Alle kolmekymppinen, normaalivartaloinen nainen marssi plastiikkakirurgin vastaanotolle. Ja johan alkoi vikoja löytyä.

Pystyn listaamaan vikoja vartalostani, mutta leikkausta en ole harkinnut. Olen silti varannut konsultaatioajan kahdelle plastiikkakirurgille. Puhelimessa olen sanonut ongelmakseni kyömynenän, mutta haluan ylipäätään kuulla, millaista korjaussarjaa alle kolmekymppiselle normaalivartaloiselle naiselle ehdotetaan.

Mieskirurgin kanssa aloitamme noitamaisesta kyömynenästäni. Hän  ei ymmärrä vertaustani. Kyömy on kuulemma aitoa noitaa, mutta riippuva nenänpää puuttuu.

– Nenänpää on hyvä. Eikun näytäs. On se vähän epäsymmetrinen, vasen puoli on millin pyöreämpi. Mutta ei sille mitään tarvitse tehdä.

Kyömylle kirurgi ehdottaa höyläämistä. Saisin kaupan päälle rustosiirteen nenän keskiviivaa tukemaan eli noitaefektiä poistamaan.

Kirurgin muokkaamassa mallikuvassa uudesta, virtaviivaisemmasta nenästäni huomioni kiinnittyy leukaani. Mikä sitä vaivaa?

– Niin, sun alaleuka on liian lyhyt.

Tarvitaan leuanpidennysleikkaus, ja saan spesialistin yhteystiedot. Nokan ja leuan voisi operoida samalla kertaa. Sepäs lohduttaa. Koko esitelmöinnin aikana kirurgi ei ole kysynyt, koenko ongelmat niin suuriksi, että olen valmis riskialttiisiin ja kalliisiin operaatioihin.

Kun nyt kirurgin penkillä olen, kysyn, olisiko minussa muuta korjattavaa.

– En suosittele hoitoja, joita et muutenkaan harkitse, ja joista ei ole merkittävää hyötyä. Sellaisiin toimenpiteisiin harva on lopulta tyytyväinen, lääkäri toppuuttelee ja jatkaa:
– Mutta voimme katsoa.

Eli vaatteet pois ja rasvapihdit esiin. Vatsa: Kaksi senttiä. Ei toimenpiteitä. Kankut ja jenkat: Kolme senttiä. Ultraäänihoitoon tarvittava raja ylitetty. Kirurgi hakee hoitajan hätiin.

– Sulla rasva lähtee näköjään viimeiseksi pakaroista ja jenkkakahvoista. Ultraäänihoito olisi
hyvä ratkaisu, koska laihduttamalla pari kiloa muu vartalo hoikistuu todella pieneksi. Ja rasvaimusta näin pieniin määriin ei ole apua.

Hyllymille hyväksyntää

Seuraavaksi tapaan naiskirurgin. Hän kehuu ensin suuria silmiäni. Entäs se nenä?

– Nenäkin on ihan hyvä. Kanna pieni kyhmy ylpeänä. Ja käännä huomio noihin silmiin.

Seuraavaksi siirrymme leukapussiini.

– Kasvojenkohotus on valtava operaatio, josta tulee pitkät arvet korvien viereen, siihen en lähtisi. Mutta koska purentasi on useita millejä pielessä, kannattaisi harkita hampaiden oikomista ja leukaluun pidennystä.

Saan jälleen leukakirurgin yhteys¬tiedot ja kehotuksen harkita asiaa vakavasti. Purentavika voi aiheuttaa myöhemmin kulumia. Itse asiassa hammaslääkärini on aiemmin sanonut samaa.

– Ymmärrän, että siinä on sulattelemista. Hätäapuna alahuuleen voisi laittaa täyteainetta, se saisi leuan näyttämään tasapainoisemmalta. Aineissa on tosin tulehdusriski, joten mieti asiaa yön yli.

Kysäisen myös edellisen lääkärin mainitsemasta ultraäänihoidosta. Nainen tarttuu kankkuihini.

– Ei näihin ultrahoito auta. Mutta ymmärrän, että vanhojen vaatteiden puristaminen vaikuttaa minäkuvaasi. Jos se rassaa, voit harkita imurullausta, joka parantaa verenkiertoa ja vähentää nesteen kertymistä. Se on puolet halvempikin.

Kolmen sentin hyllymäni on saanut pehmeämmän vastaanoton. Ja itsetuntoni paijausta.

On taas se aika vuodesta, kun aurinkorasvan käyttö on vältämätöntä palamisen estämiseksi. Mutta kun naamaan laittaa useampaa ainetta, mihin väliin aurinkorasva tulee? 

Sky-Cidesco kosmetologi ja meikkaaja Minna Granqvist sekä meikkaaja-maskeeraaja Jaana Veronika opastavat, missä järjestyksessä aurinkosuoja ja muut voiteet kannattaa levittää. 

 1. Ensin alle omat hoitotuotteet, kuten tehoseerumi ja kosteusvoide. 
 2. Hoitotuotteiden päälle aurinkorasva. 
 3. Aurinkorasvan päälle mahdollinen meikkivoide, kun aurinkovoide on imeytynyt. 
 4. Viimeiseksi peitevärit. 

