Alle kolmekymppinen, normaalivartaloinen nainen marssi plastiikkakirurgin vastaanotolle. Ja johan alkoi vikoja löytyä.

Pystyn listaamaan vikoja vartalostani, mutta leikkausta en ole harkinnut. Olen silti varannut konsultaatioajan kahdelle plastiikkakirurgille. Puhelimessa olen sanonut ongelmakseni kyömynenän, mutta haluan ylipäätään kuulla, millaista korjaussarjaa alle kolmekymppiselle normaalivartaloiselle naiselle ehdotetaan.

Mieskirurgin kanssa aloitamme noitamaisesta kyömynenästäni. Hän  ei ymmärrä vertaustani. Kyömy on kuulemma aitoa noitaa, mutta riippuva nenänpää puuttuu.

– Nenänpää on hyvä. Eikun näytäs. On se vähän epäsymmetrinen, vasen puoli on millin pyöreämpi. Mutta ei sille mitään tarvitse tehdä.

Kyömylle kirurgi ehdottaa höyläämistä. Saisin kaupan päälle rustosiirteen nenän keskiviivaa tukemaan eli noitaefektiä poistamaan.

Kirurgin muokkaamassa mallikuvassa uudesta, virtaviivaisemmasta nenästäni huomioni kiinnittyy leukaani. Mikä sitä vaivaa?

– Niin, sun alaleuka on liian lyhyt.

Tarvitaan leuanpidennysleikkaus, ja saan spesialistin yhteystiedot. Nokan ja leuan voisi operoida samalla kertaa. Sepäs lohduttaa. Koko esitelmöinnin aikana kirurgi ei ole kysynyt, koenko ongelmat niin suuriksi, että olen valmis riskialttiisiin ja kalliisiin operaatioihin.

Kun nyt kirurgin penkillä olen, kysyn, olisiko minussa muuta korjattavaa.

– En suosittele hoitoja, joita et muutenkaan harkitse, ja joista ei ole merkittävää hyötyä. Sellaisiin toimenpiteisiin harva on lopulta tyytyväinen, lääkäri toppuuttelee ja jatkaa:
– Mutta voimme katsoa.

Eli vaatteet pois ja rasvapihdit esiin. Vatsa: Kaksi senttiä. Ei toimenpiteitä. Kankut ja jenkat: Kolme senttiä. Ultraäänihoitoon tarvittava raja ylitetty. Kirurgi hakee hoitajan hätiin.

– Sulla rasva lähtee näköjään viimeiseksi pakaroista ja jenkkakahvoista. Ultraäänihoito olisi
hyvä ratkaisu, koska laihduttamalla pari kiloa muu vartalo hoikistuu todella pieneksi. Ja rasvaimusta näin pieniin määriin ei ole apua.

Hyllymille hyväksyntää

Seuraavaksi tapaan naiskirurgin. Hän kehuu ensin suuria silmiäni. Entäs se nenä?

– Nenäkin on ihan hyvä. Kanna pieni kyhmy ylpeänä. Ja käännä huomio noihin silmiin.

Seuraavaksi siirrymme leukapussiini.

– Kasvojenkohotus on valtava operaatio, josta tulee pitkät arvet korvien viereen, siihen en lähtisi. Mutta koska purentasi on useita millejä pielessä, kannattaisi harkita hampaiden oikomista ja leukaluun pidennystä.

Saan jälleen leukakirurgin yhteys¬tiedot ja kehotuksen harkita asiaa vakavasti. Purentavika voi aiheuttaa myöhemmin kulumia. Itse asiassa hammaslääkärini on aiemmin sanonut samaa.

– Ymmärrän, että siinä on sulattelemista. Hätäapuna alahuuleen voisi laittaa täyteainetta, se saisi leuan näyttämään tasapainoisemmalta. Aineissa on tosin tulehdusriski, joten mieti asiaa yön yli.

Kysäisen myös edellisen lääkärin mainitsemasta ultraäänihoidosta. Nainen tarttuu kankkuihini.

– Ei näihin ultrahoito auta. Mutta ymmärrän, että vanhojen vaatteiden puristaminen vaikuttaa minäkuvaasi. Jos se rassaa, voit harkita imurullausta, joka parantaa verenkiertoa ja vähentää nesteen kertymistä. Se on puolet halvempikin.

Kolmen sentin hyllymäni on saanut pehmeämmän vastaanoton. Ja itsetuntoni paijausta.

Jos tunnet olevasi kuin suttuinen taapero äidin meikkikätköillä, tutustu näihin vinkkeihin.

