Hiustenkuivaus on työrupeama, jota ei mielellään tee ennen aamukahvia. Kuva: Shutterstock
Hiustenkuivaus on työrupeama, jota ei mielellään tee ennen aamukahvia. Kuva: Shutterstock

On aina yhtä ihanaa, kun hiukset ovat kuivaamisen jälkeen tuuheat ja pehmeät. Tässä 7 kikkaa, jolla nopeutat kuivumisoperaatiota.

Argh, kiireinen aamu, mutta hiukset näyttävät auttamatta likaisilta, eikä kaapissa ole tietenkään luottotuotettasi kuivasampoota. Pakkohan ne on pestä. Women’s Health listasi keinot, joilla voit lyhentää föönaamiseen käyttämääsi aikaa. 

1. Satsaa kunnon hiustenkuivaajaan

Kannattaa sijoittaa kuivaajaan, jossa on  hyvät tehot. Suurempi wattimäärä tekee nimittäin työnsäkin nopeammin. Julkkistenkin hapsia stailanneen Sheenon Olsonin mukaan sopivanlämpöinen ja nopea ilmavirta helpottaa kuivumista huomattavasti. Ammattimaisia hiustenkuivaajia saa 100–200 eurolla. 

– Mikäli haluat erityisen sileät hiukset, hanki ioninen kuivaaja. Ioninen kuivaaja tuottaa negatiivisia ioneja, jotka rikkovat positiivisesti ladatut vesihiukkaset helpommin pois, kertoo Vanessa Ungaro, hiusstylisti ja newyorkilaisen Lauren+Vanessa-salongin omistaja. 

2. Poista ylijäämäkosteus hiuksista

Hiukset ovat suihkun jälkeen huokoisia, minkä vuoksi tukka imee paljon vettä. Rutistele hiuksia pyyhkeellä ja pidä niitä vähän aikaa pyyheturbaanin sisällä.

3. Vältä liiallista lotrailua hiuksiin jätettävien hoitoaineiden ja seerumien kanssa

– Erityisesti öljy- ja rasvapohjaiset hiuksiin jätettävät tuotteet hidastavat kuivumista, joten niiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Jos haluat kuivata hiuksesi nopeasti, suosi kevyitä hiuksiin jätettäviä suihkeita ja lisää vain latvoihin, Olson neuvoo.

”Suosi kevyitä hiuksiin jätettäviä suihkeita ja lisää vain latvoihin.”

4. Harjaa huolella

Hyvä harja tekee elämästä paljon helpompaa. Samalla kun föönaat, kampaa hiuksia tyvestä latvoihin. Karheaharjaisella harjalla saat luotua hiukseen tarpeeksi jännitettä, joka venyttää ja lisää kutreihin sileyttä ja kiiltoa. Vanessa Ungaro suosittelee harjan käyttämistä kihartimen korvikkeena. Kun käärit hiukset harjan ympärille ja osoitat niihin kuumaa ilmaa, saat kauniit laineet.

5. Käytä suutinta

Nykyään kaikkien hiustenkuivaajien mukana tulee lisäke, jolla on helpompi puhaltaa ilmaa suoraan hiuksiin. Näin lämpö keskittyy varmimmin hiussuortuvaan eikä ympäröivään ilmatilaan.

6. Skippaa ihan alimmaisten hiusten kuivaus

Olsonin mukaan alimmaiset hiukset voi huoletta jättää kuivaamatta, sillä ne peittyvät hyvin muun hiuspehkon alle. Riittää, että kuivaat noin 80 prosenttia hiuksistasi ja lopuksi voit vaikkapa taivuttaa muutaman hiussuortuvan kihartimella.

Riittää, että kuivaat noin 80 prosenttia hiuksistasi.

7. Kokeile keratiinihoitoa

Vaikka hiuksesi tuottavat keratiini-proteiinia luonnollisesti, ylimääräinen vahvistus tekee aina terää. Kampaajasi voi antaa sinulle keratiinihoidon, joka ehkäisee erityisesti kihartumista. Keratiini voi lyhentää kuivausaikaa jopa 60 prosentilla, ja sen vaikutus voi kestää kolme kuukautta. Ungaro muistuttaa, että kannattaa käyttää sulfaatittomia sampoota ja hoitoainetta, sillä ne vievät keratiinin hiuksista.

