Kymmenen kysymystä luonnonkosmetiikasta – asiantuntijat vastaavat.

1. Miten luonnonkosmetiikka eroaa normikosmetiikasta?
Luonnonkosmetiikassa ei sallita synteettisiä ainesosia eli raaka-aineen on löydyttävä luonnosta eikä valmistusmenetelmä saa muuttaa niitä sellaisiksi yhdisteiksi, joita ei löydy luonnosta. Luomukosmetiikan raaka-aineista tietyn osuuden tulee olla luomutuotantoa.

Hiustuotteissa ja etenkin sampoissa erot ovat suuremmat kuin ihonhoidon puolella. Normisampoissa ja hoitoaineissa on paljon synteettisiä raaka-aineita, joille ei juuri löydy vastineita luonnosta. Luonnonsampoissa käytetään siis pitkälti eri aineita kuin tavallisissa. Luonnonkosmetiikassa pehmeyttä ja kiiltoa antavien silikonien tilalla käytetään luonnon eri polymeerejä. Niillä voidaan pinnoittaa hiuksen pintaa ja lisätä volyymia. Vaikutus ei ole aivan sama, etenkään käsitellyissä hiuksissa.

2. Onko luonnonkosmetiikka allergiselle automaattisesti paras vaihtoehto?
Allergian voi saada niin tavanomaisesta kuin luonnonkosmetiikastakin. Mikäli on allerginen joillekin tietyille kasveille, myös luonnonkosmetiikasta voi saada oireita.

3. Miksi luonnonkosmetiikkasampoot eivät vaahtoa? Pesevätkö ne silti yhtä hyvin?
Runsaan vaahdon muodostavat aineet ovat aina synteettisiä, joten niitä ei voi käyttää luonnonkosmetiikassa. Vaahtoavuus on tottumiskysymys, normaaliin likaan ja rasvaisuuteen pesuteho riittää.

Jos kuitenkin käyttää voimakkaita muotoilutuotteita, kuten
kovia vahoja tai lakkoja, niihin ei välttämättä luonnonkosmetiikkasampoo riitä.

4. Säilyvätkö luonnonkosmetiikkatuotteet yhtä hyvin kuin tavalliset?
Eivät, siksi purkin kyljessä olevaa parasta ennen -merkintää kannattaa noudattaa. Vesipohjaisiin tuotteisiin voi liian pitkään säilytettyinä kertyä bakteereita. Puteleita ei tulisi myöskään säilyttää saunan löylyhuoneessa.

5. Miksi luonnonkosmetiikka tuoksuu usein oudolta?
Tuoksumaailma on täysin erilainen kuin tavanomaisessa kosmetiikassa ja siihen tottuminen voi viedä aikansa. Koska luonnonkosmetiikassa ei käytetä synteettisiä hajusteita, se tuoksuu luonnon aineille eli tuotteiden raaka-aineille sekä esimerkiksi eteerisille öljyille.

6. Maksetaanko ekosta ekstraa?
Luonnon raaka-aineet, kuten monet kasviöljyt, nostavat hiustuotteiden kustannuksia. Silti Suomessa myytävä luonnonkosmetiikka on kohtuuhintaista. Luomuraaka-aineet ovat kalliimpia.

7. Ovatko luonnon hiusvärit parempia allergisille kuin perinteiset?
Hiusväreissä herkistytään yleensä synteettisille väripigmenteille. Jos on allergisoitunut tavallisille hiusväreille, hyviä vaihto¬ehtoja ovat luonnon hennat tai hennapohjaiset värit, joissa on hennan lisäksi muista kasveista saatavia väriaineita.

8. Miksi vaihtaisin luonnonkosmetiikkaan?
Yleisin syy on se, että halutaan välttää kemikaaleja. Jos on herkistynyt tavanomaisen kosmetiikan säilöntäaineille tai synteettisille hajusteille, luonnonkosmetiikasta voi saada avun. Jos ongelmana on hiuspohjan kuivuus, miedommin pesevät ainesosat ovat päänahalle hellempiä.

Asiantuntijoina luonnonkosmetiikkaan erikoistunut estenomi Minna Viinikallio ja ekokampaaja Johanna Ahlberg Tukkatalo Oy:stä.


Kuva: IMAXTree

Mikään ei ole ikuista, mutta meikin voi saada kestämään siistinä koko illan ajan – ilman, että sitä pitää olla jatkuvasti korjailemassa.

On niitä ihmisiä, jotka jaksavat käydä tunnin välein vessassa lisäämässä huulipunaa ja puuteroimassa nenän – ja sitten niitä, jotka haluavat laittaa meikit naamaan ja unohtaa niiden olemassaolon.

Jos kuulut jälkimmäiseen porukkaan, meikistä kannattaa yrittää tehdä mahdollisimman kestävä. Silloin riittää, että korkeintaan painelee ylimääräisen rasvan pois iholta kerran tai pari illan aikana.

Näillä vinkeillä saat meikin kestämään kovemmatkin kekkerit.

1. Suosi ohuita kerroksia

Jos meikin on tarkoitus kestää, tuotteet pitää tietenkin valita sieltä järeimmästä päästä. Suosi puteleita, joissa mainitaan pitkäkestoinen, vedenkestävä ja tahraamaton.

