”Minussa on ollut aina vahvasti kaksi puolta: naisellinen ja poikatyttö. Ne vuorottelevat edelleen”, Laura sanoo.
”Minussa on ollut aina vahvasti kaksi puolta: naisellinen ja poikatyttö. Ne vuorottelevat edelleen”, Laura sanoo.

Kirjailija Laura Paloheimo jätti alkoholin ja turhat kemikaalit. Ero pitkästä suhteesta näkyi myös hänen pukeutumisessaan.

Solarium kaduttaa

”Mitä vanhemmaksi tulen, sitä tärkeämpää ihonhoitaminen on. Nuorempana en päästänyt ihoani helpolla. Se harmittaa. Parikymppisenä otin aurinkoa ilman suojaa ja kävin useita kertoja viikossa solariumissa. Silloin ei puhuttu auringon vaaroista. Kehotukseni nuorille onkin: käyttäkää aurinkorasvaa.

”Kaksi vuotta sitten luovuin kokonaan alkoholista.”

Kun aloitin tunnetaideterapiaopiskeluni kaksi vuotta sitten, luovuin kokonaan alkoholista. Halusin nähdä, kuinka auki pystyn olemaan ilman kemikaaleja. Tämä ajatus on vaikuttanut myöhemmin kaikkeen, myös ihoni hoitoon.

En osta enää mitään ilman, että tutkin tuoteselosteen. Teen myös paljon itse. Sotken lasipurkissa argan- ja luomukookosöljyä ja sekoitan joukkoon avokadoa. Tästä tulee loistava rasva kuiville kintuille. Manteliöljyä käytän jalkapohjien hierontaan.”

Meikki ryhdistää

”Meikkaaminen on ihanaa. Se on yksi naisena olemisen iloista. Arkimeikikseni riittävät ripsiväri ja huulirasva, joskus huulipuna. Tärkeimmät kriteerini arkena ovat, että tuotteet eivät saa levitä pitkin naamaa.

Juhliin laittaudun näyttävämmin, koska meikissä näytän ryhdikkäämmältä. Vanhempana piirteet alkavat hävitä. On mukavaa, että meikillä tätä pystyy puijaamaan. Tärkeintä juhlatyylissäni ovat näyttävät huulet ja vahvat kulmat.”

Päänahkaan kookosöljyä

”Blondasin hiuksiani vuosia. En edes tiedä, kuinka kauan. Se näkyi. Hiukseni olivat hauraat ja katkeilleet.

Olin ajatellut siirtyä ekoväreihin, kun kampaajani suositteli hiuksia suojaavia Olaplex-värejä. Tämä kannatti, sillä nyt hiukseni voivat huomattavasti paremmin. Nykyään minulle on tärkeää, että teen asioita, jotka ovat myös pitkällä aikavälillä kannattavia. Haluan kohdella hiuksianikin hellemmin.

”Unohdamme usein hoitaa päänahkaamme, vaikka sen alla ovat tärkeimpämme, ajatuksemme.”

Kotona hieron hiuksiini ja päänahkaani luomukookosöljyä. Se kosteuttaa. Unohdamme usein hoitaa päänahkaamme. Se kannattaisi kuitenkin muistaa. Sen alla ovat tärkeimpämme, ajatuksemme.”

Surupuku on musta

”Minua luullaan usein shoppailijaksi. Se on huvittavaa, koska en ole lainkaan sitä. Ehkä ajatus juontaa siitä, että esiinnyn julkisuudessa huoliteltuna.

Kierrän mielelläni kirpputoreja. Lisäksi saan vaatteita ystäviltäni. He soittavat minulle ja sanovat, että täällä olisi näköisiäsi juttuja, tule hakemaan. En osta uutena juuri mitään.

Minussa on aina ollut vahvasti kaksi puolta: naisellinen ja poikatyttö. Nämä vuorottelevat edelleen. Tärkeintä minulle on olla toimiva mutsi. Se tarkoittaa usein maastokenkiä ja farkkuja tai Reiman sadeasua. Työhuoneellani heilun treenitrikoissa ja tukka ponnarilla.