Meikin levittäminen sujuu yleensä melko nopeasti, mutta siinä sivussa syntyneiden sotkujen korjaamiseen menee usein reilusti aikaa. Ripsiväriä leviää sinne, ja luomiväriä varisee tänne. Ja kun tilannetta yrittää pelastaa, tulee pahimmassa tapauksessa vain levittäneeksi töhryjä lisää.

Jotta meikkiä ei tarvitsisi aloittaa kokonaan alusta, paras ja helpoin vaihtoehto on ehkäistä sotkujen syntymisen jo ennalta. Kokosimme vinkit, jotka kannattaa ottaa käyttöön.

Ongelma: Ripsiväri sotkee silmäluomet

Ratkaisu: Kun ripsiväriharja mustaa ripsien lisäksi myös ylä- ja alaluomet, kannattaa vaihtaa joko taktiikkaa, ripsiväriä tai molempia. Aina voi tietenkin kokeilla jonkinlaista suojaa, joka estää värin tarttumisen ihoon, mutta helpompaa on hioa levitystekniikka sotkemattomaksi.

Kun väriä levittää yläripsiin, kannattaa nostaa hieman leukaa niin, että peili on alaviistossa silmiin nähden. Yläluomea kannattaa vielä painaa kiinni samaan aikaan kuin harjaa väriä ripsiin. Silmiä ei myöskään kannata avata heti värin levittämisen jälkeen täysin auki, jotta märkä ripsiväri ei tartu yläluomiin.

Silmiä ei kannata avata heti värin levittämisen jälkeen.

Ripsivärin levittämistä alaripsiin sen sijaan helpottaa, kun harjan kääntää pystyasentoon. Niin värin saa harjattua tarkemmin.

Myös ripsivärivalinnalla on merkitystä: mitä isompi harja ja märempi värimassa, sitä varmemmin tulee sotkua. Pieni harja ja vähän kuivempi koostumus takaavat siistimmän lopputuloksen.


Ongelma: Luomiväri varisee poskille

Ratkaisu: Etenkin tummia luomivärejä käyttäessä on aina parempi tehdä silmämeikki ennen pohjameikkiä. Varisseen värin voi pyyhkiä silmien alta ilman, että pohja kärsii. Toinen vaihtoehto on käyttää vaaleita tai voidemaisia sävyjä – tai suojalappuja silmien alla.

Maltillisesti varisseen värin saa pois silmien alta esimerkiksi puhtaalla puuteri- tai korostuspuuterisiveltimellä. Kun siveltimellä ”pyyhkii” vastakarvaan ylöspäin, luomivärihippuset tarttuvat harjasten väliin ja irtoavat iholta sotkematta meikkiä.

Ongelma: Silmänrajausta pitää aina korjailla

Ratkaisu: Jos rajausta tehdessä kuluu nipullinen vanupuikkoja, kokeile ottaa avuksi teippi! Silmän nurkkaan oikeassa kulmassa asetettu teipinpala helpottaa tarkan kissarajauksen tekemistä ja estää värin päätymisen sinne, minne sitä ei haluta. Meikkivalikoimista voi myös löytää rajausten tekoon tarkoitettuja muotteja ja leimasimia.

Rajauksen voi myös luonnostella ensin luomivärillä. Silloin muoto on helpompi hahmottaa, kun rajausta piirtää nestemäisellä, enemmän tarkkuutta vaativalla tuotteella.

”Silmänrajauksen voi luonnostella ensin luomivärillä.”


Ongelma: Poskipuna paakkuuntuu meikkivoiteeseen

Ratkaisu: On ärsyttävää, kun puuterimaiset meikit jämähtävät epätasaisina kiinni meikkipohjaan. Sen voi estää kiinnittämällä meikkivoiteen ensin ohuella kerroksella irtopuuteria. Sen päälle puuterimaiset tuotteet häivyttyvät hyvin.

Voidemaisten poskipunien ja aurinkopuutereiden kanssa tätä ongelmaa ei ole, kunhan ne levittää meikkivoiteen päälle ennen puuterimaisia tuotteita.

Ongelma: Huulipunan tarkka levittäminen tuntuu mahdottomalta

Ratkaisu: Jos vakaata kättä ei löydy, kannattaa rajata huulet punan kanssa samanvärisellä huultenrajauskynällä. Sen jälkeen värin levittäminen on helpompaa, kun reunojen kanssa ei tarvitse olla supertarkkana.

Kannattaa myös kokeilla pientä huulipunasivellintä, jolla saa aikaan paljon tarkempaa jälkeä kuin huulipunapuikolla tai nestemäisen huulipunan pehmeällä applikaattorilla.

Puuterimaiset tuotteet häivyttyvät, kun meikkivoiteen kiinnittää ensin irtopuuterilla.

