Elli Bergman, 97, käy uimassa kahdesti viikossa. ”Liikunnallinen elämä pitää freesinä.” Kuvat: Kaisu Jouppi
Elli Bergman, 97, käy uimassa kahdesti viikossa. ”Liikunnallinen elämä pitää freesinä.” Kuvat: Kaisu Jouppi

Mitä ajattelevat kauneudesta ja omasta ulkonäöstään naiset, joiden kasvoista eletty elämä jo näkyy?

”Kaunista on pehmeä askel”

Elli Bergman, 97: ”Nuori ihminen on ihan sileä, kuin puhdas paperi. Vanhaan on jo elämää merkitty. On joka puolella ryppyjä, pajukorin näköinen.

Suhteeni ulkonäkööni on muuttunut iän myötä sallivaisemmaksi. Näin on toisillakin tämän ikäisillä.

Hyvinvointi näkyy kasvoista, samoin mieliala. Olen jehovantodistaja ja luotan siihen, että tämän jälkeen on ikuinen elämä ja kaikki on vain tilapäistä. Liian tosissaan tätä ei voi ottaa.

Kauneus nousee sisältä. Katson, että ystävälliset ja kiltit ovat kauniimpia kuin ne, jotka ovat aina oppositiossa.

Parasta ulkonäössäni on suhteellisuus. En ole päässyt paisumaan.

”Vanhaan on jo elämää merkitty. On joka puolella ryppyjä, pajukorin näköinen.”

Ostin 93-vuotiaana mökin Lammassaaresta. Olen sanonut muillekin, että käykää siellä, jotta pysytte terveenä. Sinne ei pääse kuin kävellen.

Käyn uimalassa mieluiten kaksi kertaa viikossa, ja vartalorasvaa kuluu paljon. Mutta liikunta tekee hyvää.

Joku jumppamaikka sanoi joskus, että askeleiden pitää olla kuin ruusun tippoja. Ei saa lyödä lattajalkaa. Kaunista on joustavuus. Se, että askel on luonnollinen, pehmeä, ei mitään köpöttämistä. Pantterin askel.”

”Laittautuminen ilahduttaa”

Marjatta Kopra, 72: ”En ole ikinä ajatellut, että naamani olisi mitenkään erityinen tai kaunis, mutta kyllähän sen saa ihan siistiksi, kun laittelee. Kissalle kelpaa hyvin.

Ulkonäköpaineita minulla ei ole koskaan ollut. Olen aina ollut hoikka ja pitkä, ja se nyt on jo melkein riittävää.

Kauneusvinkkini on se, että viirutan aina silmät. En tule ollenkaan toimeen ilman. Joskus menin töihin ilman viirua, ja muut kysyivät, olenko kipeä. Minulla on niin haikalat silmät, että ne eivät kerta kaikkiaan näy muuten ollenkaan.

Laittautuminen ilahduttaa. Silloin katson ihmisiä. Jos en ole laittautunut, luikin, ettei kukaan huomaisi minua. Sisko sanoo joskus, että mitä sinä nyt enää vanha ihminen. Mutta nimenomaan, nyt vielä enemmän.”

”Ikä karsii turhat hömpötykset”

Paula Heikkilä, 69: ”Tukka on minussa kauneinta. Se on suhteellisen paksu verrattuna moniin samanikäisiin. Nuorena ajattelin, että se on ohut. Olin sitä mieltä, että olin kaikkein rumin yksilö maailmassa. Aina surkean näköinen, harmaavarpunen. Ajattelin, että muut ovat niin paljon kauniimpia kuin minä.

Mietin, että minulla on ruma nenä ja että leikkautan sen heti, kun on rahaa. Nyt tajuan, kuinka keinotekoisen näköistä sellainen on. Se vie pois ihmisen persoonallisuutta.

Nykyään olen sinut itseni kanssa. Ikä karsii turhat hömpötykset ja ajatukset. Tämän nuoremmaksi en tule, joten on parasta olla tyytyväinen. Kohta olen vielä rapistuneempi.

