Jos et pääse niistä eroon, peitä ne. Aurinkolasien käyttö sitä paitsi suojaa herkkää silmänympärysihoa. Kuva: Colourbox
Jos et pääse niistä eroon, peitä ne. Aurinkolasien käyttö sitä paitsi suojaa herkkää silmänympärysihoa. Kuva: Colourbox

Silmänaluset ikääntyvät siinä missä muukin iho – ja monesti se näkyy. Asiantuntija kertoo, miten tummia silmänalusia voi hoitaa ja ehkäistä.

Tuliko valvottua? On todennäköistä, että seuraavana päivänä silmien alle pitää töpötellä ekstrakerros pakkelia.

Kehnoilla elämäntavoilla on tietysti seurauksensa, senhän vielä hyväksyy. Mutta potuttaa näyttää pandalta, jos alla on kymmenen tunnin yöunet.

Se on kuitenkin aika normaalia, jos ei ole enää teini-ikäinen.

– Tummat silmänaluset voivat johtua normaalista ikääntymisestä, joka on yksilöllistä ja geneettisesti erilaista eri ihmisillä, kertoo silmätautien ja silmäkirurgian ylilääkäri Tiina Leivo Suomen Terveystalosta.

Asiantuntijan mukaan syitä silmänalusihon tummumiseen on useita:

1. Alaluomien ohut iho.

– Verisuonet ja alla olevat kudokset kuultavat helposti ohuen ihon läpi.

2. Pigmenttihäiriöt alaluomella.

– Hyperpigmentaatiota voivat aiheuttaa esimerkiksi atooppisen ihotulehduksen jälkitila, hormonaaliset tekijät, raskaus ja aurinko.

3. Silmäpussit.

– Pussit silmien alla aiheutuvat ylimääräisestä rasvasta tai rasvan työntymisestä eteenpäin alaluomella. Niiden aiheuttamien varjojen vuoksi syntyy myös vaikutelma tummista silmänalusista.

4. Rasvan puute.

– Harvinaisempi syy tummiin silmänalusiin ja on rasva-atrofia, joka saa aikaan tyhjän katseen ja usein varjojen vuoksi myös tummat silmänaluset. Tällaiset muutokset ovat tavallisempia lähempänä nenänvartta.

5. Keskikasvon ja poskipäiden laskeutuminen.

– Ne aiheuttavat muutoksia usein myös alaluomella.

6. Elämäntavat.

– Ihon vanhenemista ja myös tummien silmänalusien syntymistä voi hidastaa kiinnittämällä huomiota elämäntapoihinsa, Tiina Leivo sanoo.

Neuvot ovat niitä perinteisiä: älä tupakoi, käytä alkoholia kohtuudella, suojaa iho auringolta, nuku riittävästi ja huolehdi terveellisen ravinnon saamisesta sekä riittävästä vedenjuonnista. Myös ylipaino tai voimakkaat painon vaihtelut eivät ole hyväksi kasvojen iholle.

”Toistuvaa ja tavaksi muuttuvaa kasvolihasten jännittämistä kannattaa välttää.”

Ihonhoidossa pitäisi välttää kovakouraista käsittelyä ja voimakkaita puhdistustuotteita. Asiantuntija suosittelee kosteuttavan ihovoiteen käyttöä.

Ja sitten on vielä siristely sekä muu kasvojen jännittäminen:

– Voimakasta, toistuvaa ja tavaksi muuttuvaa kasvolihasten jännittämistä kannattaa välttää. Aurinkolasien käyttö voi auttaa tässä osittain, Tiina Leivo kertoo.

Kirurgin veistä tai peitevoidetta

Mikä sitten auttaa? Jos ongelma on ihon väri tai erittäin ohut iho, pelkän meikin avulla pääsee jo pitkälle.

– Silloin paras hoito on yleensä hyvin valittu peiteväri, Tiina Leivo sanoo.

Tummia silmänalusia voidaan joissakin tapauksissa hoitaa kirurgisestikin.