Ongelma: Glitteriä on joka paikassa

Ratkaisu: Tämä onkin vähän kinkkisempi pulma, sillä glitterhippuset tuppaavat leviämään jääräpäisesti joka paikkaan, vaikka olisi kuinka varovainen. Meikkauspisteelle kannattaakin levittää esimerkiksi sanomalehti, jonka päälle glitter saa pudota. Glittersilmämeikki on hyvä tehdä ennen meikkipohjaa, jotta varisseet hileet saa pyyhittyä pois iholta. Hyvä glitterin pohjustusaine tai glitterliima ehkäisee varisemista.

Jos glitterhippusia irtoaa meikistä myöhemmin, ne saa kätevästi pois kasvoilta teipillä hellävaraisesti painelemalla, sillä hileet tarttuvat liimapintaan.

Meikkivoiteettomuus voi tarkoittaa joko aitoa meikittömyyttä tai tiukkaa otetta peitevoidetuubista.

Jos aiemmin innostuttiin toinen toistaan peittävämmistä meikkivoiteista, suunta on nyt kääntynyt. Yhä useampi somen kauneusvaikuttaja hehkuttaa kevyesti meikattua, heleää ihoa.

Kevyempien meikkivoidekoostumuksien lisäksi muodissa on myös meikkivoiteeton meikki. Se voi tarkoittaa hyvin hoidettua, paljasta ihoa – tai sitten sitä, että iho yritetään saada näyttämään meikin avulla meikkivoiteettomalta.

Putositko kärryiltä? Noh, käytännössä vloggaajien meikkivoiteettomat meikit tarkoittavat yleensä sitä, että kasvoilla ei ole meikkivoidetta, mutta muita tuotteita on sitten senkin edestä. Lopputulos on nätti, mutta meikki ei lopulta eroa juurikaan siitä meikkivoiteellisesta versiosta.

Kiinnostus meikkivoiteettomuutta kohtaan lienee kasvanut siksi, että jotkut kokevat meikkikerroksen tukkivan ihoa. Heistä voi tuntua, että meikkivoide saa aikaan kierteen, jossa ihoon tulee näppyjä, jotka pitää sitten peittää meikkivoiteella, joka ehkä aiheuttaa lisää näppyjä ja niin edelleen.

Useissa meikkivoiteettomissa meikeissä kasvoille levitetään ihonhoitotuotteiden lisäksi pohjustusvoidetta, peitevoidetta ja puuteria. Onko se ihon kannalta yhtään eri asia kuin koko kasvoille levitetty meikkivoide?

Todennäköisesti meikkikerros on kevyempi ilman koko kasvoille levitettyä meikkivoidetta, mutta jos tarkoitus on ”antaa ihon hengittää”, täysi meikittömyys saattaisi olla parempi vaihtoehto.

Yksi Youtuben täysin meikkivoiteettomista kanavista on JKissaMakeup. Vloggaaja ei käytä meikkivoidetta, koska se ärsyttää hänen ihoaan. Jos haluaa oikeasti kevyen, meikkivoiteettomaan meikin, häneltä voi ottaa mallia – sipaus strategisesti sijoiteltua peitevoidetta riittää.

On tietenkin täysin itsestä kiinni, mikä tuntuu parhaalta vaihtoehdolta.  Kaikki ovat täysin sallittuja: raskaan sarjan meikkivoide, kevyt meikkivoide, vähän tai ei ollenkaan meikkivoidetta...

Jos meikkivoiteen vähentäminen kiinnostaa, tässä kaksi kokeilemisen arvoista pohjameikkivaihtoehtoa:

  1. Meikkivoide vain osassa kasvoja. Meikkivoiderajoista jaksetaan aina varoitella, mutta meikkivoidetta ei ole pakko levittää hiusrajasta kaulaan saakka. Yleensä punoituksia ja rasvaisuutta on eniten kasvojen keskiosassa, joten meikkivoiteen levittäminen kannattaa aloittaa keskeltä. Kun sävy on lähellä ihon omaa sävyä ja meikkivoiteen häivyttää huolellisesti keskeltä ulospäin, kasvoja ei tarvitse maalata reunoja myöten.
  2. Peitevoide siellä, missä sitä tarvitaan. Peitevoiteeseen pätee sama kuin meikkivoiteeseen: kun sen sävy sulautuu täydellisesti ihoon, sitä voi käyttää vain paikallisesti esimerkiksi tummien silmänalusten ja näppyjen peittämiseen. Silmien alla voi käyttää aavistuksen kirkastavaa tuotetta, mutta muualla kasvoissa sävyn pitäisi olla juuri eikä melkein, jottei se pomppaa liikaa esiin muuten meikittömästä ihosta.