”Tämän nuoremmaksi en tule, joten on parasta olla tyytyväinen.”

Raamatun lause ’joka itsensä ylentää, se alennetaan’ oli äitini johtotähti. Täytyi olla vaatimaton. Sillä asenteella ei paljon maailmassa saavuteta.

Minä olen aina sanonut, jos joku on mielestäni kaunis. Nuoret osaavat jo olla tyytyväisiä itseensä. Kun jonkun minun sukupolveni edustajan vaatetta kehuu kauniiksi, hän vastaa, että tämä nyt on tällainen vanha rätti.

Kauneus tulee sisältä. Jos on piirteiltään kaunis, mutta tulee sammakoita suusta, kauneus häviää.”

”Jooga on antanut voimaa”

Anja Säisä-Mykkänen, 86: ”Sain jo pikkutyttönä huomiota osakseni. Sen jälkeen olen halunnut pitää ulkonäöstäni huolen.

Nuorena minua sanottiin Jackie Kennedyn näköiseksi. Nyt olen tällainen harmaa olematon, mutta haluan pitää huolta itsestäni. Käytän kaikkea yövoiteesta lähtien.

Olen hammaslääkäri ja tottunut siihen, että ulkonäön pitäisi olla kunnossa. Töissä joutui peittämään osan kasvoista, mutta silmiä korostin.

Olen harrastanut joogaa parikymppisestä. Se on antanut minulle voimaa.

Meillä oli viimeisen mieheni kanssa ihanat 20 vuotta yhdessä. Sitten mokoma vain nukkui pois. Kun on kaksi miestä kuollut, on ollut aika paljon suurta surua. Kun tulee oikein suuri murhe, sanon aina, että joogatyttö nousee tästä.”

”Kauneus on sitä, että pitää itsestään”

Taru Kettunen, 70: ”Lempeä, ystävällinen ihminen on kaunis. Kauneus on sisäistä hyvää oloa, sitä, että näkee, että pitää itsestään.

Minussa kauneinta ovat silmät. Ripset ovat vieläkin aika pitkät. Jotain kauneutta on sekin, että olen vain 149,5 senttiä pitkä. Olen sellainen paatintappi.

”Jotain kauneutta on sekin, että olen vain 149,5 senttiä pitkä.”

Olen ihan sinut oman painoni kanssa. Ympäristö ei aina ole. Olen ollut ylipainoinen lapsesta asti. Ongelma on muilla, ei minulla.

Vaikka menisin lääkäriin valittamaan, että sormi on poikki, jossain vaiheessa lääkäri sanoo, että kun sinulla on tuota painoa. Varmaan se montaa asiaa haittaakin, mutta minua se ei haittaa. Hiihdän, kävelen, pyöräilen, uin. Paino ei ole estänyt minua tekemästä mitään. Voiko silloin olla muuta kuin sinut?

Nuorena tuntui, että pitää olla pienempikokoinen. Nyt en koko ajan mieti, mikä minussa on vialla. Ei minussa ole mitään vikaa.”

”Tukan menettäminen oli aika iso juttu”

Bitte Askelund, 68: ”Olen sinut itseni kanssa. Näen, että olen vanhentunut, mutta se ei häiritse minua yhtään. Elän ihan parasta elämänvaihetta. Nyt on elämänkokemusta ja suhteellisuudentajua paljon enemmän kuin teininä.

Silloin ulkonäköön suhtauduttiin eri tavalla kuin nykyään. Oli lehtiä ja telkkari, Miss Universum Armi Kuusela ja kauneusihanteita, mutta olosuhteet olivat vaatimattomammat, enkä osannut itseäni niihin niin verrata. En haluaisi olla nyt nuori.

