Ja hattuahan ei tietenkään unohda kukaan. Kuva: Bulls Press
Ja hattuahan ei tietenkään unohda kukaan. Kuva: Bulls Press

Tiesitkö, että t-paidan suojakerroin on vain noin kahdeksan?

Metrien pituinen aurinkovoidehylly ja terminologia, josta ei ota selvää. SPF, UVA, UVB, geeli, suihke, öljy vai sittenkin voide? Ei ihme, että alkaa ahdistaa. Hyvän aurinkovoiteen ostoon kannattaa kuitenkin panostaa. Melanooma on länsimaissa yksi eniten lisääntyvistä syöpätyypeistä, ja Suomessakin siihen sairastuu toistatuhatta ihmistä joka vuosi.

Melanooma on länsimaissa yksi eniten lisääntyvistä syöpätyypeistä.

Suurin melanoomalle altistava riskitekijä on ihon toistuva palaminen – joka on siis voinut sattua myös villeinä nuoruusvuosina. Yksikin uusi kerta voi olla liikaa. Iho on fiksu, eikä se unohda saamaansa säteilykäsittelyä. Aurinko on myös ihon pahin vanhentaja: leijonaosa ihon rypyistä on UVA-säteilyn aiheuttamaa.

Biitsille

Todellinen auringonpalvoja tarvitsee korkean suojakertoimen suojan, joka kestää myös vettä. Kannattaa ottaa huomioon, että vesi ja hiekka heijastavat tehokkaasti säteitä. Puhutaankin hajasäteilystä, joka saattaa helposti tuplata UV-säteilyn määrän. Säteily on voimakkainta keskipäivän ympärillä kello 11–15. Ei siis ihme, että Välimerellä tuo aika tarkoittaa siestaa.

Vesi ja hiekka heijastavat tehokkaasti säteitä.

Fiksu auringonottaja hakeutuu välillä varjoon, eikä luota pelkästään voiteen tuomaan suojaan. Aurinkovarjonkaan alla ei ole täysin suojassa heijastuneilta hajasäteiltä. Voidetta saa, ja pitääkin, lutrata kunnolla ja lisätä mahdollisimman usein, jotta luvattu suojakerroin todella toteutuu. Säästä mieluummin piknikeväiden määrässä.

1. Mary Cohrin Body Sunscreen Anti-Ageing -kuivaöljy sekä suojaa että hoitaa ihoa, SPF 50, 50,75 €. 2. Nivea Sun Kids Protect & Sensitive -aurinkosuojasuihke kestää hyvin vesileikkejä, 14 €. 3. Juoksevan maitomainen kasvoille ja vartalolle sopiva Alga Maris -suihke on ekologinen ja tuoksuu suloiselle kookokselle. SPF 50, 28,90 €. 4.  Kevyt, korkean suojakertoimen (50) La Roche-Posay Anthelios XL -aurinkosuojasuihke imeytyy sekunneissa ja kestää hyvin vettä, 16 €. 5. Ultrasun Sports -aurinkosuojageeli imeytyy hetkessä ja kestää kunnon treenin. SPF 20, 30 €. 6. ACO Active Sun -aurinkosuojaspray ei säikähdä vettä ja hikeä. SPF 20, 20,90 €.
1. Mary Cohrin Body Sunscreen Anti-Ageing -kuivaöljy sekä suojaa että hoitaa ihoa, SPF 50, 50,75 €. 2. Nivea Sun Kids Protect & Sensitive -aurinkosuojasuihke kestää hyvin vesileikkejä, 14 €. 3. Juoksevan maitomainen kasvoille ja vartalolle sopiva Alga Maris -suihke on ekologinen ja tuoksuu suloiselle kookokselle. SPF 50, 28,90 €. 4. Kevyt, korkean suojakertoimen (50) La Roche-Posay Anthelios XL -aurinkosuojasuihke imeytyy sekunneissa ja kestää hyvin vettä, 16 €. 5. Ultrasun Sports -aurinkosuojageeli imeytyy hetkessä ja kestää kunnon treenin. SPF 20, 30 €. 6. ACO Active Sun -aurinkosuojaspray ei säikähdä vettä ja hikeä. SPF 20, 20,90 €.

