Lob eli pitkä polkkatukka näkyi joka puolella! Näyttelijä Jennifer Lawrence poseerasi marraskuussa Nälkäpeli-elokuvasarjan viimeisen osan ensi-illassa Los Angelesissa. Kuva: Reuters
Lob eli pitkä polkkatukka näkyi joka puolella! Näyttelijä Jennifer Lawrence poseerasi marraskuussa Nälkäpeli-elokuvasarjan viimeisen osan ensi-illassa Los Angelesissa. Kuva: Reuters

Mistä kauneustrendeistä puhuttiin vuonna 2015? Ainakin näistä 11:stä, joista myös Me Naiset kertoi. Oli pitkiä polkkatukkia, miesten feikkimutturoita ja meikittömiä silmiä.

1. Contouringilla uudet kasvot

Kim Kardashian on tämän lajin kuningatar! Contouringissa kasvojen piirteitä korostetaan tai häivytetään käyttämällä tummia tai vaaleita korostusvärejä strategisissa paikoissa – joskus lähtötilanne näyttää klovnimaiselta. Tekniikalla saa esimerkiksi poskipäät kohoamaan pilviin. Sana contour tarkoittaakin englanniksi ääriviivaa, jollaisia ei – korostetaan nyt vielä: ei – ole tarkoitus näkyä enää lopputuloksessa.

2. Strobing, se helpompi vaihtoehto

Contouring vähemmän prinsessamainen ja hankala pikkusisko on strobing, jossa kasvoille meikataan valoa hehkuvan korostusvärin avulla. Sitä sipaistaan esimerkiksi silmien sisäkulmiin.

3.  Lob siellä, lob täällä

Mikä ihmeen lob? No siis tietenkin pitkä polkkatukka eli long bob. Lob. Ihan loogista. Tätä tähtien suosikkihiustyyliä kokeilivat ainakin Kylie Jenner, Jessica Alba ja Katie Holmes. Suosion salaisuus: lobissa yhdistyy lyhyiden hiusten helppohoitoisuus ja pitkien hiusten monipuolisuus. Voitto!

4. Bronde ja muut trendivärit

Vuosi 2015 muistetaan mitä mielikuvituksellisimmista hiusvärikokeiluista. Oli bronde-väri, joka ei ollut vaalea eikä tumma, vaan jotain siltä väliltä. Jennifer Lopez ainakin tykkäsi. Oli vihreitä hiuksia, esimerkiksi Katy Perryllä. Oli väriloistossa hehkuvaa avaruustukkaa ja sitten oli vauvantukkaa. Tukkaa, jonka värit matkivat öljyä. Syksyistä tulitukkaa punaisin sävyin. Vaikka mitä.

5. Miesten feikkimutturat

Kun jo vähän oli saatu tarpeekseen mutturoista eli miesnutturoista eli miesten pitämistä nutturoista (esimerkiksi Leonardo DiCaprio tykkäsi), ilmiö nousi seuraavalle asteelle: miehille tuli myyntiin feikkimutturoita. Argh!

6. Meikittömät silmät

Catwalkeillakin näkyi meikkityylejä, jotka eivät korostaneet silmiä lainkaan. Ripsivärin saattoi skipata myös tavallinen ihminen vedoten trendikkyyteen.

7. Konfettia tukkaan

Joulukuussa inspiroiduttiin koristelemaan hiukset konfeteilla. Operaatio vaati hillittömiä määriä hiuslakkaa ja hermoja, koska lakkakiinnityksestä huolimatta konfetit varisivat sinne tänne jättäen jälkeensä hillittömän sotkun. Katso täältä toimittajan sottainen testi.

8. Vagina kauniiksi

Vajacial-hoidoiksi kutsuissa toimenpiteissä tehdään kaikki sama mitä kasvoille: kuoritaan, höyrytetään ja kuorrutetaan rauhoittavalla naamiolla. Sisään kasvaneet karvat nypitään ja vulvan aluetta saatetaan myös valkaista. Näitä ulkomailla suosittuja kauneushoitoja kommentoi hieman järkyttyneenä suomalainen kauneusyrittäjä Tiina Jylhä.

9. Siemenneste kasvonaamioksi

Kyllä. Voi kyllä. Bloggari Tracy Kiss hehkutti Youtubessa, kuinka saa ystävältään siemennestettä, jota käyttää kasvonaamiona. Tulee kuulemma nuoremman ja raikkaamman näköinen naama. Ihotautilääkärit varoittelivat, että vaikkei spermassa sinänsä mitään vikaa olekaan, siitä voi tarttua esimerkiksi herpes.