Myös levitystavalla on väliä. Ohuet, huolella ihoon työstetyt kerrokset kestävät pidempään kuin paksu pakkeli, joka saattaa levitä kesken hauskanpidon. Kostea meikkisieni on hyvä väline meikkivoiteen levittämiseen, sillä se imee itseensä ylimääräisen tuotteen ja jättää iholle vain tarvittavan määrän. Tarvittaessa sen avulla voi levittää vielä toisen kerroksen sinne, missä lisäpeitolle on tarvetta.

2. Kiinnitä ennen ja jälkeen

Meikkitaiteilija Andrew Sotomayor ei kiinnityssuihketta säästele. Bustle-sivuston jutussa hän kertoo suihkivansa tuotetta sekä ennen meikkivoidetta että sen jälkeen ja ennen ja jälkeen puuterointia.

– Kylmä ilma saa ihon kuivumaan, mikä saattaa saada ihon imaisemaan kaiken kosteuden voidemaisista meikeistä, Sotomayor perustelee.

Suihke tuo iholle paljon kaivattua lisäkosteutta ja takaa sen, että meikkivoide ei ala heti näyttää kuivan kakkumaiselta.


3. Kestävyyttä kerrostamalla

Korostuspuuteri ja poskipuna katoavat kasvoilta yleensä ensimmäisinä. Hyvä tapa saada ne kestämään pidempään on levittää iholle ensin voidemainen tuote ja päälle vielä puuterimainen. Lopputuloksesta tulee intensiivisempi, ja puuterimainen tuote myös toimii voidemaisen kiinnittäjänä.

4. Käytä tuoretta maskaraa

Bustle-sivusto muistuttaa myös, että kuivahtaneen ripsivärin paikka on roskiksessa. Sillä saattaa saada vielä hetkellisesti nätiltä näyttävät ripset, mutta illan mittaan väri yleensä varisee silmien alle. Tuore ripsiväri sen sijaan toimii kuten sen pitääkin. Meikkaaja Mariela Sarkima on kertonut, että yleensä ripsiväri säilyy hyvänä noin neljä kuukautta. Mitä useammin ripsaria käyttää, sitä enemmän putkiloon päätyy ilmaa ja sitä nopeammin tuote myös kuivahtaa.

5. Silmämeikin pohjustusvoide on ystäväsi

Jos pitäisi valita yksi tuote, joka on mullistanut koko meikkauksen, se on silmämeikin pohjustusvoide. Sen avulla silmämeikki rajauksineen on oikeasti mahdollista saada kestämään pitkään, vaikka yläluomet olisivat vähän raskaampaakin sorttia. Silmämeikin pohjustusvoiteita on erilaisia, ja osa niistä myös tasoittaa ihon sävyä ja saa luomivärit toistumaan intensiivisempinä.

Kuivahtaneen ripsivärin paikka on roskiksessa.

6. Pelkkä huultenrajaus riittää

Klassinen juhlameikkikikka on värittää huulet ensin kauttaaltaan huultenrajauskynällä ja levittää sitten päälle huulipuna. Vaikka huulipuna kuluisi, rajausväri alla takaa sen, että huulet näyttävät edelleen punatuilta. Nykyiset huultenrajauskynät ovat kuitenkin niin hyviä, että ne käyvät meikkiin sellaisenaan. Niiden helposti levittyvä, mutta kestävä ja miellyttävä koostumus toimii kuin kestohuulipuna. Jos sävy on vielä lähellä huulten omaa sävyä, edes huulimeikkiä ei tarvitse korjailla koko iltana.

Sannin hiuksissa on aiemmin nähty myös liilaa sävyä. Kuva: Mikko Hannula ja Instagram

Petrolinväriset latvat toimivat myös tummassa tukassa. 

Laulaja Sannilla on kirjaimellisesti värikäs hiushistoria, mutta sininen tukka on pitkään ollut hänen tunnusmerkkinsä. Sinisen sävyistä Sannin päässä on nähty suurin piirtein kaikki: harmahtava savunsininen, kirkas turkoosi, pastellinen vaaleansininen, mustaan liukuva tummansininen... 

Nyt Sanni näyttää kuitenkin ottaneen varaslähdön uuteen vuoteen hiusvärinvaihdoksella. Hän julkaisi tänään Instagram-tilillään kuvan uudesta vihreästä – tai petrolinvärisestä, miten sen nyt ottaa – kuontalostaan. 

Kuvan perusteella hiusten tyvi on hyvin tummanruskea ja pituudet hohtavat syvänvihreinä. 

 

🥑🥝🥒💚

Henkilön SANNI (@sannivirallinen) jakama julkaisu

Seuraavaksi sitrussävyjä?

Sannin lisäksi moni muukin suomalainen on viihtynyt sinisessä tukassa viime vuosina. Samoin pinkin ja hattaran sävyt ovat olleet suosittuja.

Jos ennustaa pitää, seuraava iso trendi voivat olla vihreät ja keltaiset hiukset. Perusteluja piisaa:

Siinä missä vaaleimmat vihreän ja keltaisen sävyt vaativat alle hiuksia kuluttavan vaalennuksen, petrolinsävyä voi saada suoravärillä aavistuksen tummempiinkin hiuksiin. Helppokäyttöinen trendi siis.