Mallilla on juuri hyvä hiusmalli: tummempi juuri tasapainottaa pitkiä kasvoja ja vaaleammat osiot sivulla leventävät kasvoja juuri oikeasta paikasta. Kuva: Imaxtree
Mallilla on juuri hyvä hiusmalli: tummempi juuri tasapainottaa pitkiä kasvoja ja vaaleammat osiot sivulla leventävät kasvoja juuri oikeasta paikasta. Kuva: Imaxtree

Tiedätkö, millainen hiusmalli ja -väri sopivat parhaiten juuri sinulle? Selvität sen helposti parilla kikalla.

Kim Kardashian teki ilmiön contourista eli kasvonpiirteiden voimakkaasta varjostamisesta ja korostamisesta. Samaa tekniikkaa hyödynnetään nyt myös kampaamoissa: contour-värjäys pyrkii luomaan optisen harhan mahdollisimman symmetrisistä kasvoista. Contour-värjäyksessä tavoitteena on harmoninen kokonaisuus, joka sopii kantajalleen täydellisesti – eikä vain päähän vaan myös hänen elämäntyyliinsä!

Esikuvana Mona Lisa

Jo Leonardo da Vinci tiesi Mona Lisaa maalatessaan, että täydelliset kasvot ovat symmetrinen ovaali, jolloin kasvojen pituus on puolitoista kertaa niiden leveyden verran.

Hiusten contour yrittää saada kasvot näyttämään mahdollisimman ovaalilta. Värjäystekniikka perustuu vaaleiden ja tummien sävyjen vuoropuheluun: tummat imitoivat varjoja ja vaaleat valoa.

Wella Professionalin kouluttaja Jari Palin arvioi ennen värjäysoperaatiota asiakkaan kasvojenmuodon: ovatko ne enemmän kärjellään vai kannallaan seisova kolmio.

– Yleensä ihmiset ovat joko tai. Kapea leuka kaipaa viereensä vaaleita sävyjä, jotka saavat leuan näyttämään hieman leveämmältä. Leveä leuka taas kapenee, kun kasvoja kehystää tummempi hiusosio.

Kampaajat voivat käyttää apunaan kasvojenmuotoja esittelevää karttaa.

Oman kasvokuvan päälle voi myös piirtää ovaalin. Näin näkee nopeasti, millainen kampaus olisi itselle paras.

6 x kasvotyyppi + ratkaisu

 


 

Sydän. Sydämenmuotoiset kasvot ovat otsalta leveämmät kuin leukalinjan kohdalta. Leuka erottuu usein terävänä. Sydänkasvoille sopii pehmeä, sivulle vedetty otsatukka, joka vie huomion leualta ja leikkaa otsaa. Heille sopivat polkat tai kerrostetut pitkät hiukset, mutta liikaa graafisuutta kannattaa välttää.

 


 

Pyöreät. Pyöreät kasvot ovat suloiset ja tasapainoiset. Kasvoja kehystävät tummat raidat poistavat kuitenkin turhaa pyöreyttä. Ideaali hiusmalli pyöreille kasvoille on suora, pitkä polkka. Myös rikottu lyhyt pixie crop -leikkaus sopii erinomaisesti.

 


 

Neliö. Neliönmallisissa kasvoissa otsa, poskipäät ja leukaperät asettuvat samaan linjaan. Tummemmat varjot kasvojen sivuilla häivyttävät vahvaa leukaa. Suora, pitkä malli leikkaa leukalinjaa. Myös naiselliset laineet tuovat kulmikkaaseen leukalinjaan pehmeyttä. Ideaali hiustenpituus ulottuu pidemmälle kuin leukalinja.

 

 


 

Timantti. Timantinmuotoiset kasvot ovat leveimmät poskipäiden kohdalta, leuka ja otsa ovat yhtä leveät. Ohimoita ja leukalinjaa voi korostaa vaaleammilla osioilla ja kasvot kehystää tummemmilla raidoilla. Suosi pituutta, joka ulottuu pidemmälle kuin leukalinja. Myös naiselliset laineet näyttävät upeilta ja tasapainottavat.

 


 

Pitkät kasvot. Pitkien kasvojen mittaa voi huijata lyhyemmäksi värjäämällä hiusjuuret tummemmiksi. Tumma sävy luo päälaelle varjon, joka ikään kuin painaa päätä lyhyemmäksi. Kasvojen sivuille kannattaa tuoda volyymia vaaleammilla osioilla.

 


 

Ovaalit kasvot. Näille onnentytöille sopivat kaikki mallit.

