Elli Bergman, 97, käy uimassa kahdesti viikossa. ”Liikunnallinen elämä pitää freesinä.” Kuvat: Kaisu Jouppi
Elli Bergman, 97, käy uimassa kahdesti viikossa. ”Liikunnallinen elämä pitää freesinä.” Kuvat: Kaisu Jouppi

Mitä ajattelevat kauneudesta ja omasta ulkonäöstään naiset, joiden kasvoista eletty elämä jo näkyy?

”Kaunista on pehmeä askel”

Elli Bergman, 97: ”Nuori ihminen on ihan sileä, kuin puhdas paperi. Vanhaan on jo elämää merkitty. On joka puolella ryppyjä, pajukorin näköinen.

Suhteeni ulkonäkööni on muuttunut iän myötä sallivaisemmaksi. Näin on toisillakin tämän ikäisillä.

Hyvinvointi näkyy kasvoista, samoin mieliala. Olen jehovantodistaja ja luotan siihen, että tämän jälkeen on ikuinen elämä ja kaikki on vain tilapäistä. Liian tosissaan tätä ei voi ottaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kauneus nousee sisältä. Katson, että ystävälliset ja kiltit ovat kauniimpia kuin ne, jotka ovat aina oppositiossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Parasta ulkonäössäni on suhteellisuus. En ole päässyt paisumaan.

”Vanhaan on jo elämää merkitty. On joka puolella ryppyjä, pajukorin näköinen.”

Ostin 93-vuotiaana mökin Lammassaaresta. Olen sanonut muillekin, että käykää siellä, jotta pysytte terveenä. Sinne ei pääse kuin kävellen.

Käyn uimalassa mieluiten kaksi kertaa viikossa, ja vartalorasvaa kuluu paljon. Mutta liikunta tekee hyvää.

Joku jumppamaikka sanoi joskus, että askeleiden pitää olla kuin ruusun tippoja. Ei saa lyödä lattajalkaa. Kaunista on joustavuus. Se, että askel on luonnollinen, pehmeä, ei mitään köpöttämistä. Pantterin askel.”

”Laittautuminen ilahduttaa”

Marjatta Kopra, 72: ”En ole ikinä ajatellut, että naamani olisi mitenkään erityinen tai kaunis, mutta kyllähän sen saa ihan siistiksi, kun laittelee. Kissalle kelpaa hyvin.

Ulkonäköpaineita minulla ei ole koskaan ollut. Olen aina ollut hoikka ja pitkä, ja se nyt on jo melkein riittävää.

Kauneusvinkkini on se, että viirutan aina silmät. En tule ollenkaan toimeen ilman. Joskus menin töihin ilman viirua, ja muut kysyivät, olenko kipeä. Minulla on niin haikalat silmät, että ne eivät kerta kaikkiaan näy muuten ollenkaan.

Laittautuminen ilahduttaa. Silloin katson ihmisiä. Jos en ole laittautunut, luikin, ettei kukaan huomaisi minua. Sisko sanoo joskus, että mitä sinä nyt enää vanha ihminen. Mutta nimenomaan, nyt vielä enemmän.”

”Ikä karsii turhat hömpötykset”

Paula Heikkilä, 69: ”Tukka on minussa kauneinta. Se on suhteellisen paksu verrattuna moniin samanikäisiin. Nuorena ajattelin, että se on ohut. Olin sitä mieltä, että olin kaikkein rumin yksilö maailmassa. Aina surkean näköinen, harmaavarpunen. Ajattelin, että muut ovat niin paljon kauniimpia kuin minä.

Mietin, että minulla on ruma nenä ja että leikkautan sen heti, kun on rahaa. Nyt tajuan, kuinka keinotekoisen näköistä sellainen on. Se vie pois ihmisen persoonallisuutta.

Nykyään olen sinut itseni kanssa. Ikä karsii turhat hömpötykset ja ajatukset. Tämän nuoremmaksi en tule, joten on parasta olla tyytyväinen. Kohta olen vielä rapistuneempi.

”Tämän nuoremmaksi en tule, joten on parasta olla tyytyväinen.”

Raamatun lause ’joka itsensä ylentää, se alennetaan’ oli äitini johtotähti. Täytyi olla vaatimaton. Sillä asenteella ei paljon maailmassa saavuteta.

