Eikä sitten pistellä omin käsin. Botoxin voi laittaa ainoastaan lääkäri. Kuva: Shutterstock.
Eikä sitten pistellä omin käsin. Botoxin voi laittaa ainoastaan lääkäri. Kuva: Shutterstock.

Vielä joitakin vuosia sitten botoxit ja muut pistoshoidot tuntuivat turhilta, jopa hieman hävettäviltä. Toisin on nyt.

Yhtäkkiä kahvipöydässä ja blogeissa alkoivat vilistä sanat happokuorinta, botox ja mikroneulaus. Vähän järeämmistä hoidoista on tullut arkipäivää. Eräs bloggaaja kokeili otsajuonteisiinsa botox-pistoksia ja jäi saman tien koukkuun. Tuttava ylisti puolestaan happokuorintahoitojaan.

– Hoidot kannattaa aloittaa vasta, kun ihossa näkyy ikääntymisen merkkejä. Näin näkee myös tuloksia, sanoo diplomikosmetologi Merike Naski-Mattila.

Happokuorintahoidot eivät ole vain ihon nuorennukseen vaan ne hoitavat vaikeitakin iho-ongelmia, kuten arpia, couperosaihoa sekä pigmenttivaurioita. Hoidot kysyvät rahaa, sillä parhaan tuloksen saadakseen ne kannattaa tehdä sarjoina. Kosmetologin tekemissä hoidoissa toipumisaika on lyhyt, ja töihin voi mennä jo seuraavana päivänä.

– Koska tuloksia näkee nopeasti, hoidot myös koukuttavat. Yllättävän monet miehetkin ovat innostuneet niistä.

Ihon juonteisiin ja ryppyihin tehoavat parhaiten pistoksina annettavat täyteaineet ja botuliini eli tutummin botox.

”Koska tulokset näkee nopeasti, hoidot myös koukuttavat.”

Harakanvarpaat

Ratkiriemukkaat illat ja monet muut vuosien varrella nauretut naurut näkyvät silmäkulmissa ohuina juonteina. Toisille harakanvarpaat kertovat hauskoista muistoista, toisia rypyt häiritsevät, kun aamukiireessä levitetty meikki tarrautuu kiinni helposti kuivuvaan kohtaan.

Hentojen ryppyjen paras silottaja on täyteaine, kuten Restylane ja Juvederm. Puolisen vuotta ihossa kestävät täytteet silottavat ihon saman tien. Ihoon pistetään useampia pistoksia juonteiden määrästä riippuen.

Valju iho

Huonosti nukutut yöt, stressi ja vähän sinnepäin syödyt lounaat ja välipalat muodostavat nopeasti kombon, joka voi näkyä ihon harmautena ja elottomuutena.

Jos perinteinen kasvojen kuorinta- ja naamiohoito ei tunnu tuovan tulosta, kemialliset kuorinnat eli happohoidot ovat tehokas vaihtoehto. Ne kirkastavat ihoa, haalentavat arpia ja pieniä pigmenttihäiriöitä sekä tasoittavat laajentuneita ihohuokosia.

Vai sittenkin neulahoitoa? Mikroneulauksessa puudutettu iho käsitellään pienillä neuloilla, jotka pistelevät kasvoille tuhansia uusia neulakanavia. Kanavat stimuloivat ihoa uudistumaan, jolloin seerumit ja tehoaineet imeytyvät syvemmälle. Neulaus tuntuu iholla pistelynä.

Mitä maksaa?

Mikroneulaushoidot maksavat 150–350 € ja kemialliset kuorinnat sadasta eurosta ylöspäin. Hoidot tehdään sarjana, esimerkiksi 3–6 kerran sarja kerran kuukaudessa.

Huulijuonteet

Ennen pitkää saattaa koittaa sekin hetki, ettei huultenrajauskynä pidä punaa enää uomissaan. Se karkaa pieniin hienoihin ryppyihin huulten ympärillä.

