Onnistuu se kotonakin. Kuvat: Shutterstock
Onnistuu se kotonakin. Kuvat: Shutterstock

Houkutteleeko kaupan hiusväri mutta huono lopputulos pelottaa? Kotivärjäys käy kätevästi, kun noudatat huolellisesti asiantuntijan ohjeita.

Moni tuskailee marketin kosmetiikkaosastolla kotivärien viidakossa: kestoväri, sävyte, raita-aine... Kuinka osaisin valita oikean värin ja miten saisin sen hiuksiini upeimman sävyn? L'Oréal Paris - ja Garnier -hiusväriasiantuntija Sirpa Stenman-Mäkelä vastaa.

1. Millaisen värin valitsen?

Kestoväri
pysyy hiuksissa, kunnes värjäys kasvaa pois. Kestovärillä saadaan aikaan suuria ja pysyviä muutoksia, sillä hius värjääntyy sen voimasta kokonaan. Vaalentaa hiusta jopa 4 astetta. Peittää harmaat hiukset.

Valitse tämä, kun haluat pysyvän värinmuutoksen.
 
Kevytväri
kestää hiuksissa 4–8 viikkoa. Sopii pienempiin muutoksiin. Väri peittää ensimmäisiä harmaita ja vaalentaa hiuksia noin yhden asteen verran. Ei yleensä sisällä hiussuomuja avaavaa ammoniakkia ja värjää siksi hiuksen vain puolittain – väri ei imeydy hiuksen ytimeen.

Valitse tämä, kun haluat värjätä hiukset lähelle nykyistä sävyä.

”Valitse väri aina sävykartan mallitupsun ja värin numeron avulla.”

Suoraväri
pysyy hiuksissa 4–6 pesua. Se ei vaalenna hiuksia, koska se ei sisällä ammoniakkia tai muuta hiussuomuja avaavaa hapetetta. Väripigmentit tarttuvat hiuksen pintaan ja sitä jämäkämmin, mitä huokoisempi hius on. Näkyy parhaiten vaalennetuissa hiuksissa. Suoravärejä ovat esimerkiksi väripigmenttejä sisältävät sampoot ja hiushoidot sekä väriefektin antavat suihkutettavat vappuvärit.

Valitse tämä, kun haluat lyhytkestoisen tuloksen.

Raita-aine
= vaalennusväri
= värinpoisto
poistaa väripigmentit hiuksista. Värinpoisto ei palauta hiusten omaa väriä, vaikka niin moni luulee. Käsittely poistaa pigmentin myös omasta hiuksesta.

 

2. Miten valitsen oikean sävyn?

Valitse väri aina sävykartan mallitupsun ja värin numeron avulla. Älä koskaan pakkauksen kuvan tai sävyn nimen perusteella. Selvitä ensin sävykartan mallitupsun avulla, minkä sävyiset hiuksesi ovat.

Uusi sävy onnistuu parhaiten, kun pysyttelee kahden asteen muutoksessa tummempaan tai vaaleampaan suuntaan. Jos hiusten sävy on esimerkiksi 7, voit värjätä niitä asteikolla 5–9. Sitä tummemmilla tai vaaleammilla sävyillä värjäys ei onnistu ilman värinpoistoa. Vaaleampaa voi toki värjätä tummemmaksi, mutta tummemmiksi värjättyihin hiuksiin vaalennus ei onnistu.

3. Levitetäänkö väri puhtaisiin vai likaisiin hiuksiin?

Likaisiin hiuksiin, koska silloin päänahkaan on kertynyt talia, joka suojaa ihoa väriltä. Älä siis pese hiuksia pariin päivään ennen värjäystä. Älä käytä edellisessä pesussa ravitsevaa hiusnaamiota tai hoitoainetta, koska ne sulkevat hiussuomuja. Silloin väri ei välttämättä imeydy hiuksiin hyvin. Hiuslakka ja muotoiluaineet eivät haittaa värjäystä. Hiuslakasta takkuiset hiukset voi vain harjata läpi. Värjää hiukset vähintään kolme päivää ennen tärkeitä juhlia. Silloin uusi hiusväri ehtii tasaantua pesussa ja värin tuoksu hävitä.

”Mitä pidempään väri kehittyy pullossa, sitä huonommin se pysyy hiuksissa.”

