. Pää- ja taittovivahteet: 1=tuhka, 2=helmiäinen, 3=kulta, 4=kupari, 5=mahonki

Mieti tarkkaan, kuinka teet värimuutoksen jo värjätyille hiuksille.

13. Värjätyn hiuksen sävy...

...voi ajan myötä haalentua, mutta värimolekyylit eivät ole kokonaan lähteneet hiuksista. Jos edellisessä hiusvärissä on paljon keltaista pigmenttiä ja sen päälle värjätään viileitä vivahteita, hiuksista saattaa tulla jopa vihertävät.

”Paljon punapigmenttiä sisältävien hiusten vaalennus jää helposti keltaiseksi.”

14. Taittovivahteet...

...ovat erityisen tärkeitä varsinkin viileänvaaleita hiuksia ihannoiville. Viileä tuhkasävy sopii juurikasvun värjäykseen, mutta jo vaalennetuista hiuksista voi tulla harmaansiniset. Älä siis värjää vaalennettuja latvahiuksia tuhkasävyillä.

15. Paljon punapigmenttiä...

...sisältävien hiusten vaalennus jää helposti keltaiseksi. Vaihda silloin väriä voimakkaammin vaalentavaan.

Kysy kampaajaltasi oman värisi pääsävy.

Miten ihmeessä lentoemännät sen tekevät? Hanna, Anna ja Jenni kertovat, kuinka onnistuvat näyttämään freeseiltä jopa mannertenvälisen lennon ajan.

Hanna Majaniemi luottaa huolelliseen ihonhoitoon ja puuteripapereihin.
Hanna Majaniemi luottaa huolelliseen ihonhoitoon ja puuteripapereihin.

Hanna Majaniemi, 31: Luottopunan turvin

”Asun Hämeenlinnassa, ja työmatkaan lentokentälle menee tunti. Minulla on kaksi lasta, ja haluan käyttää mahdollisimman vähän aikaa töihin valmistautumiseen. Olen (1) opetellut tekemään työmeikin kymmenessä minuutissa. Menen siitä, missä aita on matalin.

Pääsen meikkauksessa helpolla, koska hoidan ihoani hyvin. (2) Puhdistan kasvot huolellisesti aamuin illoin. Pitkässä työvuorossa saatan päästä pesulle vasta 20 tunnin kuluttua, joten ihoa on hoidettava hyvin silloin, kun siihen on mahdollisuus. Hotelliin tai kotiin päästyäni käytän aina (3) syväpuhdistavaa kuorintaa.

Sekaihoni kiiltää töissä helposti. Olen kuitenkin huomannut, että puuterin kerrostaminen vain pahentaa tilannetta. Siksi ostan nykyään aina virkapuvun taskuun (4) puuteripapereita, joilla painelen nopeasti kiillon pois nenänpielistä, otsalta ja leuasta. Lopputulos on huomattavasti kauniimpi kuin kuusi kerrosta puuteria.

En aiemmin pitänyt itselläni punaisesta huulipunasta, mutta nyt olen opetellut käyttämään sitä. (5) Huulituotteet ovatkin korvanneet meikkipussissani luomivärit lähes kokonaan. Yksi kiinnekohta kasvoissa riittää mielestäni hyvin, ja huulipuna on nopea ja vaivaton levittää.

Etsin pitkään hyvää punaa, koska huuleni kuivuvat lentokoneen ilmastoinnissa puolessa tunnissa, vaikka olisin laittanut alle kolme kerrosta huulirasvaa. Nyt käytössäni on (6) hoitava, öljypohjainen pinkki kiilto, joka saa hampaani näyttämään kirkkailta. Puhun koneessa hirveästi, kun palvelen 200–300 asiakasta, eli huulipunan täytyy olla pysyvää sorttia. Peiliin ei ole aikaa vilkuilla.

Kaukolennolle (7) en tee suuria nutturavirityksiä, enkä suosittele niitä matkustajillekaan. Ne menevät vain nukkuessa sotkuun. Samasta syystä levitän (8) ripsiväriä vain ohuen kerroksen ja valitsen aina vedenkestävän version.”

Hannan työtä voi seurata Instagramissa tilillä @hannamiam

 

Anna Laakkonen on kouluttautumassa meikkaajaksi lentoemännän työnsä ohella.
Anna Laakkonen on kouluttautumassa meikkaajaksi lentoemännän työnsä ohella.

Anna Laakkonen, 27: Kaikki alkaa unesta

”Kauneudenhoitoni alkaa unesta. (9) Pyrin nukkumaan aina, kun voin, koska vuorotyöni on raskasta.

Kun olen levännyt, (10) menen lenkille, jotta iho saa happikylpyjä lentokoneilman jälkeen. Uskon, että liikunta ja (11) hyvä ravinto ovat tärkeitä kauneusrutiineja. En luista tavoistani koskaan, sillä muuten työ alkaisi näkyä kropassa ja kasvoilla.

Kuiva ihoni kaipaa lennolla paljon kosteutusta. Suosittelen hankkimaan lentoa varten (12) matkakokoisen meikin viimeistelysuihkeen. Kosteutuksen lisäksi se auttaa meikkiä kestämään haastavissa olosuhteissa.

Saatan käyttää työmeikin tekoon jopa tunnin. (13) Hyvä pohjatyö takaa sen, ettei minun tarvitse korjailla meikkiä lennolla lainkaan. Lisään ainoastaan huulipunaa, joka kuluu väkisinkin. (14) Omalle ihotyypille sopivan meikkivoiteen löytäminen on tärkeintä. Kannattaa muistaa, ettei kaverin suositus ole aina paras vaihtoehto itselle. Nyt olen innostunut (15) mineraalimeikkipohjasta, koska se on puuterinen eikä vie tilaa sallituilta nesteiltä.

