Mallilla on juuri hyvä hiusmalli: tummempi juuri tasapainottaa pitkiä kasvoja ja vaaleammat osiot sivulla leventävät kasvoja juuri oikeasta paikasta. Kuva: <span class="photographer">Imaxtree</span>
Mallilla on juuri hyvä hiusmalli: tummempi juuri tasapainottaa pitkiä kasvoja ja vaaleammat osiot sivulla leventävät kasvoja juuri oikeasta paikasta. Kuva: Imaxtree

Tiedätkö, millainen hiusmalli ja -väri sopivat parhaiten juuri sinulle? Selvität sen helposti parilla kikalla.

Kim Kardashian teki ilmiön contourista eli kasvonpiirteiden voimakkaasta varjostamisesta ja korostamisesta. Samaa tekniikkaa hyödynnetään nyt myös kampaamoissa: contour-värjäys pyrkii luomaan optisen harhan mahdollisimman symmetrisistä kasvoista. Contour-värjäyksessä tavoitteena on harmoninen kokonaisuus, joka sopii kantajalleen täydellisesti – eikä vain päähän vaan myös hänen elämäntyyliinsä!

Esikuvana Mona Lisa

Jo Leonardo da Vinci tiesi Mona Lisaa maalatessaan, että täydelliset kasvot ovat symmetrinen ovaali, jolloin kasvojen pituus on puolitoista kertaa niiden leveyden verran.

Hiusten contour yrittää saada kasvot näyttämään mahdollisimman ovaalilta. Värjäystekniikka perustuu vaaleiden ja tummien sävyjen vuoropuheluun: tummat imitoivat varjoja ja vaaleat valoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Wella Professionalin kouluttaja Jari Palin arvioi ennen värjäysoperaatiota asiakkaan kasvojenmuodon: ovatko ne enemmän kärjellään vai kannallaan seisova kolmio.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Yleensä ihmiset ovat joko tai. Kapea leuka kaipaa viereensä vaaleita sävyjä, jotka saavat leuan näyttämään hieman leveämmältä. Leveä leuka taas kapenee, kun kasvoja kehystää tummempi hiusosio.

Kampaajat voivat käyttää apunaan kasvojenmuotoja esittelevää karttaa.

Oman kasvokuvan päälle voi myös piirtää ovaalin. Näin näkee nopeasti, millainen kampaus olisi itselle paras.

6 x kasvotyyppi + ratkaisu

 

 

Sydän. Sydämenmuotoiset kasvot ovat otsalta leveämmät kuin leukalinjan kohdalta. Leuka erottuu usein terävänä. Sydänkasvoille sopii pehmeä, sivulle vedetty otsatukka, joka vie huomion leualta ja leikkaa otsaa. Heille sopivat polkat tai kerrostetut pitkät hiukset, mutta liikaa graafisuutta kannattaa välttää.

 

 

Pyöreät. Pyöreät kasvot ovat suloiset ja tasapainoiset. Kasvoja kehystävät tummat raidat poistavat kuitenkin turhaa pyöreyttä. Ideaali hiusmalli pyöreille kasvoille on suora, pitkä polkka. Myös rikottu lyhyt pixie crop -leikkaus sopii erinomaisesti.

 

 

Neliö. Neliönmallisissa kasvoissa otsa, poskipäät ja leukaperät asettuvat samaan linjaan. Tummemmat varjot kasvojen sivuilla häivyttävät vahvaa leukaa. Suora, pitkä malli leikkaa leukalinjaa. Myös naiselliset laineet tuovat kulmikkaaseen leukalinjaan pehmeyttä. Ideaali hiustenpituus ulottuu pidemmälle kuin leukalinja.

 

 

 

Timantti. Timantinmuotoiset kasvot ovat leveimmät poskipäiden kohdalta, leuka ja otsa ovat yhtä leveät. Ohimoita ja leukalinjaa voi korostaa vaaleammilla osioilla ja kasvot kehystää tummemmilla raidoilla. Suosi pituutta, joka ulottuu pidemmälle kuin leukalinja. Myös naiselliset laineet näyttävät upeilta ja tasapainottavat.

 

 

Pitkät kasvot. Pitkien kasvojen mittaa voi huijata lyhyemmäksi värjäämällä hiusjuuret tummemmiksi. Tumma sävy luo päälaelle varjon, joka ikään kuin painaa päätä lyhyemmäksi. Kasvojen sivuille kannattaa tuoda volyymia vaaleammilla osioilla.

 

 

Ovaalit kasvot. Näille onnentytöille sopivat kaikki mallit.