Uskon siihen, mitä näyttelijä Audrey Hepburn sanoo: hymy on paras kauneusvoide. Olen koko elämäni harrastanut musiikkia ja laulan nyt kahdessa kuorossa. Sekin pitää virkeänä. Uskon, että jos on sisäisesti tasapainossa, se näkyy.

Lauloin silloinkin, kun kävin syöpähoidoissa. Tukan menettäminen oli aika iso juttu, mutta hoitoruljanssissa näki niin paljon pahempaakin. Ei syöpä perusminää muuttanut, paitsi niin, etten lykkää enää mitään.

Musiikkiharrastus ja ystävyyssuhteet ovat paljon tärkeämpiä kuin se, miltä minä näytän. Siksi ulkokuoren rapistuminen ei ole the end of the world, maailmanloppu. Kauneus on katsojan silmässä ja sisäisissä asioissa.”

”Kauneus on vanhemmiten korostunut”

Maria Toivonen, 72: ”Olen aina ollut aika tyytyväinen ulkonäkööni. Olen hoitanut itseäni niin hyvin kuin olen pystynyt.

Kauneutta pitää alkaa pitää yllä heti, että se säilyy. Luotan kasvisvoittoiseen ravintoon ja puutarhaterapiaan. Kesällä kaikkein tärkein asia on Annalan puutarha Helsingissä. Se on sellainen terapeuttinen hoitolaitos.

Kauneus on aina ollut minulle tärkeää, mutta vanhemmiten se on korostunut. Olen alkanut jumpata sängyssä ja ulkoilla. Juoksen pitkin metsiä nykyisen mieheni kanssa niin, että askelmittari heiluu takinliepeessä. Oikein pahalla ilmalla kävelemme Itäkeskuksen kauppakeskuksessa.

Kauneutta on kasvojen ilme, hyväksyntä ja kiitollisuus. Se, että asenne toisiin ihmisiin on pehmeä ja salliva. Me olemme niin erilaisia kaikki. Jokainen saa olla oma itsensä.”

”Kauneus on sitä, että sisäinen palo pursuaa olemuksesta”

Anja Kekkonen, 71: ”Olen pyhät ja arjet aika samannäköinen. Kauneus on paljon sitä, miten hyvä päivä tänään on ja miten hyvin on nukkunut.

Ihminen on kauneimmillaan silloin, kun hän on rakastunut. Minä en halua rakastua enkä olla sillä tavalla kaunis, mutta haluan, että on rauha, tasapaino ja hyvä elämä.

Täytän 72, mutta tunnen olevani 16-vuotias. Tämä on parasta ikää. Ei tarvitse huolehtia työstä ja perheestä. Saa olla vapaa ja hassutella.

Olen aina ollut vähän sellainen tyhjännauraja. Kun olin nuori, sellainen oli aika kauheaa. Ajateltiin, että vakuuttava on se, jolla on naama peruslukemilla. Olin vauhtimimmi enkä ehtinyt kiinnittää kauneuteen huomiota. Ilmeisesti ajattelin, että olen tarpeeksi kaunis joka tilanteeseen, koska ei tullut hirveästi meikattua silloinkaan.

”Jos ihan rehellinen olen, olen aika tyytyväinen itseeni.”

Olen 172 senttiä pitkä. Nuorena painoin 50 kiloa ja olin huolissani, että olen lihava. Käyn nytkin salilla, mutta en halua laihduttaa. Kauneus on sitä, että sisäinen palo pursuaa olemuksesta. Ei sitä, että on symmetrisesti joka kurvi paikallaan.

Jos ihan rehellinen olen, olen aika tyytyväinen itseeni. Mutta jos Suomessa alkaa kehua, että olen hiton tyytyväinen, saanut kaiken, mitä olen halunnut, sisäisesti ja ulkoisesti, sitähän pidetään ihan kauheana.”

”Tärkeää on se, että jaksan”

Maritta Hellman, 65: ”Ajattelin nuorena, että opettelen huulipunan käytön sitten, kun täytän 50. En ole vieläkään oppinut.

