Jos sitä vielä vähän sutisi... Kuva: Shutterstock
Jos sitä vielä vähän sutisi... Kuva: Shutterstock

Klovniposket, hämähäkkiripset ja vahanuken iho. Liika meikki näyttää aina pahalta.

Missä kulkee kauneuden ja mauttomuuden raja? Mistä tietää, käyttääkö liikaa meikkiä?

Kauneuden ammattilainen Mariela Sarkima tietää, mitkä ovat meikkauksessa suomalaisten kompastuskivet. Tyypillisimpiä virheitä ovat meikkivoiderajat, tönkköripset ja porkkanasyndrooma.

– Valitettavasti ne kulkevat usein samassa paketissa. Jos meikkikäsi on raskas, se näkyy koko kasvoissa, Sarkima sanoo.

Vältä näitä mokia

1. Vääränsävyinen meikkivoide
Tavaratalojen keinovaloissa valittu meikkisävy on toisinaan väärä. Liian tumma tai vaalea sävy aikaan ikävän meikkivoiderajan, joka näyttää kasvoilla naamarilta.

Vältä näin: Kysy apua sävyn valintaan ja meikkaa mielellään luonnonvalossa.

2. Tuhti meikkipohja
Naisilla on tapana piilotella turvotuksen tai väsymyksen merkkejä paksun meikkipohjan alle. Se saa kuitenkin aikaan päinvastaisen efektin. Liika meikkivoide- ja puuterikerros näyttää kuivalta ja tunkkaiselta.

Vältä näin: Luonnonvalossa meikkaaminen auttaa. Puuteria ei tarvitse välttämättä jatkuvasti lisäillä päivän mittaan, jos käyttää kiiltoa poistavaa puuteripaperia.

3. Megasupertuuheat ripset
Suomalaiset käyttävät innolla mainostettuja megatuuheutta ja -pituutta lupailevia XXL Volume -ripsivärejä. Valitettava tosiasia kuitenkin on, etteivät useimpien ohuet ja vaaleat ripset kestä kolmea kerrosta tuuheuttavaa ripsaria. 

Vältä näin: Ripsiväriä riittää kerros tai pari. Satsaa hyvään ripsentaivuttimeen, joka avaa katseesi.

4. Lakupötkökulmat
Vaikka tummat ja paksut kulmakarvat ovat muodissa, ei kulmista tarvitse meikata lakupötkön näköisiä. Suomalaiset valitsevat usein kulmiinsa liian tumman sävyn, jolloin ilmeestä tulee turhan tuima.

Vältä näin: Älä valitse mustanruskeaa tai tummanharmaaseen taittavaa sävyä. 

5. Porkkanasyndrooma
Himppunen liikaa hehkuvaa ja lämpimään taittavaa sävyä näyttää iholla helposti likaiselta. Niin sanottu porkkanasyndrooma on taattu!

Vältä näin: Älä levitä aurinkopuuteria tai varjostusväriä kuin poskipunaa, eli pyörein liikkein posken päälle. Levitä väriä posken sijaan poskiluun alareunaan ja ohimoille.

Vinkki!

Pidä viikossa ainakin yksi päivä, jolloin et meikkaa lainkaan. Iho nauttii, kun saa hengittää. Tekee itsetunnollekin hyvää, kun pystyy näkemään itsensä kauniina myös ilman meikkiä.

Meikitön päivä on hyvä ajankohta kunnolliselle kasvohuollolle: höyrytä kasvoja kattilassa kiehuneen veden yllä, tee kuorinta ja levitä naamio. 

Lue lisää:

Unohda pakkeli! Näin teet ihanan kevyen viikonloppumeikin!

Hienosäädä kulmien sävy –  saat ihmeitä aikaan!

Nämä ovat miesten meikki-inhokit

Levittyykö kynsilakka aina epätasaisesti? Rikkooko viila kynsien kärjet? Tässä ratkaisut yleisimpiin kynsiongelmiin.

Helläkätisesti

Ongelma: Kynsilakka näyttää huomattavasti siistimmältä, kun kynsinauhat ovat kynsivallin alla. Joskus kynsinauha kuitenkin kasvaa kynnen päälle, ja repsottava kynsinauha olisi ihanan helppo repiä tai napsaista pois kynsileikkureilla. Kynsinauhojen leikkaaminen voi kuitenkin johtaa kipeään kynsivallin tulehdukseen.

Ratkaisu: Liota kynsinauhat pehmeiksi erityisellä kynsinauhojen poistoon tarkoitetulla aineella tai vaikka oliiviöljyllä. Työnnä pehmenneet kynsinauhat varovasti kohti kynsivallia appelsiinipuutikulla, ja pyyhkäise kynnet puhtaiksi nenäliinalla tai hellävaraisesti kiillotusviilan pehmeällä puolella.