+ Bonus: elämäntyyliin mätsäävä tukka

Elämäntyyli, tavat ja tottumukset vaikuttavat yllättävän paljon hiusmallin valintaan. Kiireiselle tai sporttiselle tyypille ei sovi väri tai leikkaus, joka vaatii laittamista. Fashionista taas tahtoo aina muodikkaimman kampauksen, pastellivärejä tai vieläkin erikoisempaa, kunhan on trendikästä. Toisille taas tärkeintä on mahdollisimman luonnollinen look.

Wella Professional on kehittänyt hiusten contourista jopa palvelukonseptin, jossa kampaaja tekee ennen sutiin ja saksiin tarttumista syväluotaavan tutkimusmatkan asiakkaan elämäntyyliin. Asiakas täyttää myös lomakkeen, jossa hän vastaa kysymyksiin aina liikkumistottumuksista siihen, millaisia kauneustuotteita kylppärin kaapista löytyy.

Hiusasioissa kannattaa olla rehellinen ennen kaikkea itselleen. Jos tiedät jatkuvasti lintsaavasi hoitoaineen käytöstä, ei hiuksia kuivattava vaalennus ole paras idea. Eikä kirkas porkkananpunainen pää pysy pitkään hohtavana, jos ei jaksa lutrata kotona värinaamioiden kanssa.

Rannetesti kertoo oikean sävyn

Ihon sävy kannattaa ottaa huomioon hiusväriä valitessa. Lämmin oliivi-iho näyttää helposti tunkkaiselta tai jopa likaiselta kultaisten sävyjen rinnalla. Hyvin vaalea iho kulahtaa elottomaksi liian kylmän ruskean parina.

Helppo kikka selvittää oman ihonsa sävy on tarkastella ranteen sisäpintaa, jossa iho on ohutta. Jos verisuonet erottuvat sinisinä, on ihon sävy kylmä. Jos suonet näyttävät vihertäviltä, on ihon sävy lämmin.

Yleensä kylmä iho näyttää kauniilta lämpimien sävyjen rinnalla, kun taas lämmin iho raikastuu viileämmillä sävyillä. Jos lämpimät sävyt eivät tunnu omilta, voi viileämpiin sävyihin tuoda lämpöä raidoilla.

Vai sittenkin jotain luonnollisempaa?

Yhä useampi toivoo nykyään hiusväriltään luonnollisuutta. Värjäyskierre saattaa ahdistaa, sillä lähes kaikki perinteiset kestovärit sisältävät PPD-nimistä kemikaalia eli parafenyleenidiamiinia tai sen johdannaisia. Moni haluaakin vähentää nykyään kemikaalikuormaansa, ja ekokampaamot kasvattavat suosiotaan.

Nokkosta, kanelia ja kurkumaa

Ekokampaamoissa on samanlaisia hiusvärikarttoja kuin perinteisissäkin kampaamoissa. Käytetyin kasviväri on henna Lawsonia inermis, jolla saadaan lämpimiä, punaiseen vivahtavia sävyjä. Kasviväreillä saa myös ruskeita ja mustia sävyjä, jotka luodaan sennalla ja indigolla.

Vaalentaminen kasviväreillä ei onnistu. Vaaleita sävyjä voi kuitenkin sävyttää vaikkapa kultaisemmiksi.

Värejä voidaan myös virittää asiakkaan toiveiden mukaisesti erilaisilla maustekasveilla kuten kanelilla tai kurkumalla, jotka tuovat väriin lämpimiä vivahteita. Kylmiä sävyjä saadaan esimerkiksi nokkosvedellä.

Kasviväreillä värjääminen muistuttaa kokkailua. Asiakkaan resepti kirjataan muistiin, jolloin juuri oikean sävyn voi toistaa seuraavallakin kerralla. Vaalentaminen kasviväreillä ei onnistu. Vaaleita sävyjä voi kuitenkin sävyttää vaikkapa kultaisemmiksi.

Entäs lopputulos?

Hellävaraisuuden lisäksi kasvivärien etu on uskomaton kiilto, joka säilyy pitkään. Kasvivärit säilyttävät myös kirkkautensa pidempään kuin synteettiset. Lisäksi kasviväri turvottaa hiusta kevyesti, jolloin tukka näyttää paksummalta. Värjäyksen jälkeen hiuksissa saattaa näkyä vihertävä vivahde, mutta sitä ei kannata pelästyä. Väri hapettuu vielä 48 tuntia. Aiemmat kemialliset käsittelyt saattavat kuitenkin vaikuttaa värjäystulokseen.

