KLASSISELLE: Rimmelin Scandaleyes Thick&thin eyeliner -rajaustussi, 8,50 €.
KOKEILIJALLE: Glam Republicin Illusion eyes -samettirajaus, 11,90 €.
KLASSISELLE: Rimmelin Scandaleyes Thick&thin eyeliner -rajaustussi, 8,50 €. KOKEILIJALLE: Glam Republicin Illusion eyes -samettirajaus, 11,90 €.
KLASSISELLE: Essien Nail laquer Twin sweater set -kynsilakka, 13,90 €.
KOKEILIJALLE: L'Oréal Paris'n Color riche Sequin explosion -kynsilakka, 5,50 €.
KLASSISELLE: Essien Nail laquer Twin sweater set -kynsilakka, 13,90 €. KOKEILIJALLE: L'Oréal Paris'n Color riche Sequin explosion -kynsilakka, 5,50 €.
KLASSISELLE: Estée Lauderin Advanced night repair Synchronized recovery complex II -seerumi, 73 €.
KOKEILIJALLE: Glamglow Supermud clearing treatment -naamio, 49,90 €.
KLASSISELLE: Estée Lauderin Advanced night repair Synchronized recovery complex II -seerumi, 73 €. KOKEILIJALLE: Glamglow Supermud clearing treatment -naamio, 49,90 €.

Poimimme syksyn uutuuksista hittituotteet klassiselle ja kokeilijalle.

Kynsille

Klassinen lakkaa sormenpäänsä syvänpunaisella sävyllä. Punasävy on parhaimmillaan, kun se ei sisällä hohtavia hippusia.

Trendikäs valitsee kynsilleen huikean kimaltavia glitterilakkoja. Todella säihkyvä lopputulos syntyy, kun sivelet lakkaa ainakin kaksi kerrosta.

Luomille

Klassinen suosii eleganttia tussirajausta. Rajauksen linja saa nousta aavistuksen ulkonurkasta perinteiseen Hollywood-tyyliin.

Trendikäs liimaa ripsien tyveen sametti- tai muovipintaisen rajauksen. Rajaus on niin näyttävä tehoste, että muu meikki saa olla huomaamaton.

Kasvoille

Klassinen luottaa tuttuun ja turvalliseen seerumiin, jonka uudistunut versio lupaa entistäkin tehokkaampia tuloksia.

Trendikäs saa kasvot hehkumaan savipohjaisella hittinaamiolla. Starojenkin suosikki tuntuu kasvoilla ihanan kihelmöivältä.

Toisinaan iho saattaa reagoida uuteen tuotteeseen niin, että ihon kunto muuttu väliaikaisesti huonoksi. Joidenkin tuotteiden kanssa niin ei kuitenkaan pitäisi tapahtua koskaan. Lääkäri kertoo, mistä on kyse.

Ostitko uuden kasvojen puhdistusaineen, mutta finnit ja epäpuhtaudet eivät alkaneetkaan vähentyä vaan itse asiassa lisääntyä villisti?

Kyseessä voi olla ihon reaktio, jota nimitetään englanniksi skin purgingiksi. Termi viittaa siihen, että ennen kuin uusi ihonhoitotuote alkaa toimia kunnolla, se itse asiassa tekee ihon kunnon väliaikaisesti huonommaksi.

Mistä on oikein kyse? Kysyimme asiaa Ihosairaalan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Liisa-Lotta Kiiskiltä.

”Aknelääkkeille on tyypillistä, että akne pahenee ensimmäisten viikkojen aikana lääkkeen käytön aloittamisesta.”

Kiiski itse on kohdannut skin purgingia lähinnä aknelääkkeiden käytössä.

– Termi skin purging on itselleni uusi, mutta ilmiö on hyvin tuttu aknelääkkeiden yhteydessä. Varsinkin retinoideille, jotka ovat A-vitamiinijohdannaisia, sisältäville aknelääkkeille ja erityisesti suun kautta otettaville isotretioniinille, on tyypillistä, että akne pahenee ensimmäisten viikkojen aikana lääkkeen käytön aloittamisesta, Kiiski sanoo.

– En tiedä, onko termille suomenkielistä vastinetta. Itse selitän sen potilaille niin, että uusi lääke saa ihon talirauhaset puskemaan kaiken ylimääräinen talin ulos, ja sen takia tilanne huononee aluksi. Yleensä puhun vain aknen tilapäisestä pahenemisesta.

Kiiski kuitenkin uskoo, että ilmiö voi olla havaittavissa myös uusien kauneudenhoitotuotteiden käyttämisen yhteydessä.

– Arjessa sama ilmiö voi näkyä pienemmissä mittakaavoissa myös erilaisten kauneudenhoitotuotteiden käytössä. Joissain akneiholle tarkoitetuissa tuotteissa on samankaltaisia aineita, vaikkakin miedompia, kuin aknelääkkeissä. Esimerkiksi ihoa uudistavat tuotteet, jotka sisältävät kuorivia aineita tai C-vitamiinia, voisivat aiheuttaa väliaikaista ihon näppylöimistä aluksi, Kiiski sanoo.