Viilaten ja höyläten

Ongelma: Viilaa tulee usein vedeltyä kynnen kärjessä edestakaisin siinä toivossa, että reunasta saisi nopeasti tasaisen. Kynsi toki lyheneekin nopeasti, mutta kärki jää tehoviilauksen jäljiltä helposti epämuotoiseksi. Lisäksi siksakkaaminen tekee kärjestä oikeasti rikkonaisen eikä tasaisen.

Ratkaisu: Viilaa kärjet hinkkaavan edestakaisen liikkeen sijaan yhdensuuntaisilla vedoilla niin, että vedät viilaa kynnen reunasta kohti keskustaa ja käsittelet samoin kynnen molemmat laidat. Virtaviivainen veto tekee kynnen reunasta tasaisen ja on hellempi myös kynsipedille, kun koko kynsi ei liiku edestakaisin vimmaisan viilauksen takia.

Onko kynsissä värjäytymiä? Levitä kynsille valkaisevaa hammastahnaa ja hankaa kynsiharjalla.

Pullonpyöritystä

Ongelma: Kuinka turhauttava onkaan tunne, kun kynnet on lakannut kaikkien ohjeiden ja sääntöjen mukaisesti, ja silti tasaiseen lakkakerrokseen ilmestyy rykelmä kuplia.

Ratkaisu: Juju piilee pullon käsittelyssä: Kynsilakan heiluttaminen synnyttää lakkaan ilmakuplia, jotka näkyvät myös kynnellä. Heiluttelun sijaan pyörittele pulloa kämmenien välissä, jotta lakka tasoittuu. Pyörittely on omiaan myös glitterlakassa, sillä pyörittelyn ansiosta hileet jakautuvat tasaisemmin kirkkaaseen pohjalakkaan.

Foliohatut sormenpäihin

Ongelma: Lakan poistaminen pumpulipalloilla raastaa hermoja, varsinkin, jos lakassa on mukana kimalletta tai hohtoa. Pumpuli jää kiinni kynsiin, ja nukkaa saa hinkkaamalla hinkata ennen uutta lakkausta.

Ratkaisu: Tehokkain keino puhdistaa kynsistä lakka on käyttää vanulappuja. Kostuta laput läpikotaisin kynsilakanpoistoaineella, asettele laput kynsien päälle ja kääri sormenpäät lappuineen pienen foliopalan sisään. Anna foliopakettien vaikuttaa kynsillä kymmenisen minuuttia, ja lakka lähtee kynneltä kevyen pyyhkäisyn jälkeen.

Tekokynsien paluu

Ongelma: Näyttävät rakennekynnet ovat vaivaton keino pitää kynnet aina juhlakunnossa. Pitkällä aikavälillä akryylikynnet kuitenkin kuivattavat omat kynnet ja voivat saada ne haurastumaan ja liuskoittumaan.

Ratkaisu: Kokeile vaihteeksi vanhoja kunnon tekokynsiä. Teippipinta on hellävarainen kynnelle. Koska tekokynnet harvemmin ovat käsissä yhtä tai kahta päivää kauemmin, pääsee oma kynsi hengittämään juhlien jälkeen. Tekokynnet ovat jalostuneet muovimöhkäleistä: nyt ne ovat sulavan muotoisia ja menevät uskottavasti omista kynsistä.

Unohda kaikki, mitä sinulle on neuvottu kosteusvoiteen imeytymisestä! Beyoncén meikkitaiteilijan neuvolla meikkipohjasta tulee tasainen ja kosteutetun näköinen.

Julkkiksilla on huippumeikkaajat apunaan huolehtimassa siitä, että iho näyttää mahdollisimman hyvältä. Se on yksi meikin tärkeimmistä osa-alueista, mutta myös yllättävän vaikea saada onnistumaan omin käsin.

Onneksi voi ottaa oppia huipuilta, kuten Beyoncén meikkaajalta sir Johnilta, joka kertoi pienen mutta tärkeän pohjameikkikikan Popsugarin haastattelussa.

Kaikki riippuu meikkivoiteesta – tai oikeastaan siitä, milloin sen levittää.

Beyoncén täydellisen ihon salaisuus on se, että meikkivoide levitetään siinä vaiheessa, kun iho on vielä kasvovoiteen jäljiltä kostea.

Jep, eli juuri päinvastoin kuin neuvottu: kosteusvoiteen ei sittenkään pitäisi antaa kuivua ja imeytyä rauhassa, vaan meikkivoide kannattaa levittää heti rasvan jälkeen.

Tällä tavoin kosteusvoide ja meikkivoide sekoittuvat ja asettuvat kasvoille tiiviissä yhteistyössä. Tuloksena on hehkuva ja tasainen meikki, eikä kuivista kohdista pitäisi olla huolen häivää.

Ja mikä parasta – aikaa säästyy, kun kosteusvoiteen kuivumista ei tarvitse enää odotella!