Erosin 14 vuoden suhteestani elokuussa. Eron jälkeen pukeuduin mustaan. Se oli yksi keinoni surra. Musta liittyi myös vahvistumiseen. Siihen, että juurruin uudelleen. Se on loogista. Onhan multakin mustaa.”

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Laura Paloheimo

  • 45-vuotias kirjailija, hyvinvointibloggaaja ja tunnetaideterapeuttiopiskelija.
  • Asuu Helsingissä seitsenvuotiaan Leo-poikansa kanssa.
  • Kirjoittaa seuraavaa kirjaansa, Puppiduu ilmestyi maaliskuussa.

Yllättävän pienillä kikoilla voi saada hajuveden vaikutuksen kestämään pidempään hikoilevalla iholla. 

Mitä kuumemmat kelit, sitä nopeammin hajuvesi haihtuu iholta. Bustle listasi parhaat vinkit tuoksujen käyttöön kesällä. 

1. Kosteuttaminen 

Aurinko kuivattaa ihoa, ja kuiva iho on huono pohja hajuvedelle. Ihon kosteuttaminen vartalovoiteella tai aurinkorasvalla on helppo ratkaisu kuivan ihon pulmaan. 

2. Suihkuta sinne, missä iho on lämmin

Sen sijaan, että sukellat hajuvesipilveen, laita parfyymia täsmäpaikkoihin. Parhaita alueita ovat kehon lämpimät kohdat: esimerkiksi kaula, niska, ranteet, polvitaipeet ja napa. 

3. Säilytä oikein

Kuumuus voi pilata hajuvedet, sillä korkea lämpötila rikkoo hajusteiden kemiallisia siteitä. Tuoksut kannattaakin säilöä viileässä paikassa. Mikäli jääkapissa on tilaa, myös siellä voi säilyttää hajuvesipulloja. 

4. Vaihda toilette kuumalla parfumeen

Kevyet tuoksut kestävät iholla vain pienen hetken. Kesällä kannattaa käyttää tuoksuja, joissa on vahvempi rakenne: eau de parfume -tuotteet kestävät pidempään kuin eau de toilette.


5. Ota huulirasva avuksesi

Tässä vasta kätevä ratkaisu! Kun levität hieman vaseliinia ranteisiisi ennen hajuveden suihkuttamista, tuoksu pysyy pidempään. Voide kosteuttaa ihon ja sitoo tuoksun.

6. Älä hiero

Muista tämä vinkki myös hellesesongin jälkeen: älä hinkkaa hajuvettä iholle. Hierominen voi muuttaa parfyymin rakennetta, joten tuoksun kannattaa antaa rauhassa imeytyä ihoon. 

7. Hurmaavat hiukset

Hajuvettä ovi suihkauttaa myös hiuksiin. Monet pelkäävät parfyymin sisältämän alkoholin kuivattavan hiuksia, mutta The Glossin mukaan alkoholin määrä on niin pieni, ettei siitä ole haittaa. 

Mitä löytyy Anna Perhon meikkipussista? Ainakin loppuun puristettu Bepanthen.

”Kiinnostuin meikkaamisesta yläkouluikäisenä, kun seurasin isompia tyttöjä. Kasarilla ei tunnettu natural beauty -ideaa, joten meikki-idolini oli Michael Monroe.

Jälkikäteen ajateltuna oli typerää kuorruttaa kasvot paksulla Jane Hellenin meikkivoiteella. Ihoni ei ole ollut koskaan yhtä hyvässä kunnossa kuin viisitoistavuotiaana.

Ripsivärin ja sisäkajalin käyttö oli suurta. Myös pinkki luomiväri Hanoi Rocks -tyyliin oli kova juttu. Lukiossa aloin fanittaa Madonnaa. Kaulassa roikkuvat ristit ja kapinallinen asenne vaikuttivat.

Nykyään selviän vähällä. Tarpeen vaatiessa olen valmis kahdessa minuutissa. Usein meikkini on ripsiväri, kirkkaanpunainen huulipuna ja aurinkopuuteri. Kestovärjään myös ripseni ja kulmani. Näin pääsen jo pitkälle.

”Meikki asettaa minut tiettyyn rooliin, jossa ryhtini oikenee.”