 

Alle kympillä voi saada toimivan mattameikkivoiteen, hieman kevyttä sävyä – tai päänsäryn tuhdeista hajusteista.

Jos haussa on halpa meikkivoide, markettien meikkivalikoimasta on paljon apua. Esimerkiksi muutama vuosi sitten Suomeen tulleella Essencellä on valikoimassaan useampikin meikkivoide, jonka hinta jää viiden euron paikkeille. Ehkä kaikkein edullisimmin meikkivoiteensa saa Lidlistä. 

Alle kymmenen euron hintaluokassa valinnanvaraa on jo melko paljon. Myynnissä oleva sävyvalikoima tosin on monessa edullisessa meikkivoiteessa hyvin suppea, esimerkiksi kolme sävyä. Mattameikkivoidetta etsivä löytää edullisen tuotteen todennäköisemmin kuin kuultavaa tai hehkuvaa lopputulosta tavoitteleva. 

Entä laatu? Pikatestasimme kuusi alle kymmenen euron meikkivoidetta.

Perustavaraa ilman peittävyyttä

Cien Liquid Foundation, 3,99 euroa

Sopivan meikkivoidesävyn löytäminen Lidlistä ei ole ihan helppoa, sillä testerit ja peilit puuttuvat. Onneksi pakkauksissa on läpinäkyvät paneelit, joista pilkottavia sävyjä vertailen naamaani taskupeilin avulla. 

Itse meikkivoide on monin tavoin mitäänsanomatonta. Jälki ei ole ihan mattaa eikä ihan kuultavaa, tuoksu on mieto ja voide levittyy kohtalaisesti. Tavara ei ole kovin peittävää, joten erillinen peitevoide on tarpeen.

Meikkivoide kestää sitkeästi kasvoilla läpi jopa erittäin hikisen hot joogan. Iho ei meikit naamassa hikoilusta kylläkään ilahdu.


Tujua tuoksua

Essence Stay All Day 16 Hour Foundation, 4,69 euroa

Pumppupulloon pakattu Essence tuoksuu erittäin voimakkaasti. Jos et pidä hajusteista, älä mene lähelle tätä meikkivoidetta! 

Meikkivoide levittyy miellyttävästi ja peittää hyvin. Läheltä katsottuna juonteet ja kuivat kohdat korostuvat, mutta työpaikalla lopputulos saa kehuja. 

Tuote lupaa 16 tunnin pitoa. Sekaiholle kiilto ilmaantuu iltaan mennessä, kuivuuteen taipuvainen iho taas tuntuu entistä kuivemmalta. 

Meikkivoiteet vasemmalta oikealle: Nordic G!rl, Essence, Maybelline, Benecos, Rimmel ja Cien. Kaikki testatut meikkivoiteet myydään 30 millilitran pakkauksissa, joten meikkivoiteiden hinnat ovat vertailukelpoisia keskenään.
Meikkivoiteet vasemmalta oikealle: Nordic G!rl, Essence, Maybelline, Benecos, Rimmel ja Cien. Kaikki testatut meikkivoiteet myydään 30 millilitran pakkauksissa, joten meikkivoiteiden hinnat ovat vertailukelpoisia keskenään.

Mattaa monessa sävyssä

Maybelline FIT Me!, 8,70 euroa

Halpismeikkivoiteista Maybellinen voide on ainoa, josta on tarjolla laaja sävyvalikoima. 16 sävyn joukosta löytyy myös pari tumman ihon sävyä – niitä ei ole tarjolla muissa tämän hintaluokan meikkivoiteissa. 

Meikkivoide on juoksevaa ja hyvin levittyvää eikä käyttökokemus näin ollen muistuta tunkkaisista teinivuosista. Tuoksukin on mieto. Putelin kyljessä luvataan mattaa jälkeä ja ihohuokosten katoamista. Ihohuokoset ovat kyllä tallella meikkaamisen jälkeenkin, mutta lopputulos on tosiaan sopivan matta. 

FIT Me! on perustoimiva mattameikkivoide.