Rantalentikseen

Mikään ei ruoki suorituskykyä yhtä tehokkaasti kuin ihana ilma ja kaunis luonto. Himotreenaaja tarvitseekin helpon, mutta tehokkaan aurinkosuojan, joka ei lähde valumaan ensimmäisten hikipisaroiden mukana. Jos treenaat veden läheisyydessä, kannattaa huomioida hajasäteily, joka saattaa polttaa arvaamattomasti. Lippis ja urheilupaita ovat jo itsessään hyvä suoja UV-säteitä vastaan. T-paidan luonnostaan tuoma aurinko-suojakerroin on kahdeksan.

Muistathan, että hajasäteilykin voi polttaa arvaamattomasti.

Kesäkatu kuuma

Kaupunkihengailuun sopii kevyt ja helposti imeytyvä aurinkosuoja, jotta vaatteet eivät tahriinnu rasvaan. Geelimäiset tuotteet ja kevyet emulsiot imeytyvät hetkessä, eikä iholle jää tahmeaa tunnetta. Jos vaatetus on tarpeeksi peittävä, etkä altistu auringonsäteille pitkiä aikoja kerrallaan, kannattaa satsata hyvään, kasvoille tarkoitettuun aurinkovoiteeseen. Valitse tuote, joka toimii myös meikin alla. Pieni purkki tai puikko kulkee helposti mukana laukussa, ja voidetta voi päivän mittaan lisätä myös kämmenselkiin ja säärille. Myös useimmat meikkivoiteet sisältävät kevyen aurinkosuojan.

1. Jos hattu on kadonnut, Jane Iredalen Powder-Me SPF -puuterisuoja suojaa päänahkaa ja hiuksia, 69 €. 2. Maitomainen Clinique-mineraaliaurinkovoide imeytyy hetkessä eikä ärsytä herkkääkään ihoa. SPF 30, 35 €. 3. Geelimäinen Vichy Idéal Soleil Hydrating Milk -voide on super-riittoisaa. SPF 20, 25,90 €. 4. Nuxe Sun Melting Cream -aurinkovoide kosteuttaa tehokkaasti ja ennaltaehkäisee pigmentti-muutoksia. SPF 50, 25,90 €. 5. Meikkivoiteen voi korvata ihoa sävyttävällä aurinkosuojavoiteella. Korres Red Grape antaa kauniin sävyn, suojaa auringolta ja kosteuttaa ihoa, 36 €.
1. Jos hattu on kadonnut, Jane Iredalen Powder-Me SPF -puuterisuoja suojaa päänahkaa ja hiuksia, 69 €. 2. Maitomainen Clinique-mineraaliaurinkovoide imeytyy hetkessä eikä ärsytä herkkääkään ihoa. SPF 30, 35 €. 3. Geelimäinen Vichy Idéal Soleil Hydrating Milk -voide on super-riittoisaa. SPF 20, 25,90 €. 4. Nuxe Sun Melting Cream -aurinkovoide kosteuttaa tehokkaasti ja ennaltaehkäisee pigmentti-muutoksia. SPF 50, 25,90 €. 5. Meikkivoiteen voi korvata ihoa sävyttävällä aurinkosuojavoiteella. Korres Red Grape antaa kauniin sävyn, suojaa auringolta ja kosteuttaa ihoa, 36 €.

Suojaa supersäteiltä

Kutsuuko kesälomalla vuori tai meri? Surffaajien ja purjehtijoiden on syytä suojautua extrahuolellisesti, sillä vesi heijastaa noin 20 prosenttia UV-säteistä, mutta myös läpäisee säteitä, jolloin suojassa ei ole veden allakaan.

Myös korkeissa paikoissa, kuten vuoristossa, iho saa enemmän UV-säteilyä. Pidemmille vesiretkille ja vuoristovaellukselle kannattaakin satsata UV-vaatteisiin. Moderneihin, älykkäisiin vapaa-ajanvaatteisiin on lisätty aurinkovoiteiden kaltaisia suojamolekyylejä. Titaani ja sinkkioksidit muuttavat UV-säteet lämpöenergiaksi, joka ei vahingoita ihoa eikä haurastuta tekstiiliä.

Kaikissa Suomessa myytävissä aurinkolaseissa on UV-suoja.