– Jos potilaalla on silmäpussit ja ylimääräistä rasvaa, alaluomileikkaus tai alaluomileikkaus yhdistettynä keskikasvojen kohotukseen auttaa sekä silmäpusseihin että tummiin silmänalusiin. Jos ongelmana on rasvan puute, alaluomelle voidaan siirtää rasvaa tai täyteaineita, Leivo selittää.

Täyteaineiden vaikutus on väliaikainen, ja osa siirretystä rasvasta poistuu ajan kuluessa. Tiina Leivon mukaan pientä osaa potilaista voidaan auttaa myös kemiallisilla- tai laserhoidoilla.

Olet muodin harjalla, kun hankit tänä vuonna pottatukan tai rennon otsiksen. Entä miten tehdään ”kallis tukka”?

Rento otsis

Silmiä hipova, seksikäs otsatukka on nyt supertrendikäs. Brigitte Bardot -tyylinen otsis on ilmeeltään ihanan rento, ja pituus sopii yhteen melkeinpä minkä tahansa leikkauksen kanssa aina polkkatukasta lähtien. Jos et halua leikata otsista, tyyli on helppo myös feikata: tarjolla on tyylikkäitä lisäkkeitä, eikä kukaan osaa aavistaa, että otsatukka ei ole oma.

Graafinen kulho

Juuri ja juuri korvia hipova pottatukka on edelläkävijän ehdoton ykkösvalinta. Kulhomainen leikkaus muistuttaa huippumalli Linda Evangelistan ikonista tyyliä ja näyttää takuulla hyvältä kantajansa ikään katsomatta. Malli noudattelee yksinkertaisimmillaan kauttaaltaan tasaista mittaa, mutta sitä on helppo myös varioida esimerkiksi ajelemalla hiukset siiliksi korvien kohdalta tai niskasta. Leikkaus on laiskan laittajan unelma: pesun jälkeen kevyt suoristus riittää huolitellulta näyttävän tyylin luomiseen.

Lämmin hunajakulta

Tiedätkö tunteen, kun jotain tekisi mieli muuttaa, mutta et kuitenkaan ole varma, mitä se jotain olisi? Vastaus on hunajakulta. Lämmin hunaja on täydellinen välimallin sävy niin tummille kuin vaaleille hiuksille, jotka kaipaavat päivitystä lempeällä kädellä. Bronde-sävystä (blondi+brunette) on äärimmäisen helppo siirtyä myös kohti kesää lisäämällä vaaleampia raitoja päivien pidentymisen myötä.

Hempeä ruusukvartsi

Heittäydy mukaan yksisarvistrendiin ja piristä hiuksia hempeään pinkkiin taittavalla ruusukvartsin sävyllä. Väri herää henkiin täysin uudella tavalla, kun mukana on muutamaa eri pinkin ja ametistin sävyä. Koko tukkaa ei suinkaan tarvitse värjätä pastelliunelmaksi, vaan sävy näyttää upealta myös häivähdyksenä latvoissa tai ohuina raitoina vaalean tukan seassa kaikenpituisissa malleissa. Pastellivärit sopivat parhaiten blondeille, sillä muutaman pesun kestävät värit tarvitsevat vaalean pohjan erottuakseen.

Letin seuraava taso

Nosta letit täysin uudelle tasolle, ja solmi hiukset näyttävästi keskelle jakausta. Jämptit letit näyttävät upeilta kahden tai kolmen letin sarjoissa ja tarvitsevat rinnalleen vain yksinkertaisen niskaponnarin. Jos aika tai sorminäppäryys eivät riitä, korvaa letit kieputtamalla hiukset pieninä osioina kohti takaraivoa ja kiinnitä kieputukset ponnarin juureen pinneillä.

Syvä sivujakaus

Uusi tukka on helpoimmillaan yhden kammanvedon päässä. Vaihda jakauksen paikkaa keskeltä sivulle tai puolelta toiselle, ja kasvotkin näyttäytyvät yhtäkkiä uudessa valossa. Sivujakaus näyttää parhaalta piikkisuoran tukan tai lempeiden laineiden seuralaisena. Asettele etummaiset hiukset muka-huolettomasti osittain otsalle kehystämään kasvoja.

