Ihotautilääkärit neuvovat, kuinka ehkäistä ja hoitaa aknea ja siitä koituvia arpia.

Ikävät aknearvet saattavat näkyä kasvoilla vielä pitkään, vaikka itse näpyt ovat jo kaikonneet. Ne voivat vaatia erityistä hoitoa hävitäkseen.

Ihotautilääkärit Ted Lain ja Julia Tzu neuvoivat Refinery29.com -sivustolle, miten päästä ikävistä arvista eroon.

– Aknearvet kehittyvät, kun toistuva tulehdus vahingoittaa ihon kollageenia. Normaali terve kudos korvautuu sitten arpikudoksella, mikä voi ilmetä painaumina ihossa, kertoo tohtori Tzu.

Kuoppamaiset ”jäähakku-arvet” ovat syviä, mutta halkaisijaltaan pieniä. Lisäksi on suorakulmaisia arpia sekä arpia, jotka muistuttavat mäkiä ja laaksoja.

Ikäkin vaikuttaa arpien näkymiseen. Kun vähenevä kollageeni ja ihonalainen rasva eivät pysty enää tarjoamaan entisen kaltaista tukikudosta, arvet erottuvat selvemmin.

Miten aknearvilta sitten säästyisi parhaiten?

1. Hoida ihoa oikeilla tuotteilla

Bentsoyyliperoksidia tai alfahydroksihappoa sisältävät tuotteet toimivat yleensä hyvin, jos hoidat lievää tai keskivaikeaa aknea, joka ei johdu hormoneista. Jos ne eivät tepsi tai lakkaavat toimimasta, kannattaa mennä ihotautilääkärin pakeille. Hyvä ihonhoito on tärkeää aknen loitolla pitämiseksi. Vahvalla saippualla hinkkaaminen, liian tiuha peseminen tai ihohuokosia tukkivien tuotteiden käyttäminen voivat pahentaa ihon kuntoa.

2. Älä puristele näppyjä

Lääkärit varoittavat, että ennestään tulehtuneen ihon puristelu voi johtaa uudelleen tulehtumiseen ja sitä myötä arpiintumiseen.

3. Käytä aurinkosuojakerrointa

Auringolle altistuminen voi pahentaa arpia. Lääkäri Lain huomauttaa, että kasvovoiteen tai meikin sisältämä suojakerroin ei riitä ihon suojaksi. Hanki siis erillinen tuote, joka sisältää SPF-tunnuksen (sun protection factor, suomeksi aurinkosuojakerroin), mikäli oleskelet auringossa.

4. Varovasti poppakonstien kanssa!

Lääkäri Tsu on nähnyt, että sitruunaa arpiinsa laittaneet ovat saaneet vain ihon reagoimaan sitruunalle. Niinpä itsetekoisten naamioiden ja hoitojen kanssa kannattaa olla varovainen. Lainin mukaan yleisin kotona tehty, mönkään mennyt hoito on kemiallinen kuorinta.

Jos arpia on jo ilmaantunut, voi kokeilla esimerkiksi laserhoitoa tai ammattilaisen tekemää kemiallista kuorintaa. Ne voivat tosin olla hintavia. Mikroneulaus rakentaa uutta kollageenia arven alle. Se maksaa vähemmän kuin tavanomainen laserhoito, mutta saattaa vaatia useampia hoitokertoja.

Lääkärit muistuttavat, että koska jokaisen iho on erilainen, eivät kaikille toimi samat niksit.

Primer-tuotteet eivät ainoastaan auta meikkiä pysymään paremmin, vaan parhaimmillaan niillä saa monta ihmettä aikaiseksi iholle. 

Punoittaako ihosi meikistä huolimatta? Toivoisitko enemmän hehkua? Huolitellun meikin salaisuus on pohjustaminen.

Meikinpohjustusaineet ovat tuotteita, jotka levitetään iholle kosteusvoiteen jälkeen ennen muiden meikkien levittämistä. Pohjustaminen tekee meikkipohjan levityksestä helpompaa ja saa sen pysymään pidempään huoliteltuna. 

