Meikkipussissa saattavat muhia monenkirjavat bakteerit. Kuva: Shutterstock
Meikkipussissa saattavat muhia monenkirjavat bakteerit. Kuva: Shutterstock

Myönnetään, kylppärin kaapeista ja meikkipussin kätköistä löytyy kaikenlaista jämäpurnukkaa.

Meikkipussit ja kylpyhuoneen kaapit ovat kyllä kummallisia aarreaittoja. Kun vähän tonkii, saattaa löytää vaikka huumaavan härskiintyneitä huulipunanhylsyjä ja kökkäreisiä kakkuripsareita.

Jos tunnistaa itsessään meikkipesänrakentajan, kannattaa raivata aikaa kemppariosaston kevätsiivoukselle. Näin bakteeriviljelmät eivät leviä omalle hipiälle.

Ensimmäisenä kannattaa tsekata tuotteet, jotka ovat todennäköisimmin vanhentuneet:

1. Ripsiväri

Ripsari säilyy useimmiten hyvänä muutaman kuukauden. Kun ripsiväri on kuiva, älä lantraa vedellä, koska vesi heikentää tehoa, eikä väri tee tehtäväänsä. On vain uskottava, että kuiva ripsari on tosiaankin loppunut, joten hyväksy se, äläkä tekohengitä vanhaa tuotetta.

2. Kynsilakka

Lakat säilyvät hyvänä vuoden, korkeintaan pari. Kun lakka klimppiintyy eikä kuivu, on aika hyvästellä se.

3. Kasvonaamiot

Naamiot säilyvät vuodesta kahteen. Sen jälkeen kasvoja ei kannata ärsyttää tunkkaisilla tököteillä.

4. Tuoksut

Vanhentunutta tuoksua ei ole vaarallista suihkia. Mutta ajan saatossa tuoksut muuttuvat hajuiksi, ja silloinhan ne eivät toimita virkaansa.

5. Peitevoide

Peitevoiteet säilyvät noin vuoden avattuina, mutta voivat kuivua aikaisemminkin. Sormin tai siveltimin levitettävät voiteet keräävät myös bakteereita, joten muistellaanpa hetki: millä markettimatkalla peiteputilo hankittiinkaan?

6. Kasvopyyhkeet

Kasvopyyhkeet säilyvät yleensä paketissa olevaan päivämäärään asti, noin pari kuukautta. Piiloon jääneet pyyhkeet ovat todennäköisesti jo kuivuneet ja hyväksyneet kohtalonsa.

7. Poskipuna

Puuterimaiset poskipunat säilyvät jopa kaksi kolme vuotta, mutta voidemaiset vain noin vuoden. Mistä pilaantumisen havaitsee? Puuterimainen puna kuivuu eikä pysy enää kasvoilla. Voidemainen voi tuoksahtaa, eikä pysy poskilla senkään edestä.

8. Eyeliner

Nestemäinen eyeliner säilyy noin puolisen vuotta, rajauskynä pari vuotta. Nestemäinen kerää ajan mittaan bakteereita, kun taas kynä säilyy paremmin teroituksen ansiosta. Kynässä voi olla kuitenkin hometta, josta on merkkinä valkoinen tai harmaa pilkku kynän kärjessä.

9. Aurinkorasva

Aurinkorasvat säilyvät käyttökelpoisina noin kolme vuotta, mutta vain avaamattomina. Edelliskesän aurinkorasvat eivät ole enää iloksi, etenkin jos niitä on reissuillakin säilytetty auringonvalossa tai kuumuudessa. Muutokset voiteen hajussa ja värissä kertovat pilaantumisesta.

10. Huulipuna tai -kiilto

Puna säilyy vuodesta kahteen, kiilto puolitoista vuotta. Pistävä haju on varma merkki vanhentuneesta tuotteesta. Nyt ne anytimet viimeistään veke.

11. Puuteri ja varjostustuotteet

Puuterimaiset tuotteet pysyvät käyttökelpoisena kaksi kolme vuotta kuten punakin. Jos väriä ei voi häivyttää eli se ei toimi kuten pitäisi, on tuote vanhentunut.

12. Meikkivoide

Puuterimainen ja voidemainen meikkipohja säilyvät vuodesta puoleentoista. Nestemäisen tuotteen väri alkaa muuttua vanhetessa, ja puuterimaiselle tuotteelle käy kuten muillekin vastaaville: ne kuivuvat eivätkä toimi toivotulla tavalla.

13. Pohjustustuote

Primer säilyy käytössä yleensä noin vuoden. Vuoden muoviputelissa oleilun jälkeen primerin koostumus alkaa hajoilla.

14. Siveltimet

Kysymys 1: Milloin viimeksi pesit meikkisudit? Niinpä. Kysymys 2: Haluaisitko silti käyttää niitä?

On syytä uusia sivellinvarastoa, koska nämä bakteeripesäkkeet voivat ärsyttää ihoa rajustikin. Huolla uudet siveltimet pesemällä ne joka toinen viikko kevyesti sampoolla.