– Kannattaa olla huolellinen, sillä aurinkorasvan päälle laitettu meikki saattaa lähteä ”rullaamaan” aurinkorasvan mekaanisen suojan takana. Meikki kannattaa laittaa iholle vaikkapa meikkisienellä painelemalla, Minna Granqvist neuvoo. 

  Suojakerroin päivävoiteessa voi pelastaa

  Granqvistin mukaan aurinkorasvaa ei kannata lisätä meikin päälle, sillä lopputulos on helposti sotkuinen. Sen sijaan hän suosittelee käyttämään suojakertoimellisia sävyttäviä päivävoiteita  tai meikkivoiteita ja lisäämään sitä päivän mittaan.

  – Nykyään on hyvä valikoima tuotteita, joissa on mukana suojakerroin. Myös mikä tahansa meikki antaa lisäsuojan iholle, vaikkei siinä spf:ää erikseen mainittaisikaan, Granqvist opastaa. 

  ”Auringonvalossa mattapintaiset ja paksut meikit näyttävät tunkkaiselta ja voivat ruveta kiiltämään.”

  Jaana Veronika suosittelee käyttämään suihkutettavia aurinkosuojia. 

  – Niitä voi suihkuttaa meikin päälle silmänympärysihoa varoen, mikäli altistus auringolle on pitkäkestoinen. 

  Kesällä vähemmän on enemmän

  Kesämeikissä pätee yksi hyvä nyrkkisääntö – vähemmän on enemmän.

  – Auringonvalossa mattapintaiset ja paksut meikit näyttävät tunkkaiselta ja voivat ruveta kiiltämään. Nykyään on hyviä sävyttäviä päivävoiteita ja kevyitä meikkivoiteita, jotka saavat kevyen olon iholle, Minna Granqvist sanoo.

  Poskipunaa kannattaa käyttää voidemaisena, sillä se levittyy kauneimmin ja jättää iholle kesään sopivan hehkun.”

  Myös Jaana Veronika puhuu luonnollisuuden puolesta. 

  – Kesällä kannattaa käyttää mahdollisimman ohutta meikkiä ja jättää puuteri pois. Suojakertoimen sisältämä bb-voide sormin levitettynä on oiva vaihtoehto. Poskipunaa kannattaa käyttää voidemaisena, sillä se levittyy kauneimmin ja jättää iholle kesään sopivan hehkun. Siistityt kulmat, lämpimällä vedellä peseytyvä ripsiväri ja raikas huulimeikki ilman rajauskynää tekevät raikkaan ilmeen kesäpäivään. 

  Hän suosittelee myös ennakoimaan maksaläiskäherkät kohdat iholla suojaamalla ne erityisen hyvin auringolta. 

  Kasvojen puhdistusainetta voi käyttää oman harkinnan mukaan. Asiantuntija kertoo, miten sopiva naamanpesutahti löytyy.

  Moni oppi jo nuorena, että kasvot tulee pestä aamuin illoin, jotta välttyy epäpuhtauksilta.

  Toisaalta viime aikoina on alettu varoitella kasvojen liiallisesta pesemisestä. Jos kasvoja pesee usein ja liian voimakkailla aineilla, iho saattaa ärtyä ja mennä jopa huonompaan kuntoon.

  Viime aikoina on hehkutettu esimerkiksi hellävaraista mutta tehokasta tuplapuhdistusta sekä pohdittu, olisiko sittenkin parempi pestä kasvot vain kerran päivässä.

  Tarvitseeko kasvoja sitten pestä ollenkaan? Mitä tapahtuu, jos ei pese?

  Harva on valmis kokeilemaan, mutta Allure-sivusto kysyi asiaa asiantuntijalta.

  Pesemättömyyden seuraukset riippuvat ihotyypistä, dermatologi Soren White sanoo. Pääsääntö kuitenkin on, että iho-ongelmat todennäköisesti pahenevat. Rasvainen iho alkaa pukata pintaansa finnejä, ja kuiva iho muuttuu kuivemmaksi ja sameammaksi.

  Kasvojen pesu vedellä voi riittää

  Jos ihoa ei pese tai sen puhdistaa huonosti, kasvoille kertyy meikkiä, rasvaa, likaa, pölyä, saasteita, hikeä ja kuolleita ihosoluja. Töhnäkerros heikentää myös ihonhoitotuotteiden toimintaa.

  Peseminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä ennen kuin iholle on oikeasti kertynyt likaa, asiantuntija huomauttaa.

  Kasvojen likaantumiseen vaikuttavat ihotyyppi sekä elinympäristö.

  Töhnäkerros heikentää ihonhoitotuotteiden toimintaa.

  Soren White neuvoo Alluren jutussa, että kuivaihoisille voi monessa tapauksessa riittää vedellä huuhtelu, jos kasvot eivät ole erityisen likaiset. Kun puhdistusaine ei irrota ihossa luontaisesti olevia öljyjä, kasvojen kosteustasapaino säilyy.

  Muilla ihotyypeillä paras pesutiheys riippuu siitä, kuinka paljon kasvot rasvoittuvat ja likaantuvat. Kaksi kertaa päivässä puhdistusaineen kanssa on silti maksimi.