Jos ongelma on häiritsevä, tähänkin löytyy apukeino. Huulen reunaa voi tasoittaa joko laserhoidolla tai täyteainepistoksilla. Laserilla ihon pinta hiotaan kertahoidolla. Täyteaineilla yläreunaan ruiskutetaan useita pieniä pistoksia, jotka silottavat juonteet. Hyvin tehdyt pistokset eivät tee huulesta turpeaa, mutta täytteiden ansiosta huuli saa toki hieman lisäkokoa.

Täytteiden ansiosta huuli saa hieman lisäkokoa.

Sibeliusrypyt

Sibberypyt, nuo hennot uurteet kulmakarvojen välissä, ilmestyvät, kun iho alkaa iän myötä veltostua. Silmien väliin ilmestyvien ryppyjen syypäinä ovat kaksi otsan läpi kulkevaa isompaa verisuonta. Veltostunut iho vetää kurtulle juuri suonien kohdalta.

Kurtut oikenevat pistoksina annettavilla täyteaineilla tai botuliinilla. Esimerkiksi hyaluronihapolla tehtävät täytepistokset nimensä mukaisesti täyttävät uurteet, kun taas botuliini eli botox lamauttaa lihaksen, joka vetää ihoa alaspäin.

Mitä maksaa?

Täyteainepistokset, kuten Restylane ja Juvederm, maksavat noin 250–650 €. Botox-pistosten hinnat ovat noin 100–400 €. Satasella voi saada kulmien kohotuksen, kun taas neljänsadan investoinnilla voi saada käsiteltyä kaikki kasvojen suurimmat juonteet.

Botox lamauttaa lihaksen, joka vetää ihoa alaspäin.

Maksa- ja pigmenttiläiskät

Ainahan se on haaveissa, tasaisen värinen iho. Usein poskille, ylähuuleen tai otsaan alkaa kuitenkin iän myötä ilmestyä pigmenttimuutoksia. Läiskien takana voivat olla kehon hormonaaliset muutokset tai finnistä tai haavasta jäänyt jälki, joka on tummunut altistuessaan uv-säteilylle. Jopa vuosikymmeniä sitten auringossa kärähtänyt iho voi puskea myöhemmin läikkää.

Laserhoito on tehokkain keino läiskien häivyttämiseen. Ihoa hoidetaan laserilla yleensä joko kerran tai muutaman hoitokerran sarjoina niin, että käsittelyjen välissä on taukoa kuukaudesta puoleen vuoteen. Hoidon jälkeen iho turpoaa muutaman päivän ajan, jonka jälkeen se alkaa kuoriutua ja alta paljastuu uusi ihokerros.

Mitä maksaa?

Laserhoitokerta maksaa 350–1500 €. Yksittäisen alueen, kuten otsan, käsittelyn saa alle viidellä sadalla, kasvot sekä kaula kustantavat pääsääntöisesti yli tonnin.

Voiko joku mennä pieleen?

Villeimmät tarinat kertovat botox-bileistä, joissa sairaanhoitajakoulutuksen saanut laittaa pistoksia ystävilleen. Jos botoxia laittaa väärään kohtaan, väärä lihas voi halvaantua useaksi kuukaudeksi: silmäluomi alkaa roikkua tai osa kasvoista halvaantua. Jos pistos osuu verisuoneen tai hermoon, tulee mustelmia. Siksi on tärkeää, että pistokset antaa aina lääkäri.

Me Naiset valitsi vuoden 2017 parhaat meikit ja tuoksut. Valitse sinä, haluatko pihistää vai panostaa.

Panosta:

1. Paras huulipuna

Diorin mattaisessa Diorific Matte Fluid -huulipunassa on huimasti pigmenttiä, ja väri kiinnittyy huulille hyvin. 49 €.

2. Paras poskipuna

Elizabeth Ardenin Cool Glow Cheek Tint -poskipunan geelimäinen koostumus levittyy kauniisti iholle ja viilentää hauskasti poskia. Lopputulos on luonnollisen kuultava. 39 €.