4. Kuinka tarkasti on vahdittava vaikutusaikaa?

Väripaketissa kerrottua vaikutusaikaa ei saa alittaa. Jos hiukset ovat hyväkuntoiset, voi värjäystä halutessaan tehostaa 5–10 lisä­minuutilla. Silloin väri pääsee varmasti imeytymään hiusten sisään.

Värin kehittyminen alkaa, kun seos on sekoitettu – kaiken on hyvä olla silloin valmiina kampaa myöten. Mitä pidempään väri kehittyy pullossa, sitä huonommin se pysyy hiuksissa. Levitä väri hiuksiin heti.

Värinpoistossa vaikutusaikaa voidaan lyhentää, jos hiukset ovat vaalentuneet tarpeeksi ennen vaikutusajan loppumista.

5. Miten pesen värin pois?

Pesun tärkein asia on emulgointi, koska hiusväri irrottaa itse itsensä. Tee se näin! Kun vaikutusaika on ohi, kaada kourallinen vettä päähän, ja hiero hiuksia huolella niinkuin pesisit niitä sampoolla. Lisää uudelleen kourallinen vettä ja emulgoi taas.

Huuhtele hiukset suihkun alla vasta, kun väri on irronnut. Hankaa värin rippeet vesitilkan kanssa pois erityisesti hius­rajoista. Jos väriä valuu hiuksista vielä seuraavalla pesukerralla, ei emulgointia ole tehty huolella.

”Väriä on tarpeeksi silloin, kun hiukset pysyvät selvästi kosteina.”

6. Voinko värjätä samasta väripurkista useamman kerran?

Jos hiuksesi ovat hyvin lyhyet, ja väriä jäisi reilusti yli, voit sekoittaa sävymassan ja hapetteen eri astiassa keskenään ja jättää loput aineista purkkeihinsa odottamaan seuraavaa värjäystä. Muista käyttää molemmista purkeista sama määrä ainetta, esimerkiksi tarkasti puolet. Sekoitettu värimassa ei säily.

Levitä hiuksiin kuitenkin tarpeeksi värimassaa! Väriä on tarpeeksi silloin, kun hiukset pysyvät selvästi kosteina. Jos massa kuivahtaa hiuksiin kesken vaikutusajan, sitä on liian vähän, ja värin vaikutus lakkaa. Pitkiin hiuksiin saattaa tarvita kaksi väripakettia, pitkiin ja todella paksuihin jopa kolme.

7. Miten tyvivärjäys onnistuu koti­konstein?

Jos tyvi on tummempi, levitä väri aluksi vain tyvihiuksiin. Väriä on turha levittää heti vaalennettuun latvaan, jos niiden vaaleus on sopiva. Voit levittää värin latvaan asti viimeiseksi kymmeneksi minuutiksi.

Jos haluat poistaa väriä latvahiuksista, levitä värinpoisto hiuksiin latvasta juurta kohti. Älä laita värinpoistoainetta juurikasvuun, sillä oma tukkaväri helähtää pikaisesti vitivalkoiseksi!

Odota pari viikkoa, ennenkuin värjäät hiuksia uudelleen, niin riski allergiseen reaktioon vähenee. Jos haluat uutta sävyä heti kohtiin, joista väri on poistettu, niin käytä väliaikaisesti suoraväriä.

”Kampaajien käyttämä folioraidoitus on itse tehtynä vaikea.”

8. Mikä vikana, jos värjäyksestä tulikin kirjava?

Silloin väriä on todennäköisesti levitetty kauttaaltaan hiuksiin liian vähän, tai hiusten pohjaväri on ollut kirjava.

9. Kuinka raidoitan hiuksiani?

Kotiraidoitukset tehdään yleensä hupulla, kammalla tai harjalla. Kampaajien käyttämä folioraidoitus on itse tehtynä vaikea.
Aloita raitojen tekeminen aina hiusten alimmista kerroksista, koska et voi nostaa hiuksia ylös enää sitten, kun raitaväri on levitetty.

Trendikäs liukuvärjäys onnistuu, kun värjäät hiukset ensin kokonaan ja teet lopuksi latvoihin värinpoiston.

Tärkeät vinkit

Raidoista kannattaa tehdä tarpeeksi leveät, sillä hyvin ohuet raidat eivät näy.

