Silmänrajaus tehostaa katsetta niin arki- kuin juhlameikissä. Mutta kannattaako valita purkki, tussi vai kynä?

Utuiset unisilmät vai terävän tarkat rajat viivat ripsien tyvessä? Mikä tahansa look onnistuu, kun valitset silmänrajaukseen oikeanlaiset välineet.

Geelimäiset ja voidemaiset silmänrajausvärit ovat pysyviä ja helppokäyttöisiä. Ne levitetään siveltimellä suoraan purkista.

Puuterimainen rajausluomiväri levitetään kostutetulla siveltimellä. Moni luomiväri sopii käytettäväksi myös märkänä, jolloin sillä on helppo tehdä myös silmänrajaukset.

Nestemäisiä rajausvärejä on kahdenlaisia: sivellin- ja tussivärejä. Siveltimellä saa tehtyä siistin ja ohuen rajan aivan ripsien tyveen. Nestemäisellä tussirajauksella rajauksesta tulee paksumpi ja meikistä tulee näyttävämpi, mutta käsi ei saa vapista.

Silmämeikkikynät soveltuvat utuisemman rajauksen tekoon. Joidenkin kynien mukana on häivytyspää, joka on tarpeen pehmeän viivan teossa. Kajalia käytetään silmän sisäluomella, jotta katse korostuu.

Näillä vinkeillä rajauksesi onnistuu, vaikka käsi väpäjäisikin:

1. Taivuta ripset ennen rajauksen piirtämistä, niin ripsien rullaus ei sotke jo tehtyä viivaa.

2. Venytä silmäluomea kevyesti sormella, jotta saat vedettyä rajauksen täysin sileälle iholle. Silloin homma helpottuu.

3. Tue rajaava käsi poskea vasten tai aseta kyynärpää pöydälle. Näin käsi ei vapise.

4. Tee rajausviiva useammilla pienillä vedoilla. Kertavetäisyllä tulee harvoin sulavaa jälkeä.

Ammattilaisen vinkit rajaukseen

Neuvot antoi meikkaaja Heidi Reponen.
 

1. Jos käsi vapisee, mikä väline kannattaa valita?
Valitsisin alkuun kynän, sillä se on helpoin. Sen jälkeä voi korjailla pumpulipuikolla. Jos haluat rajauksesta tarkemman, tee se ensin kynällä ja piirrä päälle viiru nestemäisellä rajauksella. Katso silmää rajatessa alaviistoon ja hengitä suun kautta, niin silmä pysyy rentona eikä räpsy kaiken aikaa.

2. Miten kynärajauksesta saa pysyvän?
Pohjusta luomi ennen rajausta. Kiinnitä kynärajaus vielä painamalla sen päälle puuterimaista luomiväriä. Nestemäisen ja kynän välimuoto on voidemainen silmänrajaus. Se on usein kestävämpi kuin kynä ja helppokäyttöisempi kuin nestemäinen rajausväri. Kokeile myös vedenkestävää kynää.

3. Kannattaako alarajausta tehdä? Mikä välineeksi?
Tarkka alarajaus nestemäisellä rajausvärillä pienentää silmää. Pienisilmäiselle en sitä suosittelisi. Pehmeämpi rajaus onnistuu kynällä, ja kaikista utuisimman ilmeen saa tehtyä luomivärillä ja siveltimellä.

On taas se aika vuodesta, kun aurinkorasvan käyttö on vältämätöntä palamisen estämiseksi. Mutta kun naamaan laittaa useampaa ainetta, mihin väliin aurinkorasva tulee? 

Sky-Cidesco kosmetologi ja meikkaaja Minna Granqvist sekä meikkaaja-maskeeraaja Jaana Veronika opastavat, missä järjestyksessä aurinkosuoja ja muut voiteet kannattaa levittää. 

 1. Ensin alle omat hoitotuotteet, kuten tehoseerumi ja kosteusvoide. 
 2. Hoitotuotteiden päälle aurinkorasva. 
 3. Aurinkorasvan päälle mahdollinen meikkivoide, kun aurinkovoide on imeytynyt. 
 4. Viimeiseksi peitevärit. 

– Kannattaa olla huolellinen, sillä aurinkorasvan päälle laitettu meikki saattaa lähteä ”rullaamaan” aurinkorasvan mekaanisen suojan takana. Meikki kannattaa laittaa iholle vaikkapa meikkisienellä painelemalla, Minna Granqvist neuvoo. 

  Suojakerroin päivävoiteessa voi pelastaa

  Granqvistin mukaan aurinkorasvaa ei kannata lisätä meikin päälle, sillä lopputulos on helposti sotkuinen. Sen sijaan hän suosittelee käyttämään suojakertoimellisia sävyttäviä päivävoiteita  tai meikkivoiteita ja lisäämään sitä päivän mittaan.