3. Paras tuoksu

Nina Riccin L’Extase Rose Extase Sensuelle on ihana sekoitus ruusua, vadelmaa ja myskiä. Hienostunut tuoksu toimii yhdellä suihkauksella arkisin ja kahdella iltatilaisuuksissa. 53 € / 30 ml ja 74 € / 50 ml.

4. Paras luomiväri

Urban Decayn Naked-paletin napeissa on runsaasti pigmenttiä, ja väri pysyy luomilla kauniina tuntikausia. 54,90 €.

5. Paras silmänrajaus

Paksulla Lancômen Mr. Big Marker -rajaustussilla ja viistolla kärjellä saa aikaan näyttävät siipirajaukset. Musta väri on erittäin intensiivinen. 31 €.

6. Paras ripsiväri

Yves Saint Laurentin Vinyl Couture -ripsiväri tuo dramaattisuutta ja tuuheuttaa ja pidentää ripsiä tuntuvasti. Ideaali iltatilaisuuteen. 37 €.

7. Paras meikkivoide

Estée Lauderin Double Wear Nude -meikkivoiteessa on kunnolla peittoa, mutta iho näyttää silti raikkaalta ja kevyeltä. Mukana myös tehokas suojakerroin SPF 30. 50 € / 30 ml.

Pihistä:

1. Paras luomiväri

Rimmelin Magnif’eyes Nude Edition -luomiväripaletin väreillä saa sekä mattaisia että kauniin hohtavia yhdistelmiä. Trendikkäät värit, erinomainen hinta-laatusuhde! 14,90 €.

2. Paras huulipuna

Maybellinen Vivid Hot Lacquer -huulilakka antaa upean kiillon ja intensiivisen sävyn. Väri pysyy kauniina myös kiillon kuluessa, 9,90 €.

3. Paras tuoksu

The Body Shopin White Musk L’Eau on raikas kukkaistuoksu, johon syvyyttä tuovat aavistuksen makea päärynä ja sopiva annos myskiä. Erinomainen tuoksu arkeen. 35 € / 100 ml.

4. Paras poskipuna

Essencen Blushplay-punapaletin triossa on poskipuna, hohtoväri ja kevyt varjostusväri. Napeissa on hyvin pigmenttiä, ja niillä saa tehtyä myös silmämeikin! 4,90 €.

5. Paras meikkivoide

NYX Professional Makeupin Total Control Drop -meikkivoiteen pipetillä voi säädellä meikin peittävyyden. Lopputulos on luonnollisen matta. 18,90 €.

6. Paras silmänrajaus

Rimmelin Wonder Wing -rajaustussi on muotoiltu kuin kalliimpi kilpailijansa. Rajaukset pysyvät kauniina aamusta iltaan, ja kapeahkon kärjen ansiosta myös ohuet rajaukset onnistuvat. 8,50 €.

7. Paras ripsiväri

L’Oreal Parisin Colossal Big Shot -ripsivärin paksu harja tekee harvemmistakin ripsistä todella tuuhean näköiset – eikä varise päivän aikana poskille. 16,90 €.

Miten niin meikit pitää heittää pois parasta ennen -ajan umpeuduttua? Aivan hyvin ne voi myös säilyttää – ehkä jopa käyttää.

Ripsiväri kuusi kuukautta, voiteet vuoden, puuterit pari vuotta. Kosmetiikan säilyvyysajat eivät ole erityisen pitkiä, ja hyvä niin, sillä pahimmillaan vanhalla ja bakteerien saastuttamalla meikillä saa aikaan silmätulehduksen.

Mutta eihän parasta ennen -päiväyksen saavuttaminen suinkaan tarkoita sitä, että tuote pitäisi heivata roskiin! Jotkut säilövät meikkejä, koska vanhentuneetkin tuotteet ovat kauniita ja tuovat mieleen muistoja. Rohkeimmat jopa käyttävät niitä, koska miksei – jos sitä kerran on jäljellä.

