Naisellisessa Ainola-tuoksussa ihastuttaa pioni, Sipilä tuoksuisi Max Perttulan (kuvassa) mukaan sammaleelta ja puunjuurilta. Kuvat: Shutterstock ja Sanoma-arkisto
Naisellisessa Ainola-tuoksussa ihastuttaa pioni, Sipilä tuoksuisi Max Perttulan (kuvassa) mukaan sammaleelta ja puunjuurilta. Kuvat: Shutterstock ja Sanoma-arkisto

Tuoksuissa on hyvin paljon kyse mielikuvista. Pyysimme parfymööri Max Perttulaa visioimaan nimikkotuoksut neljälle tämän ajan merkkihenkilölle.

Tänä vuonna on juhlittu säveltäjä Jean Sibeliusta, jonka syntymästä on kulunut 150 vuotta. Pitkin vuotta on järjestetty Sibelius-teemaisia tapahtumia, ja vaikka vuoden loppu häämöttääkin, juhlallisuudet eivät ole vielä ohitse.

Sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian keksivät, että Sibelius-teeman ympärille voisi ideoida myös hajuveden, ja sellaisen myös toteutti Suomen ainoa ammattiparfymööri Max Perttula. L’air d’Ainola lanseerataan Sibeliuksen syntymäpäivänä 8.12. Joensuussa Carelia-salissa Sibeliuksen syntymäpäiväkonsertissa, jossa Jussi ja Nazig esiintyvät.

– Jussin ja Nazigin esityksiin kuuluu musiikin lisäksi myös multimediaa, ja he halusivat niihin uuden ulottuvuuden tuoksun muodossa. Heillä oli idea toteuttaa Ainolan puutarhan tuoksu parfyymina, Max Perttula kertoo.

Max innostui kansallisromanttisen tuoksun suunnittelemisesta heti. Puutarhanhoito oli Aino Sibeliukselle tärkeää, ja L’air d’Ainolassa tuoksuvatkin Ainolan puutarhan pionit, orvokit, kaunokit, kurjenmiekat sekä Ainolle rakkaat ruusut.

Innostuimme tuoksujen ideoimisesta merkkihenkilöiden ympärille ja kysyimme Maxilta, millaiset tuoksut hän visioisi aikamme kuuluisille miehille.

Juha Sipilälle hillittyä

– Sen mielikuvan perusteella, mikä minulla pääministeristä on, hänelle sopisi hillitty perustuoksu, Max sanoo.

Juha Sipilän tuoksuun tulisi Maxin kuvitelmissa myskiä, ambraa, vaniljaa ja tonkapapua sekä pikkuisen sitrusta. Tuoksu olisi balsamimaisen pehmeä, ei liian esille tuleva tai saippuamainen.

"Puun juurten tuoksu, sellainen passaisi hänelle."

– Hyvin klassinen, ei millään tavalla trendikäs eikä missään nimessä vesituoksuun viittaava. Ei mitään hedelmiä tai kukkaisuutta, vaan metsää, sammalen vivahdetta, myskiä ja ambraa. Sellainen tietynlainen puun juurten tuoksu, kun ne on kaivettu ylös maasta ja niissä on sellainen puhdas, hiekkainen vivahde. Sellainen passaisi hänelle.

Maxin mielikuvissa Juha Sipilä on hyvin hillitty ihminen.

– Näen hänet vähän jörönä ja vaisuna, sellaisena työnarkomaanina, joka ei ole hirveän energinen. Semmoista tylsää arkista suorittamista, Max kuvailee.

Entä voiko takinkääntöä kuvata millään tuoksulla?

– Tuoksullahan pystyy viestimään vaikka mitä. Tietysti jos valitsee sellaisen tuoksun, joka ei vastaa omaa persoonaa, niin voi huijata, Max pohtii.

Teemu Selänteelle puhtoista

– Heti tulee semmoinen mielikuva, että valtavan puhdas, kristallinkirkas sitrustuoksu, jossa on kirpeyttä ja puhtaan veden tuoksua. Pohja- ja runkotuoksu rakentuisi valkoisen puun vivahteelle, johon sekoittaisin vihreää teetä, Max innostuu Teemu Selänteestä.

Suomalaisten suosikkiurheilijasta Maxille tulee mieleen myös kesä, joka saisi myös olla jollakin tapaa mukana tuoksussa – liekö Kaliforniasta hankitun ympärivuotisen rusketuksen ansiota? Ei kuitenkaan koivua, vaan kesäistä dynaamisuutta, tuulenvirettä.

