Apteekin koruttomat perustuotteet vetoavat suomalaisiin. Kuva: Colourbox
Apteekin koruttomat perustuotteet vetoavat suomalaisiin. Kuva: Colourbox

Apteekeissa myydään kosmetiikkaa enemmän kuin koskaan, eikä kyse ole mistään perusvoiteista. Suurin ero on raaka-aineissa.

Ne ajat, jolloin apteekin kosmetiikkatarjonta rajoittui tylsään, isossa pumppupullossa olevaan perusvoiteeseen ovat ohi. Apteekit panostavat tuottoisaan kosmetiikanmyyntiin, kun lääkkeistä saatavat tuotot ovat pienentyneet.

Apteekkikosmetiikalla on nyt kova imu ja me suomalaiset tunnumme olevan täydellistä apteekkikosmetiikan ostokansaa. Luotettavat, koruttomat perustuotteet iskevät meihin kuin häkä.

Kasvojenhoitotuotteiden myynti apteekeissa on kaksinkertaistunut neljässä vuodessa.

– Kosmetiikan raaka-ainetietoisuus ja allergiat ovat lisääntyneet, ja ehkä siksi apteekki koetaan luotettavana ostopaikkana, arvelee Favoran tuotepäällikkö Terhi Partinen.

Ja kun on kysyntää, se innostaa myös lääketehtaita valmistamaan uusia apteekkisarjoja ja erikoistuotteita. Kuorinnat, seerumit ja täsmätuotteet jakavat hyllytilaa pillereiden ja tablettien kanssa.

Mitä se on?

Mutta mitä apteekkikosmetiikka sitten on?

– Suurin ero muuhun kosmetiikkaan verrattuna ovat raaka-aineet, kertoo Partinen.

Kosmetiikan laadusta riippuen raaka-aineet voivat olla eri tasoisia. Apteekkikosmetiikka valmistetaan samoissa tehtaissa kuin lääkkeet, jolloin aineiden puhtaus ja laatu on taattu.

Apteekin kosmetiikkatuotteet ovat muutenkin hyvin simppeleitä ja niistä on karsittu pois kaikki ylimääräinen.

– Nämä yleensä hajusteettomat tai hypotuoksuiset tuotteet on suunniteltu nimenomaan herkkäihoisille, kertoo Elivon tuoteryhmäpäällikkö Tarja Erholtz.

Markkinointikin vaikuttaa. Kun muulla kosmetiikalla vedotaan tunteisiin, apteekkikosmetiikkaa markkinoidaan terveydellä ja hyvinvoinnilla.

– Markkinoinnin ylisanat on apteekkikosmetiikasta siivottu pois, sanoo Partinen.

Myöskään purkeilla ei koreilla, sillä voiteita ei ole pakattu luksukseen eikä krumeluuriin. Eikä ole tarkoituskaan, sillä hyvin simppelit, vakavanoloiset purkit tuntuvat tepsivän meihin.

Apteekin puoleen käännytään erityisesti kun ihossa on jotain ongelmia. Allergiat, ihon herkkyys tai epäpuhtaudet halutaan kuriin kertaheitolla.

Tyylikonsultti Leena Sarven mielestä paras kauneusniksi on olla sinut itsensä kanssa.

Tyylikonsultti Leena Sarvelle kauneus tarkoittaa ennen kaikkea asennetta, mutta myös sunnuntaisia turvenaamiohetkiä. Kun hän ostaa huulikiiltoja, edes taivas ei ole rajana. Nyt hän paljastaa kauneusniksinsä ja -paheensa.

Kauneusniksini…

Kasvojen perusteellinen puhdistaminen. Olen tarkka erityisesti silmämeikin kanssa, että jokainen ripsivärin muru lähtee. En myöskään mene nukkumaan ilman silmänympärysvoidetta. Tärkeintä on kuitenkin olla sinut itsensä kanssa. Jokaisella on nenänpielessään tai leuassaan epäpuhtauksia. Ne eivät näy kadun toiselle puolen. Ryhti kuntoon ja hymy kasvoille. Se on paras vinkkini.

Kauneussalaisuuteni…

Käyn kosmetologilla kahden kuukauden välein. Puuterihuoneen Katrilla on maagiset kädet. Käytän myös viikoittain syväpuhdistavaa naamiota. Sunnuntai on kauneuspäiväni. Mieheni kutsuu sitä kauheuspäiväksi. Silloin kävelen turpeet naamallani kotonamme.

Paheeni…

Auringon ottaminen. En voi sille mitään, aurinko vetää puoleensa. Terassilla valitsen aina aurinkoisimman pöydän, ja uima-altaalta minua saa houkutella pois. Maksan paheestani couperosalla, jota on leuassani ja poskipäissäni. Onneksi käteni hakeutuvat nykyään 50-suojakertoimille.

