Shutterstock ja tavarantoimittajat
Shutterstock ja tavarantoimittajat
Make Up Store Blending Mini 112 -sivellin, 21€.
Make Up Store Blending Mini 112 -sivellin, 21€.
Make Up Forever Aqua Eyes -rajauskynä, 28,25€.
Make Up Forever Aqua Eyes -rajauskynä, 28,25€.
Lumene Blueberry Long-wear Duet -luomiväri Hämärän taika,11,90€.
Lumene Blueberry Long-wear Duet -luomiväri Hämärän taika,11,90€.

Silmän alarajaus kauhistuttaa monia, mutta syksyn kuumimmalla lookilla voi tasapainottaa monenlaisia kasvonpiirteitä.

Syksyn muotilavoilla rajaukset olivat tipahtaneet alaluomille, mutta arkielämässä moni yhdistää kyseisen meikkilookin lähinnä krapula-aamun ilmeeseen. Oikein toteutettuna alarajaus kuitenkin sopii melkein kenelle tahansa.

Sumu silmien alla

Muotilavoilla suosiossa ovat erityisesti paksut ja pehmeät alarajaukset, jotka häivytetään koko alaluomen pituudelle. 

Pehmeä alaluomen rajaus tasapainottaa erityisesti kohollaan olevaa, ulkonevaa silmää. Korkeaotsaisen taas kannattaa välttää voimakasta alarajausta, jotta kasvoista ei tule raskaan oloiset.

Syksyn rajaukset tehdään harmaan tai ruskean sävyillä, mutta uskalias voi koittaa myös värikkäämpiä vaihtoehtoja, kuten violettia. Paksua alarajausta raikastaa paljaaksi jätetty yläluomi ja hehkuva iho.

Avaintuote: Make Up Store Blending Mini 112 -sivellin, 21 €.
Sopiva sivellin auttaa rajauksen pehmentämisessä. Hyvin häivytetty lopputulos syntyy parhaiten, kun kädessä on tukeva meikkisivellin.

Pistävä katse

Silmän sisään limakalvolle piirrettävä kajaalirajaus on nopea tapa tuoda katseeseen särmää.

Sisäsilmän tumma rajaus terävöittää erityisesti dramaattista meikkiä, mutta voi pienentää silmää. Tämän vuoksi rajaus sopii erityisesti suurisilmäiselle. Pienisilmäinen puolestaan vaihtaa tumman värin luonnonvalkoiseen, joka avaa katsetta ja freesaa väsyneet silmät arkiaamuinakin. Rajaus onnistuu myös aloittelijalta, sillä se on helppo toteuttaa jopa kiireessä.

Avaintuote: Make Up Forever Aqua Eyes -rajauskynä, 28,25 €. Vedenkestävä rajauskynä pysyy kostealla limakalvolla parhaiten. Lisäksi pehmeällä kynällä rajaus on helppo piirtää silmän sisään ilman kyyneleitä.

Viiva silmänurkassa

Alaluomen uloimmalle kolmannekselle piirtyvä rajaus on siisti vaihtoehto myös konservatiiviselle meikkaajalle. Tämä rajaus ei ole yliampuva, mutta kehystää silti silmää.

Rajaus sopii erityisesti lähekkäin oleville silmille. Jos silmät taas ovat kaukana toisistaan, kannattaa välttää ulkonurkkaan painottuvaa rajausta, joka vetää silmiä entistä etäämmälle.

Ulkonurkan rajauksella saa lisää ryhtiä esimerkiksi luomiväriin. Väriksi voi valita minkä tahansa muuhun meikkiin sopivan sävyn.

Avaintuote: Lumene Blueberry Long-wear Duet -luomiväri 12, 11,90 €. Luomivärillä alarajauksen saa helposti aivan ripsen tyveen. Rajausta on myös helppo pehmentää, jolloin lopputulos ei ole yhtä kova kuin kynän jälki.

Vältä virheitä!

Oikeanlainen alarajaus sopii melkein kenellä tahansa. Muutamaa kompastuskiveä kannattaa kuitenkin pyrkiä välttämään.

Esimerkiksi ulkonurkista alaviistoon painuvia silmiä alarajaus ei mairittele. Rajattu alaluomi painaa katsetta entistä alemmas, jolloin lopputuloksena on alakuloinen ilme. 

Samoin koko silmän ympäröivät tummat ylä- ja alarajaukset tekevät katseesta helposti tunkkaisen ja raskaan. Pandasilmät kannattaakin jättää suosiolla goottikaunottarille.

Alarajausta ei myöskään kannata taiteilla nestemäisellä rajausvärillä tai -tussilla. Lopputuloksena on helposti vain epäselvä katkoviiva.

Hemmottele rohtuneita huulia kotitekoisella naamiolla.

Talvi tuo melkein väistämättä mukanaan kuivaakin kuivemmat huulet. Aina rasvaaminenkaan ei tunnu auttavan.

Ykkösvinkki rohtuneiden huulten hoitoon ja ehkäisyyn on kuitenkin huulten suojaaminen. WebMD-sivustolla selitetään, että huulissa ei ole talirauhasia, jotka tuottaisivat hoitavaa öljyä omasta takaa. Lisäksi huulet ovat lähes aina paljaat ja luonnonvoimien armoilla.

Syksyllä Helsingin Sanomien haastattelema asiantuntija neuvoi, että kannattaa valita huulirasva, jonka ainesosaluettelo on mahdollisimman lyhyt. Silloin tuote ei todennäköisesti sisällä mitään allergisoivaa tai ärsyttävää ainetta. Huulet voi suojata ja kosteuttaa vaseliinilla tai perusvoiteella. Jutussa ihotautilääkäri huomautti myös, että huulten kuivumisen syy saattaa olla ihotulehdus, jonka voi hoitaa viikon hydrokortisonikuurilla.