Salille tai koiralenkille en meikkaa. Tapaamisiin ja töihin menen kuitenkin aina laitettuna. Kun olin töissä aamuradiossa, meikkasin silloinkin, vaikka lähetys alkoi ennen seitsemää. Meikki asettaa minut tiettyyn rooliin, jossa ryhtini oikenee.

1. ZO Skin Health Oclipse 50 Smart Tone Broad-Spectrum SPF 50 ”Aurinkosuoja, jossa on sävyä, antaa hehkua. Käytän tuotetta meikin alla ympäri vuoden. Ihoterapeuttini Skinmedistä on velho. Hän painottaa suojan tärkeyttä.” 2. Bepanthen-voide ”Salainen aseeni ja huulirasvana ylivoimainen. Myös kuivuus ja pienet haavat paranevat. Käytän joskus myös poskipäissäni antamaan väriä. Hinta–laatusuhde kohdillaan.”  3. Clarins BB Skin Detox Fluid Foundation ”Värivoide tulee aurinkosuojan päälle. Se tasoittaa ihoani niin, että kaikki on suurin piirtein saman väristä. Ohuet voiteet ovat hyviä. Pakkelin aikakausi jäi 1980-luvulle.”  4. Clinique Wrappings ”Yritän välillä vaihtaa tuoksuani, mutta en onnistu. Tämä haisee ullakolle, museolle ja kirjastolle. Kuvastaa sieluani.”  5. YSL The Shock Volumizing Mascara ”Ripsiväri on yksi harvoista tuotteista, joihin suostun laittamaan enemmän rahaa. Tämä tekee tuuheammat ripset.”  6. YSL Rouge Pur Couture ”Huulipunan valitseminen on tarkkaa puuhaa. Kun löydän oikean sävyn, käytän sitä maailman tappiin. Tämä puna sointuu ihooni.”
1. ZO Skin Health Oclipse 50 Smart Tone Broad-Spectrum SPF 50 ”Aurinkosuoja, jossa on sävyä, antaa hehkua. Käytän tuotetta meikin alla ympäri vuoden. Ihoterapeuttini Skinmedistä on velho. Hän painottaa suojan tärkeyttä.” 2. Bepanthen-voide ”Salainen aseeni ja huulirasvana ylivoimainen. Myös kuivuus ja pienet haavat paranevat. Käytän joskus myös poskipäissäni antamaan väriä. Hinta–laatusuhde kohdillaan.” 3. Clarins BB Skin Detox Fluid Foundation ”Värivoide tulee aurinkosuojan päälle. Se tasoittaa ihoani niin, että kaikki on suurin piirtein saman väristä. Ohuet voiteet ovat hyviä. Pakkelin aikakausi jäi 1980-luvulle.” 4. Clinique Wrappings ”Yritän välillä vaihtaa tuoksuani, mutta en onnistu. Tämä haisee ullakolle, museolle ja kirjastolle. Kuvastaa sieluani.” 5. YSL The Shock Volumizing Mascara ”Ripsiväri on yksi harvoista tuotteista, joihin suostun laittamaan enemmän rahaa. Tämä tekee tuuheammat ripset.” 6. YSL Rouge Pur Couture ”Huulipunan valitseminen on tarkkaa puuhaa. Kun löydän oikean sävyn, käytän sitä maailman tappiin. Tämä puna sointuu ihooni.”

Keskustelin podcastissamme meikkaamisesta ystäväni Jenni Pääskysaaren kanssa. Hän on tehnyt mielestäni kovan ratkaisun päättäessään, että ei meikkaa Pitääkö olla huolissaan -televisio-ohjelmaan. En suostuisi tai pystyisi samaan. Koen oloni itsevarmemmaksi, kun minulla on meikkiä.

On kuitenkin tärkeää korostaa, että jokainen tekee, kuten tahtoo. Kun laulaja Alicia Keys lopetti meikkaamisen, häntä kehuttiin. En aivan ymmärtänyt sitä. Jokainen meikatkoon juuri niin paljon tai vähän kuin sielu sietää.

Eräs ihailemani nainen sanoi kerran, että se, että kosmetiikkajuttuja ja -esittelyjä vähätellään, on taas yksi naisten arvostelemisen muoto. Miksi niitä ei saisi fiilistellä samaan tapaan kuin auton moottoreita?”