Miten kävi? Joutivatko lähes kaikki kosmetiikat roskikseen? Jotta niin ei kävisi uusille tuotteille, kannattaa kosmetiikkakaupoilla noudattaa hyväksi havaittua kikkaa: hanki vain käyttöön ja huolla niitä vähäisiäkin.

Lähde: Huffington Post

Nuorekkaan ihon trendi on niin vahva, että vauvanpehmeän naaman saavuttamiseksi on kehitetty muun muassa istukan kantasoluihin perustuvia tuotteita. 

Ihoa hoidetaan – puhdistetaan ja rasvataan voiteilla – siksi, että se pysyisi terveenä ja hyvinvoivana, eikä tulehtuisi tai tuntuisi kireältä. Eikö?

Vastaus lienee kyllä, mutta ihonhoitoon tuntuu kuuluvan yhä enemmän kaikkea muutakin kuin puhdistusta ja kosteutusta. Ihanteellisen ihonhoitorutiinin pohdiskelu on nykyään ihan normaalia, lähes kiiltävän hehkuva iho on yksi vuoden tärkeimmistä meikkilookeista ja ihonhoitotrendeihin liittyy kohta enemmän piikkejä kuin voiteita. 

Refinery29-sivusto julkaisi hiljattain listauksen ihonhoidon kuumimmista ja kummimmista trendeistä. Listalle pääsivät mikroneulaus, eläinten immuunipuolustuksen tuottamat vasta-aineet, mikrobituotteet, pinnallisesti käytettävät täyteaineet ja istukkaperäiset kantasolut (kyllä, luit ihan oikein). 

Puhtia laiskoille soluille

Kun tiede kehittyy, keksitään koko ajan lisää keinoja, joilla ihon kuntoon voidaan vaikuttaa. Mikrobit ja elimistön tuottamat vasta-aineet voivat jonakin päivänä auttaa parantamaan aknen tai psoriasiksen.

Lisäksi Refinery29:n haastattelema ihotautilääkäri ennustaa, että vasta-aineita – joiden talteenottomenetelmissä on perinteisesti ollut isoja eläineettisiä ongelmia – voidaan tulevaisuudessa käyttää ikääntymisen merkkien peruuttamiseen. 

Kuten saatoit arvata, kasvojemme iho ei tarvitse istukasta tai napanuorasta eristettyjä kantasoluja voidakseen hyvin. Juttuun haastatellut ihotautilääkärit kuitenkin väittävät, että kantasolutuotteilla voidaan innostaa ”ikääntyviä tai laiskoja” soluja jakaantumaan, mikä puolestaan saa ihon näyttämään nuoremmalta. 

Ihonhoitoa vai ihonmuokkausta?

Vaikuttaa siltä, että merkittävä osa uusista ihonhoitotrendeistä on itse asiassa yrityksiä saada aikuinen iho näyttämään päiväkoti-ikäisen hipiältä. Nuorekasta ulkonäköä arvostetaan, joten ihonhoidossa – tai paremminkin ihonmuokkauksessa – ei kaihdeta keinoja.

Hehkuvan ja pehmeän vauvaihon tavoittelemisessa ei tietenkään ole mitään väärää. Lähes meikitön ja silti terveenä ja nuorena hehkuva iho on raikas trendi paksujen Instagram-pakkelien aikakaudella, mutta sen saavuttaminen ei ole kaikille mahdollista, ainakaan ilman pistoshoitoja ja mikroneularullia. 

Keski-ikäisen kasvot eivät näytä vauvan naamalta, vaikka olisi lutrannut suojakertoimen 50 aurinkovoiteella aina ennen ulos astumista ja aloittanut silmänympärysvoiteen käytön alakouluun mennessä. 

Täydellisen kiinteän ja nuorekkaan ihon vaatimus on kohtuuton, eikä ratkaisu siihen voi olla istukkaperäinen kantasoluvoide. 

Näyttävä mutta rento kampaus ei vaadi lämpökäsittelyjä tai suurta tuotearsenaalia.

Mitä toivot juhlakampaukselta? Aika moni havittelee näyttävyyttä ja juhlan tuntua, jotakin erilaista kuin tavallisena päivänä. Liian sliipattu ja kireä tukka ei kuitenkaan saisi olla, vaan rentouttakin kaivataan.

Ehkä siksi leteillä viimeistellyistä rennoista nutturoista on tullut niin suosittuja juhlakampauksia. 

Kampaajan tuolissa saat täydellisen kuohkean ja pitävän kampauksen, mutta onnistunut juhlanuttura on mahdollista loihtia myös omaan päähän – jopa ilman etukäteen kihartamista. Hiuslakkaa erityisempiä tuotteita ei tähän nutturaan tarvita. 

Katso videolta, miten letit ja nutturan voi yhdistää tyylikkään rennoksi juhlatukaksi.