Nappipuna natsaa hiusten ja ihon väreihin.

Hehkuvan oranssi huulipuna on hyvä valinta näyttelijä Carey Mulliganille.

Kermanvaalea

Käytä: Lämpimän vaalealle iholle sointuvat parhaiten pehmeät ja murretut sävyt. Kokeile kullalla taitettuja nudevärejä, hempeää korallia, persikkaa ja kuparinpunaista oman ihonsävysi mukaan. Jos olet näyttävämpien värien ystävä, oranssiin vivahtava joulunpunainen on sinun valintasi.

Vältä: Jos punaat huulesi heleällä sävyllä, raikasta myös kasvojen ilmettä poskipunalla. Pelkkä maapuuteri tai rusehtava poskipuna ei tuo kasvoille hehkua.


Persikkaa: Oriflame Beauty Triple core Amazing peach, 13,90 €.
Korallia: Chanel Rouge coco 35 Chintz, 36,10 €.
Hiekkaa: IsaDora Perfect moisture 144 Nude glow, 12,50 €.
Malvaa: Maybelline Color sensational 620, Pink brown, 9,50 €.
Oranssia: Clarins Rouge prodige 118 Clementine, 25,90 €.

 

Posliinipinta

Näyttelijä Alexis Bledel on viileä sinisilmä, jota pukevat pinkit huulet.

Käytä: Viileän vaalealle iholle varmoja värejä ovat heleät ja raikkaat pinkit, vadelmanpunaiset ja roosat. Myös kirkkaanpunainen huulipuna tulee upeasti esiin kalpean kuulasta ihoa vasten, kunhan iho on tasainen. Jos haluat satsata näyttäviin huuliin, jätä silmämeikki kevyeksi.

Vältä: Unohda kellertävät ja oranssinpunaiset sävyt, sillä ne näyttävät helposti tunkkaiselta. Myös liian sinertäviä tulee karttaa, koska ne korostavat ihon punaisuutta.


Pastellipinkkiä: Shiseido Perfect rouge PK 421, 28 €.
Puuteripunaa: Lumene Wild Rose Natural lipstick 7 Pink nude, 9,90 €.
Nuderoosaa: Lancôme L’Absolu rouge 350 Incarnation, 33,50 €.
Ruusunpunaista: Clarins Joli rouge brilliant 10 Sorbet, 24,30 €.
Vadelmaa: Dior Rouge dior 444 Red muse, 36,90 €.

Lumikki

Fuksian värinen puna korostaa kauniisti laulaja Katy Perryn vaaleaa ihoa ja tummia hiuksia.

Käytä: Tummatukkaisen mutta vaaleaihoisen selkeät piirteet korostuvat parhaiten fuksian, viininpunaisen ja kanervan sävyillä. Tummien punien kanssa siisteimmän ja pysyvämmän lopputuloksen saat käyttämällä rajauskynää. Tarkista kuitenkin, että myös kynän sävy on viileä. Muuten huulipunan sävy voi muuttua ja taittua väärän sävyiseksi.

Vältä: Lämpimät kelta-, oranssi- ja ruskeapohjaiset värit sammuttavat helposti ihosi heleyden. Jos kasvoillasi on epäpuhtautta, varo myös liian vaaleita sävyjä.


Roosaa: Max Factor Xperience Sheer goss balm 05 Purple orchid, 9,50 €.
Fuksiaa: We Care Icon Magnetic lips 17 Perfect fuchsia, 6,90 €.
Kanervaa: YSL Rouge pur couture 4 Rouge vermillon, 34 €.
Luumua: Guerlain Rouge G le brilliant B 64 Bee, 48,80 €.
Marjapuuroa: Lumene Wild rose lipstick 21 Kanervaniitty, 10,90 €.

Hunajainen hipiä

Näyttelijä Leighton Meesterin lämpimän väriseen ihoon istuu
syvän sävyinen puna mainiosti.