Olen aina ollut tällainen luonnonlapsi. Jos käyn kylässä ja joku kysyy, millaiset keittiön kaapit siellä oli, sanon, etten tiedä. Sellainen ei vain jää minulle mieleen.

Olen aina harrastanut hirveästi liikuntaa ja tehnyt paljon töitä. Tärkeämpää on hyvinvointi ja se, että jaksan.

Kauneinta minussa ovat tummat silmät. Ne huomataan. Se tietysti harmittaa, kun on tällaiset silmäpussit, mutta ne ovat perintöä, olleet minulla jo 18-vuotiaana.

Nuorena paras ystäväni oli oikein blondi, hyvin kaunis. Olimme yhdessä Pariisissa, ja kaikki ihastuivat siihen blondiin. Hän ei osannut kieltä, ja kaikki sanoivat minulle, että sano sille, kuinka kaunis se on. Loppuajasta sanoin, että kyllä se sen jo tietää.

Mutta ei sekään minua haitannut, että miksi ne eivät minua huomanneet. On ihan hyvä tunne, kun ei tarvitse yrittää enempäänsä, vaan voi olla se, mikä on.”

Lämmin, viileä vai neutraali – nyt otetaan viimein selko ihon pohjasävystä.

Mikäli paneutuu meikkaamiseen yhtään peruspuuterointia enempää, päätyy aika nopeasti yhden hyvin yleisen kysymyksen äärelle.

Mikä on ihosi pohjasävy?

Joidenkin kohdalla sen selvittäminen on helppoa, ja ne perinteisimmät kikat toimivat: ranteen verisuoniin kurkkaaminen tai sen pohtiminen, sopivatko itselle paremmin kulta- vai hopeakorut. Sinisinä hohtavat verisuonet ja hopeakorut paljastavat viileän pohjasävyn, ja vihertävät suonet ja kultakorut lämpimän.

Jos kumpikaan ei osu aivan kohdalleen, iho on hyvin todennäköisesti pohjasävyltään neutraali eli jotain siltä väliltä.

Näyttelijä Jennifer Anistonia pidetään hyvänä esimerkkinä julkkiksesta, jolla on neutraali ihon pohjasävy. Kuvista pohjasävyä voi kuitenkin olla hieman vaikea arvioida. Kuva: Reuters
Näyttelijä Jennifer Anistonia pidetään hyvänä esimerkkinä julkkiksesta, jolla on neutraali ihon pohjasävy. Kuvista pohjasävyä voi kuitenkin olla hieman vaikea arvioida. Kuva: Reuters

Joskus ihon pohjasävyä voi kuitenkin olla vaikea arvioida. Jossakin valossa näkyy enemmän keltaista ja vihreää, toisessa sinistä ja punaista. Silloin kannattaa kokeilla myös näitä kikkoja:

1. Valkoinen vai luonnonvalkoinen

Usein pohjasävyn selvittämiseksi neuvotaan nostamaan valkoinen paperi lähelle kasvoja ja katsomaan, heijastavatko kasvot enemmän keltaista vai sinistä, punaista tai vaaleanpunaista.

Parempi keino on kuitenkin pukea ylle vuoronperään puhtaanvalkoinen ja luonnonvalkoinen vaate. Byrdie-sivuston mukaan puhdas valkoinen näyttää paremmalta lämminsävyisellä. Jos puhtaanvalkoinen sen sijaan vie kasvoilta värit, ihon pohjasävy on todennäköisemmin viileä ja kasvot näyttävät raikkaammilta luonnonvalkoisen lähellä.

Ennen testiä hiukset kannattaa laittaa tiukalle poninhännälle ja pestä kasvoilta kaikki meikit.

Laulaja Rihannan iho on pohjasävyltään lämmin. Kuva: Reuters
Laulaja Rihannan iho on pohjasävyltään lämmin. Kuva: Reuters

2. Ruskettuminen

Auringonottoa ihon pohjasävyn selvittämistarkoituksessa ei voi tietenkään suositella, mutta jos iho nyt jostakin syystä sattuu kuitenkin saamaan väriä, on hyvä mahdollisuus saada myös pohjasävy selville.

