Yhtä se polttaa, toista hikoiluttaa ja kolmas ruskettuu silmissä. Nappaa oman aurinkotyyppisi parhaat keinot nauttia paisteesta.

Norminorkoilija

Iho jaetaan neljään luokkaan sen mukaan, milloin se tykkää kyttyrää auringossa. Suurin osa suomalaisista on kolmosia, joilla iho ruskettuu hyvin ja palaa vain joskus. Normi-ihotyypillä ihon oma suoja-aika on 20–30 minuuttia, mutta sitä ei kannata lähteä testaamaan.

Meikkivoiteiden kertoimet antavat riittävän suojan kaupunkikierrokselle ja työmatkoille, mutta auringonottoon tarvitaan järeämmät tökötit. Suomen kesässä hyvä kerroin on 15–25. Kun purkilla käy vähintään joka toinen tunti, aurinko ei järjestä punakkaa yllätystä illaksi.

Vaikka makaisi rannalla, veden ja hiekan läheisyys voimistavat UV-säteitä. Sandaaleissa onkin parempi pitää liikettä, sillä rantapyyhkeellä UV-säteiden määrä on nelinkertainen liikkuvaan auringonpalvojaan verrattuna.

Suojaksi

 • Omega 3 ja 6 -rasvahapot pistävät kampoihin auringon vanhentavalle vaikutukselle, Lumene Sun & care (SPF 15), 12,90 €.
 • Iho imaisee ihanan vikkelästi Garnierin Ambre solaire Light & silky -sumutteen (SPF 20), 10,80 €.

Kalkkilaivan kapteeni

Kalpea iho, vaalea tai punainen tukka, siniset silmät, paljon luomia ja pisamia. Kyllä, olet vaaravyöhykkeessä. Joka kolmas suomalainen kuuluu ihotyypiltään herkästi palaviin. Heidän ihonsa voi kärventyä keskipäivän porotuksessa jo 15–30 minuutissa. Vanha saarna voiteen levittämisestä puoli tuntia ennen aurinkoon menoa ei siis ole tuulesta temmattu.

Suojakertoimien kanssa kikkailu vaatii hitusen matikkapäätä. Kun herkkähipiäisen oma suoja-aika on kymmenisen minuuttia, 20 kertoimen rasva pidentää auringossaoloaikaa 200 minuuttiin. Harva kuitenkaan käyttää voiteita yhtä runsaasti kuin koehenkilöt, joten kertoimia ei kannata liikaa tuijottaa. Varminta on totuttaa iho aurinkoon korkeilla kertoimilla (SPF 30–50) ja lisätä suojaa vähintään 1–2 tunnin välein sekä aina uinnin ja pyyhkeellä kuivaamisen jälkeen.

Äläkä pihtaa määrässä. Yhden etusormen mitalle pursotettu voide riittää kasvoille ja noin kolme ruokalusikallista aikuisen vartalolle. Sprayssä kuutisen painallusta suojaa yhden vartalonosan kuten säären.

Suojaksi

 • Maitomainen Biothermin Lait solaire (SPF 50) ei tahmaa korkeasta kertoimestaan (SPF 50) huolimatta, 28 €.
 • Päänahan pelastus on hattu tai huivi. Turbaanipipo, 7,95 €, Gina Tricot. Olkihattu, 9,90 €, Glitter.

Himoruskettaja

Blondeilla saattaa olla hauskempaa, mutta auringossa bruneteilla pyyhkii paremmin. Tummatukkaiset ja -ihoiset kuuluvat vaaleita useammin ihotyypiltään nelosiin, eli he palavat tuskin koskaan ja ruskettuvat hyvin.

Kun vaaleaihoinen kestää elämänsä aikana noin 70 000 tuntia aurinkoa, tummaihoinen sietää sitä 180 000 tuntia.
Ruskettunut iho mielletään kauniimmaksi ja terveemmäksi, ja paha sitä on kieltää. Kaunista rusketusta voi onneksi avittaa aurinkovoiteilla, joissa on rusketusta tehostavia ainesosia sekä värin kestoa pidentävillä after suneilla. Pari viikkoa aiemmin aloitettu aurinkokapselikuuri taas pönkittää pigmentin muodostusta.

Turvallisimman rusketuksen saa kuitenkin kylppärissä tai vaikka kotisohvalla: itseruskettava ei tee tuhoja ja nykyisillä tuotteilla lopputulos on enää harvemmin oranssi.

Väriä iholle

 • Itseruskettava kuivasumute levittyy tasaisesti leveän nokan ansiosta, L’Oréal Paris Sublime bronze Express pro spray, 13,99 €.
 • Helmiäistä sisältävä Guinotin Grand soin after sun, 21,30 €, pidentää rusketuksen kestoa.
 • Vivisanté sun -aurinkokapselit, 22 €, edistävät ruskettumista ja antavat 2–3 kertoimen ensisuojan.