– Hänestä huokuu aina positiivinen energia, ja hän on varmasti vilkas ihminen jollain tavalla, joten olemukseen sopii hyvin nuorekas tuoksu. En voi kuvitella mitään hirveän vahvaa tai raskasta tuoksua sen perusteella, millainen kuva minulla on hänestä ihmisenä.

– Ja appelsiinin kukkaa, sitä tuoksussa ehdottomasti pitäisi olla.

Cheekille naismagneettituoksu

Räppäri Cheekin tuoksusta Maxilla on heti selvä visio.

– Hänelle sopisi balsamimainen, pehmeä, vähän mystinen tuoksu. Kun ajattelee räppimaailmaa, sehän edustaa rahaa ja valtaa, niin minulle tulee mieleen, että tuoksun täytyy olla trendikäs ja vahva. Vesituoksu ei hirveästi vahvista sitä räppärin asemaa, Max selittää.

Tuoksussa olisi myskiä, ambraa ja patsulia, valkoista myskiä sekä hedelmävivahteita, ehdottomasti aprikoosia. Pohjavivahde olisi metallinen.

"Vesituoksu ei hirveästi vahvista räppärin asemaa."

– Tuoksusta tulisi hyvin harkittu fantasiatuoksu, joka kuvastaisi valtaa ja rahaa, ja se olisi ennen kaikkea naismagneettituoksu, jossa on vähän herkullinen vivahde. Samettinen pehmeys pohjatuoksussa vetää naisia puoleensa, Max paljastaa.

Bull Mentulalle miehekästä

Kehonrakentaja Jari "Bull" Mentulalle sopisi Max Perttulan mukaan mausteinen miehekkyys.

– Siinä olisi valkoista ambraa, tummaa ja valkoista myskiä, aavistus makeutta. Ei kukkamaisuutta tai hedelmiä, vaan mausteisuus tulisi esille. Valkoinen ambra on ihan ehdoton hänelle, se on valtavan miehekäs tuoksumaailmaltaan.

Max käyttäisi tuoksussa myös terävän lyijykynämäiseltä tuoksuvaa seetripuuta, joka toisi tuoksuun vielä lisää maskuliinisuutta. Bullin tuoksu olisi kuitenkin huomattavasti trendikkäämpi kuin esimerkiksi pääministeri Sipilän.

– Jari on tavallinen suomalainen mies, mutta mielestäni kuitenkin aika nuorekas persoona. Uskon, että hän saattaisi jopa tällaisen tuoksun valita.

Iso-Britannian prinssi joutuu maksamaan varsin pitkän punnan pitääkseen tukkansa lyhyenä.

Iso-Britannian kruununprinssi William, 36, on tehnyt sen, minkä moni kaljuuntuva mies tekee jossain vaiheessa taivaltaan: hän on vetänyt hiuksensa ihan lyhyiksi. Uutinen ei ole sinänsä millään tavalla merkittävä, mutta se, kuinka paljon William on saanut rahaa uppoamaan parturikäyntiin, saa kyllä pohtimaan.

Brittilehti The Sunin mukaan Williamin siilitukan leikkaaminen maksoi nimittäin 180 puntaa eli siis yli 200 euroa. Monet brittiläiset Twitter-käyttäjät ovat olleet tiedosta varsin hämmentyneitä.

– En ole koskaan maksanut enempää kuin kympin hiustenleikkuusta. Tämä mies on ryöstetty, Patrick Smith kommentoi muiden muassa Twitterissä.

Mutta, lähteiden mukaan kalliille hinnalle on kuitenkin selitys!

Ensinnäkin, William käytti hiustenleikkauksessaan puolisonsa herttuatar Catherinen suosimaa kampaajaa. Ja kuten monet tietävät, Katen hiukset ovat monien ihailemat, joten niihin ei taatusti pääse käsiksi ihan kuka tahansa kampaussaksien heiluttelija.

Toiseksi, hiustenleikkuu on mitä todennäköisimmin suoritettu Williamin kotona Kensington Palacessa. Kampaaja on siis joutunut raahaamaan kaikki kampaamotarvikkeensa (eli siis ainakin sakset) ja itsensä studion ulkopuolelle. Ei siis ihan tavanomainen leikkuukeikka kuitenkaan!

Kolmanneksi, kuninkaallisten varat eivät hevillä lopu. Ehkäpä William haluaa tukea kansakuntansa parturiyrittäjiä maksamalla vähän ylimääräistä?

Vitsiä pakenevasta hiusrajasta

Prinssi Williamin kaljuuntuminen on vuosien varrella noussut eräänlaiseksi kuninkaalliseksi vitsiksi. Williamin pikkuveli Harry, 33, on tasaisin väliajoin kiusoitellut Williamia vetäytyvän hiusrajan takia.