Kasvivärjätty hius taas voi olla vaikea vaalentaa vielä kuukausienkin päästä.

Vinkki: Jos värjäät hiuksiasi paljon, eikä sinulla ole luottokampaajaa, aloita väripäiväkirja. Siitä on helppo tarkistaa päivämäärät ja millaisella reseptillä hiuksia on värjätty. Muista kertoa kampaajallesi, millaisia käsittelyjä pohjalla on. Näin vältyt yllätyksiltä.

Älä suotta häpeile harmaita hiuksia! Niitä kutsutaan nykyään elämänkokemusraidoiksi ja yksisarvishiuksiksi.

Me kaikki harmaannumme ennemmin tai myöhemmin. Usein tuntuu, että ennemmin. Hiuksemme eivät ilmeisesti ole vielä kuulleet uusimmista tutkimustuloksista, joiden mukaan nuoruus jatkuu ainakin 24 ikävuoteen asti, mistä puolestaan on todella pitkä matka vanhuuteen.

Miehillä harmaita hiuksia on jo jonkin aikaa pidetty hyväksyttävinä ja jopa seksikkäinä, mutta naisten harmaantumisen hyväksyntä etenee hitaammin. Onneksi harmaaksi värjäämisen trendi on jatkunut jo vuosia. Toinen harmaantuvan naisen ilonaihe on malli Christine ”Chrissy” Teigen, joka tunnetaan virkistävän rehellisistä Twitter-lausunnoistaan.

Teigenin viimeisin lasautus koskee juurikin harmaita hiuksia. 

”Minulla on haisunäätätyyppinen raita harmaita hiuksia, ja itse asiassa tykkään siitä kovasti. Cruella-unelmani ovat muuttumassa todeksi!” Teigen intoili maanantaina Twitterissä.

Hän löysi välittömästi liudan muitakin ujostelemattomia harmaiden hiusten kantajia. 

The Wolf Huntress -nimeä käyttävä tviittaaja paljastaa alkaneensa harmaantua 15-vuotiaana ja värjänneensä sen jälkeen hiuksiaan kuuden vuoden ajan. 

”Ensin lyhyet (harmaat) hiukset ovat karheampia, mutta kun ne kasvavat, ne ovat silkkisempiä”, hän rohkaisee Twitterissä.

24-vuotias Rachel Guajardo kertoo löytävänsä uusia harmaita joka päivä.

”Kutsun niitä yksisarvishiuksikseni”, hän kuvailee.

Twitter-keskustelussa harmaita hiuksia nimitettiin myös pahistukaksi, elämänkokemusraidoiksi ja supervoimiksi.

Se, milloin hiukset harmaantuvat, on yksilöllistä. Harmaantumiseen vaikuttavat muun muassa perimä ja stressi. 

Harmaantuminen ei välttämättä ala tasaisesti, vaan harmaat saattavat näkyä ensin esimerkiksi hopeisena raitana otsalla tai ohimolla. Chrissy Teigen saattoi tarkoittaa juuri tällaista raitaa kirjoittaessaan haisunäätäraidasta. 

Teigenistä ei kuitenkaan ole kuvia, joissa hänen harmaansa näkyisivät. 

Vaikka Teigeniä ei toistaiseksi ole nähty harmaahiuksisena edustustehtävissä tai somessa, hänen aloittamansa viestiketju on ilahduttanut monia harmaatukkaisia tai pikkuhiljaa harmaantuvia. 

”Vihdoin minulla on jotakin yhteistä kansainvälisen supermallin kanssa (huipun miesmaun lisäksi, tietysti)” Twitter-käyttäjä nimeltä Stacey Graham vitsailee.

Sosiaalisessa mediassa nousi äläkkä, kun menestysfirman meikkivoiteen uusi sävyvalikoima syrji voimakkaasti tummaihoisia.

Jos pitäisi valita, mikä oli vuoden 2017 merkittävin kauneustapaus, erittäin korkealle listalla nousisi laulaja Rihannan lanseeraama meikkimerkki Fenty Beauty ja sen meikkivoide.

Pro Filt’r Soft Matte Longwear -meikkivoide on ihan samanlainen nimihirviö kuin monet muutkin kauneustuotteet, mutta siitä erityisen tekee, että meikkivoide lanseerattiin heti 40 sävyssä aivan vaaleasta todella tummaan.

