Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Viima ja kolea sää saavat kasvot kuivumaan ja punoittamaan. Kokosimme viisi keinoa, joilla säästät ihoasi.

1. Putsari vaihtoon. Jätä kevyet geelit ja vaahdot odottamaan kevättä ja vaihda puhdistusaine hoitavampaan ja täyteläisempään laatuun. Suosi puhdistusmaitoja ja
-voiteita, jotka voi pyyhkiä kasvoilta pumpulilla tai kasvopaperilla. Myös öljyputsarit sopivat talveen mainiosti.

2. Kuuma vesi pannaan. Ilmojen viiletessä myös pesuveden lämpötilaa kannattaa laskea. Liian kuuma liuottaa ihosta sen luontaisia rasvoja, jolloin iho kuivuu helpommin.

3. Vaihda voide täyteläiseen. Jos kasvot imaisevat voiteen sekunneissa, se on auttamatta liian kevyttä. Talvella iho tarvitsee paksumpia kreemejä, joissa on mukana enemmän hoitavia ja suojaavia rasvoja ja öljyjä. Suosi voiteita, joissa on esimerkiksi karitevoita.
Huom! On tärkeää antaa voiteiden imeytyä rauhassa ainakin puoli tuntia ulos lähtöä. Näin voiteiden sisältämä kosteus ehtii haihtua, eikä se jäädy ihoon.

4. Lotraa öljyillä. Yksi hyvälaatuinen kasvoöljy on talven paras hankinta, sillä se estää ihon omaa kosteutta haihtumasta. Jos et halua käyttää öljyä sellaisenaan, voit sekoittaa sitä kasvovoiteen tai naamion joukkoon. Etenkin manteliöljy on superravitsevaa.

5. Meikki suojaa. Hoitava meikkivoide sekä kevyt puuterikerros muodostavat kasvoille suojan. Kannattaa huomioida, että jos pakkasta on paljon ja meikkiä paksusti, ihon paleltumista ei välttämättä huomaa.

Nuorekkaan ihon trendi on niin vahva, että vauvanpehmeän naaman saavuttamiseksi on kehitetty muun muassa istukan kantasoluihin perustuvia tuotteita. 

Ihoa hoidetaan – puhdistetaan ja rasvataan voiteilla – siksi, että se pysyisi terveenä ja hyvinvoivana, eikä tulehtuisi tai tuntuisi kireältä. Eikö?

Vastaus lienee kyllä, mutta ihonhoitoon tuntuu kuuluvan yhä enemmän kaikkea muutakin kuin puhdistusta ja kosteutusta. Ihanteellisen ihonhoitorutiinin pohdiskelu on nykyään ihan normaalia, lähes kiiltävän hehkuva iho on yksi vuoden tärkeimmistä meikkilookeista ja ihonhoitotrendeihin liittyy kohta enemmän piikkejä kuin voiteita. 

Refinery29-sivusto julkaisi hiljattain listauksen ihonhoidon kuumimmista ja kummimmista trendeistä. Listalle pääsivät mikroneulaus, eläinten immuunipuolustuksen tuottamat vasta-aineet, mikrobituotteet, pinnallisesti käytettävät täyteaineet ja istukkaperäiset kantasolut (kyllä, luit ihan oikein). 

Puhtia laiskoille soluille

Kun tiede kehittyy, keksitään koko ajan lisää keinoja, joilla ihon kuntoon voidaan vaikuttaa. Mikrobit ja elimistön tuottamat vasta-aineet voivat jonakin päivänä auttaa parantamaan aknen tai psoriasiksen.

Lisäksi Refinery29:n haastattelema ihotautilääkäri ennustaa, että vasta-aineita – joiden talteenottomenetelmissä on perinteisesti ollut isoja eläineettisiä ongelmia – voidaan tulevaisuudessa käyttää ikääntymisen merkkien peruuttamiseen. 

Kuten saatoit arvata, kasvojemme iho ei tarvitse istukasta tai napanuorasta eristettyjä kantasoluja voidakseen hyvin. Juttuun haastatellut ihotautilääkärit kuitenkin väittävät, että kantasolutuotteilla voidaan innostaa ”ikääntyviä tai laiskoja” soluja jakaantumaan, mikä puolestaan saa ihon näyttämään nuoremmalta. 

Ihonhoitoa vai ihonmuokkausta?

Vaikuttaa siltä, että merkittävä osa uusista ihonhoitotrendeistä on itse asiassa yrityksiä saada aikuinen iho näyttämään päiväkoti-ikäisen hipiältä. Nuorekasta ulkonäköä arvostetaan, joten ihonhoidossa – tai paremminkin ihonmuokkauksessa – ei kaihdeta keinoja.

Hehkuvan ja pehmeän vauvaihon tavoittelemisessa ei tietenkään ole mitään väärää. Lähes meikitön ja silti terveenä ja nuorena hehkuva iho on raikas trendi paksujen Instagram-pakkelien aikakaudella, mutta sen saavuttaminen ei ole kaikille mahdollista, ainakaan ilman pistoshoitoja ja mikroneularullia. 

Keski-ikäisen kasvot eivät näytä vauvan naamalta, vaikka olisi lutrannut suojakertoimen 50 aurinkovoiteella aina ennen ulos astumista ja aloittanut silmänympärysvoiteen käytön alakouluun mennessä. 

Täydellisen kiinteän ja nuorekkaan ihon vaatimus on kohtuuton, eikä ratkaisu siihen voi olla istukkaperäinen kantasoluvoide. 

Näyttävä mutta rento kampaus ei vaadi lämpökäsittelyjä tai suurta tuotearsenaalia.

Mitä toivot juhlakampaukselta? Aika moni havittelee näyttävyyttä ja juhlan tuntua, jotakin erilaista kuin tavallisena päivänä. Liian sliipattu ja kireä tukka ei kuitenkaan saisi olla, vaan rentouttakin kaivataan.

Ehkä siksi leteillä viimeistellyistä rennoista nutturoista on tullut niin suosittuja juhlakampauksia. 

Kampaajan tuolissa saat täydellisen kuohkean ja pitävän kampauksen, mutta onnistunut juhlanuttura on mahdollista loihtia myös omaan päähän – jopa ilman etukäteen kihartamista. Hiuslakkaa erityisempiä tuotteita ei tähän nutturaan tarvita. 

Katso videolta, miten letit ja nutturan voi yhdistää tyylikkään rennoksi juhlatukaksi.