Valoherkkis

Ilmaantuuko ihollesi auringossa pieniä ja kutiavia vesinäppylöitä? Oireet liittyvät yleensä valoihottumaan, josta kärsii ainakin yksi kymmenestä suomalaisesta. Onneksi näppylät katoavat yhtä nopeasti kuin ovat tulleetkin, yleensä parissa päivässä.

Kutinaan tepsii kortisoni, mutta pahaan ihottumaan lääkäri voi määrätä valohoitoa, jolla lisätään ihon UV-sietokykyä.
Kemikaaliallergisen ihon aurinkovoiteita löytyy parhaiten apteekista. Kuivaihoisten kannattaa valita rasvaisempi voide, kun taas rasvaiselle ja akneiholle geeli on passelimpi vaihtoehto.

Toisilla aurinko nostattaa iholle kahvitahrojen näköisiä maksaläiskiä. Niitä voi yrittää torpata pigmenttiläiskiä ennaltaehkäisevillä tai vaalentavilla voiteilla. Täyttä simsalabim sinne meni -varmuutta ei kuitenkaan ole. Paitsi tieto siitä, että kun rusketus menee menojaan, niin käy myös läiskille.

Suojaksi

 • Öljytön emulsio epäpuhtaalle, rasvoittuvalle ja akneiholle, Avène High protection Cleanance (SPF 30), 24 €.
 • Aurinkoallergioilta, kuten valoihottumalta ja kesäaknelta, suojaa Eucerinin Sun sensitivity creme-gel (SPF 25), 23,40 €.
 • Maksaläiskiä vaalentavaa Natural Arbutin seerumia (SPF 10) voi laittaa aurinkovoiteen alle, 48 €.

Sporttaaja

Olitpa uimari, rantapalloilija tai muuten vain hikoilevaa sorttia, suosi vedenkestäviä suojia. Äläkä tuudittaudu siihen, että uidessa vesi toimisi suojapeittona. Jopa vedenelävät, kuten valaat, palavat vedessä. Säteet pääsevät pinnan alle, kirkkaassa vedessä jopa puoleentoista metriin.

Paras sporttiaika on ennen aamukymmentä tai viiden jälkeen illalla. Kiipeilijöiden ja vaeltajien kannattaa pakata reppuihin korkeita kertoimia, sillä UV-säteily lisääntyy lähempänä aurinkoa. Porotuksessa treenaava voi myös huoletta sipaista lasten aurinkovoiteita: jos tuote kestää vesipetoilun ja hiekkakakkuleikit, se pysyy takuulla aikuisemmassakin menossa mukana. Eikä voide onneksi ymmärrä, onko se 3- vai 30-vuotiaan iholla.

Runsaasti hikoilevan kannattaa lisätä voidetta vähintään kerran tunnissa. Uintipulahdusten jälkeen viimeistään pyyhekuivaus vie voiteet mennessään, joten aina uusi kerros suojaa pintaan.

Suojaksi

 • Ultrasun Sports clear spray formula (SPF 30), 22,50 €, on tarkoitettu hikiseen menoon.

Auts, se poltti sittenkin

Ensihoidoksi kannattaa ottaa vilakka suihku tai kylmäkääreitä ja juoda vettä nestetasapainon säilyttämiseksi. Lievään punoitukseen riittää yleensä viilentävä ja kosteuttava after sun -voide tai kevyt emulsio. Kutinaan tepsii mentolia sisältävä voide.

Jos iho tulehtuu ja punoittaa pahemmin, levitä pari kertaa päivässä hydrokortisonivoidetta. Huonovointisuuteen ja tulehtuneen ihon avuksi voi ottaa tulehduskipulääkettä.

 • Eisenber Paris After sun anti-ageing kasvonaamio, 55 €, rauhoittaa auringon ärsytyksiä ja ehkäisee ihon nestehukkaa.

 • Aloe vera antaa jelppiä punoitukseen ja kuivuuteen, Piz buin After sun, 14,50 €.

UVA ja UVB

Sekä pitkäaaltoiset UVA-säteet että lyhytaaltoiset UVB-säteet ruskettavat ihoa. UVB:t ovat niitä paholaisia, jotka polttavat enemmän ja aiheuttavat ihosyöpää.

UVA:t taas tunkeutuvat ihon syvempiin kerroksiin vanhentaen, kuivattaen ja rypistäen ihoa. Ne läpäisevät jopa ikkunalasin.
Tsekkaa, että voiteesi suojaa molemmilta UV-säteiltä. Jos kaapin perukoilta löytyy viimekesän purnukoita, tarkista tuotteen käyttöaika.