Extreme-olosuhteissa silmät kaipaavat tehokasta suojaa. Kaikissa Suomessa myytävissä aurinkolaseissa on UV-suoja, mutta linssin polarisointi poistaa vedestä lähteviä heijastumia. Polarisoidut aurinkolasit kuuluvatkin purjehtijoiden ja kalastajien vakiovarustukseen, koska niiden avulla näkee hyvin veden alle.

1. Australian Gold Face Guard -aurinkovoidepuikko on klassikon maineessa, SPF 50, 12 €. 2. Helly Hansenin huppari blokkaa säteistä 96 prosenttia, 75 €. 3. Polarisoidut lasit sopivat vesillä liikkujille ja autoilijoille, 59 €, Polaroid/Instrumentarium. 4.  Louis Widmerin All Day 30 & Lip Care -aurinkovoide on täydellinen suoja kasvoille, SPF 30, 9 €.
1. Australian Gold Face Guard -aurinkovoidepuikko on klassikon maineessa, SPF 50, 12 €. 2. Helly Hansenin huppari blokkaa säteistä 96 prosenttia, 75 €. 3. Polarisoidut lasit sopivat vesillä liikkujille ja autoilijoille, 59 €, Polaroid/Instrumentarium. 4. Louis Widmerin All Day 30 & Lip Care -aurinkovoide on täydellinen suoja kasvoille, SPF 30, 9 €.

Sanakirja aurinkoon

UV-säteily = ultraviolettisäteily, joka jakautuu UVA- ja UVB-säteilyyn.

UVB-säteet = saavat ihon ruskettu-maan, mutta aiheuttavat myös palamisen.

UVA-säteet = kulkeutuvat ihossa syvemmälle aiheuttaen sen ennenaikaista ikääntymistä.

UV-indeksi = UV-säteilyn voimakkuuden standardisoitu mittayksikkö.

UPF = Ultraviolet Protection Factor eli tekstiilien suojakerroin.

SPF = Sun Protection Factor kertoo ajan, jonka UVB-säteillä kestää läpäistä iho verrattuna aikaan ilman suojaa. SPF lukema kertoo ainoastaan suojasta UVB-säteitä vastaan. UVA-tunnus kertoo, että voide suojaa myös UVA-säteiltä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Hemmottele rohtuneita huulia kotitekoisella naamiolla.

Talvi tuo melkein väistämättä mukanaan kuivaakin kuivemmat huulet. Aina rasvaaminenkaan ei tunnu auttavan.

Ykkösvinkki rohtuneiden huulten hoitoon ja ehkäisyyn on kuitenkin huulten suojaaminen. WebMD-sivustolla selitetään, että huulissa ei ole talirauhasia, jotka tuottaisivat hoitavaa öljyä omasta takaa. Lisäksi huulet ovat lähes aina paljaat ja luonnonvoimien armoilla.

Syksyllä Helsingin Sanomien haastattelema asiantuntija neuvoi, että kannattaa valita huulirasva, jonka ainesosaluettelo on mahdollisimman lyhyt. Silloin tuote ei todennäköisesti sisällä mitään allergisoivaa tai ärsyttävää ainetta. Huulet voi suojata ja kosteuttaa vaseliinilla tai perusvoiteella. Jutussa ihotautilääkäri huomautti myös, että huulten kuivumisen syy saattaa olla ihotulehdus, jonka voi hoitaa viikon hydrokortisonikuurilla.

Kun perusasiat ovat kunnossa, huuliaan voi vielä helliä kotihoitolla, MyDomaine-sivusto suosittelee. Muun muassa näitä aineita voi kokeilla:

1. Kurkkunaamio

Kylmät kurkkuviipaleet tuntuvat mukavilta silmillä, mutta rauhoittavat ja kosteuttava kurkku on hyväksi myös huulille, koostuuhan se enimmäkseen vedestä. Lisäksi kurkku sisältää c-vitamiinia. MyDomaine suosittelee muussaamaan muutaman siivun ja levittämään mössön huulille naamioksi. 

2. Aloe vera

Lääkeaaloe eli aloe vera on yksi luonnon ihoa rauhoittavista ihmeaineista, ja sillä voi hoitaa myös huulia. Katso Youtubesta vinkit aaloen lehden leikkaamiseen. Säilytä lehden sisältä paljastuvaa geeliä ilmatiiviissä purkissa jääkaapissa. Sivele huulille päivittäin.


