Silmänrajaus tehostaa katsetta niin arki- kuin juhlameikissä. Mutta kannattaako valita purkki, tussi vai kynä?

Utuiset unisilmät vai terävän tarkat rajat viivat ripsien tyvessä? Mikä tahansa look onnistuu, kun valitset silmänrajaukseen oikeanlaiset välineet.

Geelimäiset ja voidemaiset silmänrajausvärit ovat pysyviä ja helppokäyttöisiä. Ne levitetään siveltimellä suoraan purkista.

Puuterimainen rajausluomiväri levitetään kostutetulla siveltimellä. Moni luomiväri sopii käytettäväksi myös märkänä, jolloin sillä on helppo tehdä myös silmänrajaukset.

Nestemäisiä rajausvärejä on kahdenlaisia: sivellin- ja tussivärejä. Siveltimellä saa tehtyä siistin ja ohuen rajan aivan ripsien tyveen. Nestemäisellä tussirajauksella rajauksesta tulee paksumpi ja meikistä tulee näyttävämpi, mutta käsi ei saa vapista.

Silmämeikkikynät soveltuvat utuisemman rajauksen tekoon. Joidenkin kynien mukana on häivytyspää, joka on tarpeen pehmeän viivan teossa. Kajalia käytetään silmän sisäluomella, jotta katse korostuu.

Näillä vinkeillä rajauksesi onnistuu, vaikka käsi väpäjäisikin:

1. Taivuta ripset ennen rajauksen piirtämistä, niin ripsien rullaus ei sotke jo tehtyä viivaa.

2. Venytä silmäluomea kevyesti sormella, jotta saat vedettyä rajauksen täysin sileälle iholle. Silloin homma helpottuu.

3. Tue rajaava käsi poskea vasten tai aseta kyynärpää pöydälle. Näin käsi ei vapise.

4. Tee rajausviiva useammilla pienillä vedoilla. Kertavetäisyllä tulee harvoin sulavaa jälkeä.

Ammattilaisen vinkit rajaukseen

Neuvot antoi meikkaaja Heidi Reponen.
 

1. Jos käsi vapisee, mikä väline kannattaa valita?
Valitsisin alkuun kynän, sillä se on helpoin. Sen jälkeä voi korjailla pumpulipuikolla. Jos haluat rajauksesta tarkemman, tee se ensin kynällä ja piirrä päälle viiru nestemäisellä rajauksella. Katso silmää rajatessa alaviistoon ja hengitä suun kautta, niin silmä pysyy rentona eikä räpsy kaiken aikaa.

2. Miten kynärajauksesta saa pysyvän?
Pohjusta luomi ennen rajausta. Kiinnitä kynärajaus vielä painamalla sen päälle puuterimaista luomiväriä. Nestemäisen ja kynän välimuoto on voidemainen silmänrajaus. Se on usein kestävämpi kuin kynä ja helppokäyttöisempi kuin nestemäinen rajausväri. Kokeile myös vedenkestävää kynää.

3. Kannattaako alarajausta tehdä? Mikä välineeksi?
Tarkka alarajaus nestemäisellä rajausvärillä pienentää silmää. Pienisilmäiselle en sitä suosittelisi. Pehmeämpi rajaus onnistuu kynällä, ja kaikista utuisimman ilmeen saa tehtyä luomivärillä ja siveltimellä.

Kun pelkkä ripsiväri ei riitä, tekoripset tulevat apuun. Niiden käyttäminen on yllättävän helppoa.

Vielä muutama vuosi sitten moni kävi ottamassa itselleen ammattilaisen laittamat ripsipidennykset, mutta nyt vanhat kunnon tekoripset ovat tehneet paluun. Niiden avulla ripsiin saa näyttävyyttä ilman sitoutumista ja järjetöntä rahanmenoa. Teko- eli irtoripset mahdollistavat myös sen, että ripsityyliä voi vaihdella fiiliksen mukaan.

Bustle-sivusto meni jopa niin pitkälle, että nimitti tekoripsiä vuoden 2018 isoimmaksi kauneustrendiksi. Joka tapauksessa tekoripset ovat nousussa ainakin Pinterest-hauissa, joten kokosimme asiat, jotka jokaisen tekoripsiin tutustumista harkitsevan – ja niitä jo jokusen kerran kokeilleenkin – kannattaa tietää.

1. Yhtä paria voi käyttää monta kertaa

Ripsikeltanokalle saattaa tulla yllätyksenä, että tekoripsiä ei tarvitse heittää roskiin yhden käyttökerran jälkeen, vaikka ne näyttäisivätkin liimasotkujen pilaamilta. Kun liiman poistaa hellävaraisesti, ripsiä voi käyttää vielä monta kertaa. Alkuperäinen laatikko on hyvä säilytyspaikka, joten sitä ei kannata heittää roskiin ensimmäisellä käyttökerralla.

Ripsien puhdistamiseen liimasta ja liasta on useita tapoja, esimerkiksi meikinpoistoaineella pyyhkiminen ja liottaminen. Viimeisetkin liimahippuset saa irrotettua pinseteillä. Huda Kattan näytti Instagramissa, miten hän puhdistaa omat tekoripsensä kätevästi kahden vanulapun välissä liottamalla.

2. Käyttäminen ei ole niin vaikeaa kuin luulisi

Välillä on huonoja päiviä, joina ripsien kanssa joutuu taistelemaan, mutta periaatteessa ripsien asentaminen on yllättävän helppoa. Kokonaisen ripsirivin kiinnittäminen on vaivattomampaa kuin yksittäisten ripsien tai ripsitupsujen: leikkaa sopivaan mittaan, levitä liima ja aseta paikoilleen. Pienellä harjoittelulla homma alkaa sujua. Laadimme avuksi myös yksityiskohtaiset, kuvalliset ohjeet.