– Hän on taatusti fiksumpi kuin minä, me varmistuimme siitä jo koulussa – samaan aikaan, kun hän alkoi kaljuuntua, Harry on todennut.

William itsekin on vaikuttanut suhtautuvan kevyesti hiustensa hupenemiseen. Kun Williamin esikoinen George syntyi vuonna 2013, prinssi vitsaili:

– Hänellä on paljon enemmän tukkaa kuin minulla, kiitos luoja!

Tässä vielä havainnollistava kuva siitä, kuinka suuri muutos prinssin hiuksissa on tapahtunut: 


William hiustenleikkuun jälkeen.
William ennen hiustenleikkuuta.
 

 

Korvanlehdet somistetaan nyt useilla pienillä ja yhteensopivilla korvakoruilla.

Takavuosina teinit lävistyttivät innokkaasti korvanlehtiään – yksi reikä ei todellakaan riittänyt. Viime vuosina korvistrendeissä on kuitenkin suosittu näyttäviä, niin sanottuja statement-korvakoruja. Yhdet isot korut tai vain yksi iso koru toisessa korvassa ovat riittäneet.

Nyt pienet ja minimalistiset korvakorut ovat jälleen tulossa takaisin, mutta runsaina joukkoina. Ideana on stailata korvanlehti yhteensopivilla koruilla näyttäväksi. Yksittäiset korut voivat olla pieniä ja yksinkertaisia, mutta renkaiden, nappimallisten ja roikkuvien korujen yhdistelmästä syntyy kiinnostava kokonaisuus.

Mikäli korvanlehdessä sattuu olemaan enemmänkin reikiä (tai sellaisia innostuu ottamaan), yksi koru voi kulkea kahden reiän kautta.

 

The cartilage of this #CuratedEar is pierced in three places: the Conch, the Helix, and the Tash Rook. The Conch holds a Diamond Four Ball Trinity, the Helix a pair of Plain Rings, and the Tash Rook a glowing Diamond Trinity. Each is unique, but are linked by their patterns of three and unifying, rich, Yellow Gold setting. (Shop this Style - Link in our Profile)⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ .⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 📷: @kevinthepiercer⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ .⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #mariatash #earcandy #diamond #CuratedEar #Conch #ConchPiercing #Helix #HelixPiercing #TashRook #TashRookPiercing #piercer #earrings #jewlery #piercing Malachite Hinged Hoop by @missomalondon

Henkilön Maria Tash (@maria_tash) jakama julkaisu

Yksi ”curated ear” -trendin edelläkävijöistä on korusuunnittelija Maria Tash, jonka luomukset ovat bloggareiden ja somevaikuttajien suosiossa. Tunniste #earparty eli korvabileet on noussut suosituksi Instagramissa.

Lisää inspiraatiota löytyy Instagramista myös tunnisteella #curatedear. Myös Pinterestiin kannattaa kurkata.

 

This look showcases large, stunning White Gold shapes in the upper cartilage, while adorning the lobe with smaller, daintier Yellow Gold pieces. The Tash Rook houses a show-stopping Diamond Star Garland, which fills up the majority of the upper ear's flat canvas, while its partner, the Invisible Diamond Eternity, completes the helix. Pieces in all shapes and sizes decorate the lobe, including a Diamond Flower and Diamond Lightning Bolt. (Shop this Style - Link in our Profile)⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ .⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 📷: @prikdpeterrobin⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ .⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #mariatash #earcandy #diamond #CuratedEar #helix #helixpiercing #tashrook #tashrookpiercing #piercer #earrings #jewlery #piercing

Henkilön Maria Tash (@maria_tash) jakama julkaisu

Korvakorujen yhdistelyssä symmetria ei ole olennaista – vaikka jokainen korvakoru voi olla erilainen. Korut kannattaa valita niin, että ne sopivat omaan tyyliin ja yhteen toistensa kanssa.

Erilaisten kivien yhdistely näyttää hauskalta, kun korvanlehdessä on useampi vierekkäinen reikä.
 

The Odette earring via @billiefaricyhyett.✨

Henkilön NATASHA SCHWEITZER JEWELLERY (@natashaschweitzer) jakama julkaisu

Graafisia muotoja vai pientä ja herkkää? Enää ei tarvitse valita, sillä tyylit näyttävät sopivan hyvin yhteen.
 

Pierced. #miniearrings #earparty #fiveandtwo

Henkilön HOMBRE (@hombrejewelry) jakama julkaisu

Pikkuruiset ja yksinkertaiset korut näyttävät hauskoilta, kun niitä on useita.