3. Vihreä tee -pussit

Vihreä tee sisältää antioksidantteja ja tanniineja, jotka kosteuttavat ihoa. Huljuta teepussia kuumassa vedessä, anna sen jäähtyä ja laita huulille muutamaksi minuutiksi. (Valmiin teen voit tietenkin juoda – antioksidantteja myös sisäisesti!) MyDomainen mukaan parhaan hyödyn saa, kun teepussihoidon toistaa päivittäin.

4. Ruusunlehdet ja maito

Sekoitus kuulostaa erikoiselta, mutta ruusunlehdet sisältävät ravitsevaa e-vitamiinia, maidon maitohapot kuorivat ihoa ja maidon sisältämä rasva kosteuttaa. Tiputa muutama ruusunlehti (raaka)maitoon likoamaan kahdeksi tai kolmeksi tunniksi. Kun ruusunlehdet ovat lionneet, muussaa ne tahnaksi ja levitä huulille. Huuhtele naamio kylmällä vedellä 20 minuutin vaikutusajan jälkeen.

Kun takaisin nukkumaan meneminen ei ole mahdollista, ratkaisu on meikkipussissa. 

Jos peilistä katsoo niin sanottu nukkuneen rukous, mutta tavoitteena ovat hehkuvat kasvot, kokeile näitä vinkkejä.

1. Valitse persikkaa 

Lämpimät meikkisävyt tuovat kasvoille hehkua paremmin kuin viileät värit. Jätä sinisen silmämeikin testaus tuonnemmaksi ja kokeile lämpimän persikansävyistä yhden värin meikkiä. Juhlavampaan tilaisuuteen sopii myös oranssin ja punaisen sävyissä hehkuva auringonlaskumeikki.

Faceonomics-kauneusblogia pitävä Lena on lämminsävyisten meikkien mestari. 

2. Käytä punertavaa peitevoidetta

Punaisten ja oranssien sävyjen hierominen silmien läheisyyteen ei ehkä tunnu intuitiivisesti hyvältä meikki-idealta, mutta Popsugarin mukaan lohenpunaiset ja oranssit (vaalealle iholle) sekä mangonväriset ja punaiset (tummalle iholle) peitevoiteet piilottavat parhaiten väsyneiden silmänalusten siniset sekä violetit sävyt. 

3. Sekoita meikkivoiteeseen kasvoöljyä

Öljyllä terästetty meikkivoide hellii talvikuivaa ihoa ja saa kasvot näyttämään heleiltä.

4. Lisää hohdetta luomille

Diskopallon lailla kimaltavat luomet ovat yksi vuoden 2018 kauneustrendeistä, mutta väsähtäneiden silmien herättämiseen riittää vähempikin kimallus. Meikkitaiteilija Neil Scibelli suosittelee Popsugarissa silmämeikkiin hohtavia metallisävyjä.

Hopeinen, reilusti metallinhohtoinen luomiväri kirkastaa väsyneimmänkin katseen.

Hopeaa ja persikkaa luomilla, eli varma piristys ilmeelle.

5.  Valitse kevyttä

Meikkitaiteilija Trish McEvoyn mukaan tönköt pakkelit saavat ihmisen näyttämään entistä väsyneemmältä. Kevyillä koostumuksilla sen sijaan voi saada ihmeitä aikaan. McEvoy suosittelee uupuneen näköisille kasvoille BB-voidetta meikkivoiteen sijaan, huulikiiltoa huulipunan sijaan ja voidemaista poskipunaa puuterisen sijaan.


6. Taivuta ripset

Ripsien taivutus on klassikkoniksi, joka toimii joka kerta: kaarevat ripset saavat silmät näyttämään avoimemmilta. Jos ripsilläsi on tapana suoristua heti taivutuksen jälkeen, lue vinkit kestävämpään kaarevuuteen.

7. Villi kortti: sudi poskipunaa luomille

Neil Scibelli kertoo Popsugarissa, että huippumalli Elle McPherson piristi kerran meikkinsä sipaisemalla pinkinsävyistä poskipunaa keskelle luomivakoa. Koko silmämeikki koheni kuulemma kertaheitolla. Scibelli suosittelee kokeilemaan pienellä määrällä pinkkiä puuterimaista punaa, joka levitetään luomivärisiveltimellä tai nimettömällä.