10. Finniporno valtasi internetin

Ihan tavalliset tyypit lataavat Youtubeen ja muualle videoita, joissa puristelevat toistensa meganäppyjä ja mustapäitä ja puhkovat erilaisia patteja. Eräällä Dr Pimple Popperiksi kutsutulla naisella on yli puoli miljoonaa seuraajaa.

11. Hei, kynsissäni on kuplia!

Instagramin valtasivat kynnet, joiden pinnalta näytti kohoavan valtavia kuplia. Niin valtavia, että jäi mietityttämään, olivatko tällaiset kynnet kivat vai kauheat. 119 Me Naisten lukijaa äänesti, ja 98 prosenttia tuomitsi ne kauheiksi.

Mitä löytyy Anna Perhon meikkipussista? Ainakin loppuun puristettu Bepanthen.

”Kiinnostuin meikkaamisesta yläkouluikäisenä, kun seurasin isompia tyttöjä. Kasarilla ei tunnettu natural beauty -ideaa, joten meikki-idolini oli Michael Monroe.

Jälkikäteen ajateltuna oli typerää kuorruttaa kasvot paksulla Jane Hellenin meikkivoiteella. Ihoni ei ole ollut koskaan yhtä hyvässä kunnossa kuin viisitoistavuotiaana.

Ripsivärin ja sisäkajalin käyttö oli suurta. Myös pinkki luomiväri Hanoi Rocks -tyyliin oli kova juttu. Lukiossa aloin fanittaa Madonnaa. Kaulassa roikkuvat ristit ja kapinallinen asenne vaikuttivat.

Nykyään selviän vähällä. Tarpeen vaatiessa olen valmis kahdessa minuutissa. Usein meikkini on ripsiväri, kirkkaanpunainen huulipuna ja aurinkopuuteri. Kestovärjään myös ripseni ja kulmani. Näin pääsen jo pitkälle.

”Meikki asettaa minut tiettyyn rooliin, jossa ryhtini oikenee.”

Salille tai koiralenkille en meikkaa. Tapaamisiin ja töihin menen kuitenkin aina laitettuna. Kun olin töissä aamuradiossa, meikkasin silloinkin, vaikka lähetys alkoi ennen seitsemää. Meikki asettaa minut tiettyyn rooliin, jossa ryhtini oikenee.

1. ZO Skin Health Oclipse 50 Smart Tone Broad-Spectrum SPF 50 ”Aurinkosuoja, jossa on sävyä, antaa hehkua. Käytän tuotetta meikin alla ympäri vuoden. Ihoterapeuttini Skinmedistä on velho. Hän painottaa suojan tärkeyttä.” 2. Bepanthen-voide ”Salainen aseeni ja huulirasvana ylivoimainen. Myös kuivuus ja pienet haavat paranevat. Käytän joskus myös poskipäissäni antamaan väriä. Hinta–laatusuhde kohdillaan.”  3. Clarins BB Skin Detox Fluid Foundation ”Värivoide tulee aurinkosuojan päälle. Se tasoittaa ihoani niin, että kaikki on suurin piirtein saman väristä. Ohuet voiteet ovat hyviä. Pakkelin aikakausi jäi 1980-luvulle.”  4. Clinique Wrappings ”Yritän välillä vaihtaa tuoksuani, mutta en onnistu. Tämä haisee ullakolle, museolle ja kirjastolle. Kuvastaa sieluani.”  5. YSL The Shock Volumizing Mascara ”Ripsiväri on yksi harvoista tuotteista, joihin suostun laittamaan enemmän rahaa. Tämä tekee tuuheammat ripset.”  6. YSL Rouge Pur Couture ”Huulipunan valitseminen on tarkkaa puuhaa. Kun löydän oikean sävyn, käytän sitä maailman tappiin. Tämä puna sointuu ihooni.”
1. ZO Skin Health Oclipse 50 Smart Tone Broad-Spectrum SPF 50 ”Aurinkosuoja, jossa on sävyä, antaa hehkua. Käytän tuotetta meikin alla ympäri vuoden. Ihoterapeuttini Skinmedistä on velho. Hän painottaa suojan tärkeyttä.” 2. Bepanthen-voide ”Salainen aseeni ja huulirasvana ylivoimainen. Myös kuivuus ja pienet haavat paranevat. Käytän joskus myös poskipäissäni antamaan väriä. Hinta–laatusuhde kohdillaan.” 3. Clarins BB Skin Detox Fluid Foundation ”Värivoide tulee aurinkosuojan päälle. Se tasoittaa ihoani niin, että kaikki on suurin piirtein saman väristä. Ohuet voiteet ovat hyviä. Pakkelin aikakausi jäi 1980-luvulle.” 4. Clinique Wrappings ”Yritän välillä vaihtaa tuoksuani, mutta en onnistu. Tämä haisee ullakolle, museolle ja kirjastolle. Kuvastaa sieluani.” 5. YSL The Shock Volumizing Mascara ”Ripsiväri on yksi harvoista tuotteista, joihin suostun laittamaan enemmän rahaa. Tämä tekee tuuheammat ripset.” 6. YSL Rouge Pur Couture ”Huulipunan valitseminen on tarkkaa puuhaa. Kun löydän oikean sävyn, käytän sitä maailman tappiin. Tämä puna sointuu ihooni.”