Primer-tuotteet eivät ainoastaan auta meikkiä pysymään paremmin, vaan parhaimmillaan niillä saa monta ihmettä aikaiseksi iholle. 

Punoittaako ihosi meikistä huolimatta? Toivoisitko enemmän hehkua? Huolitellun meikin salaisuus on pohjustaminen.

Meikinpohjustusaineet ovat tuotteita, jotka levitetään iholle kosteusvoiteen jälkeen ennen muiden meikkien levittämistä. Pohjustaminen tekee meikkipohjan levityksestä helpompaa ja saa sen pysymään pidempään huoliteltuna. 

Listasimme asioita, joihin meikinpohjustustuotteet pystyvät. Huomioithan, että yksi tuote ei tee kaikkia ihmeitä ihollesi. Valitse tuotteet, joilla on haluamasi vaikutus. 

1. Suojaa auringolta

Kesällä voi valita pohjustustuotteen, jossa on suojakerroin. Näin saat suojattua kasvojesi ihoa palamiselta ilman erillisiä aurinkorasvoja meikin alla. 

2. Tasoittaa ihon sävyä

Meikinpohjustustuotteilla voi tasoittaa ihon sävyä, erityisesti jos kasvot punoittavat. Oikeaa tuotetta käyttämällä ihosi sävy säilyy tasaisena koko päivän. 

3. Peittää ihohuokoset

Laajentuneet huokoset voivat tuottaa valtavaa päänvaivaa. Niiden nujertamiseksi on monta keinoa, joista huokosten häivyttäminen pohjustustuotteella ei ole ollenkaan tehoton ratkaisu. Jotkut pohjustustuotteet voivat myös supistaa huokosia. 

4. Antaa kasvoille hehkua ja kuulautta

Kun haluat antaa kasvojesi loistaa, käytä hehkua lisäävää pohjustustuotetta joko meikkivoiteen alla tai meikkiin sekoitettuna. Kevyen meikin ystävät käyttävät hehkua tuovia tuotteita sellaisenaan ilman meikkivoidetta. 

5. Tekee ihosta tasaisemman

Kukapa ei haaveilisi tasaisesta ihosta! Epätasaisuuksiin ei auta pelkkä meikkivoide tai puuteri, vaan kauniin tasaisen ihon loihtimiseen kannattaa käyttää oikeanlaista pohjustustuotetta. 

6. Kosteuttaa 

Jos iho hilseilee kuivuuttaan, kannattaa valita pohjustustuote, joka kosteuttaa ihoa. Kosteuttavat primerit tuovat iholle lisää heleyttä. Niitä kannattaa käyttää erityisesti talviaikaan, jolloin iho on kuivimmillaan. 

7. Hoitaa ihoa

Vaikka meikinpohjustajat eivät ole ensisijaisesti hoitotuotteita, jotkut voivat sisältää ihoa hoitavia ainesosia. Tällaisia ovat erityisesti runsaasti vitamiineja ja antioksidantteja sisältävät luonnonkosmetiikka-primerit. 

Meikin keskipisteeksi riittää nyt yksi värikkäänä loistava luomivärisävy.

Ensin tulivat keväiset pastellit, ja kesää kohti mentäessä luomivärit muuttuvat aina vain kirkkaammiksi. Katso mallia julkkiksilta, jotka ovat ottaneet värikkäiden luomivärien trendin omakseen.

Neonvihreää

Meikkaaja Mai Quynh julkaisi kuvan näyttelijä Alison Brien häikäisevästä luomivärilookista. Sähäkän sävyn kanssa muu meikki kannattaa pitää minimalistisena.

Loistavaa laventelia

Olivia Munnin laventelinvioletti silmämeikki on Patrick Tan käsialaa.

Lämmintä keltaista

Näyttelijä Margot Robbie näyttää, että keltaisen luomivärin voi levittää aina kulmakarvoihin asti.

Sinistä ja lilaa

 

🌈 #lilycollins 💋

Henkilön Vincent Oquendo (@makeupvincent) jakama julkaisu

Hempeissäkin sävyissä voi olla näyttävyyttä. Meikkaaja Vincent Oquendo teki näyttelijä Lily Collinsille meikin, jonka väreissä näkyi vaaleanpunaista, lilaa ja vaaleansinistä.

Näyttävää kullankeltaista

Värikäs glittermeikki huomataan varmasti. Malli Gigi Hadidin luomilla hehkui kulta.

Trendikästä sinistä

 

LIBRA 🔷 #kkwxmario #kkwbeauty #kimkardashian #makeupbymario #mariodedivanovic

Henkilön MARIO FAN PAGE (@mariodedivanovic) jakama julkaisu

Sinisen luomivärin kanssa ei tarvitse himmailla. Kim Kardashian West ja meikkaaja Mario Dedivanovic nostivat klassikkosävyn jälleen pinnalle.