Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Helppoa se ei ole, mutta voithan tuota yrittää.

Tuoksumieltymyksiä on likipitäen yhtä monta kuin ihmisiäkin, joten hajuveden ostaminen lahjaksi ei ole jouluaskareista se helpoin – onnistuessaan se kuitenkin tuottaa pitkäksi aikaa iloa niin lahjan saajalle kuin antajallekin. Jos haluat yllättää kultasi, ystäväsi tai vaikka äitisi tuoksuvalla lahjalla, kaupoille kannattaa lähteä hyvin valmistautuneena.

Fashionista jututti kolmea tuoksueksperttiä, joiden vinkeillä pitäisi päästä ainakin lähelle nappisuoritusta. Kokeile, jos uskallat!

1. Luota itseesi

Tuoksu on yllättävän intiimi lahja, joten sen ostajalta vaaditaan rohkeutta. Ostoksilla kannattaa kuitenkin pitää hauskaa ja luottaa perstuntumaan. Ajattele, että kyseessä on vain hajuvesi – tuoksun ei tarvitse kuvata lahjan saajaa millintarkasti.

Jep, hän saattaa käyttää suosikkituoksuaan, mutta monet vaihtelevat hajuvesiä fiiliksen mukaan. Väliin voi mahtua villimpiäkin kokeiluja, joten miksi et tarjoaisi sellaista. Jos lahjan saaja on itsevarma ja kokeilunhaluinen, osta tuoksu, jonka ajattelet yllättävän, jopa haastavan hänet.

2. Tunne hänen tyylinsä

Ihmisen pukeutumisesta voi usein päätellä jotain myös hänen tuoksumieltymyksistään. Nahka ja niittikorut johdattavat mystisten ja hieman synkempien tuoksujen maailmaan, kun taas naiselliselle pukeutujalle sopii klassinen ruusuntuoksu. Poikamaiseen tai maskuliiniseen tyyliin käyvät puuntuoksut.

3. Mieti tuoksun persoonaa

Hajuvesiä rakastetaan, koska niiden avulla voi sukeltaa erilaisiin maailmoihin. Tuoksutellessasi ei vaihtoehtoja kuvittele, mitä ne edustavat – ja sopiiko mielikuva yhteen lahjan saajan kanssa.

4. Tunne tuoksut, jotka jakavat mielipiteet

Laventeli, yrtit, myski ja voimakas mausteisuus ovat esimerkkejä tuoksuista, jotka jakavat mielipiteet – älä valitse niitä, jos et tiedä lahjan saajan tuoksumieltymyksiä. Kukkais- ja sitrustuoksut ovat aika varmoja valintoja, vaikka liiallinen varmistelu onkin tylsää (Muista kohta yksi!).

Muistathan, että nenä menee sekaisin jo muutaman tuoksun haistelun jälkeen! Ota tuoksunäytteet mukaan kotiin, ja tee lopullinen päätös vasta toisen haistelukierroksen jälkeen. Myös henkilökunnan osaamista kannattaa hyödyntää.

Lue myös:

Mitä ihmettä! Piekseekö Lidlin alle 5 euron hintainen hajuvesi Chanelin?

Uudet hajuvedet testissä – ruoka-alan ammattilaiset valitsivat suosikkinsa

Miksi hajuvesi haihtuu niin nopeasti?