Kuka on vieraillut sampoopullollani? Kuva: Shutterstock
Kuka on vieraillut sampoopullollani? Kuva: Shutterstock

Eläimille kehitetyt hoitotuotteet ovat usein edullisia, toimivia ja karsittu turhista ainesosista.

Tummeli-voide

Tummeli on hoitanut lehmien utareita ja samalla ehtoisten emäntien käsien ihoa vuosikymmenet. Konstailematon voide kehitettiin alun perin helpottamaan lypsämistä niin, etteivät utareet palaisi kitkan vaikutuksesta. Koostumus on paksu, jottei voide kuluisi pois, kun lehmät nuohoavat heinikoissa.

Tummelista tuli niin suosittu tuote, että se on nykyään kaupoissa kosmetiikka- eikä eläinosastolla. Moni hoitaa voiteella sekä karheat kädet että jalat ja vaikka koko kropan. Nykyään Tummelia myydään myös tuubissa, mutta monen mielestä putkilo ei peittoa perinteistä kierrekantista purnukkaa. Koiranomistaja voi rasvata Tummelilla myös lemmikin polkuanturat.

Hevosten biotiinivalmisteet

Biotiini eli H-vitamiini tunnetaan kauneusvitamiinina, joka vilkastuttaa hiusten ja kynsien kasvua sekä tekee niistä paksummat. Biotiinia on ravinnossa esimerkiksi kaurassa ja vehnäleseissä, mutta jos haluaa kunnon annokset, pitää turvautua biotiinitabletteihin.

Hevosille myydään omaa biotiinivalmistetta, jonka tarkoitus on edistää pollen kavioiden, karvan ja harjan kasvua. Myös moni homo sapiens nappailee hevosbiotiinia ihmisille tarkoitettujen tabujen sijaan. Syynä on se, että hevosten valmisteessa on isot biotiinipitoisuudet ja huokea hinta verrattuna ihmisille tarkoitettuihin tabletteihin. Ainesosaluettelot näyttävät yleensä pitkälti samalta molemmissa tuotteissa.

Verkossa käydään kuumaa keskustelua siitä, onko hevosbiotiinin käyttö turvallista. Ainakaan suurten annosten nauttimisen ei pitäisi olla järin haitallista, koska biotiini kuuluu Suomessa niihin harvoihin ravintoaineisiin, joille ei ole säädetty tarkkoja saantisuositusta.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran rehu- ja lannoitevalvontayksikön johtaja Sinikka Marmo ei kuitenkaan suosittele hevosbiotiinien käyttöä ihmisille. Marmo toteaa, että rehujen ja ihmisen ravintolisen vaikutuksia ja turvallisuutta arvioidaan omien prosessiensa kautta. Siksi hänen mukaansa ei ole taetta siitä, että hevosbiotiini sopisi ihmiselle.

– Ihmisille käytetyt vitamiinivalmisteet sisältävät tarkan tiedon esimerkiksi siitä, mikä on niiden päivittäinen annostus. Vastaavasti rehuissa on eläinlajikohtaiset käyttöohjeet. Lisäksi hevosille tarkoitetut biotiinivalmisteet sisältävät hevosten tarpeet huomioiden yleensä muitakin ainesosia kuin biotiinia, Marmo sanoo.

Hän huomauttaa, että jos ihminen käyttää hevosille tarkoitettua biotiinia, tuotteen valmistaja ei vastaa mahdollisista haittavaikutuksista, vaan biotiinin popsija kantaa itse vastuun seurauksista.

Koiran sampoo

Koiraa ei saisi milloinkaan pestää ihmisten sampoolla, koska kemikaalipommi on haitaksi eläimen nahalle ja turkille. Mikään ei sen sijaan periaatteessa estä pesemästä ihmiskuontaloa koiran sampoolla. Itse asiassa monet ovat sitä mieltä, että koirasampoo tekee hiuksista pehmeät ja kiiltävät sekä vähentää rasvoittumista.