Kauneinta minussa…

Hymyni, joka ulottuu silmiini ja tulee sydämestäni. Kun minusta otettiin ensimmäiset mallitestikuvat, valokuvaaja sanoi, että sinulla on miljoonan dollarin hymy. Olen käynyt samalla hammaslääkärillä puolen vuoden välein siitä saakka, kun täytin 16. Kun suu voi hyvin, elimistöllä menee paremmin.

Tuhlaan…

Huulikiiltoihin. Kun ostan huulikiiltoja, edes taivas ei ole rajana. Mieheni on usein todennut, että nykyiset riittävät jo. Olen aina tykännyt meikistä, jossa silmät ovat tummat ja huulet vaaleat. Lisään huulikiiltoa päivän mittaan useasti.

Säästän…

Silmämeikinpoistoaineessani. Rakastan marketin silmämeikinpoistolappuja. Kun matkustan, pakkaan lappuja käsimatkatavaroihini pakastepussissa. Öljyinen pinta voitelee ihoa ja notkistaa ripsiä. Myös tyttäreni käyttää niitä.

Aion…

Jatkaa kuntosaliharrastustani. Raudan vääntäminen on parasta kasvojumppaa. Olen käynyt salilla yli kolmekymmentä vuotta. Päiväni aloitan kävelyllä meren rannalla. Rakastan merta. Kun seison sen äärellä, tunnen, että olen matkalla jonnekin.

Toivoisin, että…

Suomalaiset naiset eivät pitäisi itseään vakan alla. Yleensä laittaudumme vain Leville ja laivalle, vaikka arki on kuitenkin se, jota elämme eniten. Suomalaisilla on upean väriset silmät: vedenvihreät tai taivaansiniset. Niitä kannattaa korostaa.

Leena Sarvi

56-vuotias tyylikonsultti ja muodin ja kauneuden sekatyöläinen.

Asuu Helsingissä puolisonsa, 19-vuotiaan tyttärensä ja kahden koiransa kanssa.

Aloitti mallintyöt 1978. Vetänyt myös omaa tyyliohjelmaa televisiossa.

Hilseilevää päänahkaa voi auttaa yllättävän helposti.

Hilse. Lähes jokainen kärsii siitä jossakin vaiheessa elämäänsä, ja etenkin talven lämmitys- ja pipokausi on otollista aikaa pölisevälle päänahalle.

Vaikka hilse olisi tuttu seuralainen, Byrdie-sivuston mukaan moni on aika ulalla siitä, mistä todellisuudessa on kyse.

Useat syyttävät kuivaa päänahkaa, ja välttelevät pesua, jotta he eivat kuivattaisi ihoaan enempää. Hiusasiantuntija Elizabeth Cunnane Phillips sanoo jutussa, että se on täysin väärä lähestymistapa.

– Kun on kyse hilseilystä ja päänahan terveydestä, ensimmäinen asia, joka pitää tehdä, on pestä hiukset säännöllisemmin, hän ohjeistaa.

– Terveempi, puhtaampi päänahka tuo automaattisesti helpotuksen. On yllättävää, että monet eivät usko sitä.

Löydä oikea pesutahti

Hilseilyn syynä onkin kuivuutta useammin päänahan rasvoittuminen ja laiska peseminen. Siksi jo pelkkä tiiviimpi pesutahti voi auttaa hilseilyyn. Jos hiuksia pesee usein, sampoon on oltava hellävarainen. Phillips suosittelee etsimään sampoota, jossa on piroctone olamine -nimistä ainetta. Se estää sienten kasvua ja auttaa hilseilyyn ja kutinaan. Sinkki sen sijaan voi hillitä liiallista talineritystä. Myös päänahan kuorinta saattaa auttaa.

Hiustutkija Annikki Hagros-Koski kuitenkin kertoi aiemmassa jutussamme, että myös liiallinen hiusten peseminen on haitaksi, koska sampoiden säilöntäaineet tuhoavat päänahan normaaliflooraa ja heikentävät siten sen luontaista bakteeritasapainoa. Hänen mukaansa kaksi tai kolme kertaa viikossa riittää – ja silloin kun hiukset pesee, ne kannattaa puhdistaa kunnolla.


Jo pelkkä tiiviimpi pesutahti voi auttaa hilseilyyn.

Byrdien haastatteleman Phillipsin mukaan muita syyllisiä hilseeseen ovat hormonaaliset muutokset, kylmä sää, ravitsemustottumukset sekä stressi.

– Stressaantuneena ei tule tehtyä parhaita mahdollisia ravintovalintoja, mikä todennäköisesti tarkoittaa, että sokeria ja alkoholia kuluu enemmän. Se voi johtaa hilseilyyn.

Joissakin tutkimuksissa on myös havaittu, että maitotuotteet saattavat pahentaa hilseilyä. Phillipsin mukaan päänahkaa kannattaakin hoitaa kuten kasvojen ihoa: kokonaisvaltaisesti sekä ruokavaliolla, riittävällä puhdistamisella että oikeilla tuotteilla.