Toimittaja kävi ihoanalyysissä.

Kuva Visia-ihoanalyysi / Siluetti Spa

Jos pääsisin aikakoneella menneisyyteen, toimittaisin 25-vuotiaalle itselleni purkkikaupalla suojakertoimella 50 varustettua aurinkovoidetta.

Mennyttä ei kuitenkaan voi muuttaa, mutta tulevaisuuden ehkä voi. Tämän vuoksi työnnän kasvoni sisään Visia-ihoanalyysilaitteen pyöreästä aukosta, jotta kamera saisi tallennettua, missä kunnossa ihoni on. Samalla selviää, millaisia yllätyksiä ihon pinnan alla piilee.

Kuluu vain pieni hetki silmät suljettuina, ja valmista tuli. Ruudulle ilmestyy kahdeksan kuvaa kasvoistani, joista jokaisessa analysoidaan yhtä ihon ominaisuutta. Hyvät uutiset ovat, että ryppyjä, suurentuneita huokosia, punoitusta ja epäpuhtauksia on ikääni (34 vuotta) nähden vähän. Sen sijaan ruskeita läikkiä ja UV-säteilyn aiheuttamia vaurioita on senkin edestä. Laite myös paljastaa, että ihon alla on odottamassa esiintuloaan koko joukko uusia laikkuja. Miten epäreilua, sillä en harrasta auringossa makaamista! Luultavasti ongelman takana ovat hormonit, mutta auringollakin on aina osuutensa.

Analyysiä tulkitseva Siluetti Span Beauty Therapist Liisi Ahlgren sanoo, että laser-hoito voisi olla hyvä vaihtoehto. Se kieltämättä houkuttelee, mutta hinta mietityttää. Yksi laserointikerta maksaa noin 300–400 euroa, ja minun tapauksessani hoidoissa saisi rampata ainakin kolme kertaa. Eikä koskaan ole takeita siitä, miten hyvä lopputuloksesta tulee.

Toinen kiinnostava vaihtoehto olisi Glygopeel-kuorinta, jota Ihoakatemian ihotautilääkäri suositteli minulle jo viime talvena. Kuorinnan on kehuttu olevan yksi tehokkaimmista ja hellävaraisemmista ratkaisuista pigmenttiongelmiin. Hoidoissa tosin täytyisi käydä viikon tai kahden välein neljästi, ja tähän lystiin kuluu noin 1 000 euroa.

Tyydyn toistaiseksi suojaamaan ihoni aurinko- tai bb-voiteilla ja taputtelemaan pahimpien laikkujen päälle peitevoidetta. Pigmenttiä poistavia voiteitakin olen kokeillut, mutta toistaiseksi mullistavia tuloksia ei ole herunut. Syksyn uudet voide- ja seerumitulokkaat aion kyllä testata.

Visia-ihoanalyysi 65 €, Siluetti Spa.

Joskus ei vain pysty pitämään näppejään erossa kasvoistaan. Lue vinkit, jotta osaat toimia sen jälkeen oikein.

Aina paraskaan tahdonvoima ei riitä siihen, että malttaisi olla puristelematta meheviä finnejä tai tyrkyllä olevia mustapäitä. Kaikki kyllä tietävät seuraukset: yleensä tulee käytettyä liikaa voimaa. Pahimmillaan iho menee jopa rikki.

Kokosimme vinkit räpläämisestä ärtyneen ihon hoitoon.

1. Rauhoita iho viileällä

Paras pika-apu on ihon painaminen jääpalalla, neuvoo InStyle. Viileys rauhoittaa punoitusta ja turvotusta.

2. Puhdista

Rikkoutunut iho ja sormenpäät ovat huono yhdistelmä, sillä koskettelu edistää bakteerien leviämistä kasvoilla. Puhdista iho, tarvittaessa esimerkiksi apteekista saatavalla, haavojen huuhteluun tarkoitetulla desinfiointiaineella.

3. Hoida voiteella

Ärtynyt iho ei kaipaa ylimääräisiä tuotteita, mutta rauhoittava kosteusvoide on yleensä paikallaan.