Vapaalla pesen kasvot heti kun mahdollista ja (16) nautin meikittömyydestä.

En värjää hiuksiani tai kulmiani. Arvostan jokaisen naisen luonnollista kauneutta ja toivon, ettei sitä peiteltäisi. Esimerkiksi omaa etnistä alkuperäänsä kannattaa arvostaa ja korostaa. Olen kouluttautumassa nykyisen työni ohella meikkaajaksi, koska haluaisin auttaa naisia tuomaan parhaat puolensa esiin.”

Jenni Wallen, 45: Kosteutus on tärkeintä

”Olen ollut alalla jo 23 vuotta ja rikon varmaankin yleisiä mielikuvia lentoemännistä. Vapaalla saatan lähteä kotoa tukka solmussa ja ilman meikkiä. Töihin toki laittaudun, mutta hyvin hillitysti. (17) En ole koskaan esimerkiksi käyttänyt meikkivoidetta. Olen toki onnekas, että ihoni näyttää hyvältä ilmankin. Mielestäni ihminen saa kuitenkin ikääntyä. Meissä näkyvät elämän rypyt, ilot ja surut. Kaikkea ei tarvitsekaan peittää.

(18) Korostan pisamiani aurinkopuuterilla ja häivytän mahdolliset hormoninäpyt ja tummat silmänaluset (19) peiteaineella.

Suosin (20) ripsivärejä, joiden poistoon riittää pelkkä lämmin vesi. Ne myös pysyvät hyvin, vaikka koneessa nukkuu tai hikoilee.

Lentokoneessa on niin kuiva sisäilma, että käytän kosteuttavia tuotteita. Yksi ikisuosikkini on (21) Himalaya Herbals, jonka voiteita saa nykyään Suomestakin. Aiemmin hamstrasin niitä Intian-pysähdyksillä paikallisista apteekeista. Merkin tuotteissa on mielestäni loistava hinta-laatusuhde.

Meidän kannattaisi mielestäni kuitenkin vetää enemmän kotiin päin. Siksi käytän mielelläni myös esimerkiksi Lumenen tuotteita, joissa hyödynnetään kotimaisia raaka-aineita. (22) Silmänympärysihoa kosteutan geelillä, jota voi hyvin taputella lisää kesken lennonkin.

Pakkaan töihin aina (23) silmätipat ja (24) nenäöljyä, joka kosteuttaa kuivat limakalvot. Yritän muistaa hoitaa myös niitä kohtia kehossani, jotka jäävät helposti vähemmälle huomiolle. Esimerkiksi hiuspohja kuivuu lennolla siinä missä kasvotkin. Sitä kosteutan (25) arganöljyllä.

Lennon jälkeen kannattaa olla armollinen itselleen. Rankan treenin sijaan vien koiran (26) rennolle kävelylenkille ja annan itselleni aikaa palautua.”

Lue lisää Hannan, Annan ja Jennin luottotuotteista täältä!

Meikkivoidesiveltimellä saa aikaan peittävän ja kauniin meikkipohjan, kun etenee vähän kerrallaan.

Munanmuotoiset meikkisienet eivät suotta ole nousseet suursuosioon. Niiden avulla tumpelompikin onnistuu meikkivoiteen levittämisessä, sillä sieni imee liian meikin itseensä ja jättää jälkeensä kevyen, heleän ja tasaiseksi meikatun ihon.

Meikkivoidesivellin ei ime, minkä takia pohjasta saattaa tulla paakkuinen tai epätasainen. Sen avulla on kuitenkin mahdollista saada peittävämpi pohja kuin sienellä, ja joidenkin meikkivoiteiden kanssa suositellaankin käytettäväksi nimenomaan sivellintä. Se on yllättävän helppoa, eikä siveltimen käyttöä kannata turhaan pelätä!

Siveltimen käyttäjän helmasynti ja merkittävin syy ongelmiin on, että meikkivoidetta tulee levitettyä helposti liikaa. Se johtuu usein siitä, että meikkivoiteen levittää kasvoille

a) suoraan purkista eli kerralla koko sen määrän, jonka ajattelee tarvitsevansa, tai

b) tuubista ensin siveltimeen ja siveltimestä suoraan kasvoille.

Meikkaaja ja Youtube-tähti Wayne Goss neuvoo videollaan levittämään meikkivoidetta ensin kämmenselälle ja siitä sormenpäällä töpötellen kasvoille. Sitten meikkivoide häivytetään siveltimellä pyöritellen. Kannattaa edetä kerroksittain, pieni määrä kerrallaan. Silloin meikkivoide pääsee imeytymään ihoon ja sitä tulee käytettyä vain sen verran kuin oikeasti tarvitsee.

Yllättävän pieni määrä meikkivoidetta riittää peittämään koko kasvot. Kallista tavaraa ei mene hukkaan, ja ihosta tulee paakuton ja luonnollisemman näköinen kuin isommalla voidemäärällä.

Perinteisellä litteällä meikkivoidesiveltimellä on vaikea saada aikaan tasaista jälkeä. Wayne Gossin mukaan se sopii paremmin meikkivoiteen levittämiseen iholle ennen sienellä häivytystä. Videolla Wayne Goss näyttää myös, miten kasvojen korostus ja varjostus tehdään meikkivoiteen alle.