Minä olen aina sanonut, jos joku on mielestäni kaunis. Nuoret osaavat jo olla tyytyväisiä itseensä. Kun jonkun minun sukupolveni edustajan vaatetta kehuu kauniiksi, hän vastaa, että tämä nyt on tällainen vanha rätti.

Kauneus tulee sisältä. Jos on piirteiltään kaunis, mutta tulee sammakoita suusta, kauneus häviää.”

”Jooga on antanut voimaa”

Anja Säisä-Mykkänen, 86: ”Sain jo pikkutyttönä huomiota osakseni. Sen jälkeen olen halunnut pitää ulkonäöstäni huolen.

Nuorena minua sanottiin Jackie Kennedyn näköiseksi. Nyt olen tällainen harmaa olematon, mutta haluan pitää huolta itsestäni. Käytän kaikkea yövoiteesta lähtien.

Olen hammaslääkäri ja tottunut siihen, että ulkonäön pitäisi olla kunnossa. Töissä joutui peittämään osan kasvoista, mutta silmiä korostin.

Olen harrastanut joogaa parikymppisestä. Se on antanut minulle voimaa.

Meillä oli viimeisen mieheni kanssa ihanat 20 vuotta yhdessä. Sitten mokoma vain nukkui pois. Kun on kaksi miestä kuollut, on ollut aika paljon suurta surua. Kun tulee oikein suuri murhe, sanon aina, että joogatyttö nousee tästä.”

”Kauneus on sitä, että pitää itsestään”

Taru Kettunen, 70: ”Lempeä, ystävällinen ihminen on kaunis. Kauneus on sisäistä hyvää oloa, sitä, että näkee, että pitää itsestään.

Minussa kauneinta ovat silmät. Ripset ovat vieläkin aika pitkät. Jotain kauneutta on sekin, että olen vain 149,5 senttiä pitkä. Olen sellainen paatintappi.

”Jotain kauneutta on sekin, että olen vain 149,5 senttiä pitkä.”

Olen ihan sinut oman painoni kanssa. Ympäristö ei aina ole. Olen ollut ylipainoinen lapsesta asti. Ongelma on muilla, ei minulla.

Vaikka menisin lääkäriin valittamaan, että sormi on poikki, jossain vaiheessa lääkäri sanoo, että kun sinulla on tuota painoa. Varmaan se montaa asiaa haittaakin, mutta minua se ei haittaa. Hiihdän, kävelen, pyöräilen, uin. Paino ei ole estänyt minua tekemästä mitään. Voiko silloin olla muuta kuin sinut?

Nuorena tuntui, että pitää olla pienempikokoinen. Nyt en koko ajan mieti, mikä minussa on vialla. Ei minussa ole mitään vikaa.”

”Tukan menettäminen oli aika iso juttu”

Bitte Askelund, 68: ”Olen sinut itseni kanssa. Näen, että olen vanhentunut, mutta se ei häiritse minua yhtään. Elän ihan parasta elämänvaihetta. Nyt on elämänkokemusta ja suhteellisuudentajua paljon enemmän kuin teininä.

Silloin ulkonäköön suhtauduttiin eri tavalla kuin nykyään. Oli lehtiä ja telkkari, Miss Universum Armi Kuusela ja kauneusihanteita, mutta olosuhteet olivat vaatimattomammat, enkä osannut itseäni niihin niin verrata. En haluaisi olla nyt nuori.

Uskon siihen, mitä näyttelijä Audrey Hepburn sanoo: hymy on paras kauneusvoide. Olen koko elämäni harrastanut musiikkia ja laulan nyt kahdessa kuorossa. Sekin pitää virkeänä. Uskon, että jos on sisäisesti tasapainossa, se näkyy.

Lauloin silloinkin, kun kävin syöpähoidoissa. Tukan menettäminen oli aika iso juttu, mutta hoitoruljanssissa näki niin paljon pahempaakin. Ei syöpä perusminää muuttanut, paitsi niin, etten lykkää enää mitään.

Musiikkiharrastus ja ystävyyssuhteet ovat paljon tärkeämpiä kuin se, miltä minä näytän. Siksi ulkokuoren rapistuminen ei ole the end of the world, maailmanloppu. Kauneus on katsojan silmässä ja sisäisissä asioissa.”