Anna värin vaikuttaa tarpeeksi pitkään. Raita-aine vaalenee punaisen ja oranssin kautta keltaiseksi.

10. Onko kampaamo- ja kotiväreissä eroja?

Kampaajien käyttämät hapetteet ovat yleensä voimakkaampia. Kampaamoväreissä on myös uusinta teknologiaa, joka tulee kotiväreihin viiveellä.

11. Voiko kulmakarvoja värjätä hiusvärillä?

Ei, sillä hiusväriä ei saa levittää silmien lähelle. Kasvojen iholla karvoja on myös vähemmän, eli väri voi tarttua ihoon napakasti.

Muista!

12. Väripaketissa

oleva ensimmäinen numero kertoo hiustesi tummuusasteen. Tämä on se pääväri, jonka mukaan värin valinta tehdään. 7 ja 8 ovat tyypillisiä suomalaisten tummuusasteita.

Toinen numero kertoo taittosävyn, eli sen sävyn, mihin pääväri taittuu. Vaihtoehtoja voi olla 1-3.

Kolmas numero kertoo taittovivahteen. Pää- ja taittovivahteet: 1=tuhka, 2=helmiäinen, 3=kulta, 4=kupari, 5=mahonki

Mieti tarkkaan, kuinka teet värimuutoksen jo värjätyille hiuksille.

13. Värjätyn hiuksen sävy...

...voi ajan myötä haalentua, mutta värimolekyylit eivät ole kokonaan lähteneet hiuksista. Jos edellisessä hiusvärissä on paljon keltaista pigmenttiä ja sen päälle värjätään viileitä vivahteita, hiuksista saattaa tulla jopa vihertävät.

”Paljon punapigmenttiä sisältävien hiusten vaalennus jää helposti keltaiseksi.”

14. Taittovivahteet...

...ovat erityisen tärkeitä varsinkin viileänvaaleita hiuksia ihannoiville. Viileä tuhkasävy sopii juurikasvun värjäykseen, mutta jo vaalennetuista hiuksista voi tulla harmaansiniset. Älä siis värjää vaalennettuja latvahiuksia tuhkasävyillä.

15. Paljon punapigmenttiä...

...sisältävien hiusten vaalennus jää helposti keltaiseksi. Vaihda silloin väriä voimakkaammin vaalentavaan.

Kysy kampaajaltasi oman värisi pääsävy.

Toisinaan hiukset elävät ihan omaa elämäänsä.

Hiusväripaketin kylki sanoo yhtä, ja parin tunnin päästä oma tukka sanoo ihan toista. Syitä voi olla monia, miksi hiusväri toisinaan muuttuu ihan väärän väriseksi, mutta kun värjäys on tehty, on jo liian myöhäistä.

Moka voi tapahtua kotona tai kampaajalla. Joskus oma tukka saattaa puskea esimerkiksi punaista pigmenttiä todella voimakkaasti, jolloin tummatkin sävyt ilmaantuvat kaikkien yllätykseksi kummallisen oransseina.

Onneksi pahimmatkin mokat on mahdollista korjata!

Kokosimme yhteen 8 tavallista hiusväriongelmaa ja niiden pelastuskikat:

1. Vaaleasta väristä tuli keltainen tai oranssi

Blondien pahin painajainen. Ongelmaan on myös tuttu ratkaisu: liilan värinen hopeashampoo auttaa hiusväriä taittamaan kylmempiin sävyihin ja pois keltaisesta.

Värjäsipä hiukset sitten kotona tai kampaajalla, kannattaa olla tarkkana, että päähänsä saa nimenomaan kylmänsävyistä, tuhkaista vaaleaa. Silloin tukasta ei pitäisi tulla kellertävä vaan täydellinen, kylmä blondi. Toki kultaisempikin vaalea voi olla hakusessa, mutta senkin liiallinen taittaminen keltaiseen harmittaa herkästi.


2. Vaaleasta väristä tuli harmaa

Aina ei tarvitse huolehtia keltaisesta, vaan toisinaan blondi sävy karkaa sinne toiseen ääripäähän eli harmaaseen. Hopeaisen harmaa tukka on toki erittäin trendikäs, mutta ei ihan kaikkia varten.