+ Bonus: elämäntyyliin mätsäävä tukka

Elämäntyyli, tavat ja tottumukset vaikuttavat yllättävän paljon hiusmallin valintaan. Kiireiselle tai sporttiselle tyypille ei sovi väri tai leikkaus, joka vaatii laittamista. Fashionista taas tahtoo aina muodikkaimman kampauksen, pastellivärejä tai vieläkin erikoisempaa, kunhan on trendikästä. Toisille taas tärkeintä on mahdollisimman luonnollinen look.

Wella Professional on kehittänyt hiusten contourista jopa palvelukonseptin, jossa kampaaja tekee ennen sutiin ja saksiin tarttumista syväluotaavan tutkimusmatkan asiakkaan elämäntyyliin. Asiakas täyttää myös lomakkeen, jossa hän vastaa kysymyksiin aina liikkumistottumuksista siihen, millaisia kauneustuotteita kylppärin kaapista löytyy.

Hiusasioissa kannattaa olla rehellinen ennen kaikkea itselleen. Jos tiedät jatkuvasti lintsaavasi hoitoaineen käytöstä, ei hiuksia kuivattava vaalennus ole paras idea. Eikä kirkas porkkananpunainen pää pysy pitkään hohtavana, jos ei jaksa lutrata kotona värinaamioiden kanssa.

Rannetesti kertoo oikean sävyn

Ihon sävy kannattaa ottaa huomioon hiusväriä valitessa. Lämmin oliivi-iho näyttää helposti tunkkaiselta tai jopa likaiselta kultaisten sävyjen rinnalla. Hyvin vaalea iho kulahtaa elottomaksi liian kylmän ruskean parina.

Helppo kikka selvittää oman ihonsa sävy on tarkastella ranteen sisäpintaa, jossa iho on ohutta. Jos verisuonet erottuvat sinisinä, on ihon sävy kylmä. Jos suonet näyttävät vihertäviltä, on ihon sävy lämmin.

Yleensä kylmä iho näyttää kauniilta lämpimien sävyjen rinnalla, kun taas lämmin iho raikastuu viileämmillä sävyillä. Jos lämpimät sävyt eivät tunnu omilta, voi viileämpiin sävyihin tuoda lämpöä raidoilla.

Vai sittenkin jotain luonnollisempaa?

Yhä useampi toivoo nykyään hiusväriltään luonnollisuutta. Värjäyskierre saattaa ahdistaa, sillä lähes kaikki perinteiset kestovärit sisältävät PPD-nimistä kemikaalia eli parafenyleenidiamiinia tai sen johdannaisia. Moni haluaakin vähentää nykyään kemikaalikuormaansa, ja ekokampaamot kasvattavat suosiotaan.

Nokkosta, kanelia ja kurkumaa

Ekokampaamoissa on samanlaisia hiusvärikarttoja kuin perinteisissäkin kampaamoissa. Käytetyin kasviväri on henna Lawsonia inermis, jolla saadaan lämpimiä, punaiseen vivahtavia sävyjä. Kasviväreillä saa myös ruskeita ja mustia sävyjä, jotka luodaan sennalla ja indigolla.

Vaalentaminen kasviväreillä ei onnistu. Vaaleita sävyjä voi kuitenkin sävyttää vaikkapa kultaisemmiksi.

Värejä voidaan myös virittää asiakkaan toiveiden mukaisesti erilaisilla maustekasveilla kuten kanelilla tai kurkumalla, jotka tuovat väriin lämpimiä vivahteita. Kylmiä sävyjä saadaan esimerkiksi nokkosvedellä.

Kasviväreillä värjääminen muistuttaa kokkailua. Asiakkaan resepti kirjataan muistiin, jolloin juuri oikean sävyn voi toistaa seuraavallakin kerralla. Vaalentaminen kasviväreillä ei onnistu. Vaaleita sävyjä voi kuitenkin sävyttää vaikkapa kultaisemmiksi.

Entäs lopputulos?

Hellävaraisuuden lisäksi kasvivärien etu on uskomaton kiilto, joka säilyy pitkään. Kasvivärit säilyttävät myös kirkkautensa pidempään kuin synteettiset. Lisäksi kasviväri turvottaa hiusta kevyesti, jolloin tukka näyttää paksummalta. Värjäyksen jälkeen hiuksissa saattaa näkyä vihertävä vivahde, mutta sitä ei kannata pelästyä. Väri hapettuu vielä 48 tuntia. Aiemmat kemialliset käsittelyt saattavat kuitenkin vaikuttaa värjäystulokseen.

Kasvivärjätty hius taas voi olla vaikea vaalentaa vielä kuukausienkin päästä.

Vinkki: Jos värjäät hiuksiasi paljon, eikä sinulla ole luottokampaajaa, aloita väripäiväkirja. Siitä on helppo tarkistaa päivämäärät ja millaisella reseptillä hiuksia on värjätty. Muista kertoa kampaajallesi, millaisia käsittelyjä pohjalla on. Näin vältyt yllätyksiltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla