Nuttura päälaella pitää niskan viileänä. Kuva: Shutterstock
Nuttura päälaella pitää niskan viileänä. Kuva: Shutterstock

Kiepauta helteellä tukka nutturalle, harjoittele trendikäs letti tai huijaa polkka ylös, hiustaiteilija Mariela Sarkima vinkkaa.

Hair Bible -kirjan kirjoittanut hius- ja meikkitaiteilija Mariela Sarkima neuvoo, miten pää pysyy viileänä ja tukka kunnossa helteellä.

1. Pikku Myy -nuttura

"Oma vakkarini nykyään. Pikku Myy -kampaus eli korkea nuttura keskellä päätä toimii, koska helteellä niskaan turkiskaulukseksi kerrostuvan tukan saa ylös."

Kiepauta tukka nutturalle pään päälle. Jos sipaitset kutreihin muotoiluvoidetta tai muuta kevyttä muotoilutuotetta, saat illaksi juhlakelpoiset laineet.

Pikku Myy -nuttura on Marielan mukaan virallinen hipsterikampaus, viikonloppuna järjestettävä Flow Festivalin vakiotyyli. Kampaus on uudistunut viimeisten vuosien aikana. Kun nuttura oli vielä pari vuotta sitten ehtaa Pikku Myytä eli pieni ja tiivis, nykyään se saa olla leveämpi ja muhkeampi. Jos tukkaa ei ole tarpeeksi muhkeaan versioon, nutturan sisään voi ujuttaa donitsivalkin.

Lue myös: Ompele itsellesi nuttura

2. Ranskanletti käänteisesti

"Lettikampauksia näkyy nyt kaikkialla. Vaikka olenkin kampaaja, letittäjänä olen noviisi. Silti minulta sujuu dutch braid eli käänteinen ranskanletti."

Dutch braid eli käänteinen tai käännetty ranskanletti, ranskanletti väärinpäin tai hollanninletti tehdään samalla tekniikalla kuin ranskanletti, eli lettiin tuodaan lisää hiuksia sitä letittäessä, mutta tässä versiossa hiusosioita viedään aina seuraavan alapuolelle. Näin letti eli pullapitko muodostuu hiusten pintaan.

Videolla The Small Things -blogin pitäjä näyttää, millä tekniikalla käännetty ranskanletti tehdään.

Luo myös: Räjähtänyt lettikampaus on huipputrendikäs

3. Polkkahiuksen kieppi

"Vaikka hiuksesi eivät yltäisikään ponnarille, kiepautuksia käyttämällä niska pysyy polkkamitassakin viileänä."

Jos polkkahiuksessa on mittaa sen verran, että sivuhiukset yltävät taakse, hiuksista saa jo tehtyä nykerön. Jos polkka on lyhyempi, hiukset voi jakaa usempaan osioon, kiepauttaa kunkin osion itsensä ympäri ja kiinnittää pinnillä tai parilla. Suurimman osan hiuksista voi kasata ensin niskaan kiepiksi. Ota mukaan kaikki, jotka yltävät. Sen jälkeen loput, irti jääneet hiukset voi kiepauttaa ja kiinnittää parina osiona lähelle niskakieppiä.

Lue myös:

Asiantuntija neuvoo: Näin teet pyöräilykypärän alla kestävät kampaukset

Likaisten hiusten pelastus: vehnäjauhosta kuivasampoo!

Onko hiusten harjaus välttämätöntä? Kauneusguru Mariela Sarkima vastaa

Meikkivoiteettomuus voi tarkoittaa joko aitoa meikittömyyttä tai tiukkaa otetta peitevoidetuubista.

Jos aiemmin innostuttiin toinen toistaan peittävämmistä meikkivoiteista, suunta on nyt kääntynyt. Yhä useampi somen kauneusvaikuttaja hehkuttaa kevyesti meikattua, heleää ihoa.

Kevyempien meikkivoidekoostumuksien lisäksi muodissa on myös meikkivoiteeton meikki. Se voi tarkoittaa hyvin hoidettua, paljasta ihoa – tai sitten sitä, että iho yritetään saada näyttämään meikin avulla meikkivoiteettomalta.

Putositko kärryiltä? Noh, käytännössä vloggaajien meikkivoiteettomat meikit tarkoittavat yleensä sitä, että kasvoilla ei ole meikkivoidetta, mutta muita tuotteita on sitten senkin edestä. Lopputulos on nätti, mutta meikki ei lopulta eroa juurikaan siitä meikkivoiteellisesta versiosta.

Kiinnostus meikkivoiteettomuutta kohtaan lienee kasvanut siksi, että jotkut kokevat meikkikerroksen tukkivan ihoa. Heistä voi tuntua, että meikkivoide saa aikaan kierteen, jossa ihoon tulee näppyjä, jotka pitää sitten peittää meikkivoiteella, joka ehkä aiheuttaa lisää näppyjä ja niin edelleen.

Useissa meikkivoiteettomissa meikeissä kasvoille levitetään ihonhoitotuotteiden lisäksi pohjustusvoidetta, peitevoidetta ja puuteria. Onko se ihon kannalta yhtään eri asia kuin koko kasvoille levitetty meikkivoide?

