Rachel-tukka oli ysärin himoituin kampaus. Roolissa nähtiin Jennifer Aniston. Kuva: Reuters
Rachel-tukka oli ysärin himoituin kampaus. Roolissa nähtiin Jennifer Aniston. Kuva: Reuters

Naiset muistelivat, miten laittautuminen on muuttunut sitten 90-luvun. Ei otettu selfieitä silloin, ehei.

Kuinka paljon aikaa sinulta kuluu laittautumiseen? Nykyään niin trendikkäät contouring, strobing ja muut kauneustemput nimittäin ovat yllättävän aikaavieviä.

Jotenkin tuntuu siltä, että ennen selvisi suttaamalla kajalia ja maskaraa silmien seudulle, puuteroimalla kasvot ja tupeeraamalla hiuksia vähän pöyheämmiksi.

Laittautuminen ei ole kadonnut minnekään, mutta tekniikat ovat muuttuneet. 2010-luvun hippameikkiin kuuluvat niin varjostukset, korostukset kuin taidokas, usealla värillä tehty silmämeikkikin. Kissamaisten silmänrajausten tekeminen on nykyään jo jonkin sortin kansalaistaito, jonka jokaisen itseään kunnioittava nainen ainakin väittää hallitsevansa.

Mikä kaikki on muuttunut? Toimituksemme muisteli, millaista laittautuminen oikein olikaan silloin ennen.

Huultenrajauskynä jäi ysärille

Kyse ei ole vain meikistä ja hiustenlaitosta. Laittautuminen on tilaisuus. Toimituksessamme muistellaan kaiholla, kuinka 90-luvulla ja 2000-luvun alussa oli vielä tapana kokoontua jonkun luokse, laittaa c-kasetti soimaan ja suihkutella hiuslakkaa sen tahtiin.

”Juppikuplan muotoiluun meni huomattavasti aikaa.”

Monella onkin muistoja siitä, että hiustenlaittoon meni enemmän aikaa kuin meikkaamiseen.

”Voguen tai juppikuplan muotoiluun meni huomattavasti aikaa. Täytyi tupeerata ja suihkutella lakkaa ja toistaa sama useampaan kertaan, koska oikea korkeus oli Hyvin Tärkeä Asia. Finnejä peiteltiin Max Factorin panstickillä. Huultenrajauskynä oli myös tärkeä kapine – sitä en ole kyllä tainnut käyttää enää 90-luvun jälkeen.” Nainen, 37

Myös ruskealla huulipunalla oli ysärillä tähtihetkensä – ja nyt väri on tekemässä jälleen paluun.

”Tukanlaittoon meni helkkaristi geeliä ja muotovaahtoa sekä sinisessä pullossa ollutta Biozell-lakkaa. Niillä kovetettiin etuheitto paikalleen, tai ainakin yritettiin. Ainoa oikea oli puuteri oli kalmanvalkoinen Anytime, ja huulilla hehkui huurteinen pinkki.” Nainen, 42

Joku saattaa muistaa myös kreppiraudan kanssa kylppärissä vietetyt hetket.

Hiusidoli löytyi tietenkin television Frendit-sarjasta.

Nykyään hiustyylit ovat viimeisen päälle glamoröösejä, ja ohjeet niiden tekemiseen pitää katsoa ensin Youtubesta.

Kaljaa ja kajalia

Tyttöjen etkoilla myös kerrottiin parhaat poikajutut samalla, kun juotiin halpaa bisseä ja ”hölmöilevää” omenaviiniä. Se oli aikaa ennen siideriä ja skumppavillitystä. Kajalin suttaaminen vielä onnistuikin pienessä hiprakassa, mutta kuinkahan on nykyaikaisen hifistelymeikin laita?

”Laittautuminen 1990-luvulla taisi olla lähinnä kaljanjuonnin ohessa silmiin sutaistut (tummanruskeat) rajaukset Fugeesin Killing me softlyn soidessa taustalla. Joskus leikkasimme otsatukan suoraan tai laitoimme raitoja etuhiuksiin.” Nainen, 39

Norjalainen meikkitaiteilija Jacqueline Kroon esitteli Instagram-tilillään modernia ysärimeikkiä.