Käytä: Ympäri vuoden päivettyneen näköinen iho kestää hyvin tummat ja kirkkaatkin sävyt. Suosi lohenpunaista, puolukkaa ja ruosteenpunaista. Sinä kuulut niihin onnellisiin, jotka voivat vetää huuliinsa räväkän sokkivärin ilman muuta meikkiä – ja se näyttää hyvältä.

Vältä: Kylmät, kuten pinkki- ja liilapohjaiset värit, tekevät ihosta samean. Huulten kunto paljastuu tumman punan alta näkyvämmin kuin vaalean, joten ota huulirasva tehokäyttöön.

 

Kupariroosaa: Sothys 32 Rose glamour, 32,72 €.
Lohenpunaista: Diego Dalla Palma Classic lipstick 17, 26,70 €.
Puolukkaa: Yves Rocher Moisturizing cream lipstick 33 Rouge pavot, 11,90 €.
Karpaloa: Lumene Wild Rose Lip shine 09, 10,90 €.
Syvää punaa: Elizabeth Arden Color intrigue effects 01 Poppy cream, 25,50 €.

Oletko viileä vai lämmin?
 • Viileäväritteisellä on yleensä vaalean kuulas iho ja siniset tai harmaat silmät. Lämminsävyisen hipiä on pehmeän kermainen, ja se myös ruskettuu helposti. Silmät ovat vihertävät tai ruskeat.
 • Jos et tiedä kumpaan joukkoon kuulut, kurkkaa käsivarsien sisäpuolelle. Jos verisuonet kuultavat sinertävinä, ihosi on viileäsävyinen. Lämpimän ihon suonet ovat vihertävämmät ja vähemmän näkyvillä.
 • Käytätkö mieluummin hopeisia vai kultaisia koruja? Hopea saa viileän ihon näyttämään kirkkaalta, kun taas kulta samentaa sitä helposti. Lämminsävyistä ihoa kulta hehkuttaa entisestään.

On taas se aika vuodesta, kun aurinkorasvan käyttö on vältämätöntä palamisen estämiseksi. Mutta kun naamaan laittaa useampaa ainetta, mihin väliin aurinkorasva tulee? 

Sky-Cidesco kosmetologi ja meikkaaja Minna Granqvist sekä meikkaaja-maskeeraaja Jaana Veronika opastavat, missä järjestyksessä aurinkosuoja ja muut voiteet kannattaa levittää. 

 1. Ensin alle omat hoitotuotteet, kuten tehoseerumi ja kosteusvoide. 
 2. Hoitotuotteiden päälle aurinkorasva. 
 3. Aurinkorasvan päälle mahdollinen meikkivoide, kun aurinkovoide on imeytynyt. 
 4. Viimeiseksi peitevärit. 

– Kannattaa olla huolellinen, sillä aurinkorasvan päälle laitettu meikki saattaa lähteä ”rullaamaan” aurinkorasvan mekaanisen suojan takana. Meikki kannattaa laittaa iholle vaikkapa meikkisienellä painelemalla, Minna Granqvist neuvoo. 

  Suojakerroin päivävoiteessa voi pelastaa

  Granqvistin mukaan aurinkorasvaa ei kannata lisätä meikin päälle, sillä lopputulos on helposti sotkuinen. Sen sijaan hän suosittelee käyttämään suojakertoimellisia sävyttäviä päivävoiteita  tai meikkivoiteita ja lisäämään sitä päivän mittaan.

  – Nykyään on hyvä valikoima tuotteita, joissa on mukana suojakerroin. Myös mikä tahansa meikki antaa lisäsuojan iholle, vaikkei siinä spf:ää erikseen mainittaisikaan, Granqvist opastaa. 

  ”Auringonvalossa mattapintaiset ja paksut meikit näyttävät tunkkaiselta ja voivat ruveta kiiltämään.”

  Jaana Veronika suosittelee käyttämään suihkutettavia aurinkosuojia. 

