Vanha tuttu, monikäyttöinen avokado. Kuva: Shutterstock
Vanha tuttu, monikäyttöinen avokado. Kuva: Shutterstock

Ei hätää, pakkelin kasvoiltaan saa poistettua myös vähän yllättävämmillä jutuilla.

Joskus käy niin, että meikinpuhdistusaine unohtuu kiireessä kotiin tai on ehtinyt loppua, ennen kuin uusi on ostettuna. Nukkumaan meneminen meikit naamassa ei houkuta, joten mikä neuvoksi? Kurkkaa keittiöösi!

Itsepäiseen silmämeikkiin: käytä avokadoa

Avokadoöljyä käytetään yleisesti meikinpuhdistusaineissa, joten miksei avokadokin kelpaisi? Halkaistun avokadon vihreän lihan pinnassa on eniten öljyä, joten raapaise pumpulipuikolla avokadon pintaa. Avokadossa on runsaasti E-vitamiinia, joten se on myös iholle hyväksi.

Kuivan ihon meikinpuhdistus: kokeile kookosöljyä

Kookosöljyllä saa meikin irtoamaan ja se sopii erityisesti kuivasta ihosta kärsiville. Anna kookosöljyn sulaa kädessäsi nestemäiseksi ja hiero sitä hellävaraisesti kasvoillesi. Pyyhi kookosöljy pois pyyhkeellä tai paperilla. Huuhtele vielä lopuksi vedellä kasvosi. Ole kuitenkin tarkkana, sillä vaikka moni käyttää kookosöljyä, kaikkien iholle se ei sovi. Kookosöljy voi tukkia ihohuokosia, joten jos sinulla on esimerkiksi psoriasis tai ihottumaa, niin skippaa tämä öljy.

Tavalliseen puhdistukseen: testaa maitoa

Olet varmasti kuullut puhdistusmaidoista, mutta ihan tavallinen maitokin jääkaapistasi toimii meikinpuhdistajana. Kasta vanulappu maitolasiin ja hiero sillä kasvosi. Sen pitäisi raikastaa ihosi ja maitohapon kuorivan hellästi ihoasi. Huuhtele puhdistuksen jälkeen huolellisesti vedellä! Jos sinulla on rasvainen iho, käytä rasvatonta maitoa. Jos ihosi on kuiva, käytä täysmaitoa.

Viimeistelyyn: suosi kurkkua

Kurkkua sisältävät meikinpuhdistusaineet ovat maailmalla suosittu trendi, ja syykin on ilmeinen: kurkulla on mieletön kyky rauhoittaa ihoa. Siksi sitä on hyvä käyttää kasvovetenä puhdistuksen jälkeen. Leikkaa siis kurkkua, laita ne kylmään veteen ja kasta vanulappu sinne. Pyyhi sillä kasvosi ja nauti pehmeästä ihostasi.

Kasvonaamioon: innostu banaanista

Kasvonaamioita voi tehdä helposti itse, ja banaani on hedelmä tähän tarkoitukseen. Murskaa banaani mössöksi ja laita se kasvoillesi naamion tapaan. Anna olla 5 minuuttia, jotta banaani ehtii imeä kaikki epäpuhtaudet ihostasi. Huuhtele kunnolla lämpimällä vedellä ja saat pehmeän, kosteutetun ihon.

Lähde: Stylecaster

Ratkaisu finnin päältä luisuvaan meikkiin todennäköisesti löytyy jo meikkipussistasi.

Silmämeikin pohjustusvoide on yksi monikäyttöisimmistä meikkituotteista. Sen lisäksi, että se pitää luomivärin paikallaan, sen avulla voi myös estää huulipunan karkailun huulten rajojen ulkopuolelle ja jopa ehkäistä silmälasien valumista nenänvartta pitkin.

Silmämeikinpohjustaja auttaa myös, jos meikki ei meinaa pysyä finnin päällä, neuvotaan meikkaaja Vilja Vuolteen uutuuskirjassa Parhaat piirteesi – meikkaajan käsikirja (Docendo).

Näppyjen päällä iho on yleensä kiiltävä ja pingottunut, joten voidemainen meikki karkaa kohdasta helposti. Kirjassa neuvotaan näin:

”Näppyjen päälle kannattaakin painella pieni määrä peitevoidetta ja häivyttää vain reunat kevyesti sormella tai meikkisienellä. Painele sen jälkeen irtopuuteria näpyn päälle, jotta meikkipohja kiinnittyy kunnolla. Voit myös taputella öljytöntä silmämeikin pohjustustuotetta ison yksittäisen finnin päälle ennen meikkipohjan levittämistä.”