Tilanteen voi pelastaa esimerkiksi käyttämällä kirkastavaa shampoota. Väriä voi myös parannella esimerkiksi lämpimämmän sävyisellä sävyteshampoolla tai muulla kevytvärillä, joka muokkaa hiusväriä vain vähän.

3. Tyvestä tuli erivärinen kuin latvasta

Tuntuiko juurikasvun värjääminen vain pahentavan sävyeroja entisestään? Pikaisena pelastajana voi toimia esimerkiksi kuivashampoo, johon on lisätty väriä. Kun sitä suihkuttaa jo pelkästään jakaukseen tai hiusrajaan, sävyerojen pitäisi tasoittua.

Valitettavasti tilanteen kunnollinen korjaus vaatii todennäköisesti uutta värjäystä. Kotioloissa kannattaa aina lukea hiusväripaketin ohjeet tyvikasvun värjäämisestä. Yleensä värin pitää antaa vaikuttaa huomattavasti kauemmin ensin tyvessä, ja loppuun tukkaan väriä levitetään vasta sitten.

Toki tyvikasvun voi myös antaa olla – ei ole hassumpi tyyli nimittäin sekään!


4. Hiusväristä tuli turhankin tasainen ja tylsä

Äärimmäisen yksiväriset hiukset saattavat näyttää elottomilta ja lättäniltä. Tilanteen voi nopeasti pelastaa esimerkiksi kihartamalla tukkaa, jolloin siihen tulee liikettä ja enemmän varjoja. Myös kiillon lisääminen muotoilutuotteella voi auttaa.

Jos omaan tukkaan täydellisen yksivärinen tyyli ei oikein istu, kannattaa värjätessä lisätä esimerkiksi kevyitä raitoja. Myös niin sanotut varjohiukset ovat monelle sopiva, eläväisen näköinen hiusväri. Kotona eri sävyjä voi olla kinkkistä tehdä, joten homma kannattaa jättää kampaajalle.

5. Raidoista tuli liian tasaiset ja epäluonnolliset

Niin hyvältä idealta kuin raidat kuulostavat – ja usein ovat – toisinaan niistä tulee liian tasaiset ja siksi epäluonnollisen näköiset. Ehkä tummien hiusten osioiden blondaus on mennyt pieleen tai värjäys ei ole luonnollisen satunnainen, mutta kummallisen tasaraidalliset hiukset harvemmin näyttävät hyvältä.

Myös kummallisesti raidoitetut hiukset voi pelastaa sävyteshampoolla tai muulla kevyellä värillä, jotta raidat olisivat lähempänä tummempaa hiusväriä. Kampaajalla kannattaa korostaa, että raidoista haluaa hyvin luonnolliset ja kevyet, jolloin ammattilainen osaa käyttää erilaisia sävyjä sekä erikokoisia huissuortuvia.

6. Liukuväri näyttää siltä, että hiusten latvat on kastettu maalipurkkiin

Tästä ei hiusten värjäys tule enää jännittävämmäksi. Tavoitteena on tummempi tyvi ja vaaleampi latva niin, että värin vaihdos on huomaamaton ja luonnollinen. Riskinä kuitenkin on tukan näyttäminen siltä, että yhden värin loppuessa toinen jatkuu saman tien.

Kyseisen värjäysmokan korjaaminen voi olla kinkkistä. Ennen sitä hiuksia voi pitää ponnarilla tai nutturalla, jolloin värivaihdos ei ole niin häiritsevä. Jos hiukset kasvavat nopeasti, voi tilanne korjautua itsestään. Hiukset nimittäin kasvavat hiukan eri tahtiin, joten ajallaan värjäyksestä pitäisi tulla luonnollisemman näköinen.

Jos tukka pitää saada kuntoon heti, paras vaihtoehto on joko värjätä latva muun tukan kanssa saman väriseksi tai marssia kampaajalle korjaamaan moka.

7. Väristä tuli epätasainen

Tämän jokainen kotivärjääjä on taatusti kohdannut ainakin kerran elämässään. Kaikki vaikuttaa menevän hyvin, mutta kun hiukset ovat kuivat, huomaakin, että niskaan on jäänyt valtava läntti hiuksia, joissa ei ole väriä lainkaan. Hups.