Toimituksen naiset kaivoivat laatikoidensa kätköistä esiin ”vuosikertameikkinsä”. Löytyykö myös sinulta tällaisia aarteita?

Jos vielä tulee tarvetta

”Anytimen silmämeikkikynä on vuodelta 1997. Tuolloin tumma luumu oli kova sana huulimeikissä, ja luulin tämän tuotteen olevan huultenrajauskynä. No, eipä ollut. Taisin kuitenkin käyttää sitä jonkun tovin huulimeikkikynänä, ja kun tuotetta ei juurikaan käytössä kulunut, se jäi meikkipussin pohjalle pyörimään. Jossain vaiheessa ajattelin, että se voisi olla aika sähäkkä valinta silmienrajaukseen. Rohkeutta ei kuitenkaan koskaan löytynyt, ja myöhemmin rajaukseen tuli käyttöön käytännöllisemmät tuotteet. En kuitenkaan raaski heittää tätä pois. Jos joskus tulee vielä tarvetta.

”Luulin tämän tuotteen olevan huultenrajauskynä. No, eipä ollut.”

Lumenen valkoinen luomiväri on jostain 2000-luvun alkupuolelta. Käytin tätä vanhojentanssimeikissäni vuonna 2002. Meikistä tuli aivan kamala, voimakasta valkoista silmän sisänurkassa, napakkaa kirkkaansinistä ulkonurkassa. Näytin siltä, että katson kieroon. Toivottavasti tanssiparini on myös hukannut yhteiskuvamme.

Sain huulipunan äidiltäni joskus muutamia vuosia sitten, koska sillä ei ollut hänelle käyttöä. Hankintavuosi tuntematon. Nyt huomasin, että puna on jonkinlaisen kasvuston peitossa. Tästä voisin jo luopua!”

Muistoja hyviltä ajoilta

”Appelsiininkukkaa, nahkaa ja jasmiinia. This is so  f…. me! Paras tuoksu ikinä! Ostin Pradan Infusion de Fleur d’Oranges -kausituoksun Geneven lentokentältä maaliskuussa 2009, kun palasin hoitovapaalta takaisin töihin. Tuoksu oli myynnissä vain neljä kuukautta. Käytin sitä hyvin harkiten, ja vain silloin kun halusin olla erityisen upea. Pohjalla on vielä vähän väljähtynyttä tuoksua, jota nuuhkin silloin kun haluan muistella hyviä aikoja.”

Ei käyttämätöntä voi heittää roskiin

”Clarins Joli Rouge -huulipuna on arviolta vuosimallia 2012. Tykkäsin hennosta sävystä ja kosteuttavasta koostumuksesta, minkä näkee siitä, että väri on poikkeuksellisesti käytetty hylsyä myöten. En ole raaskinut luopua, vielähän tuolta saa kaivamalla jotakin irti.

Elizabeth Ardenin Grand Entrance -maskara on hutiostos parin vuoden takaa. Kuvittelin väriä mustaksi, mutta olikin ruskea, eikä siitä ollut ripsissä sanottavaa hyötyä. Mutta enhän voi heittää lähes käyttämätöntä ripsiväriä roskiin. Tarvitsisiko joku?

”Vielähän tuolta saa kaivamalla jotakin irti.”

Vuosikerta-aarteeni on ehkä 15 vuotta vanha Lumenen Arctic Defenition -kulmaväri, jossa on juuri passeli harmaanruskea sävy. Kuivat kynäthän eivät vanhene koskaan!”

Se on Dior!

”Haavelaukkuni on klassikkomalli Lady Dior, joten mikäpäs sen ihanampaa kuin omistaa Lady Dior -meikkipaletti! Tuote on liki kahdeksan vuotta vanha, mutta en aio luopua siitä, koska hei, se on Lady Dior! Meikkiä sen sisällä en ole kylläkään enää uskaltanut käyttää useaan vuoteen, ties mitä pöpöjä ne sisältävät.

