Kuivaa ihoa ei ole pakko sietää. Kuva: Shutterstock
Kuivaa ihoa ei ole pakko sietää. Kuva: Shutterstock

Tekikö talvi ihosta taas korpun? Rutikuivan ja hilseilevän hipiän hoito voi vaatia täsmäaseita.

Lupa lotrata

Aiemmin kuivaihoisia ohjeistettiin välttämään vedellä lotraamista talvisin, mutta hekin voivat nauttia kylpemisestä, kunhan muistavat kosteutuksen jälkikäteen.

Etenkin kasvojen puhdistustuotteen kannattaa olla saippuaton. Kasvot, sekä erityisesti huulet, on myös hyvä kuoria säännöllisesti, jotta voiteiden raaka-aineet pääsevät vaikuttamaan pintaa syvemmälle.

Erilaiset naamiot ja erityisesti yön yli vaikuttavat tehohoidot ovat kuivan ihon ritareita; levitä muutaman kerran viikossa iltapuhteena naamio, jonka poistat vasta aamulla.

Lukitse kosteus

Pintakuivan ihon ongelma on usein tämä: ihon kerroksissa on kyllä kosteutta, mutta se pääsee haihtumaan liian nopeasti. Tuloksena on kutisevia ja hilseileviä läikkiä.

Kosteuttavat tuotteet ja niiden raaka-aineet, esimerkiksi hyaluronihappo, pumppaavat kosteutta ihon kerroksiin, mutta eivät kykene täysin estämään kosteuden karkaamista. Rasvaiset tuotteet, kuten vaseliini ja mineraaliöljyt, muodostavat ihon pinnalle suojaavan kalvon, eikä kosteus pääse karkuun. Paras kosteusvoide pintakuivalle iholle on siis yhdistelmä kosteuttavaa ja rasvaista.

Ravitse öljyllä

Kun naamaa oikein kiristää, ota avuksi öljy. Ihoöljyt pehmentävät ja sisältävät kosteuden haihtumista estäviä raaka-aineita, jolloin hipiä pysyy silkkisenä pitkään.

Vältä näppylät

Toisten iho saattaa reagoida kosteutta sitoviin kalvoihin puskemalla epäpuhtauksia esiin. Älä silti skippaa kosteutusta! Jos vierastat öljyisiä tai liian täyteläisiä voiteita, kokeile geelimäistä kosteuttajaa. Geelimäiset tuotteet sisältävät paljon juuri ihokerroksiin kosteutta kuljettavia ja sitovia ainesosia, kuten hyaluronihappoa. Hyaluronihappo sitoo kosteutta itseensä kuin pesusieni.

Kääk, tuliko silmäpussit?

Iho silmien ympärillä on hyvin ohutta ja kuivuu siksi helposti. Liian tuhdilla tuotteella rasvaaminen voi kuitenkin turvottaa, ja tuloksena on puolen kilon silmäpussit. Siksi silmänympärysihon hoitamiseen olisi hyvä olla oma tuotteensa.

Meikkiä vai ei?

Kakkupuuterit ja mattaiset tuotteet kerääntyvät kuivan ihon juonteisiin, joten kuulautta tavoittelevat tuotteet ovat kuivan ihon parhaita ystäviä.

Oma harja myös iholle

Kokeile kuorinta-aineen sijasta kasvoharjaa. Se kuorii hilseilevät läntit hellävaraisesti ja parantaa verenkiertoa. Kaupan päälle saat poskille terveen värin.

Tässä täsmätuotteet kuivalle iholle:1. Braunin Face-kasvoharja, 60 €, ja puhdistusharjapaketti, 20 €.
2. Himalaya Herbalsin Moisturizing Aloe Vera Face Wash on saippuaton puhdistusaine, joka kosteuttaa. Kermainen koostumus toimii: ei enää kiristävää tunnetta kasvojenpesun jälkeen! 6 €.
3. V10 Plus Deep Moist -geeli on tehokas yhdistelmä neljää hyaluronihappoa, jotka lisäävät ihon kosteuspitoisuutta ja elastisuutta, 44 €.
4. Weledan Skin Food on oikea monitoimivoide, joka toimii niin rohtuneisiin nenä- ja suupieliin kuin kasvojen yksittäisten kuivien läikkien parantamiseen. 16 €.
5. Sensain Smoothing Water Make-up Base on kosteuttava pohjustustuote meikin alle. Iholle muodostuu ohut, napakka kosteuskalvo. 42 €.
6. Lumenen Valo Arctic Berry Cocktail Heleyttävä & ravitseva tehohoito pehmentää jopa erittäin kuivaa ihoa. Öljyhoito lupaa säteilevän ja pehmeän hipiän, 30 €.
7. Cliniquen Pep-Start-silmänympärysvoide sopii herkällekin iholle, joka kaipaa tehokasta kosteutta ja heleytystä, 35 €.
8. Kukapa haluaisi pussata hiekkapaperihuulin? Essence Smoothing Lip Pealing tekee huulista taas sileät, 2 €.
9. Vichyn Aqualia Thermal Day Spa on kosteusgeeli päivittäiseen käyttöön. Nopeasti imeytyvä geeli ei jätä rasvaista tunnetta, ja hyaluronihapot kosteuttavat pitkään, 29 €.
10. By Terry Hyaluronic Hydra-Powder on vastaus jokaisen kuivaihoisen haaveisiin. Innovatiivinen puuteri jättää kasvot mattaisiksi ilman kiristävää tunnetta, 43 €.
11. Evolven Organic Beauty Miracle Facial Oil sopii erityisesti iholle, joka on jo elämää nähnyt. Todellinen tuhkimoöljy! 34 €.