  – Nykyään on hyvä valikoima tuotteita, joissa on mukana suojakerroin. Myös mikä tahansa meikki antaa lisäsuojan iholle, vaikkei siinä spf:ää erikseen mainittaisikaan, Granqvist opastaa. 

  ”Auringonvalossa mattapintaiset ja paksut meikit näyttävät tunkkaiselta ja voivat ruveta kiiltämään.”

  Jaana Veronika suosittelee käyttämään suihkutettavia aurinkosuojia. 

  – Niitä voi suihkuttaa meikin päälle silmänympärysihoa varoen, mikäli altistus auringolle on pitkäkestoinen. 

  Kesällä vähemmän on enemmän

  Kesämeikissä pätee yksi hyvä nyrkkisääntö – vähemmän on enemmän.

  – Auringonvalossa mattapintaiset ja paksut meikit näyttävät tunkkaiselta ja voivat ruveta kiiltämään. Nykyään on hyviä sävyttäviä päivävoiteita ja kevyitä meikkivoiteita, jotka saavat kevyen olon iholle, Minna Granqvist sanoo.

  Poskipunaa kannattaa käyttää voidemaisena, sillä se levittyy kauneimmin ja jättää iholle kesään sopivan hehkun.”

  Myös Jaana Veronika puhuu luonnollisuuden puolesta. 

  – Kesällä kannattaa käyttää mahdollisimman ohutta meikkiä ja jättää puuteri pois. Suojakertoimen sisältämä bb-voide sormin levitettynä on oiva vaihtoehto. Poskipunaa kannattaa käyttää voidemaisena, sillä se levittyy kauneimmin ja jättää iholle kesään sopivan hehkun. Siistityt kulmat, lämpimällä vedellä peseytyvä ripsiväri ja raikas huulimeikki ilman rajauskynää tekevät raikkaan ilmeen kesäpäivään. 

  Hän suosittelee myös ennakoimaan maksaläiskäherkät kohdat iholla suojaamalla ne erityisen hyvin auringolta. 

  Kasvojen puhdistusainetta voi käyttää oman harkinnan mukaan. Asiantuntija kertoo, miten sopiva naamanpesutahti löytyy.

  Moni oppi jo nuorena, että kasvot tulee pestä aamuin illoin, jotta välttyy epäpuhtauksilta.

  Toisaalta viime aikoina on alettu varoitella kasvojen liiallisesta pesemisestä. Jos kasvoja pesee usein ja liian voimakkailla aineilla, iho saattaa ärtyä ja mennä jopa huonompaan kuntoon.

  Viime aikoina on hehkutettu esimerkiksi hellävaraista mutta tehokasta tuplapuhdistusta sekä pohdittu, olisiko sittenkin parempi pestä kasvot vain kerran päivässä.

  Tarvitseeko kasvoja sitten pestä ollenkaan? Mitä tapahtuu, jos ei pese?

  Harva on valmis kokeilemaan, mutta Allure-sivusto kysyi asiaa asiantuntijalta.

  Pesemättömyyden seuraukset riippuvat ihotyypistä, dermatologi Soren White sanoo. Pääsääntö kuitenkin on, että iho-ongelmat todennäköisesti pahenevat. Rasvainen iho alkaa pukata pintaansa finnejä, ja kuiva iho muuttuu kuivemmaksi ja sameammaksi.

  Kasvojen pesu vedellä voi riittää

  Jos ihoa ei pese tai sen puhdistaa huonosti, kasvoille kertyy meikkiä, rasvaa, likaa, pölyä, saasteita, hikeä ja kuolleita ihosoluja. Töhnäkerros heikentää myös ihonhoitotuotteiden toimintaa.

  Peseminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä ennen kuin iholle on oikeasti kertynyt likaa, asiantuntija huomauttaa.

  Kasvojen likaantumiseen vaikuttavat ihotyyppi sekä elinympäristö.

  Töhnäkerros heikentää ihonhoitotuotteiden toimintaa.

  Soren White neuvoo Alluren jutussa, että kuivaihoisille voi monessa tapauksessa riittää vedellä huuhtelu, jos kasvot eivät ole erityisen likaiset. Kun puhdistusaine ei irrota ihossa luontaisesti olevia öljyjä, kasvojen kosteustasapaino säilyy.

  Muilla ihotyypeillä paras pesutiheys riippuu siitä, kuinka paljon kasvot rasvoittuvat ja likaantuvat. Kaksi kertaa päivässä puhdistusaineen kanssa on silti maksimi.