Todennäköisesti meikkikerros on kevyempi ilman koko kasvoille levitettyä meikkivoidetta, mutta jos tarkoitus on ”antaa ihon hengittää”, täysi meikittömyys saattaisi olla parempi vaihtoehto.

Yksi Youtuben täysin meikkivoiteettomista kanavista on JKissaMakeup. Vloggaaja ei käytä meikkivoidetta, koska se ärsyttää hänen ihoaan. Jos haluaa oikeasti kevyen, meikkivoiteettomaan meikin, häneltä voi ottaa mallia – sipaus strategisesti sijoiteltua peitevoidetta riittää.

On tietenkin täysin itsestä kiinni, mikä tuntuu parhaalta vaihtoehdolta.  Kaikki ovat täysin sallittuja: raskaan sarjan meikkivoide, kevyt meikkivoide, vähän tai ei ollenkaan meikkivoidetta...

Jos meikkivoiteen vähentäminen kiinnostaa, tässä kaksi kokeilemisen arvoista pohjameikkivaihtoehtoa:

  1. Meikkivoide vain osassa kasvoja. Meikkivoiderajoista jaksetaan aina varoitella, mutta meikkivoidetta ei ole pakko levittää hiusrajasta kaulaan saakka. Yleensä punoituksia ja rasvaisuutta on eniten kasvojen keskiosassa, joten meikkivoiteen levittäminen kannattaa aloittaa keskeltä. Kun sävy on lähellä ihon omaa sävyä ja meikkivoiteen häivyttää huolellisesti keskeltä ulospäin, kasvoja ei tarvitse maalata reunoja myöten.
  2. Peitevoide siellä, missä sitä tarvitaan. Peitevoiteeseen pätee sama kuin meikkivoiteeseen: kun sen sävy sulautuu täydellisesti ihoon, sitä voi käyttää vain paikallisesti esimerkiksi tummien silmänalusten ja näppyjen peittämiseen. Silmien alla voi käyttää aavistuksen kirkastavaa tuotetta, mutta muualla kasvoissa sävyn pitäisi olla juuri eikä melkein, jottei se pomppaa liikaa esiin muuten meikittömästä ihosta.

Kim Kardashian West alkaa seuraavaksi myydä nimeään kantavaa peitevoidetta ja puutereita, joiden tarkoitus on peittää tummimmatkin silmänaluset.

Jos pitää valita vain yksi meikkituote, kirkastava peitevoide on aika korkealla suosikkilistauksessa. Vähän sitä silmien alle, ja peilistä katsoo lähestulkoon eri ihminen.

Nyt myös superjulkkis Kim Kardashian West on tuomassa markkinoille oman versionsa tummat silmänaluset piilottavasta peitevoiteesta. Hänen KKW Beauty -meikkimerkkinsä julkisti uudet tuotteet muutama päivä sitten, ja Kim kertoi Alluren haastattelussa parhaat vinkkinsä tummien silmänalusten peittämiseen. Hän kertoi hioneensa conceal, bake, brighten -tekniikan huippuunsa luottomeikkaajansa Mario Dedivanovicin kanssa jo ennen kuin tuotteita oli edes olemassa.

Peitevoiteen lisäksi Kimin silmänalusmeikkiin kuuluu peräti kaksi puuteria. Toinen on irtopuuteri, jota käytetään bakingiin eli peitevoiteen kiinnittämiseen. Kirkastavaa, kiinteää puuteria käytetään ylimääräisen baking-puuterin sutimiseen pois kasvoilta ja tuomaan valoa silmien alle. Meikkien kerrostaminen takaa sen, että tummat silmänaluset katoavat.

Ei välttämättä jokaiselle

Koska myös Kim on käyttänyt kolmivaiheista menetelmää jo muilla tuotteilla, hänen meikkiensä ostaminen ei ole välttämätöntä. Health-sivuston toimittaja testasi omilla suosikkituotteillaan, mistä menetelmässä oikein on kyse ja onko se todella kaiken hehkutuksen arvoinen.

– Siinä hetkessä se tuntui kauhealta määrältä puuteria, mutta kun sain muun meikin tehtyä, ihoni ei tuntunut paakkuiselta tai epämiellyttävältä – ja se näytti hyvältä, hän kirjoittaa jutussa.

”Se tuntui kauhealta määrältä puuteria, mutta näytti hyvältä.”

Jos on tottunut kevyeen meikkiin, Kardashian-tyyli on sieltä järeämmästä päästä. Puuterilla kiinnittäminen estää peitevoiteen karkaamisen juonteisiin, mutta raskaalla puuterikädellä tehty baking ei suinkaan ole pakollinen vaihe etenkään arkimeikissä. Pahimmillaan se saa silmänaluset näyttämään kuivilta ja vain korostaa juonteita. Kokeilemalla selviää, sopiiko tyyli itselle.

Toinen ja toimiva vaihtoehto on käyttää silmien alla väriä korjaavaa, oranssiin tai vaaleanpunaiseen taittavaa peiteainetta, joka häivyttää tummuuden. Kun sen päälle levittää vielä tavallista peiteväriä, pandasilmien pitäisi olla takuulla piilossa.