Kesäloma pussi päässä ei houkuttele. Jää reissukohde näkemättä. Kuva: Shutterstock
Kesäloma pussi päässä ei houkuttele. Jää reissukohde näkemättä. Kuva: Shutterstock

Kesällä vähempikin tälläys riittää, mutta ihonhoidosta ei kannata ottaa lomaa silloinkaan. Vältä ainakin nämä virheet ja harhaluulot.

1. Laitat aamulla aurinkosuojan, mutta et lisää sitä päivän mittaan.

Meikkivoiteissa on usein uv-suoja jo valmiina, mutta suojaa kannattaa lisätä päivän aikana, sillä se kuluu hikoillessa tai kasvoja kosketellessa. Jos ajatus meikkivoiteen lisäämisestä kesken päivän ei innosta tai aurinkovoiteen levittäminen meikin päälle tuntuu tunkkaiselta, kokeile puuterimaisia tai suihkutettavia suojatuotteita. Niitä on helppo lisätä.

2. Välttelet kuorintaa, ettet menettäisi rusketusta.

Moni luulee, että jos ihoa kuorii, kuolleen ihosolukon mukana viemäriin katoaa myös päivetys. Huoli on turha, jos ihon kuorii lempeästi. Hellävarainen tuote poistaa kuivan pintakerroksen, mutta iho ei uudistu liian nopeasti. Kannattaa myös muistaa, että iho uusiutuu itsestään jatkuvasti – kuorinnan skippaaminen ei siis estä rusketuksen kulumista. Rusketus vain haihtuu silloin epätasaisemmin, jolloin iho saattaa näyttää kauniin pronssisen sijaan likaiselta.

3. Unohdat kasvovoiteen, koska naamaa ei kiristä.

Kesällä ilma on kosteampaa niin sisällä kuin ulkona, joten ihokaan ei kiristä tai hilseile samaan tapaan kuin talvella. Se ei tarkoita, ettei iho kaipaisi kosteutta. Uv-säteet eivät nimittäin anna armoa, vaan aurinko kohtelee kasvoja jopa pahemmin kuin pakkanen kuivattaen pintakerrostakin syvemmältä. Rasvaiset voiteet kannattaa kuitenkin vaihtaa kevyempiin tai kosteuttaviin geelivoiteisiin.

4. Jätät osan ihonhoitotuotteista kotiin, koska et jaksa raahata niitä reissuun.

Usein lomareissusta yrittää selvitä mahdollisimman vähillä kantamuksilla. Ihosi ei kuitenkaan erota lomaa arjesta vaan saattaa reagoida hoitorutiinien äkillisiin muutoksiin. Jos purkkiarmeija hirvittää, pakkaa lempituotteistasi mukaan matkakokoiset versiot. Toinen vaihtoehto on satsata monikäyttöisiin tuotteisiin, kuten vaikkapa päivävoiteeseen, jossa on sävy mukana.

5. Skippaat aurinkosuojan kokonaan, koska haluat päivettyä.

Vaikka auringon vaaroista puhutaan paljon, yhä löytyy niitä, jotka uskovat ruskettuvansa nopeimmin skippaamalla koko aurinkosuojan. Jos iho palaa, se ensin punoittaa, sitten kesii ja lopulta ruskettuu epätasaisesti. Mitä tasaisemman ja kestävämmän päivetyksen haluat, sitä huolellisemmin iho kannattaa suojata. Jos haluat kauniin rusketuksen pikana, tartu kevyisiin itseruskettaviin. Niillä saat kasvoillekin kauniin päivetyksen heti.

6. Lintsaat ihonpuhdistuksesta, koska meikkaat vähemmän.

Päivettynyt ja hyvin kosteutettu kesäiho näyttää usein itsestään jo niin hyvältä, että meikkikerros kevenee kuin huomaamatta. Samalla saattaa unohtua myös ihonpuhdistus. Meikitönkin iho kaipaa puhdistusta: ilmansaasteet ja muut epäpuhtaudet saattavat tarttua paljaisiin kasvoihin jopa hanakammin kuin meikattuihin. Aurinkorasvan jämät tai kuivuneet hikipisarat saattavat tukkia ihohuokosia ja aiheuttaa näppyjä. Älä siis unohda kasvojenpesua täysin meikittöminäkään päivinä.