3. Hillitympää tai näyttävämpää

Tekoripsiä on myynnissä joka makuun, mutta näyttävyyttä voi säädellä myös itse. Ripsirivin voi leikata keskeltä kahteen osaan ja käyttää vain puolet siitä silmän ulkonurkassa, jolloin tyyli on vähän hillitympi. Megaripsistä pitävät sen sijaan saattavat kerrostaa parit tai kolmet ripset päällekkäin silmiinsä.

4. Yritä saada ripset sulautumaan omien ripsiesi sekaan

Tekoripsien käyttäminen ei tarkoita sitä, että ripsivärin voi skipata kokonaan – elleivät ripsesi ole pikimustat. Ripsiväri saa omat ja tekoripset häivyttymään toistensa sekaan niin, ettei tekoripsivaikutelma ole aivan ilmeinen.

On makuasia, haluaako ripsivärin levittää pelkkiin omiin ripsiin ennen tekoripsien laittamista, jolloin tekoripset pysyvät puhtaampina, vai jälkeen, jolloin omat ja tekoripset sekoittuvat paremmin toisiinsa.

Hyvä keino saada ripset sulautumaan toisiinsa on myös taivuttaa ripset tekoripsien kiinnittämisen jälkeen, jolloin kummistakin ripsistä tulee yhtä kaarevat. Huomioi kuitenkin, että ripsiä ei kannata taivuttaa enää sen jälkeen, kun ripsivärin on levittänyt.

Leikkaa sopivaan mittaan, levitä liima ja aseta ripset paikoilleen.

5. Poista hellävaraisesti

Jos painat tästä jutusta mieleesi vain yhden asian, olkoon se tämä: älä revi ripsiä irti. Se venyttää silmäluomen herkkää ihoa suotta ja saattaa vahingoittaa niitä luomumpia ripsiä. Buzzfeed neuvoo kostuttamaan vanupuikon meikinpoistoaineeseen ja pyörittelemään ripset hellävaraisesti irti. Kannattaa suosia öljytöntä meikinpoistoainetta, sillä ripsiin jäänyt öljy saattaa hylkiä ripsiliimaa ja tehdä ripsien uudelleen kiinnittämisestä vaikeaa.

6. Halvoista ripsistä voi tuunata ylellisen pörröiset

Somessa levisi vähän aikaa sitten ovela kikka, jolla kaupan halvimmasta ripsiparista saa hetkessä vähän arvokkaamman näköisen. Kun tekoripsiä hankaa kierreharjalla, niistä tulee luonnollisen pörröiset, mikä on tällä hetkellä suosituin ripsilook.

Kysely

Käytätkö tekoripsiä?

Jos lähikaupastasi ei löydy himoittua meikkibrändiä, netistä taatusti löytyy. Kun verkko-ostoksilla on valppaana, voi myös säästää tuntuvasti rahaa.

Netti on meikkishoppailijan aarreaitta. Tarjolla on paljon brändejä sekä limited edition -lanseerauksia, joita kivijalkakaupoista on vaikea löytää. Varsinkin luksuskosmetiikkaa voi verkkokaupoista saada tuntuvasti normaalia edullisemmin.

Sivustot ovat myös suositteluissaan raikkaan puolueettomia: ne suosittelevat selaushistoriasi perusteella usean eri brändin tuotteita – toisin kuin tavaratalossa, jossa jokaisen merkin pisteellä markkinoidaan vain yhden ja saman brändin kosmetiikkaa.

Verkko-ostajan tärpit

  1. Lue arvosteluja. Nettikaupoissa on yleensä roppakaupalla arvosteluja tuotteista. Ne kannattaa ainakin pintapuolisesti silmäillä läpi, jos tuote on entuudestaan tuntematon. Arvosteluja löytyy myös Makeupalley.comin kaltaisilta sivustoilta. Niissä arvostelijat ovat todellisia hard core -meikkifaneja, jotka analysoivat tuotteita ainesosalistasta lähtien.
  2. Tilaa uutiskirje. Monet sivustot antavat uutiskirjeen tilaajille alennuskoodeja, jotka tuntuvat varsinkin luksuskosmetiikkaa ostaessa.
  3. Osta luotettavalta sivustolta. Vaikka kiinalaisten nettikauppojen muutaman euron meikit voivat tuntuvat houkuttelevilta, niihin ei kannata hairahtua, sillä purkkien sisällöstä ei ole minkäänlaista takuuta. Jos brändituotteen hinta tuntuu uskomattoman edulliselta, kyse on lähes aina väärennöksestä. Netti on täynnä huijareita, jotka vaanivat myös meikkiostoksilla.
  4. Takuuvarmimpia ostoksia ovat silmämeikit, korostusvärit sekä meikit, joiden universaalit sävyt sopivat jokaiselle ihonsävylle. Meikkivoiteissa sen sijaan pätee vähän sama kuin farkuissa: netistä ostaminen on aina riski, sillä itselle täydellinen löytyy yleensä vain kokeilemalla. Jos kuitenkin uskaltaudut tilaamaan meikkivoiteen netistä, kannattaa sijoittaa kaikkein myydyimpään sävyyn. Mieti myös, taittaako ihosi keltaiseen vai punaiseen, niin säästyt pahimmilta hutiostoilta.