Koirasampoot ovat hyvin hellävaraisia, koska koirien turkista ei ole tarkoituskaan pestä rajusti pois suojaavaa rasvakerrosta. Niissä on usein paljon lyhyempi ja yksinkertaisempi ainesosaluettelo kuin ihmisten tuotteissa, minkä vuoksi jotkut allergikot kokevat, että koirasampoo on hyvä vaihtoehto. Pahaa hajuakaan ei tarvitse pelätä, koska tuoksuja on nykyään tarjolla valtava valikoima.

Ylitarkastaja Päivi Karnani Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista suosittelee kysymään eläinsampoiden valmistajilta ja myyjiltä, mikä on tuotteiden asianmukaista käyttöä. Tukesissa ei Karnasin mukaan ole asiantuntemusta näistä tuotteista, koska virasto tarkistaa vain pesuaineiden pakkausmerkkintöjä ja sitä, onko niissä kemikaalilain mukaiset varoitukset esimerkiksi ärsyttävistä aineisosista.

– Jäin kyllä miettimään, miksi ihmeessä joku haluaisi käyttää koiralle tarkoitettua sampoota. Ehkä siinä voi olla joitain turkkia hoitavia aineita, joiden käyttö ihmiselle ei ehkä ole perusteltua, Karnani pohtii.

Kosteutta kaipaava iho nauttii voiteiden, öljyjen ja suihkeiden kerrostamisesta.

Korealainen ihonhoito villitsee nyt muuallakin maailmassa, eikä syyttä. Moni kokee saaneensa avun iho-ongelmiinsa aasialaisista menetelmistä ja tuotteista. Sieltä tänne ovat tulleet esimerkiksi ihoa hoitavat ja kosteuttavat BB-voiteet sekä tehokkaat kangasnaamiot.

Korealaiset ovat edelläkävijöitä myös ihonhoitotuotteiden kerrostamisessa. Heidän ihonhoitorutiineihinsa saattaa kuulua jopa kymmenen eri vaihetta ja useita tuotteita. Kerrostaminen sopii etenkin kuivaihoisille. Ensin levitetään helposti ihoon imeytyvät, ohuet ja kevyet tuotteet. Niiden päälle lisätään paksummat koostumukset, jotka saavat alla olevat tehoaineet pysymään ihossa ja tekemään taikojaan.

Pääsääntö on siis levittää tuotteet ohuesta paksumpaan. Ensin kasvo- ja/tai hoitovesi, sitten seerumi tai tehotuote, sitten öljy tai voide.

Kuulostaako hankalalta?

Popsugar-sivusto esittelee vaihtoehdoksi niin sanotun kerrosvoileipätekniikan. Se on ihonhoitoguru Caroline Hironsin helppo muistisääntö ihonhoitotuotteiden oikeaoppiseen käyttöön.

Kosteuttavaa kasvovettä tai -suihketta kannattaa Hironsin mukaan ajatella voileivän maustekastikkeena – majoneesina tai suomalaisittain levitteenä.

Ihonhoitokerrosvoileivän koostumus on siis seuraava:

  1. Puhdistus ja kuorinta (leipätaikina, jolle kaikki rakentuu)
  2. Kosteuttava suihke
  3. Öljy tai seerumi
  4. Kosteuttava suihke
  5. Kosteusvoide

Teoria ehkä ontuu hieman, sillä harva haluaa noin paljon kastiketta leipäänsä, mutta itse ajatus on hyvä. Kosteuttava hoitovesi tai kasvosuihke kosteuttaa kerrosten välissä ja ravitsee janoista ihoa. Muiden ihonhoitotuotteiden väliin kerrostettuna se ei myöskään pääse haihtumaan vaan nimenomaan jää ihoon antamaan kosteutta.

Olet muodin harjalla, kun hankit tänä vuonna pottatukan tai rennon otsiksen. Entä miten tehdään ”kallis tukka”?