Meikkaaja Beau Nelson kertoo Peoplen artikkelissa, miten eri pohjasävyiset ihot käyttäytyvät ruskettuessaan:

  • Lämmin pohjasävy näkyy yleensä saman tien kullanhohtoisena rusketuksena.
  • Viileä pohjasävy on todennäköisin, jos iho muuttuu auringossa pinkiksi eli palaa helposti ja myös pysyy vaaleanpunasävyisenä.
  • Neutraali iho saattaa muuttua ensin punaiseksi, mutta sitten tavanomaisen ruskettuneeksi.

Jos iho näyttää helposti harmahtavalta, se saattaa olla oliivinsävyinen. Silloin pohjasävy taittaa vihreään, kuten näyttelijä Jessica Alballa. Kuva: Reuters
Jos iho näyttää helposti harmahtavalta, se saattaa olla oliivinsävyinen. Silloin pohjasävy taittaa vihreään, kuten näyttelijä Jessica Alballa. Kuva: Reuters

3. Iiristen värien tarkastelu

Silmät voivat olla perusväriltään siniset, ruskeat tai jotain muuta, mutta kun iiriksiä katsoo oikein läheltä, niissä näkyy pieniä ripauksia muitakin sävyjä. Jos silmät heijastelevat lämpimiä ja kullanhohtoisia hippusia, ihon pohjasävykin on todennäköisesti lämmin. Jos silmissä sen sijaan näkyy enemmän harmaata ja viileitä sävyjä, pohjasävy lienee viileä.

Poskipunalla voi meikata itsensä näyttämään joko viettelevältä tai viattomalta.

Mihin kohtaan poskipuna kuuluu? Kysymykseen ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta. Eri poskipunasijoitteluilla saa aikaan erilaisia kasvomeikkejä.

Perinteisimmät levitystavat lienevät hymyileminen ja poskipäille levittäminen sekä poskipunan häivyttäminen viistosti kohti korvaa.

Muun muassa Hadideja, Kardashianeja ja Jennereitä meikkaava Patrick Ta paljastaa Alluren jutussa, mitä eroa eri poskipunatekniikoilla oikeastaan on. Levitystyyli kannattaa valita sen mukaan, millaisilta kasvojensa haluaa näyttävän.

Söpö ilme syntyy pyöreästi poskipäille levittämällä. Japanissa suositaan Tan mukaan jopa humalaisen vaikutelman luovaa tyyliä, jossa poskipunaa levitetään silmien alle ja nenänvarren yli.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Reunited With Angel @jennadewan Hair By @kathleen_hair Makeup By @patrickta Assisted By @jentioseco

Henkilön Patrick Ta (@patrickta) jakama julkaisu

Tokiossa vieraillessaan Ta myös huomasi, että trendikkäät kaupunkilaiset levittävät poskipunaa ohimoilleen.

– Se oli hyvin hienovaraista. Se ei näyttänyt muotilehtimäiseltä, vaan osalta heidän arkeaan.

Seksikkyys on enemmän Tan amerikkalaisten asiakkaiden mieleen. Heille meikkaaja sivelee poskipunaa poskipäiden korkeimmalle kohdille, jotta kasvot näyttävät moniulotteisemmilta ja kulmikkaammilta. Punaa ei kannata tuoda liian lähelle poskipäitä.

Instagram-meikkityylissä suositaan usein nimenomaan linjakkaampaa poskipunatyyliä.

Myös sävyllä on väliä. Söpöön tyyliin sopivat heleät pinkit ja raikkaat punaiset, seksikkääseen neutraalit ja murretut sävyt. Tan mukaan Japanilaiset ovat tosin siirtymässä pinkistä poskipunasta oranssin ja korallin sävyihin.