Kymmenen kysymystä luonnonkosmetiikasta – asiantuntijat vastaavat.

1. Miten luonnonkosmetiikka eroaa normikosmetiikasta?
Luonnonkosmetiikassa ei sallita synteettisiä ainesosia eli raaka-aineen on löydyttävä luonnosta eikä valmistusmenetelmä saa muuttaa niitä sellaisiksi yhdisteiksi, joita ei löydy luonnosta. Luomukosmetiikan raaka-aineista tietyn osuuden tulee olla luomutuotantoa.

Hiustuotteissa ja etenkin sampoissa erot ovat suuremmat kuin ihonhoidon puolella. Normisampoissa ja hoitoaineissa on paljon synteettisiä raaka-aineita, joille ei juuri löydy vastineita luonnosta. Luonnonsampoissa käytetään siis pitkälti eri aineita kuin tavallisissa. Luonnonkosmetiikassa pehmeyttä ja kiiltoa antavien silikonien tilalla käytetään luonnon eri polymeerejä. Niillä voidaan pinnoittaa hiuksen pintaa ja lisätä volyymia. Vaikutus ei ole aivan sama, etenkään käsitellyissä hiuksissa.

2. Onko luonnonkosmetiikka allergiselle automaattisesti paras vaihtoehto?
Allergian voi saada niin tavanomaisesta kuin luonnonkosmetiikastakin. Mikäli on allerginen joillekin tietyille kasveille, myös luonnonkosmetiikasta voi saada oireita.

3. Miksi luonnonkosmetiikkasampoot eivät vaahtoa? Pesevätkö ne silti yhtä hyvin?
Runsaan vaahdon muodostavat aineet ovat aina synteettisiä, joten niitä ei voi käyttää luonnonkosmetiikassa. Vaahtoavuus on tottumiskysymys, normaaliin likaan ja rasvaisuuteen pesuteho riittää.

Jos kuitenkin käyttää voimakkaita muotoilutuotteita, kuten
kovia vahoja tai lakkoja, niihin ei välttämättä luonnonkosmetiikkasampoo riitä.

4. Säilyvätkö luonnonkosmetiikkatuotteet yhtä hyvin kuin tavalliset?
Eivät, siksi purkin kyljessä olevaa parasta ennen -merkintää kannattaa noudattaa. Vesipohjaisiin tuotteisiin voi liian pitkään säilytettyinä kertyä bakteereita. Puteleita ei tulisi myöskään säilyttää saunan löylyhuoneessa.

5. Miksi luonnonkosmetiikka tuoksuu usein oudolta?
Tuoksumaailma on täysin erilainen kuin tavanomaisessa kosmetiikassa ja siihen tottuminen voi viedä aikansa. Koska luonnonkosmetiikassa ei käytetä synteettisiä hajusteita, se tuoksuu luonnon aineille eli tuotteiden raaka-aineille sekä esimerkiksi eteerisille öljyille.

6. Maksetaanko ekosta ekstraa?
Luonnon raaka-aineet, kuten monet kasviöljyt, nostavat hiustuotteiden kustannuksia. Silti Suomessa myytävä luonnonkosmetiikka on kohtuuhintaista. Luomuraaka-aineet ovat kalliimpia.

7. Ovatko luonnon hiusvärit parempia allergisille kuin perinteiset?
Hiusväreissä herkistytään yleensä synteettisille väripigmenteille. Jos on allergisoitunut tavallisille hiusväreille, hyviä vaihto¬ehtoja ovat luonnon hennat tai hennapohjaiset värit, joissa on hennan lisäksi muista kasveista saatavia väriaineita.

8. Miksi vaihtaisin luonnonkosmetiikkaan?
Yleisin syy on se, että halutaan välttää kemikaaleja. Jos on herkistynyt tavanomaisen kosmetiikan säilöntäaineille tai synteettisille hajusteille, luonnonkosmetiikasta voi saada avun. Jos ongelmana on hiuspohjan kuivuus, miedommin pesevät ainesosat ovat päänahalle hellempiä.

Asiantuntijoina luonnonkosmetiikkaan erikoistunut estenomi Minna Viinikallio ja ekokampaaja Johanna Ahlberg Tukkatalo Oy:stä.