Eikö elämän kovassa koulussa muka opi mitään? No kyllä oppii. Ainakin, jos yrittää ottaa silmänrajauksen haltuun.

Meikkaamisessa yksi on yli muiden: silmänrajaus. Tubettajat maalaavat parilla elegantilla vedolla luomilleen komeat rajaukset, mutta me kuolevaiset joudumme taistelemaan aamuisin sen kanssa, onko rajausten kanssa tuhertamiselle ja (lähes takuuvarmalle) epäonnistumiselle aikaa.

Silmänrajaus voi jopa tuntua niin vaikealta, että se innoittaa puolifilosofisiin pohdintoihin elämästä. Myönnä pois – sinäkin olet joskus taistellut rajaustesi kanssa ja tullut pohtineeksi syntyjä syviä. 

Monet vaikeat asiat ovat sittenkin helppoja

”Kolmevuotiaan saaminen haalariin Pikkukakkosen edestä ei olekaan temppu eikä mikään – jos vertaa siihen, että lähtee eyeliner-gameen kiireessä! Tai ylipäätään päättää tehdä rajaukset.”

Elämästään voi tehdä itse joko helppoa tai vaikeaa

”Päivän ratkaisevin päätös tapahtuu aamulla klo 7.35. Rajatako vai eikö rajata. Jos tartun eyelineriin, se määrittää kaiken: myöhästynkö töistä ja millä mielellä olen loppupäivän.”

”Päivän ratkaisevin päätös tapahtuu aamulla klo 7.35.”

Lopputulos ei aina palkitse

”Silmänrajaus on mielestäni aivan ehdottomasti vaikein meikin osa-alue. Se vaatii niin vakaata kättä, hyvää käden ja silmän yhteispeliä, tarkkaa näköä ja hyvää keskittymiskykyä. Kaiken lisäksi lopputulos ei yleensä palkitse, koska aina toinen rajaus on huonompi kuin toinen, ja musta rajaus on aika vaativa look kalpeakasvoiselle.”

Suutari pysyköön lestissään

”En ole enää vuosikausiin edes yrittänyt rajata silmiäni. Uskon, että tämä liittyy yleiseen kädettömyyteni: olen aina ollut surkea käsitöissä ja piirtämisessä. Käsialani on niin kamalaa, että en saa siitä selvää itsekään. Jos taidossa olisi kyse pelkästä teoriasta, niin olisin ihan haka – tiedän kyllä, miten viivat tehdään, en vain käytännössä saa siistiä jälkeä. Mitäkö silmänrajausten tekeminen on opettanut? Sen, että suutari pysyköön lestissään ja käyttäköön vain ripsiväriä.”

Elämä on epätäydellistä

”Silmien rajaukset eivät koskaan ole identtisiä, jo siksikin, että silmät ovat aina epäsymmetriset. Samaan tapaan elämä on epätäydellistä. On hyvä sietää keskeneräisyyttä ja ymmärtää, milloin jonkin asian panos–tuotos-suhde menee vinksalleen (ts. osata lopettaa rajausten viilaaminen ajoissa). Tarkat rajaukset olisi kiva osata tehdä, mutta taidan pysytellä huulipunamimminä.”


Harjoitus tekee mestarin

Tästä naiset ovat harvinaisen yksimielisiä – tosin sillä erotuksella, että osa kertoo oppineensa silmänrajauksen harjoittelemalla, muut ovat varovaisen optimistisia sen suhteen, että vielä joku päivä homma alkaa sujua.

”Jos kerran olen oppinut levittämään tumman huulipunan kauniisti ja letittämään hiukset kauniisti (ja monia kauneudenhoitoon liittymättömiä asioita), pystyisin varmaan hanskaamaan kovalla treenillä myös raivostuttavina ja vaikeina pitämäni rajaukset ja suoristusrautakiharat. Vaikealta kyllä tuntuu.”