”Kauneus on vanhemmiten korostunut”

Maria Toivonen, 72: ”Olen aina ollut aika tyytyväinen ulkonäkööni. Olen hoitanut itseäni niin hyvin kuin olen pystynyt.

Kauneutta pitää alkaa pitää yllä heti, että se säilyy. Luotan kasvisvoittoiseen ravintoon ja puutarhaterapiaan. Kesällä kaikkein tärkein asia on Annalan puutarha Helsingissä. Se on sellainen terapeuttinen hoitolaitos.

Kauneus on aina ollut minulle tärkeää, mutta vanhemmiten se on korostunut. Olen alkanut jumpata sängyssä ja ulkoilla. Juoksen pitkin metsiä nykyisen mieheni kanssa niin, että askelmittari heiluu takinliepeessä. Oikein pahalla ilmalla kävelemme Itäkeskuksen kauppakeskuksessa.

Kauneutta on kasvojen ilme, hyväksyntä ja kiitollisuus. Se, että asenne toisiin ihmisiin on pehmeä ja salliva. Me olemme niin erilaisia kaikki. Jokainen saa olla oma itsensä.”

”Kauneus on sitä, että sisäinen palo pursuaa olemuksesta”

Anja Kekkonen, 71: ”Olen pyhät ja arjet aika samannäköinen. Kauneus on paljon sitä, miten hyvä päivä tänään on ja miten hyvin on nukkunut.

Ihminen on kauneimmillaan silloin, kun hän on rakastunut. Minä en halua rakastua enkä olla sillä tavalla kaunis, mutta haluan, että on rauha, tasapaino ja hyvä elämä.

Täytän 72, mutta tunnen olevani 16-vuotias. Tämä on parasta ikää. Ei tarvitse huolehtia työstä ja perheestä. Saa olla vapaa ja hassutella.

Olen aina ollut vähän sellainen tyhjännauraja. Kun olin nuori, sellainen oli aika kauheaa. Ajateltiin, että vakuuttava on se, jolla on naama peruslukemilla. Olin vauhtimimmi enkä ehtinyt kiinnittää kauneuteen huomiota. Ilmeisesti ajattelin, että olen tarpeeksi kaunis joka tilanteeseen, koska ei tullut hirveästi meikattua silloinkaan.

”Jos ihan rehellinen olen, olen aika tyytyväinen itseeni.”

Olen 172 senttiä pitkä. Nuorena painoin 50 kiloa ja olin huolissani, että olen lihava. Käyn nytkin salilla, mutta en halua laihduttaa. Kauneus on sitä, että sisäinen palo pursuaa olemuksesta. Ei sitä, että on symmetrisesti joka kurvi paikallaan.

Jos ihan rehellinen olen, olen aika tyytyväinen itseeni. Mutta jos Suomessa alkaa kehua, että olen hiton tyytyväinen, saanut kaiken, mitä olen halunnut, sisäisesti ja ulkoisesti, sitähän pidetään ihan kauheana.”

”Tärkeää on se, että jaksan”

Maritta Hellman, 65: ”Ajattelin nuorena, että opettelen huulipunan käytön sitten, kun täytän 50. En ole vieläkään oppinut.

Olen aina ollut tällainen luonnonlapsi. Jos käyn kylässä ja joku kysyy, millaiset keittiön kaapit siellä oli, sanon, etten tiedä. Sellainen ei vain jää minulle mieleen.

Olen aina harrastanut hirveästi liikuntaa ja tehnyt paljon töitä. Tärkeämpää on hyvinvointi ja se, että jaksan.

Kauneinta minussa ovat tummat silmät. Ne huomataan. Se tietysti harmittaa, kun on tällaiset silmäpussit, mutta ne ovat perintöä, olleet minulla jo 18-vuotiaana.

Nuorena paras ystäväni oli oikein blondi, hyvin kaunis. Olimme yhdessä Pariisissa, ja kaikki ihastuivat siihen blondiin. Hän ei osannut kieltä, ja kaikki sanoivat minulle, että sano sille, kuinka kaunis se on. Loppuajasta sanoin, että kyllä se sen jo tietää.

Mutta ei sekään minua haitannut, että miksi ne eivät minua huomanneet. On ihan hyvä tunne, kun ei tarvitse yrittää enempäänsä, vaan voi olla se, mikä on.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla