Kaakaovoi toimii suklaassa, ei akneiholla. Kuva: Shutterstock
Kaakaovoi toimii suklaassa, ei akneiholla. Kuva: Shutterstock

Jos iho reagoi helposti, kannattaa tutustua kasvovoiteen tuoteselosteeseen.

Niin nurinkurista kuin se onkin, joskus rasvoittuvalle iholle tarkoitetut kasvovoiteet voivat saada naaman kukkimaan. Kasvovoiteissa käytetään usein öljyjä ja muita ainesosia, jotka ovat komedogeenisiä eli tukkivat ihohuokosia. Jos näppylöitä tulee helposti, Daily Makeover -sivuston mukaan kannattaa välttää tiettyjä aineita sisältäviä naamarasvoja.

Tarkista siis ennen ostamista ainesosaluettelosta, sisältääkö tuote näitä:

Cocoa butter eli kaakaovoi

Kaakaovoi on nimensä mukaisesti hyvin rasvaista, minkä vuoksi se sopii mainiosti suklaaseen ja korppuihoisten vartalovoiteisiin. Kasvoilla se voi tukkia ihohuokoset ja lukita lian ja epäpuhtaudet niiden sisään. Jos kaipaat tuhtia kosteutusta, shea-voi on sopivampi vaihtoehto.

Mineral oil eli mineraaliöljy

Mineraaliöljy jalostetaan teollisesti tislaamalla raakaöljystä. Se on samaa tavaraa, josta bensiinkin valmistetaan. Moni välttelee mineraaliöljyä ihohuokosten tukkiutumisen pelossa, joten usein voidepurkissa lukee selkeästi, jos se ei tätä öljyä sisällä. Luonnonkosmetiikassa sen käyttö on kokonaan kielletty.

– Mineraaliöljyt ovat tunnettuja aknen aiheuttajia, ihotautilääkäri Hannele Virtanen Helsingin yliopistollisesta sairaalasta vahvistaa.

Synthetic lanolin eli synteettinen lanoliini

Luonnollinen lanoliini uutetaan lampaan talirauhasista, ja se on loistava kosteuttava ainesosa. Kosmetiikassa käytetään kuitenkin usein synteettisesti valmistettua lanoliinia, joka voi aiheuttaa näppylöitä. Jos siis haluat lanoliinista irti sen todellisen hyödyn, etsi luotaistuotekaupan valikoimasta voide, jossa käytetään 100-prosenttisesti luonnonmukaista lanoliinia.

Vegetable oil eli kasviöljy

Kasviöljy voi kuulostaa terveelliseltä ja luonnonmukaiselta. Kasvovoiteen "vegetable oil" on kuitenkin rasvainen ainesosa, joka saattaa olla peräisin esimerkiksi geenimuunnellusta soijapavusta tai maissista. Siinä voi olla mukana myös kasvien tuholaismyrkkyjä, joita tuskin kukaan toivoo kasvoilleen. Ihotautilääkäri Maria Huttunen Terveystalosta ei kuitenkaan pidä kasviöljyjä suurimpana pahana.

– Tästä listasta kasviöljyt ovat varmasti kevyimpiä, eivätkä pahenna aknea niin paljon kuin esimerkiksi kaakaovoi ja lanoliini, Huttunen sanoo.

Muista kuitenkin! Akne syntyy sisältäpäin

Vaikka monet aineet voivat pahentaa aknea, ne eivät ole syypää sen syntyy. Maria Huttunen muistuttaa, että akne on sisäsyntyinen tauti, eli sitä eivät aiheuta ulkopuoliset tekijät.

– Ihovoiteen rasvaiset ainesosat voivat kyllä pahentaa talitukkeumia erityisesti iholla, joka on muutenkin taipuvainen rasvaisuuteen.

Huttusen mukaan nyrkkisääntö on, että rasvaiselle iholle on hyvä käyttää vesipitoisia ja kevyitä voiteita.

– Akneihon hoidossa on aina hyvä muistaa huolellinen pesu ja puhdistus, eli voiteiden rasva, ihon oma tali ja eritteet on hyvä pestä päivittäin pois.

Silmänrajauksissa on muutosvoimaa. Kuvat: Marjut Laukia
Silmänrajauksissa on muutosvoimaa. Kuvat: Marjut Laukia

Silmänrajaus on helppo keino muuttaa koko kasvojen ilmettä, ainakin jos on kärsivällinen ja tarkkakätinen.

Kulmakarvojen kehutaan usein muuttavan koko kasvojen ilmettä, ja niinhän ne tekevätkin – katso vaikka tämä video. Mutta on sitä muitakin meikin osa-alueita, joilla voi vaikuttaa koko olemukseensa. Esimerkiksi silmänrajaus. 

Kokeilimme kuutta erilaista klassista rajausta ja kuvasimme todistusaineiston siitä, miten merkittävästi rajauksella voi vaikuttaa siihen, miltä silmät näyttävät ja miltä koko meikki vaikuttaa.

Katso ja päätä itse, millainen rajaus on imartelevin! Rajausten ulkonäkö toki riippuu erittäin paljon silmien muodosta. Tarkista tästä listasta, millainen rajaus sopii parhaiten silmiesi muotoon.