”On hyvä sietää keskeneräisyyttä.”

”En ole muuten mikään meikki-ihminen, mutta mielestäni silmien rajaaminen ei ole vaikeaa. Olen käyttänyt eyelineria 13–14-vuotiaasta asti ja olen sitä mieltä, että taito kannattaa opetella jo nuorena, vähän kuten autolla ajokin. Sitten siinä oppii paremmaksi, toisin kuin ne, jotka hankkivat ajokortin vasta aikuisiällä. Harvemmin heistä tulee yhtä hyviä kuskeja kuin nuoresta saakka ajaneista – ei ole tullut ainakaan heistä, joiden kyydissä olen ollut. Kyllä se vaan on se vuosien harjoittelu, silmänrajauksessakin.”

”Yhtenä päivänä näytän faaraolta, toisena taas siltä, että annoin tyttäreni piirtää rajaukset. Mutta harjoitus toivottavasti tekee mestarin. Lähes joka aamu käyn rohkeasti taistoon sydämessäni syvä usko siihen, että vielä koittaa täydellisten kissarajausten päivä.”

Aina ei kannata edes yrittää

”Sen olen oppinut, että mitä enemmän ikää ja ryppyjä on tullut, niin sitä vähemmän kannattaa eylineriä käyttää.”

Onneksi rennot sormenjälkirajaukset ovat nyt muodissa.

Kun annat puhelimen arpoa päivän meikit, saat samalla vaihtelua tyyliisi.

Meikkaaminen on tällä hetkellä kovin trendikäs harrastus, johon kuuluu olennaisena osana uusien meikkien haaliminen. Kun luomiväripaletteja ynnä muita alkaa kertyä, herää myös kysymys, että milloinkohan nämä kaikki ehtisi käyttää.

Niin paljon meikkiä, niin vähän silmäluomipinta-alaa – ja vain rajallinen määrä päiviä, sillä harva meikkaa enemmän kuin kerran päivässä.

Meikkipaljouden hyödyntäminen onkin noussut jonkinlaiseksi trendiksi, ja monet meikkikeräilijät asettavat itselleen tavoitteita tuotteiden käyttämisestä loppuun. Lue aiemmasta jutustamme lisää project pan -haasteesta.

Monesti meikatessa tulee jumahdettua samoihin rutiineihin, eikä esimerkiksi kaikkia omistamiaan luomivärejä tule vain käyttäneeksi, sillä vähemmälläkin pärjää. Vaatii jo hieman viitseliäisyyttä kaivaa joka päivä eri värit esille ja miettiä, miten niitä käyttäisi. Ja mitkä näistä kaikista edes valitsisi?

Reddit-käyttäjä Thoughtfoxes kertoo ulkoistaneensa päättämisen mobiilisovellukselle. Hän on kirjoittanut omistamansa meikit Decision Roulette -nimiseen sovellukseen, jonka avulla hän arpoo tuotteet, joita hän kullakin meikkauskerralla käyttää. Vastaavia arvontasovelluksia löytynee muitakin.

Tältä sovellus näyttää. Käyttäjä on kirjoittanut ”onnenpyörään” kaikki omistamansa luomiväripaletit.

– Viime kuukausien aikana huomasin käyttäväni samoja paletteja koko ajan, joten päätin antaa onnenpyörän päättää, mitä paletteja käyttäisin. Näin saan käytettyä kaikkia tasapuolisesti.

Käyttäjä kertoo tehneensä valintatyökalun myös värivaihtoehdoille ja käyttävänsä sitä, mikäli ei heti keksi, mitä arvotulla paletillaan tekisi. Samalla tulee haastettua itseään meikkaajana ja värien käyttäjänä – värikkäät luomivärit ovat muuten tämän kevään trendi!

– Se on hauskaa ja saa tekemään tyylejä, joita ei todennäköisesti muuten tulisi käytettyä.