Ihotautilääkärit neuvovat, kuinka ehkäistä ja hoitaa aknea ja siitä koituvia arpia.

Ikävät aknearvet saattavat näkyä kasvoilla vielä pitkään, vaikka itse näpyt ovat jo kaikonneet. Ne voivat vaatia erityistä hoitoa hävitäkseen.

Ihotautilääkärit Ted Lain ja Julia Tzu neuvoivat Refinery29.com -sivustolle, miten päästä ikävistä arvista eroon.

– Aknearvet kehittyvät, kun toistuva tulehdus vahingoittaa ihon kollageenia. Normaali terve kudos korvautuu sitten arpikudoksella, mikä voi ilmetä painaumina ihossa, kertoo tohtori Tzu.

Kuoppamaiset ”jäähakku-arvet” ovat syviä, mutta halkaisijaltaan pieniä. Lisäksi on suorakulmaisia arpia sekä arpia, jotka muistuttavat mäkiä ja laaksoja.

Ikäkin vaikuttaa arpien näkymiseen. Kun vähenevä kollageeni ja ihonalainen rasva eivät pysty enää tarjoamaan entisen kaltaista tukikudosta, arvet erottuvat selvemmin.

Miten aknearvilta sitten säästyisi parhaiten?

1. Hoida ihoa oikeilla tuotteilla

Bentsoyyliperoksidia tai alfahydroksihappoa sisältävät tuotteet toimivat yleensä hyvin, jos hoidat lievää tai keskivaikeaa aknea, joka ei johdu hormoneista. Jos ne eivät tepsi tai lakkaavat toimimasta, kannattaa mennä ihotautilääkärin pakeille. Hyvä ihonhoito on tärkeää aknen loitolla pitämiseksi. Vahvalla saippualla hinkkaaminen, liian tiuha peseminen tai ihohuokosia tukkivien tuotteiden käyttäminen voivat pahentaa ihon kuntoa.

2. Älä puristele näppyjä

Lääkärit varoittavat, että ennestään tulehtuneen ihon puristelu voi johtaa uudelleen tulehtumiseen ja sitä myötä arpiintumiseen.

3. Käytä aurinkosuojakerrointa

Auringolle altistuminen voi pahentaa arpia. Lääkäri Lain huomauttaa, että kasvovoiteen tai meikin sisältämä suojakerroin ei riitä ihon suojaksi. Hanki siis erillinen tuote, joka sisältää SPF-tunnuksen (sun protection factor, suomeksi aurinkosuojakerroin), mikäli oleskelet auringossa.

4. Varovasti poppakonstien kanssa!

Lääkäri Tsu on nähnyt, että sitruunaa arpiinsa laittaneet ovat saaneet vain ihon reagoimaan sitruunalle. Niinpä itsetekoisten naamioiden ja hoitojen kanssa kannattaa olla varovainen. Lainin mukaan yleisin kotona tehty, mönkään mennyt hoito on kemiallinen kuorinta.

Jos arpia on jo ilmaantunut, voi kokeilla esimerkiksi laserhoitoa tai ammattilaisen tekemää kemiallista kuorintaa. Ne voivat tosin olla hintavia. Mikroneulaus rakentaa uutta kollageenia arven alle. Se maksaa vähemmän kuin tavanomainen laserhoito, mutta saattaa vaatia useampia hoitokertoja.

Lääkärit muistuttavat, että koska jokaisen iho on erilainen, eivät kaikille toimi samat niksit.

Eikö elämän kovassa koulussa muka opi mitään? No kyllä oppii. Ainakin, jos yrittää ottaa silmänrajauksen haltuun.

Meikkaamisessa yksi on yli muiden: silmänrajaus. Tubettajat maalaavat parilla elegantilla vedolla luomilleen komeat rajaukset, mutta me kuolevaiset joudumme taistelemaan aamuisin sen kanssa, onko rajausten kanssa tuhertamiselle ja (lähes takuuvarmalle) epäonnistumiselle aikaa.

Silmänrajaus voi jopa tuntua niin vaikealta, että se innoittaa puolifilosofisiin pohdintoihin elämästä. Myönnä pois – sinäkin olet joskus taistellut rajaustesi kanssa ja tullut pohtineeksi syntyjä syviä. 

Monet vaikeat asiat ovat sittenkin helppoja

”Kolmevuotiaan saaminen haalariin Pikkukakkosen edestä ei olekaan temppu eikä mikään – jos vertaa siihen, että lähtee eyeliner-gameen kiireessä! Tai ylipäätään päättää tehdä rajaukset.”

Elämästään voi tehdä itse joko helppoa tai vaikeaa

”Päivän ratkaisevin päätös tapahtuu aamulla klo 7.35. Rajatako vai eikö rajata. Jos tartun eyelineriin, se määrittää kaiken: myöhästynkö töistä ja millä mielellä olen loppupäivän.”

”Päivän ratkaisevin päätös tapahtuu aamulla klo 7.35.”

Lopputulos ei aina palkitse

”Silmänrajaus on mielestäni aivan ehdottomasti vaikein meikin osa-alue. Se vaatii niin vakaata kättä, hyvää käden ja silmän yhteispeliä, tarkkaa näköä ja hyvää keskittymiskykyä. Kaiken lisäksi lopputulos ei yleensä palkitse, koska aina toinen rajaus on huonompi kuin toinen, ja musta rajaus on aika vaativa look kalpeakasvoiselle.”