Vertailukuva

Jotta suuri rajausvertailu olisi uskottava, täytyy tietysti julkaista myös vertailukuva ilman rajauksia. Ripsiväri tosin tuo tummuutta ripsien tyveen.

1. Yläsisärajaus

Testaajan kommentti: Luulin, etteivät silmäni ole herkät, mutta auts! Yläluomen rajaaminen ripsien alapuolelta oli työn ja tuskan takana. Lopputulos kuitenkin palkitsee. Yläsisärajaus on siitä ihana rajaus, että se on helppo saada symmetriseksi.

2. Ohuen ohut rajaus

Testaajan kommentti: Mahdollisimman ohut tussirajaus tuo katseeseen terävyyttä ilman, että silmän muoto muuttuu miksikään. Tämän voisin ottaa arkikäyttöön.

3. Hieman paksumpi rajaus

Testaajan kommentti: Juuri sopivan paksuisen rajauksen luominen vaatii tarkkaa kättä, ja silmän ulkonurkan lähestyessä meinaa mennä sormi suuhun; miten tämän rajauksen saisi päätettyä tyylikkäästi? Lopputulos on kuitenkin nätti. 

4. Kissarajaus

Testaajan kommentti: Klassinen, näyttävä kissarajaus on yksi ikisuosikeistani, mitä meikkiin tulee. Harmi vain, että se ei sovi silmieni muotoon kovin saumattomasti. Rajaus näyttää kuvassa kivalta, mutta kun suljen silmäni, rajauksen yhtenäinen linja on mennyttä. 

Vaikka olen perehtynyt koottuihin kissarajausvinkkeihin, menee tämän rajauksen tuhraamiseen testin pisin aika. 

5. Alasisärajaus

Testaajan kommentti: Sisärajaus alaluomelle on lastenleikkiä yläluomen sisäpinnan rajaamiseen verrattuna. Koska silmämeikkikynästä ei lähde tarpeeksi väriä, taputtelen päälle geelimäistä rajausväriä. Tulos on intensiivinen – vähän liiankin.

6. Smoky eye -rajaus ylä- ja alaluomella

Testaajan kommentti: Nämä rajauskynällä ja luomivärillä luodut sumusilmät ovat niin voimakkaat, että iiriksetkin näyttävät tavallista kalpeammilta. Smoky eye -rajaus voisi toimia vahvan juhlameikin parina. Ainakin kulmakarvat pitäisi piirtää tummemmiksi.

Ruskealla rajauskynällä ja luomivärillä toteutettuna tämä meikki  näyttäisi paljon luontevammalta. Jos taas haluaisin seurata trendejä, lisäisin tähän lookiin vielä vähän kiiltoa.

Hikitreenin ja hyvältä näyttävien hiusten yhdistäminen ei ole mikään ihan helppo nakki.

Aivan kuin ajan raivaaminen liikunnalle ei olisi tarpeeksi vaikeaa – sen lisäksi pitäisi vielä ehtiä käydä suihkussa ja pestä ja laittaa hiukset. Etenkin pitkätukkaisella jälkimmäiseen vierähtää helposti tovi jos toinenkin.

Jos on hikoillut rankasti, hiusten pesemättä jättäminen on harvoin vaihtoehto. Hätätapauksessa saattaa riittää, että föönaa hikisen kuontalon kuivaksi, mutta kovin kannattava ratkaisu se ei pidemmän päälle ole.

– Hiki saattaa tukkia päänahan huokosia ja aiheuttaa päänahan kuivumista sekä heikentää hiusten kasvua, hiusstylisti Giovanni Vaccaro kertoo StyleCaster-sivuston haastattelussa.

Katso jutustamme vinkit, joiden avulla föönaat hiukset nopeammin kuiviksi. Paljon treenaaville ja hikoileville Vaccaro suosittelee myös säännöllistä päänahan kuorintaa.

Hoida hiuksia samalla kun treenaat

Kun hiukset on pakko pestä jumpan jälkeen, Vaccarolla on ovela ajansäästövinkki kiireisille – hiusnaamion tai -öljyn levittäminen kuontaloon jo ennen treeniä! Nappaat kaksi kärpästä yhdellä iskulla, kun levität aavistuksen kostutettuihin hiuksiin hoitoaineen, laitat ne nutturalle ja lähdet kolisuttelemaan painoja. Muista vain pitää hoitotuotteen määrän kohtuullisena ja varoa sotkemasta välineitä hiuksillasi.

Kevyesti treenaava pääsee vähemmällä. Jos pää ei ole kovin hikinen, Vaccaro antaa luvan jatkaa päivää pesemättä hiuksia. Hiusstylisti Dana Tizzo suosittelee samaisessa StyleCasterin jutussa levittämään hiusten tyveen kuivasampoota jo ennen treeniä, jotta kosteus ei siirry päänahasta hiuksiin.

Hyvä kampaus treeneihin on poninhäntä tai nuttura korkealla päälaella. Hiusrajassa olevien haituvien kostumista ja pörröttymistä voi yrittää estää hikitreeniin tarkoitetun hiuspannan avulla.