  – Niitä voi suihkuttaa meikin päälle silmänympärysihoa varoen, mikäli altistus auringolle on pitkäkestoinen. 

  Kesällä vähemmän on enemmän

  Kesämeikissä pätee yksi hyvä nyrkkisääntö – vähemmän on enemmän.

  – Auringonvalossa mattapintaiset ja paksut meikit näyttävät tunkkaiselta ja voivat ruveta kiiltämään. Nykyään on hyviä sävyttäviä päivävoiteita ja kevyitä meikkivoiteita, jotka saavat kevyen olon iholle, Minna Granqvist sanoo.

  Poskipunaa kannattaa käyttää voidemaisena, sillä se levittyy kauneimmin ja jättää iholle kesään sopivan hehkun.”

  Myös Jaana Veronika puhuu luonnollisuuden puolesta. 

  – Kesällä kannattaa käyttää mahdollisimman ohutta meikkiä ja jättää puuteri pois. Suojakertoimen sisältämä bb-voide sormin levitettynä on oiva vaihtoehto. Poskipunaa kannattaa käyttää voidemaisena, sillä se levittyy kauneimmin ja jättää iholle kesään sopivan hehkun. Siistityt kulmat, lämpimällä vedellä peseytyvä ripsiväri ja raikas huulimeikki ilman rajauskynää tekevät raikkaan ilmeen kesäpäivään. 

  Hän suosittelee myös ennakoimaan maksaläiskäherkät kohdat iholla suojaamalla ne erityisen hyvin auringolta. 

  Kasvojen puhdistusainetta voi käyttää oman harkinnan mukaan. Asiantuntija kertoo, miten sopiva naamanpesutahti löytyy.

  Moni oppi jo nuorena, että kasvot tulee pestä aamuin illoin, jotta välttyy epäpuhtauksilta.

  Toisaalta viime aikoina on alettu varoitella kasvojen liiallisesta pesemisestä. Jos kasvoja pesee usein ja liian voimakkailla aineilla, iho saattaa ärtyä ja mennä jopa huonompaan kuntoon.

  Viime aikoina on hehkutettu esimerkiksi hellävaraista mutta tehokasta tuplapuhdistusta sekä pohdittu, olisiko sittenkin parempi pestä kasvot vain kerran päivässä.

  Tarvitseeko kasvoja sitten pestä ollenkaan? Mitä tapahtuu, jos ei pese?

  Harva on valmis kokeilemaan, mutta Allure-sivusto kysyi asiaa asiantuntijalta.

  Pesemättömyyden seuraukset riippuvat ihotyypistä, dermatologi Soren White sanoo. Pääsääntö kuitenkin on, että iho-ongelmat todennäköisesti pahenevat. Rasvainen iho alkaa pukata pintaansa finnejä, ja kuiva iho muuttuu kuivemmaksi ja sameammaksi.

  Kasvojen pesu vedellä voi riittää

  Jos ihoa ei pese tai sen puhdistaa huonosti, kasvoille kertyy meikkiä, rasvaa, likaa, pölyä, saasteita, hikeä ja kuolleita ihosoluja. Töhnäkerros heikentää myös ihonhoitotuotteiden toimintaa.

  Peseminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä ennen kuin iholle on oikeasti kertynyt likaa, asiantuntija huomauttaa.

  Kasvojen likaantumiseen vaikuttavat ihotyyppi sekä elinympäristö.

  Töhnäkerros heikentää ihonhoitotuotteiden toimintaa.

  Soren White neuvoo Alluren jutussa, että kuivaihoisille voi monessa tapauksessa riittää vedellä huuhtelu, jos kasvot eivät ole erityisen likaiset. Kun puhdistusaine ei irrota ihossa luontaisesti olevia öljyjä, kasvojen kosteustasapaino säilyy.

  Muilla ihotyypeillä paras pesutiheys riippuu siitä, kuinka paljon kasvot rasvoittuvat ja likaantuvat. Kaksi kertaa päivässä puhdistusaineen kanssa on silti maksimi.