”Jos tuli asiaa kavereille, ystävällä oli onneksi huoneessaan oma lankapuhelin.”

Toki yhä voi laittautua kavereiden kanssa – mutta suunnitelmat tehdään ja kuulumiset vaihdetaan yhä useammin sosiaalisessa mediassa. Pari vuosikymmentä sitten lankapuhelin omassa huoneessa oli luksusjuttu.

”Laittauduimme aina ystäväni huoneessa, jossa oli luksuksellisesti sekä televisio että videot. Pyöritimme tv:n harvoista musiikkiohjelmista suurella vaivalla nauhoitettuja musiikkivideoita, VHS-kasetilta tietty. Bon Jovia, Guns'n'Rosesia, kaiken maailman muita tukkahevibändejä. Välillä vaihdoimme ääneen levysoittimen, musiikki tuli vinyylilta tai sitten kasetilta, joka oli kopioitu kaksipesämankalla. Jos tuli asiaa kavereille, ystävällä oli onneksi huoneessaan oma lankapuhelin.” Nainen, 42

Selfietkin keksittiin vasta älypuhelinten yleistyttyä.

”Näihin aikoihin paitapuseron ja liivin yhdistelmä oli kuuminta hottia. Farkut piti kiskoa usein jalkaan puolimärkinä, kun niistä piti pestä viime hetkellä havaitut polvipussit tasaisiksi. Stretchiä niissä ei vielä ollut. Kuvasimme lookejamme usein filmikameralla, mutta vain yksi otos per asetelma – kuviahan mahtui yhdelle filmille vain 24 tai 36. Selfietä ei kukaan keksinyt vielä ihmisikään.” Nainen, 42

Kosteutta kaipaava iho nauttii voiteiden, öljyjen ja suihkeiden kerrostamisesta.

Korealainen ihonhoito villitsee nyt muuallakin maailmassa, eikä syyttä. Moni kokee saaneensa avun iho-ongelmiinsa aasialaisista menetelmistä ja tuotteista. Sieltä tänne ovat tulleet esimerkiksi ihoa hoitavat ja kosteuttavat BB-voiteet sekä tehokkaat kangasnaamiot.

Korealaiset ovat edelläkävijöitä myös ihonhoitotuotteiden kerrostamisessa. Heidän ihonhoitorutiineihinsa saattaa kuulua jopa kymmenen eri vaihetta ja useita tuotteita. Kerrostaminen sopii etenkin kuivaihoisille. Ensin levitetään helposti ihoon imeytyvät, ohuet ja kevyet tuotteet. Niiden päälle lisätään paksummat koostumukset, jotka saavat alla olevat tehoaineet pysymään ihossa ja tekemään taikojaan.

Pääsääntö on siis levittää tuotteet ohuesta paksumpaan. Ensin kasvo- ja/tai hoitovesi, sitten seerumi tai tehotuote, sitten öljy tai voide.

Kuulostaako hankalalta?

Popsugar-sivusto esittelee vaihtoehdoksi niin sanotun kerrosvoileipätekniikan. Se on ihonhoitoguru Caroline Hironsin helppo muistisääntö ihonhoitotuotteiden oikeaoppiseen käyttöön.

Kosteuttavaa kasvovettä tai -suihketta kannattaa Hironsin mukaan ajatella voileivän maustekastikkeena – majoneesina tai suomalaisittain levitteenä.

Ihonhoitokerrosvoileivän koostumus on siis seuraava:

  1. Puhdistus ja kuorinta (leipätaikina, jolle kaikki rakentuu)
  2. Kosteuttava suihke
  3. Öljy tai seerumi
  4. Kosteuttava suihke
  5. Kosteusvoide

Teoria ehkä ontuu hieman, sillä harva haluaa noin paljon kastiketta leipäänsä, mutta itse ajatus on hyvä. Kosteuttava hoitovesi tai kasvosuihke kosteuttaa kerrosten välissä ja ravitsee janoista ihoa. Muiden ihonhoitotuotteiden väliin kerrostettuna se ei myöskään pääse haihtumaan vaan nimenomaan jää ihoon antamaan kosteutta.