Täydellistä tasaisuutta

Rimmel Stay Matte Liquid Mousse Foundation, 8,90 euroa

Rimmelin liisterimäinen meikkivoide muistuttaa teinivuosien meikkivoiteita, eli kyseessä on todella tuhti tapaus. Ennen levittämistä ajattelen, ettei tämä tökötti naamassa kehtaa lähteä ihmisten ilmoille.

Vaikutelma on jotain vahanuken ja posliininuken väliltä.

Stay Matte saa hämmästyttävän hyvin aivan kaikki epäpuhtaudet piiloon, muttei luo kuitenkaan täysin pakkelimaista efektiä kasvoille. Yleisvaikutelma on silti nukkemainen – jotain vahanuken ja posliininuken väliltä. 

Tuoksu ja koostumus ovat kummalliset, mutta tuote on pysyy hyvin sekaihoisen naamassa päivän ilman kiiltoefektiä. Tuote toimii mainiosti, jos kaipaa iholleen täydellistä tasaisuutta.

Kevyttäkin kevyempää

Nordic G!rl Best Ma(t)te Forever Matte Foundation by Lumene, 8,90 euroa

Jos olisi olemassa termi ensimeikkivoide, Lumenen Nordic G!rl sarjan meikkivoide menisi siihen kategoriaan. Mattameikkivoiteeksi nimitetty tuote on niin ohutta ja läpikuultavaa, että siitä tuskin jäisi kiusallisia meikkivoiderajoja, vaikka sitä levittäisi maalitelalla. 

Kasvot eivät ainakaan tunnu tahmeilta tai pakkeloiduilta, mutta mattavaikutuksen havaitseminen jää mielikuvituksen varaan. Nordic G!rl sopii erittäin luonnollista lookia etsivälle. 

Meikkivoiteet vasemmalta oikealle: Nordic G!rl, Essence, Maybelline, Benecos, Rimmel ja Cien. Cien-meikkivoiteen ostopaikassa Lidlissä ei ollut testereitä, joten sopivan sävyn ostaminen ei aivan onnistunut.
Meikkivoiteet vasemmalta oikealle: Nordic G!rl, Essence, Maybelline, Benecos, Rimmel ja Cien. Cien-meikkivoiteen ostopaikassa Lidlissä ei ollut testereitä, joten sopivan sävyn ostaminen ei aivan onnistunut.

Kuultavaa luonnonkosmetiikkaa

Benecos Light Liquid Foundation, 9,99 euroa

Tokmannin Benecos-valikoimaan kuuluu kaksi meikkivoidesarjaa, joista kummastakin on tarjolla kolme sävyä – mutta eri sarjoissa on eri sävyt. 

Voide on rakenteeltaan melko tuhtia ja tahmeaa, sen oloista, kuin sen sisään olisi vispattu ilmaa. Meikki ei tunnu levittyvän kovin hyvin, mutta yllättäen lopputulos on onnistunut. Meikkivoide sulautuu ihoon kauniisti.

Kasvot tuntuvat tahmaisilta pitkin päivää, mutta kaunis kuultava lopputulos säilyy iltaan asti.

Ohuthiuksisen kannattaa leikitellä jakauksellaan, sillä se saa kuontalon näyttämään tuuheammalta.

Ohuita hiuksiaan on turha vihata – siksi olemme listanneet 10 syytä rakastaa niitä, esimerkiksi ajan ja rahan säästymisen.

Paljon on myös tehtävissä, jotta hiukset näyttäisivät kuohkeammilta. Yksi helpoimmista tempuista on jakauksella leikittely. Byrdie-sivuston artikkelissa neuvotaan, että ohuille hiuksille sopii parhaiten sekainen jakaus.

– Älä kampaa hiuksia siistille jakaukselle. Pidä jakaus sotkuisena ja suunnattuna taakse kohti päälakea. Älä myöskään kasvata hiuksia liian pitkiksi, kampaaja Scott Ade neuvoo jutussa.

Sotkuinen jakaus kannattaa ehdottomasti tehdä pään sivuun. Silloin sen voi heilauttaa kesken päivän toiselle puolelle – ja tadaa, hiuksissa on taas reilusti pöyhkeyttä!

Jos aikaa ja valmiutta panostamiseen löytyy enemmän, pohjalle voi tehdä kampaamotason föönauksen, joka näyttää takuulla tuuhealta.