On kuitenkin eri asia, että iho menee uudesta tuotteesta hetkellisesti huonompaan kuntoon ja että tuote ei sovi omalle iholle.

”Kyse on muutamia viikkoja ja enimmillään kuukauden kestävästä ilmiöstä.”

– Suurimmalle osalle väliaikaista ihoreaktiota ei pitäisi tulla kauneudenhoitotuotteista ollenkaan, ja niillekin, joille tulee, reaktio on lievä ja lyhytaikainen. Kyse on muutamia viikkoja ja enimmillään kuukauden kestävästä ilmiöstä, Kiiski sanoo.

Normaalin ja epänormaalin reaktion erottaa esimerkiksi finnien sijainnista. 

– Jos näppylöinti lisääntyy niillä alueilla, joille yleensäkin finnejä tulee ja reaktio ei kestä muutamaa viikkoa kauempaa, silloin on todennäköisesti kyse skin purgingista. Jos  finnejä taas alkaa tulla paikkoihin, missä ei aiemmin mitään aknen tyyppistä ole esiintynyt, silloin kyse on siitä, että tuote tukkii ihohuokoset tai on muuten epäsopiva, Kiiski neuvoo.

Kiiski myös muistuttaa, että esimerkiksi tavallisesta kosteusvoiteesta tai ihoöljyjen käytöstä ei pitäisi syntyä skin purgingin kaltaista reaktiota. Ne eivät sisällä ihoa uusivia aineita, joita aknelääkkeissä ja ihonhoitotuotteissa usein on.

”Moni puolustelee kookosöljyä, vaikka on pitkään sitä käyttänyt ja iho menee vain huonommaksi.”

Uutta tuotetta ei siis kannata kuukausitolkulla käyttää, jos ihon tilanne vain huononee ja huononee. Rasvojen ja öljyjen ei taas pitäisi huonontaa ihon kuntoa edes väliaikaisesti.

– Tällä hetkellä tuntuu olevan trendinä esimerkiksi kookosöljyn käyttö ihonhoidossa ja jopa aknen hoidossa. En tiedä, auttaako se kenelläkään akneen, mutta ainakin omien potilaideni kohdalla kookosöljy on useimmiten pahentanut akneoireita. Moni silti myös puolustelee tuotetta ja uskoo sen lopulta auttavan, kun vain sinnikkäästi jatkaa sen käyttämistä. Öljyt kuitenkin tukkivat ihohuokoset eivätkä siksi sovi akneiholle, Kiiski sanoo.

– Samoin jos esimerkiksi kosteusvoide aiheuttaa vastaavanlaista reaktiota, se ei silloin todennäköisesti vain sovi omalle iholle.

 

Kesän huulipunakirjo yltää räiskyvästä oranssista pehmeän roosaan. Lämpimällä säällä punan paras koostumus on kevyen kermainen tai geelimäinen.

1. Appelsiinisuukkoja

Aavistuksen neonoranssiin taittava Estée Lauderin Pure Color Love Magic LipTint Balm -huulivoide kosteuttaa huulia tehokkaasti. Geelimäisen voiteen sävy ei hyökkää silmille vaan antaa huulille sopivan oranssin säväyksen. Sävy Orange Up, 26 €

2. Virkistävää viilennystä

Älä anna hymyn hyytyä kesähelteilläkään: Elizabeth Ardenin Plush Up Lip Gelato -puna antaa huulille hauskan viileän tunteen. Hennon oranssi väri sulautuu huulille kauniisti. Sävy Tangerine Dream, 31 €.

3. Kiiltoa, sävyä ja hoitoa

Chanelin Rouge Coco Shine -huulivoide on punan ja voiteen yhdistelmä. Siinä on kivasti kiiltoa ja sävyä, joka kuluu pois huulilta luonnollisesti. Huulet tuntuvat pitkään ihanan hoidetuilta. Sävy Poppy Orange, 36 €.

4. Freesi fuksia

L'Oréal Paris’n Color Riche -puna on omiaan kesämeikin kiintopisteeksi. Intensiivinen väri ja näyttävä kiilto nostavat sen juhlapunien parhaimmistoon. Sävy Pursue Pretty, 13,90 €.

5. Kuin Marilyn konsanaan

Kesätuulessa heiluvat helmat ja hiukset täydentyvät klassisen kirkkaalla punaisella. Joe Blascon kermaisessa punassa on juuri oikea ikoninen sävy Marilynin henkeen. Sävy True Red, 27 €.

6. Aavistus metallia

Paljon pigmenttiä ja ripaus metallinhohtoa höystettynä hoitavilla ainesosilla tekevät Elizabeth Ardenin Beautiful Color -punasta loistavan päiväpunan wow-efektillä. Hempeä pinkki väri sopii niin toimistoon kuin rantakahvilaan. Sävy Pink Pink, 32 €.

7. Nostalgiamatka

Luonnonkosmetiikkabrändi Estelle & Thildin BioMineral -punassa on hurmaava vanhan roosan sävy, joka tuo mieleen tanssilavat ja kukkamekot. Samettisen tuntuinen puna pysyy huulilla läpi kuumimmankin tangon. Sävy Caramel, 23 €.