Make Up Storen pehmeä tikkaritaikasauva sisältää glitteriä, joka vapautuu iholle hennosti taputellessa. Tuote on niin hauskan näköinen, että sitä on tullut säilytettyä melkein kymmenen vuotta. Yllättävän riittoisakin se on, koska sieltä tulee glitteriä edelleen. Mutta aika harvoin glitterille tulee toisaalta tarvettakaan.

”Ties mitä pöpöjä ne sisältävät.”

Hankin Diorin aurinkomeikkipaletin noin kahdeksan vuotta sitten kesää varten, koska ajattelin sen korostavan kaunista rusketustani. Se taisi olla aika optimistista, sillä Suomen säissä rusketus on jäänyt hyvin vähälle. Mutta luopuakaan en malta.”

Meikkivoiteita joka lähtöön

”Meikkivoiteista jää aina loppu käyttämättä, koska niiden sävyä ja koostumusta pitää vaihdella vuodenaikojen, rusketuksen ja ihon kulloisenkin kunnon mukaan. Ja joskus mieli vaatii mattaa, joskus taas hehkua.

Toisinaan innostun jostakin erikoisuudesta tai uutuudesta, jota jaksan käyttää ehkä pari viikkoa. Mutta en viitsi heittää tuotteita poiskaan, sillä aina voi koittaa päivä, jolloin tuntee taas tarvetta pigmenttiläiskien erikoishoidolle.”

Priimaa tavaraa

”Parasta ennen -päiväyksessä lukee 2007, mutta nämä Lumenen luomivärit toimivat edelleen kuin unelma. 2000-luvun alussa säilyvyysajatkin näyttävät olleen pidempiä, peräti 60 kuukautta eli viisi vuotta.

Noh, ne sävyt sitten... Ehkä siihen on syynsä, että värejä on vielä jäljellä. Vihreää tarvitsee harvemmin, ja tumma violetti näyttää mustelmalta. Vaaleasta sävystä sen sijaan näkyy jo pohja.”

Hyvä luomiväri kestää kaksi vuosikymmentä

”Tämä kaunotar on ostettu 2000-luvun alkupuolella Ruotsin-risteilyltä. Pianonsoiton opettajani kannusti satsaamaan laatuun, ja niin tein. Diorin 5 Couleurs on kulkenut tiiviisti meikkipussissani siitä lähtien.

En juuri käytä arkena luomiväriä, mutta juhlissa ja edustustilaisuuksissa yritän vähän panostaa. Siksi luomiväriä on käytetty säästeliäästi, ja kaikkia sävyjä on edelleen jäljellä. Kuten rasiasta huomaa, olen erityisen mieltynyt kevyesti persikkaan taittavaan väriin paletin keskellä. Ruskeaa käytän varjostuksiin.

Tämä tuote kestää aikaa aivan loistavasti: luomiväri levittyy edelleen kiitettävästi ja pysyy pitkään. Seuraavan Diorini voisin ostaa 2020-luvulla.”

Mummovm53

7 naista esittelee vuosia vanhat meikkinsä, joihin raivaushaasteet eivät ole tepsineet: ”Tässähän on jotain kasvustoa”

Hyvää asiaa. Vanhaa ripsiväriä ei kannata käyttää. Siitä saa silmätulehduksen. Paljon ripsariä kuluttava nuuka kuluttaa yhden kerralla loppuun. Kaiken saa pois kun ohentaa silmätipoilla. Huulipunat kaivelen siveltimellä loppuun hylsyistä. Väärävärisetkin vikaostokset kuluvat talvisin koiran ulkoilutus lenkillä kun laittaa huulikiiltoa ensin vähän , sitten huulipunaa. Luoumivärit todellakin Säilyvät pilaantumattomina vuosikynneniä .🤔🐕
Lue kommentti