Keskustelin podcastissamme meikkaamisesta ystäväni Jenni Pääskysaaren kanssa. Hän on tehnyt mielestäni kovan ratkaisun päättäessään, että ei meikkaa Pitääkö olla huolissaan -televisio-ohjelmaan. En suostuisi tai pystyisi samaan. Koen oloni itsevarmemmaksi, kun minulla on meikkiä.

On kuitenkin tärkeää korostaa, että jokainen tekee, kuten tahtoo. Kun laulaja Alicia Keys lopetti meikkaamisen, häntä kehuttiin. En aivan ymmärtänyt sitä. Jokainen meikatkoon juuri niin paljon tai vähän kuin sielu sietää.

Eräs ihailemani nainen sanoi kerran, että se, että kosmetiikkajuttuja ja -esittelyjä vähätellään, on taas yksi naisten arvostelemisen muoto. Miksi niitä ei saisi fiilistellä samaan tapaan kuin auton moottoreita?”

Saanen esitellä: kelluva silmänrajaus. 

Joskus silmänrajauksen on tarkoitus tuoda syvyyttä katseeseen ilman, että rajaukseen sinänsä kiinnitetään huomiota. Toisinaan taas olisi kiva saada vaivalla piirretty kissarajaus tai muu näyttävä rajaus kunnolla esille.

Jotkin silmät ovat kuitenkin sen muotoisia, että rajaus helposti piiloutuu liikkuvalta luomelta. Englannin kielessä tällaista silmäluomityyppiä kutsutaan monolidiksi – tuppaa rajaus häviämään näkyvistä heti, kun silmä on auki. Monolid-silmäluomi on yleinen varsinkin aasialaisilla.

Kiitos internetin tee-se-itse-meikkigurujen, tähänkin pulmaan löytyy pelastava rajauskikka: floating eyeliner eli kelluva silmänrajaus. 

Kelluva silmänrajaus piirretään ripsirajan sijaan keskelle luomea niin, että kun silmät avaa, näyttää kuin rajaus olisi ripsirajassa. Oikea rajauksen paikka riippuu tietysti siitä, millaiset juuri sinun silmäsi ovat, ja sopivan kohdan löytäminen voi vaatia muutaman harjoituskierroksen. Toisaalta, jos pienellä treenillä saa vähennettyä tulevaisuudessa ilmenevää silmänrajaustuskaa, on harjoittelu kelpo investointi. 

Meikkibloggaaja Francesca Tanmizi sai Redditissä paljon hehkutusta osakseen jaettuaan siellä vinkkinsä kelluvan rajauksen tekoon. Toinen Reddit-käyttäjä vinkkasi, että keskellä luomea kelluva rajaus toimii vielä paremmin, kun rajauksen alareunan häivyttää pehmeäksi ruskealla tai harmaalla luomivärillä. 

Francesca Tanmizilla on Working with monolids -nimisellä Instagram-tilillään paljon muitakin silmämeikkejä erityisesti niille, joiden liikkuva luomi ei erotu. Osa vinkeistä on avuksi myös raskaiden silmäluomien kanssa.

Olennaista on löytää lukuisista rajauskikoista se, joka sopii omiin silmiin. Lue, millainen rajaus toimii parhaiten esimerkiksi lähellä toisiaan olevissa tai ulkonevissa silmissä.