Epätasaisesti värjätyn tukan voi piilottaa kätevästi esimerkiksi ranskanlettien sekaan. Valitettavasti tukka täytyy kuitenkin mitä todennäköisimmin värjätä uudelleen, jotta aukot tasoittuvat. Seuraavalla värjäyskerralla kannattaa ottaa joko kaveri avuksi tai mennä suosiolla kampaajalle.


8. Väristä tuli aivan liian tumma

Tavoitteena tummanruskea, lopputuloksena pikimusta – siinä tilanne, joka ei ihan kauheasti naurata. Vaaleat hiukset kun on melko helppo tarvittaessa tummentaa, mutta toiseen suuntaan meneminen on huomattavasti vaikeampaa.

Jos värjäyksen on juuri tehnyt kotona, hiusten kunnollinen peseminen voi auttaa pääsemään väristä jonkin verran eroon. Ihan heti ei myöskään kannata ryhtyä blondaustalkoisiin, vaan paljon saa aikaan jo kevyillä, vaaleilla raidoilla, jotka voi käydä tekemässä saman tien kampaajalla.

Jos hiusten tummentaminen jännittää, ensimmäisellä kerralla ei kannata tarttua kestoväriin vaan sävyteshampooseen. Se kuluu melko nopeasti pois, ja sen jälkeen on helpompi valita kestoväri sen mukaan, haittaako mahdollinen mustaksi muuttuminen vai ei.

Hyvä hiusharja tekee muutakin kuin selvittää takut. Oikean harjan avullahiukset saa viimeisteltyä juuri oman vision mukaisesti – ja huonot tukkapäivät jäävät historiaan.

Luotettava lapio

Reilunkokoinen lapioharja sopii föönauksessa pitkälle tukalle, kun tavoitteena on sileä ja suora lopputulos. Harjan antistaattisuuden ansiosta myös sähköinen tukka talttuu kevyellä harjauksella. Lapioharja toimii erityisesti märkään tukkaan. Harjasten päissä olevat pienet pallot hierovat kivasti päänahkaa.

Glitterin isolla pyöröharjalla saa näyttävää volyymia ja pitkään tukkaan myös kiharoita, 9,90€.
Glitterin isolla pyöröharjalla saa näyttävää volyymia ja pitkään tukkaan myös kiharoita, 9,90€.

Föönin paras kaveri

Ilmava ja iso tukka syntyy parhaiten klassisella pyöröharjalla. Sillä saa tehtyä hartiamittaiseen polkkaan ja sitä pidempiin hiuksiin sekä suorat että taitetut latvat. Koolla on paljonkin merkitystä: pieni pyöröharja sopii etuhiusten muotoiluun, iso toimii parhaiten volyymin hankkimiseen ja hiusten suoristamiseen.

EVO:n Hank 35 Ceramic Vent Radial Brush -harjan nylonharjakset jättävät hiukset erityisen sileiksi, 34€.
EVO:n Hank 35 Ceramic Vent Radial Brush -harjan nylonharjakset jättävät hiukset erityisen sileiksi, 34€.

Teho-muotoilija

Jotta keraamisesta harjasta saa kaikki tehot irti, se tarvitsee rinnalleen välttämättä föönin: harjan pohja varaa itseensä lämpöä, jonka avulla hiukset kuivuvat nopeammin ja harja toimii kuin lämpölaite. Harja jättää hiuksiin sileän pinnan, ja se sopii erityisesti suoristamiseen kaikille hiustyypeille.

Tekin iso ovaaliharja on yhdistelmä villisian- ja nylonharjaksia. Harja sopii erinomaisesti ponnareiden ja nutturoiden tekemiseen, 24,10€.
Tekin iso ovaaliharja on yhdistelmä villisian- ja nylonharjaksia. Harja sopii erinomaisesti ponnareiden ja nutturoiden tekemiseen, 24,10€.

Takkujen taltuttaja

Ovaalinmuotoinen tyynyharja on hentojen hiusten hellä apulainen. Se selvittää kuivat hiukset rikkomatta hiusta. Tyynyharja sopii myös tukan kevyeen tupeeraukseen. Valitse harja, jossa on mukana villisian harjaksia: ne levittävät luonnolliset öljyt hiuspohjasta latvoihin ja poistavat hiuksista epäpuhtaudet ilman, että tukka näyttää rasvaiselta.