Myös moni muu yritys on viimein havahtunut siihen, että ihonsävyjä on valtava määrä ja pyrkinyt laajentamaan pohjameikkituotteidensa sävyvalikoimaa. Viisi sävyä ei millään riitä, eikä edes 15, sillä eri tummuusasteiden lisäksi pitää huomioida myös ihojen pohjasävyt viileästä lämpimään.

Vloggaaja Huda Kattanin meikkimerkiltä ilmestyi viime vuonna meikkivoide 30 eri sävyssä. Perinteisempien brändien puolelta esimerkiksi Estee Lauderin legendaarisesta Double Wear -meikkivoiteesta on vastikään julkaistu uusia sävyjä, minkä ansiosta sävyjä on nyt markkinoilla peräti 42.

Vain viidesosa sävyistä tarkoitettu tummaihoisille

Mutta kaikki eivät opi. Erityisesti tubettajien keskuudessa suositun Tarte-merkin Shape Tape -peitevoide oli yksi viime vuoden menestystuotteista, ja tämän vuoden alussa yritys julkisti kauan odotetun meikkivoiteen samasta Shape Tape -sarjasta. Sävyjä on tarjolla vaatimattomat 15, joista kolme on tarkoitettu keskitummalle tai tummalle iholle.

 

🦋 SWATCHES!!🦋 of the @tartecosmetics Double Duty Shape Tape Hydrating (bottom left) + Matte Foundations! (Right)—Arriving Online on Tarte’s Website on 1/15 & @ultabeauty on 1/21 and in stores on 2/4! Along with their Double Duty Beauty Paddle to Perfection Foundation Brush $28 & their Double Duty Beauty The Shaper Contouring Beauty Sponge $18! Who’s excited to try these?! Let me know! - - - Follow me to stay updated on the latest makeup/beauty news, product reviews and More! Feel free to DM, tag, or #beautymarked23 to share news! _ - - 📷: @popsugarbeauty #makeup #makeupartist #makeupaddict #makeupnews #makeupjunkie #makeupobsessed #makeuponpoint #makeuplover #makeupbrushes #cosmetics #bbloggers #beautyjunkie #ilovemakeup #mua #makeupblogger #makeuptalk #beautyaddict #lipstickjunkie #Tarteist #Rethinknatural #makeuphaul #tartecosmetics #comingsoon #swatches #shapetapeconcealer #shapetapenation #ultabeauty #shapetapefoundation

Henkilön 🦋 BeautyMarked23 🦋 (@beautymarked23) jakama julkaisu

Viisi sävyä ei millään riitä, eikä edes 15.

Lanseerauksesta onkin noussut sosiaalisessa mediassa kunnon äläkkä. Bustle-sivusto kirjoittaa, että tummaihoiset vloggaajat ovat arvostelleet brändiä äänekkäästi.

– En arvosta sitä, että koko joukko ihmisiä pyyhitään pois räikeästi, vloggaaja Jackie Aina toteaa Youtube-videollaan.

Erityisen loukkaavaa on se, että vaikka sävyvalikoima on hyvin rajoitettu, vaaleita sävyjä on kuitenkin monta erilaista, ikään kuin valkoihoiset asiakkaat olisivat etusijalla. Lisäksi kaikki kolme tummempaa sävyä ovat pohjasävyltään hyvin oransseja, joten vaikka tummuusaste olisi oikea, sävy tuskin silti sopii kaikille.

Makeupshayla-kanavan arvostelu Shape Tape -meikkivoiteesta keskittyi sävyvalikoiman ruotimiseen.

Tarte kertoi PopSugarille, että he työstävät parhaillaan kymmentä uutta sävyä. Hätäilyn sijaan he olisivat voineet odottaa ja lanseerata kaikki 25 kerralla, sillä vaikka tuote olisi kuinka hyvä, nyt kaikki keskustelu pyörii vain sävyvalikoiman ympärillä.

Yritys pahoitteli virhettään, vaikka se ehkä olikin jo liian myöhäistä. 

”Tiedämme, ettemme voi selitellä.”

– Halusimme saada tuotteen ulos niin nopeasti kuin mahdollista ja teimme päätöksen mennä eteenpäin ennen kuin kaikki sävyt olivat valmiita. Tiedämme, ettemme voi selitellä ja otamme täyden vastuun tällaisesta lanseerauksesta, yritys viestitti Instagramissa.

Vaikka vuosi 2018 alkoikin kohun saattelemana, suunta on oikea, ja moni yritys miettii tuotelanseerauksiaan entistä tarkemmin. Meille kuluttajille se tarkoittaa entistä parempia valikoimia, jotka eivät toivottavasti enää jätä ketään ulkopuolelle.