Nuorekkaan ihon trendi on niin vahva, että vauvanpehmeän naaman saavuttamiseksi on kehitetty muun muassa istukan kantasoluihin perustuvia tuotteita. 

Ihoa hoidetaan – puhdistetaan ja rasvataan voiteilla – siksi, että se pysyisi terveenä ja hyvinvoivana, eikä tulehtuisi tai tuntuisi kireältä. Eikö?

Vastaus lienee kyllä, mutta ihonhoitoon tuntuu kuuluvan yhä enemmän kaikkea muutakin kuin puhdistusta ja kosteutusta. Ihanteellisen ihonhoitorutiinin pohdiskelu on nykyään ihan normaalia, lähes kiiltävän hehkuva iho on yksi vuoden tärkeimmistä meikkilookeista ja ihonhoitotrendeihin liittyy kohta enemmän piikkejä kuin voiteita. 

Refinery29-sivusto julkaisi hiljattain listauksen ihonhoidon kuumimmista ja kummimmista trendeistä. Listalle pääsivät mikroneulaus, eläinten immuunipuolustuksen tuottamat vasta-aineet, mikrobituotteet, pinnallisesti käytettävät täyteaineet ja istukkaperäiset kantasolut (kyllä, luit ihan oikein). 

Puhtia laiskoille soluille

Kun tiede kehittyy, keksitään koko ajan lisää keinoja, joilla ihon kuntoon voidaan vaikuttaa. Mikrobit ja elimistön tuottamat vasta-aineet voivat jonakin päivänä auttaa parantamaan aknen tai psoriasiksen.

Lisäksi Refinery29:n haastattelema ihotautilääkäri ennustaa, että vasta-aineita – joiden talteenottomenetelmissä on perinteisesti ollut isoja eläineettisiä ongelmia – voidaan tulevaisuudessa käyttää ikääntymisen merkkien peruuttamiseen. 

Kuten saatoit arvata, kasvojemme iho ei tarvitse istukasta tai napanuorasta eristettyjä kantasoluja voidakseen hyvin. Juttuun haastatellut ihotautilääkärit kuitenkin väittävät, että kantasolutuotteilla voidaan innostaa ”ikääntyviä tai laiskoja” soluja jakaantumaan, mikä puolestaan saa ihon näyttämään nuoremmalta. 

Ihonhoitoa vai ihonmuokkausta?

Vaikuttaa siltä, että merkittävä osa uusista ihonhoitotrendeistä on itse asiassa yrityksiä saada aikuinen iho näyttämään päiväkoti-ikäisen hipiältä. Nuorekasta ulkonäköä arvostetaan, joten ihonhoidossa – tai paremminkin ihonmuokkauksessa – ei kaihdeta keinoja.

Hehkuvan ja pehmeän vauvaihon tavoittelemisessa ei tietenkään ole mitään väärää. Lähes meikitön ja silti terveenä ja nuorena hehkuva iho on raikas trendi paksujen Instagram-pakkelien aikakaudella, mutta sen saavuttaminen ei ole kaikille mahdollista, ainakaan ilman pistoshoitoja ja mikroneularullia. 

Keski-ikäisen kasvot eivät näytä vauvan naamalta, vaikka olisi lutrannut suojakertoimen 50 aurinkovoiteella aina ennen ulos astumista ja aloittanut silmänympärysvoiteen käytön alakouluun mennessä. 

Täydellisen kiinteän ja nuorekkaan ihon vaatimus on kohtuuton, eikä ratkaisu siihen voi olla istukkaperäinen kantasoluvoide. 

Näyttävä mutta rento kampaus ei vaadi lämpökäsittelyjä tai suurta tuotearsenaalia.

Mitä toivot juhlakampaukselta? Aika moni havittelee näyttävyyttä ja juhlan tuntua, jotakin erilaista kuin tavallisena päivänä. Liian sliipattu ja kireä tukka ei kuitenkaan saisi olla, vaan rentouttakin kaivataan.

Ehkä siksi leteillä viimeistellyistä rennoista nutturoista on tullut niin suosittuja juhlakampauksia. 

Kampaajan tuolissa saat täydellisen kuohkean ja pitävän kampauksen, mutta onnistunut juhlanuttura on mahdollista loihtia myös omaan päähän – jopa ilman etukäteen kihartamista. Hiuslakkaa erityisempiä tuotteita ei tähän nutturaan tarvita. 

Katso videolta, miten letit ja nutturan voi yhdistää tyylikkään rennoksi juhlatukaksi.