Olet muodin harjalla, kun hankit tänä vuonna pottatukan tai rennon otsiksen. Entä miten tehdään ”kallis tukka”?

Rento otsis

Silmiä hipova, seksikäs otsatukka on nyt supertrendikäs. Brigitte Bardot -tyylinen otsis on ilmeeltään ihanan rento, ja pituus sopii yhteen melkeinpä minkä tahansa leikkauksen kanssa aina polkkatukasta lähtien. Jos et halua leikata otsista, tyyli on helppo myös feikata: tarjolla on tyylikkäitä lisäkkeitä, eikä kukaan osaa aavistaa, että otsatukka ei ole oma.

Graafinen kulho

Juuri ja juuri korvia hipova pottatukka on edelläkävijän ehdoton ykkösvalinta. Kulhomainen leikkaus muistuttaa huippumalli Linda Evangelistan ikonista tyyliä ja näyttää takuulla hyvältä kantajansa ikään katsomatta. Malli noudattelee yksinkertaisimmillaan kauttaaltaan tasaista mittaa, mutta sitä on helppo myös varioida esimerkiksi ajelemalla hiukset siiliksi korvien kohdalta tai niskasta. Leikkaus on laiskan laittajan unelma: pesun jälkeen kevyt suoristus riittää huolitellulta näyttävän tyylin luomiseen.

Lämmin hunajakulta

Tiedätkö tunteen, kun jotain tekisi mieli muuttaa, mutta et kuitenkaan ole varma, mitä se jotain olisi? Vastaus on hunajakulta. Lämmin hunaja on täydellinen välimallin sävy niin tummille kuin vaaleille hiuksille, jotka kaipaavat päivitystä lempeällä kädellä. Bronde-sävystä (blondi+brunette) on äärimmäisen helppo siirtyä myös kohti kesää lisäämällä vaaleampia raitoja päivien pidentymisen myötä.

Hempeä ruusukvartsi

Heittäydy mukaan yksisarvistrendiin ja piristä hiuksia hempeään pinkkiin taittavalla ruusukvartsin sävyllä. Väri herää henkiin täysin uudella tavalla, kun mukana on muutamaa eri pinkin ja ametistin sävyä. Koko tukkaa ei suinkaan tarvitse värjätä pastelliunelmaksi, vaan sävy näyttää upealta myös häivähdyksenä latvoissa tai ohuina raitoina vaalean tukan seassa kaikenpituisissa malleissa. Pastellivärit sopivat parhaiten blondeille, sillä muutaman pesun kestävät värit tarvitsevat vaalean pohjan erottuakseen.

Letin seuraava taso

Nosta letit täysin uudelle tasolle, ja solmi hiukset näyttävästi keskelle jakausta. Jämptit letit näyttävät upeilta kahden tai kolmen letin sarjoissa ja tarvitsevat rinnalleen vain yksinkertaisen niskaponnarin. Jos aika tai sorminäppäryys eivät riitä, korvaa letit kieputtamalla hiukset pieninä osioina kohti takaraivoa ja kiinnitä kieputukset ponnarin juureen pinneillä.

Syvä sivujakaus

Uusi tukka on helpoimmillaan yhden kammanvedon päässä. Vaihda jakauksen paikkaa keskeltä sivulle tai puolelta toiselle, ja kasvotkin näyttäytyvät yhtäkkiä uudessa valossa. Sivujakaus näyttää parhaalta piikkisuoran tukan tai lempeiden laineiden seuralaisena. Asettele etummaiset hiukset muka-huolettomasti osittain otsalle kehystämään kasvoja.

Kallis tukka

Miten julkkiksilla aina tuntuukin olevan täydellisen sileä ja kiiltävä tukka? Luksustukka on nyt erittäin hot, eikä sen saavuttamiseen onneksi tarvita miljoonia. Jos haluat pörrötukan taltuttamiseen ammattilaisapua, kampaajat tarjoavat erilaisia keratiinihoitoja, jotka silottavat hiukset parhaimmillaan viikkokausiksi. Kotona kiiltävä lopputulos syntyy laadukkaalla muotoiluraudalla sekä kiiltosuihkeella. Luksustukka pääsee parhaiten oikeuksiinsa tasaisessa leikkauksessa.