Miten emme ole tulleet aiemmin ajatelleeksi! Öljyttömyyden lisäksi kannattaa tietenkin huomioida, että pohjustustuote on joko väritön tai ihon kanssa samaa sävyä, jotta se ei korosta finnin kohtaa entisestään.

Lämmin, viileä vai neutraali – nyt otetaan viimein selko ihon pohjasävystä.

Mikäli paneutuu meikkaamiseen yhtään peruspuuterointia enempää, päätyy aika nopeasti yhden hyvin yleisen kysymyksen äärelle.

Mikä on ihosi pohjasävy?

Joidenkin kohdalla sen selvittäminen on helppoa, ja ne perinteisimmät kikat toimivat: ranteen verisuoniin kurkkaaminen tai sen pohtiminen, sopivatko itselle paremmin kulta- vai hopeakorut. Sinisinä hohtavat verisuonet ja hopeakorut paljastavat viileän pohjasävyn, ja vihertävät suonet ja kultakorut lämpimän.

Jos kumpikaan ei osu aivan kohdalleen, iho on hyvin todennäköisesti pohjasävyltään neutraali eli jotain siltä väliltä.

Näyttelijä Jennifer Anistonia pidetään hyvänä esimerkkinä julkkiksesta, jolla on neutraali ihon pohjasävy. Kuvista pohjasävyä voi kuitenkin olla hieman vaikea arvioida. Kuva: Reuters
Näyttelijä Jennifer Anistonia pidetään hyvänä esimerkkinä julkkiksesta, jolla on neutraali ihon pohjasävy. Kuvista pohjasävyä voi kuitenkin olla hieman vaikea arvioida. Kuva: Reuters

Joskus ihon pohjasävyä voi kuitenkin olla vaikea arvioida. Jossakin valossa näkyy enemmän keltaista ja vihreää, toisessa sinistä ja punaista. Silloin kannattaa kokeilla myös näitä kikkoja:

1. Valkoinen vai luonnonvalkoinen

Usein pohjasävyn selvittämiseksi neuvotaan nostamaan valkoinen paperi lähelle kasvoja ja katsomaan, heijastavatko kasvot enemmän keltaista vai sinistä, punaista tai vaaleanpunaista.

Parempi keino on kuitenkin pukea ylle vuoronperään puhtaanvalkoinen ja luonnonvalkoinen vaate. Byrdie-sivuston mukaan puhdas valkoinen näyttää paremmalta lämminsävyisellä. Jos puhtaanvalkoinen sen sijaan vie kasvoilta värit, ihon pohjasävy on todennäköisemmin viileä ja kasvot näyttävät raikkaammilta luonnonvalkoisen lähellä.

Ennen testiä hiukset kannattaa laittaa tiukalle poninhännälle ja pestä kasvoilta kaikki meikit.

Laulaja Rihannan iho on pohjasävyltään lämmin. Kuva: Reuters
Laulaja Rihannan iho on pohjasävyltään lämmin. Kuva: Reuters

2. Ruskettuminen

Auringonottoa ihon pohjasävyn selvittämistarkoituksessa ei voi tietenkään suositella, mutta jos iho nyt jostakin syystä sattuu kuitenkin saamaan väriä, on hyvä mahdollisuus saada myös pohjasävy selville.

Meikkaaja Beau Nelson kertoo Peoplen artikkelissa, miten eri pohjasävyiset ihot käyttäytyvät ruskettuessaan:

  • Lämmin pohjasävy näkyy yleensä saman tien kullanhohtoisena rusketuksena.
  • Viileä pohjasävy on todennäköisin, jos iho muuttuu auringossa pinkiksi eli palaa helposti ja myös pysyy vaaleanpunasävyisenä.
  • Neutraali iho saattaa muuttua ensin punaiseksi, mutta sitten tavanomaisen ruskettuneeksi.

Jos iho näyttää helposti harmahtavalta, se saattaa olla oliivinsävyinen. Silloin pohjasävy taittaa vihreään, kuten näyttelijä Jessica Alballa. Kuva: Reuters
Jos iho näyttää helposti harmahtavalta, se saattaa olla oliivinsävyinen. Silloin pohjasävy taittaa vihreään, kuten näyttelijä Jessica Alballa. Kuva: Reuters

3. Iiristen värien tarkastelu

Silmät voivat olla perusväriltään siniset, ruskeat tai jotain muuta, mutta kun iiriksiä katsoo oikein läheltä, niissä näkyy pieniä ripauksia muitakin sävyjä. Jos silmät heijastelevat lämpimiä ja kullanhohtoisia hippusia, ihon pohjasävykin on todennäköisesti lämmin. Jos silmissä sen sijaan näkyy enemmän harmaata ja viileitä sävyjä, pohjasävy lienee viileä.