Kun perusasiat ovat kunnossa, huuliaan voi vielä helliä kotihoitolla, MyDomaine-sivusto suosittelee. Muun muassa näitä aineita voi kokeilla:

1. Kurkkunaamio

Kylmät kurkkuviipaleet tuntuvat mukavilta silmillä, mutta rauhoittavat ja kosteuttava kurkku on hyväksi myös huulille, koostuuhan se enimmäkseen vedestä. Lisäksi kurkku sisältää c-vitamiinia. MyDomaine suosittelee muussaamaan muutaman siivun ja levittämään mössön huulille naamioksi. 

2. Aloe vera

Lääkeaaloe eli aloe vera on yksi luonnon ihoa rauhoittavista ihmeaineista, ja sillä voi hoitaa myös huulia. Katso Youtubesta vinkit aaloen lehden leikkaamiseen. Säilytä lehden sisältä paljastuvaa geeliä ilmatiiviissä purkissa jääkaapissa. Sivele huulille päivittäin.


3. Vihreä tee -pussit

Vihreä tee sisältää antioksidantteja ja tanniineja, jotka kosteuttavat ihoa. Huljuta teepussia kuumassa vedessä, anna sen jäähtyä ja laita huulille muutamaksi minuutiksi. (Valmiin teen voit tietenkin juoda – antioksidantteja myös sisäisesti!) MyDomainen mukaan parhaan hyödyn saa, kun teepussihoidon toistaa päivittäin.

4. Ruusunlehdet ja maito

Sekoitus kuulostaa erikoiselta, mutta ruusunlehdet sisältävät ravitsevaa e-vitamiinia, maidon maitohapot kuorivat ihoa ja maidon sisältämä rasva kosteuttaa. Tiputa muutama ruusunlehti (raaka)maitoon likoamaan kahdeksi tai kolmeksi tunniksi. Kun ruusunlehdet ovat lionneet, muussaa ne tahnaksi ja levitä huulille. Huuhtele naamio kylmällä vedellä 20 minuutin vaikutusajan jälkeen.

Kun takaisin nukkumaan meneminen ei ole mahdollista, ratkaisu on meikkipussissa. 

Jos peilistä katsoo niin sanottu nukkuneen rukous, mutta tavoitteena ovat hehkuvat kasvot, kokeile näitä vinkkejä.

1. Valitse persikkaa 

Lämpimät meikkisävyt tuovat kasvoille hehkua paremmin kuin viileät värit. Jätä sinisen silmämeikin testaus tuonnemmaksi ja kokeile lämpimän persikansävyistä yhden värin meikkiä. Juhlavampaan tilaisuuteen sopii myös oranssin ja punaisen sävyissä hehkuva auringonlaskumeikki.

Faceonomics-kauneusblogia pitävä Lena on lämminsävyisten meikkien mestari. 

2. Käytä punertavaa peitevoidetta

Punaisten ja oranssien sävyjen hierominen silmien läheisyyteen ei ehkä tunnu intuitiivisesti hyvältä meikki-idealta, mutta Popsugarin mukaan lohenpunaiset ja oranssit (vaalealle iholle) sekä mangonväriset ja punaiset (tummalle iholle) peitevoiteet piilottavat parhaiten väsyneiden silmänalusten siniset sekä violetit sävyt. 

3. Sekoita meikkivoiteeseen kasvoöljyä

Öljyllä terästetty meikkivoide hellii talvikuivaa ihoa ja saa kasvot näyttämään heleiltä.

4. Lisää hohdetta luomille

Diskopallon lailla kimaltavat luomet ovat yksi vuoden 2018 kauneustrendeistä, mutta väsähtäneiden silmien herättämiseen riittää vähempikin kimallus. Meikkitaiteilija Neil Scibelli suosittelee Popsugarissa silmämeikkiin hohtavia metallisävyjä.

Hopeinen, reilusti metallinhohtoinen luomiväri kirkastaa väsyneimmänkin katseen.

Hopeaa ja persikkaa luomilla, eli varma piristys ilmeelle.

5.  Valitse kevyttä

Meikkitaiteilija Trish McEvoyn mukaan tönköt pakkelit saavat ihmisen näyttämään entistä väsyneemmältä. Kevyillä koostumuksilla sen sijaan voi saada ihmeitä aikaan. McEvoy suosittelee uupuneen näköisille kasvoille BB-voidetta meikkivoiteen sijaan, huulikiiltoa huulipunan sijaan ja voidemaista poskipunaa puuterisen sijaan.


6. Taivuta ripset

Ripsien taivutus on klassikkoniksi, joka toimii joka kerta: kaarevat ripset saavat silmät näyttämään avoimemmilta. Jos ripsilläsi on tapana suoristua heti taivutuksen jälkeen, lue vinkit kestävämpään kaarevuuteen.

7. Villi kortti: sudi poskipunaa luomille

Neil Scibelli kertoo Popsugarissa, että huippumalli Elle McPherson piristi kerran meikkinsä sipaisemalla pinkinsävyistä poskipunaa keskelle luomivakoa. Koko silmämeikki koheni kuulemma kertaheitolla. Scibelli suosittelee kokeilemaan pienellä määrällä pinkkiä puuterimaista punaa, joka levitetään luomivärisiveltimellä tai nimettömällä.