Rento otsis

Silmiä hipova, seksikäs otsatukka on nyt supertrendikäs. Brigitte Bardot -tyylinen otsis on ilmeeltään ihanan rento, ja pituus sopii yhteen melkeinpä minkä tahansa leikkauksen kanssa aina polkkatukasta lähtien. Jos et halua leikata otsista, tyyli on helppo myös feikata: tarjolla on tyylikkäitä lisäkkeitä, eikä kukaan osaa aavistaa, että otsatukka ei ole oma.

Graafinen kulho

Juuri ja juuri korvia hipova pottatukka on edelläkävijän ehdoton ykkösvalinta. Kulhomainen leikkaus muistuttaa huippumalli Linda Evangelistan ikonista tyyliä ja näyttää takuulla hyvältä kantajansa ikään katsomatta. Malli noudattelee yksinkertaisimmillaan kauttaaltaan tasaista mittaa, mutta sitä on helppo myös varioida esimerkiksi ajelemalla hiukset siiliksi korvien kohdalta tai niskasta. Leikkaus on laiskan laittajan unelma: pesun jälkeen kevyt suoristus riittää huolitellulta näyttävän tyylin luomiseen.

Lämmin hunajakulta

Tiedätkö tunteen, kun jotain tekisi mieli muuttaa, mutta et kuitenkaan ole varma, mitä se jotain olisi? Vastaus on hunajakulta. Lämmin hunaja on täydellinen välimallin sävy niin tummille kuin vaaleille hiuksille, jotka kaipaavat päivitystä lempeällä kädellä. Bronde-sävystä (blondi+brunette) on äärimmäisen helppo siirtyä myös kohti kesää lisäämällä vaaleampia raitoja päivien pidentymisen myötä.

Hempeä ruusukvartsi

Heittäydy mukaan yksisarvistrendiin ja piristä hiuksia hempeään pinkkiin taittavalla ruusukvartsin sävyllä. Väri herää henkiin täysin uudella tavalla, kun mukana on muutamaa eri pinkin ja ametistin sävyä. Koko tukkaa ei suinkaan tarvitse värjätä pastelliunelmaksi, vaan sävy näyttää upealta myös häivähdyksenä latvoissa tai ohuina raitoina vaalean tukan seassa kaikenpituisissa malleissa. Pastellivärit sopivat parhaiten blondeille, sillä muutaman pesun kestävät värit tarvitsevat vaalean pohjan erottuakseen.

Letin seuraava taso

Nosta letit täysin uudelle tasolle, ja solmi hiukset näyttävästi keskelle jakausta. Jämptit letit näyttävät upeilta kahden tai kolmen letin sarjoissa ja tarvitsevat rinnalleen vain yksinkertaisen niskaponnarin. Jos aika tai sorminäppäryys eivät riitä, korvaa letit kieputtamalla hiukset pieninä osioina kohti takaraivoa ja kiinnitä kieputukset ponnarin juureen pinneillä.

Syvä sivujakaus

Uusi tukka on helpoimmillaan yhden kammanvedon päässä. Vaihda jakauksen paikkaa keskeltä sivulle tai puolelta toiselle, ja kasvotkin näyttäytyvät yhtäkkiä uudessa valossa. Sivujakaus näyttää parhaalta piikkisuoran tukan tai lempeiden laineiden seuralaisena. Asettele etummaiset hiukset muka-huolettomasti osittain otsalle kehystämään kasvoja.

Kallis tukka

Miten julkkiksilla aina tuntuukin olevan täydellisen sileä ja kiiltävä tukka? Luksustukka on nyt erittäin hot, eikä sen saavuttamiseen onneksi tarvita miljoonia. Jos haluat pörrötukan taltuttamiseen ammattilaisapua, kampaajat tarjoavat erilaisia keratiinihoitoja, jotka silottavat hiukset parhaimmillaan viikkokausiksi. Kotona kiiltävä lopputulos syntyy laadukkaalla muotoiluraudalla sekä kiiltosuihkeella. Luksustukka pääsee parhaiten oikeuksiinsa tasaisessa leikkauksessa.