Kallis tukka

Miten julkkiksilla aina tuntuukin olevan täydellisen sileä ja kiiltävä tukka? Luksustukka on nyt erittäin hot, eikä sen saavuttamiseen onneksi tarvita miljoonia. Jos haluat pörrötukan taltuttamiseen ammattilaisapua, kampaajat tarjoavat erilaisia keratiinihoitoja, jotka silottavat hiukset parhaimmillaan viikkokausiksi. Kotona kiiltävä lopputulos syntyy laadukkaalla muotoiluraudalla sekä kiiltosuihkeella. Luksustukka pääsee parhaiten oikeuksiinsa tasaisessa leikkauksessa.
 

Upeiden huulien salaisuus on sekä ihonhoidossa että silmää hämäävässä meikissä.

Ohuetkin huulet ovat ihan hyvät huulet, mutta jostakin kumman syystä tällä hetkellä vallalla tuntuu olevan ajatus, että isompi on parempi.

Muhkeammat huulet saadakseen ei kuitenkaan tarvitse mennä pistoshoitoihin, sillä hyvällä hoidolla ja huolellisesti tehdyllä huulimeikillä saa halutessaan roppakaupalla pulleutta.

1. Paras kosteuttaja = silmänympärysvoide

Jos huultensa haluaa näyttävän pulleammilta, kosteutus on olennaista. Mieti vaikka rusinaa; se on viinirypäle, josta kosteus on poistettu.

Vielä huulirasvaakin parempi kosteuttaja saattaa olla silmänympärysvoide. Se on tarkoitettu ohuelle iholle, ja sen koostumus imeytyy tehokkaasti. Hyvän yönaamion saa, kun levittää huulille ja niiden ympärille ensin silmänympärysvoidetta, ja voitelee huulet vielä huulirasvalla, Popsugar-sivuston artikkelissa vinkataan. Jos huulet ovat kuivat ja rohtuneet, kuorinta auttaa voiteita imeytymään ja tekee huulten pinnasta tasaisemman.

Silmänympärysvoide sopii hyvin myös huulimeikin alle, jos huulirasva tekee huulista liian tahmaisen ja liukkaan tuntuiset.

2. Rajaa vaalealla

Tehokas tapa lisätä huuliin muotoja on rajata ne reunojensa ulkopuolelta valkoisella kynällä tai hieman ihon sävyä vaaleammalla peitevoiteella ja häivyttää huolellisesti. Vaalea korostaa ja saa huulet näyttämään pulleammilta – katso vaikka The Beauty Department -sivuston ennen ja jälkeen -kuvat.

Jos haluaa viedä huulicontouringin vielä pidemmälle, alahuulen alle voi lisätä kevyesti tummaa varjostusta. Korostusten ja varjostusten ideana on, että vaalea tuo esiin ja tumma pienentää – niitä yhdistämällä kasvoille voi luoda vaikka minkälaisia muotoja.

3. Meikkaa pulleammiksi

Jos huulet ovat jo valmiiksi suuret, ne näyttävät suurilta myös kirkkailla ja tummilla väreillä maalattuina. Parhaiten huulia pullistaa kuitenkin vaaleus ja kiilto, joten nudesävyt ja huulikiilto ovat aina varmoja valintoja.

Kirkkaanpunaisetkin huulet voi saada suuremmiksi rajaamalla niitä aavistuksen isommiksi ja lisäämällä huulten keskiosaan vaaleutta, joka luo illuusion muodoista. Siihen voi käyttää vaaleampaa huulipunaa, valoa heijastavaa korostustuotetta tai valkoista rajauskynää. 

Marie Claire -sivusto neuvoo punaamaan ensin huulet ja piirtämään sen jälkeen valkoisella meikkikynällä huulten keskiosaan pystysuuntaisen viivan. Kun viivan häivyttää huolelliseti huulipunan sekaan, se vaalentaa punaa huulten keskeltä hieman eli saa aikaan pullistavan efektin.