Listasimme asioita, joihin meikinpohjustustuotteet pystyvät. Huomioithan, että yksi tuote ei tee kaikkia ihmeitä ihollesi. Valitse tuotteet, joilla on haluamasi vaikutus. 

1. Suojaa auringolta

Kesällä voi valita pohjustustuotteen, jossa on suojakerroin. Näin saat suojattua kasvojesi ihoa palamiselta ilman erillisiä aurinkorasvoja meikin alla. 

2. Tasoittaa ihon sävyä

Meikinpohjustustuotteilla voi tasoittaa ihon sävyä, erityisesti jos kasvot punoittavat. Oikeaa tuotetta käyttämällä ihosi sävy säilyy tasaisena koko päivän. 

3. Peittää ihohuokoset

Laajentuneet huokoset voivat tuottaa valtavaa päänvaivaa. Niiden nujertamiseksi on monta keinoa, joista huokosten häivyttäminen pohjustustuotteella ei ole ollenkaan tehoton ratkaisu. Jotkut pohjustustuotteet voivat myös supistaa huokosia. 

4. Antaa kasvoille hehkua ja kuulautta

Kun haluat antaa kasvojesi loistaa, käytä hehkua lisäävää pohjustustuotetta joko meikkivoiteen alla tai meikkiin sekoitettuna. Kevyen meikin ystävät käyttävät hehkua tuovia tuotteita sellaisenaan ilman meikkivoidetta. 

5. Tekee ihosta tasaisemman

Kukapa ei haaveilisi tasaisesta ihosta! Epätasaisuuksiin ei auta pelkkä meikkivoide tai puuteri, vaan kauniin tasaisen ihon loihtimiseen kannattaa käyttää oikeanlaista pohjustustuotetta. 

6. Kosteuttaa 

Jos iho hilseilee kuivuuttaan, kannattaa valita pohjustustuote, joka kosteuttaa ihoa. Kosteuttavat primerit tuovat iholle lisää heleyttä. Niitä kannattaa käyttää erityisesti talviaikaan, jolloin iho on kuivimmillaan. 

7. Hoitaa ihoa

Vaikka meikinpohjustajat eivät ole ensisijaisesti hoitotuotteita, jotkut voivat sisältää ihoa hoitavia ainesosia. Tällaisia ovat erityisesti runsaasti vitamiineja ja antioksidantteja sisältävät luonnonkosmetiikka-primerit. 

Meikin keskipisteeksi riittää nyt yksi värikkäänä loistava luomivärisävy.

Ensin tulivat keväiset pastellit, ja kesää kohti mentäessä luomivärit muuttuvat aina vain kirkkaammiksi. Katso mallia julkkiksilta, jotka ovat ottaneet värikkäiden luomivärien trendin omakseen.

Neonvihreää

Meikkaaja Mai Quynh julkaisi kuvan näyttelijä Alison Brien häikäisevästä luomivärilookista. Sähäkän sävyn kanssa muu meikki kannattaa pitää minimalistisena.

Loistavaa laventelia

Olivia Munnin laventelinvioletti silmämeikki on Patrick Tan käsialaa.

Lämmintä keltaista

Näyttelijä Margot Robbie näyttää, että keltaisen luomivärin voi levittää aina kulmakarvoihin asti.

Sinistä ja lilaa

 

🌈 #lilycollins 💋

Henkilön Vincent Oquendo (@makeupvincent) jakama julkaisu

Hempeissäkin sävyissä voi olla näyttävyyttä. Meikkaaja Vincent Oquendo teki näyttelijä Lily Collinsille meikin, jonka väreissä näkyi vaaleanpunaista, lilaa ja vaaleansinistä.

Näyttävää kullankeltaista

Värikäs glittermeikki huomataan varmasti. Malli Gigi Hadidin luomilla hehkui kulta.

Trendikästä sinistä

 

LIBRA 🔷 #kkwxmario #kkwbeauty #kimkardashian #makeupbymario #mariodedivanovic

Henkilön MARIO FAN PAGE (@mariodedivanovic) jakama julkaisu

Sinisen luomivärin kanssa ei tarvitse himmailla. Kim Kardashian West ja meikkaaja Mario Dedivanovic nostivat klassikkosävyn jälleen pinnalle.