4. Vältä uudet houkutukset

Kun vahinko on jo tapahtunut, sen jälkeen voi vain odottaa, että iho paranee. Houkutus puristeluun saattaa herätä uudelleen, mutta nyt olisi parempi pitää näpit kurissa. Into the Gloss -sivustolla ehdotetaan, että kylpyhuoneen peiliin kiinnittää lapun, joka muistuttaa siitä, että ihoa ei saa puristella.

5. Hoida ihoa

Kun iho on alkanut parantua, arpia voi yrittää ehkäistä huolellisella ihonhoidolla. Popsugar-sivusto suosittelee luonnonmukaisia öljyjä sekä c-vitamiinia sisältäviä tehotiivisteitä, sillä niiden pitäisi parantaa ihon kuntoa. Myös erilaisia happoja sisältäviä kuorintoja ja ihon uusiutumista edistävää retinolia voi kokeilla.

6. Satsaa ennaltaehkäisyyn

Jos näpyt ovat yleinen vaiva, kannattaa kokeilla akneiholle tarkoitettuja hoitotuotteita. Jos nekään eivät tepsi, apua voi hakea ihotautilääkärin vastaanotolta. Kannattaa myös muistaa ihon suojaus: jos iholla on paljon arpia ja pigmenttimuutoksia, aurinkosuoja on erityisen tärkeä.

Kulmien kestopigmentointi microblading-tekniikalla on nyt suosittua. Nämä asiat operaatiota harkitsevan kannattaa tietää.

Kysyimme Heiniltä, 49, jolla on aivan tuoreet microblading-kulmakarvat, mitkä asiat on hyvä tietää ennen käsittelyä.

Jos et vielä tiedä, mistä microbladingissa on kyse, lue keväällä julkaistu kattava juttumme aiheesta.


1. Ikä saattaa vaikuttaa lopputulokseen

”Luin Helsingin Sanomista pari päivää ennen microblading-aikaani, että toimenpidettä ei suositella yli 40-vuotiaille, koska vanhemmiten ihon uusiutuminen hidastuu. Se saattaa ilmeisesti hidastaa ihoon tehtyjen viiltojen paranemista.

Tieto sai jännittämään operaatiota. Kulmakarvojeni tekijä oli kuitenkin sitä mieltä, että vanhemmassa ihossa jälki voi pysyä jopa pidempään kuin nuoremmilla. Myös yli 50-vuotias kollegani oli käynyt samassa paikassa teettämässä kulmat ja suositteli sitä minulle.”

2. Ennen microbladingia kannattaa välttää kofeiinia

”Kofeiini kiihdyttää verenkiertoa, ja silloin ihosta saattaa vuotaa enemmän verta. En tiennyt tätä ennen kuin tekijä kysyi, olenko juonut kahvia. Toisella kerralla en juonut kahvia ennen käsittelyä, ja verenvuotoakin oli ilmeisesti vähemmän.”

3. Kipu on yksilöllistä

”Kaikki tuttuni, jotka ovat käyneet teettämässä kulmat, sanoivat ettei se satu. Mutta kyllä se sattuu. Ei mielestäni yhtä paljon kuin tatuoinnin ottaminen, mutta ei se mukavaakaan ole.”

4. Omat kulmakarvat vaikuttavat lopputulokseen

”Kulmakarvani ja ripseni ovat aivan vaaleat, ja vaaleat karvat tietenkin erottuvat tummempaa microblading-väriä vasten. Kestovärjään ne, kunhan iho alla on parantunut kokonaan.”

5. Microblading-päivämäärä kannattaa miettiä menojen mukaan

”Hikiliikuntaa ei saa harrastaa kolmeen päivään microbladingin jälkeen. Saunaan ei saa mennä viiteen päivään.”

6. Tekijällä on väliä

”Kannattaa mennä sellaiselle tekijälle, jota joku tuttu suosittelee. En olisi itse uskaltanut mennä, ellen olisi nähnyt tuttavani microblading-kulmia. Pyysin kulmakarvat samaa sävyä.

Hinnoissakin on isoja eroja. Matkustin itse hieman kauemmas keskustasta ja säästin hinnassa sata euroa. Olen erittäin tyytyväinen myös lopputulokseen.”