Suutari pysyköön lestissään

”En ole enää vuosikausiin edes yrittänyt rajata silmiäni. Uskon, että tämä liittyy yleiseen kädettömyyteni: olen aina ollut surkea käsitöissä ja piirtämisessä. Käsialani on niin kamalaa, että en saa siitä selvää itsekään. Jos taidossa olisi kyse pelkästä teoriasta, niin olisin ihan haka – tiedän kyllä, miten viivat tehdään, en vain käytännössä saa siistiä jälkeä. Mitäkö silmänrajausten tekeminen on opettanut? Sen, että suutari pysyköön lestissään ja käyttäköön vain ripsiväriä.”

Elämä on epätäydellistä

”Silmien rajaukset eivät koskaan ole identtisiä, jo siksikin, että silmät ovat aina epäsymmetriset. Samaan tapaan elämä on epätäydellistä. On hyvä sietää keskeneräisyyttä ja ymmärtää, milloin jonkin asian panos–tuotos-suhde menee vinksalleen (ts. osata lopettaa rajausten viilaaminen ajoissa). Tarkat rajaukset olisi kiva osata tehdä, mutta taidan pysytellä huulipunamimminä.”


Harjoitus tekee mestarin

Tästä naiset ovat harvinaisen yksimielisiä – tosin sillä erotuksella, että osa kertoo oppineensa silmänrajauksen harjoittelemalla, muut ovat varovaisen optimistisia sen suhteen, että vielä joku päivä homma alkaa sujua.

”Jos kerran olen oppinut levittämään tumman huulipunan kauniisti ja letittämään hiukset kauniisti (ja monia kauneudenhoitoon liittymättömiä asioita), pystyisin varmaan hanskaamaan kovalla treenillä myös raivostuttavina ja vaikeina pitämäni rajaukset ja suoristusrautakiharat. Vaikealta kyllä tuntuu.”

”On hyvä sietää keskeneräisyyttä.”

”En ole muuten mikään meikki-ihminen, mutta mielestäni silmien rajaaminen ei ole vaikeaa. Olen käyttänyt eyelineria 13–14-vuotiaasta asti ja olen sitä mieltä, että taito kannattaa opetella jo nuorena, vähän kuten autolla ajokin. Sitten siinä oppii paremmaksi, toisin kuin ne, jotka hankkivat ajokortin vasta aikuisiällä. Harvemmin heistä tulee yhtä hyviä kuskeja kuin nuoresta saakka ajaneista – ei ole tullut ainakaan heistä, joiden kyydissä olen ollut. Kyllä se vaan on se vuosien harjoittelu, silmänrajauksessakin.”

”Yhtenä päivänä näytän faaraolta, toisena taas siltä, että annoin tyttäreni piirtää rajaukset. Mutta harjoitus toivottavasti tekee mestarin. Lähes joka aamu käyn rohkeasti taistoon sydämessäni syvä usko siihen, että vielä koittaa täydellisten kissarajausten päivä.”

Aina ei kannata edes yrittää

”Sen olen oppinut, että mitä enemmän ikää ja ryppyjä on tullut, niin sitä vähemmän kannattaa eylineriä käyttää.”

Onneksi rennot sormenjälkirajaukset ovat nyt muodissa.

Kun annat puhelimen arpoa päivän meikit, saat samalla vaihtelua tyyliisi.

Meikkaaminen on tällä hetkellä kovin trendikäs harrastus, johon kuuluu olennaisena osana uusien meikkien haaliminen. Kun luomiväripaletteja ynnä muita alkaa kertyä, herää myös kysymys, että milloinkohan nämä kaikki ehtisi käyttää.

Niin paljon meikkiä, niin vähän silmäluomipinta-alaa – ja vain rajallinen määrä päiviä, sillä harva meikkaa enemmän kuin kerran päivässä.

Meikkipaljouden hyödyntäminen onkin noussut jonkinlaiseksi trendiksi, ja monet meikkikeräilijät asettavat itselleen tavoitteita tuotteiden käyttämisestä loppuun. Lue aiemmasta jutustamme lisää project pan -haasteesta.

Monesti meikatessa tulee jumahdettua samoihin rutiineihin, eikä esimerkiksi kaikkia omistamiaan luomivärejä tule vain käyttäneeksi, sillä vähemmälläkin pärjää. Vaatii jo hieman viitseliäisyyttä kaivaa joka päivä eri värit esille ja miettiä, miten niitä käyttäisi. Ja mitkä näistä kaikista edes valitsisi?

Reddit-käyttäjä Thoughtfoxes kertoo ulkoistaneensa päättämisen mobiilisovellukselle. Hän on kirjoittanut omistamansa meikit Decision Roulette -nimiseen sovellukseen, jonka avulla hän arpoo tuotteet, joita hän kullakin meikkauskerralla käyttää. Vastaavia arvontasovelluksia löytynee muitakin.

Tältä sovellus näyttää. Käyttäjä on kirjoittanut ”onnenpyörään” kaikki omistamansa luomiväripaletit.

– Viime kuukausien aikana huomasin käyttäväni samoja paletteja koko ajan, joten päätin antaa onnenpyörän päättää, mitä paletteja käyttäisin. Näin saan käytettyä kaikkia tasapuolisesti.

Käyttäjä kertoo tehneensä valintatyökalun myös värivaihtoehdoille ja käyttävänsä sitä, mikäli ei heti keksi, mitä arvotulla paletillaan tekisi. Samalla tulee haastettua itseään meikkaajana ja värien käyttäjänä – värikkäät luomivärit ovat muuten tämän kevään trendi!

– Se on hauskaa ja saa tekemään tyylejä, joita ei todennäköisesti muuten tulisi käytettyä.