Heippa vaan, kiilto – tervetuloa kesäinen hehku. Kuva: Shutterstock
Heippa vaan, kiilto – tervetuloa kesäinen hehku. Kuva: Shutterstock

Jos ihon rasvoittumisen haluaa kuriin, paras ratkaisu ovat perinteinen, huolella tehty meikkipohja ja oikein valitut tuotteet.

Rasvaisen ihon meikkaaminen ei ole mitään rakettitiedettä, vaan siinä toimivat ihan perinteiset temput. Erityisen tärkeää on kuitenkin kiinnittää huomiota tuotteiden koostumuksiin sekä välttää laiskuuden houkutus, sillä eri vaiheiden skippaaminen ei vain kannata.

Kun toistat seuraavat vaiheet, saat nauttia kiillottomasta ihosta ja kauniina pysyvästä meikkipohjasta mahdollisimman pitkään.

1. Pese iho ja kosteuta

Ihan varmuuden vuoksi mainittakoon, että paras lopputulos syntyy puhtaalle iholle! Kasvojen peseminen poistaa ihon pinnalle kertynyttä öljyä, joten meikkaamisen pääsee aloittamaan niin sanotusti puhtaalta pöydältä. Kosteusvoiteeksi kannattaa valita kevyt, geelimäinen ja mahdollisesti ihon rasvaisuutta hillitsevä voide. Sen on hyvä antaa imeytyä ihoon ennen seuraavaa vaihetta.

Lue myös: Osaatko levittää kasvovoiteen oikein? Sekään ei ole niin yksinkertaista kuin luulisi

2. Satsaa pohjustukseen

Hyvä pohjustusvoide takaa sen, että ero entiseen on kuin yöllä ja päivällä. Jos ihon rasvoittuminen ja kiiltely on ongelma, kannattaa valita mattapinnan lupaava tuote – nyt ei kaivata lisähehkua, koska sitä on jo omasta takaa. Pohjustusvoide muodostaa ihon ja meikkivoiteen välille kalvon, joka estää meikin ja ihon luonnollisten rasvojen sekoittumisen. Taikasanoja purkkien kyljessä ovat esimerkiksi mattifying, oil control ja oil-free.

Huolella tehty mattameikkipohja vain paranee päivän mittaan.

Voit levittää pohjustusvoidetta koko kasvoille tai vain ensimmäisenä kiiltelemään alkaviin kohtiin, WebMD-sivustolla vinkataan. Ohut, huolella ihoon paineltu kerros riittää. Hifistelijä voi käyttää paria eri pohjustajaa kasvojen eri kohdissa, jos esimerkiksi t-alueen haluaa pysyvän mattapintaisena mutta poskipäille kaipaa heleyttä. 

3. Valitse kestävä mattameikkivoide

Meikkiä ei tarvitse levittää paksua kerrosta, mutta sipaus mattapintaista meikkivoidetta on usein paikallaan, sillä se imee rasvaa ja kosteutta itseensä. Monet uusista mattameikkivoiteista ovat koostumukseltaan ilahduttavan kevyitä, joten pakkeloitua lopputulosta ei tarvitse pelätä. Kauniin ohuen lopputuloksen saa esimerkiksi töpöttelemällä meikin iholle munanmuotoisen meikkisienen avulla.

Preview-sivustolla neuvotaan, ettei meikkikerroksesta kannata tehdä liian paksua myöskään peitevoiteen avulla. Riittää, kun sitä levittää vain näppyjen päälle ja kirkastamaan silmien alla olevan ihon. Jos sekään on tarpeen.

Lue myös: 6 tapaa käyttää munanmuotoista meikkisientä – joko tunnet kaikki?

4. Kiinnitä puuterilla

Meikin pysymisen varmistaa sen kiinnittäminen puuterilla, eikä tätä vaihetta kannata todellakaan skipata. Ohut, meikin kiinnittämiseen tarkoitettu irtopuuteri sopii hommaan hyvin. Painele, älä käytä vetäviä liikkeitä, jottet liikuta huolella levitettyä meikkivoidetta ja aiheuta paakkuja! Allure-sivustolla muistetaan myös siitä, että puuteri kannattaa levittää heti meikki- ja peitevoiteen jälkeen, kun tuotteet ovat vielä hieman kosteita.

Kaikkein rasvoittuvimmille alueille voi kokeilla jopa baking-tekniikkaa, jossa paksun puuterikerroksen annetaan levätä iholla jonkin aikaa, minkä jälkeen ylimääräiset suditaan pois.

Kaikkein rasvoittuvimmille alueille voi kokeilla baking-tekniikkaa.

Iho saattaa näyttää hetken jopa liian mattapintaiselta, mutta huolella tehty mattameikkipohja vain paranee päivän mittaan, kun se saa hieman lämpöä ja kosteutta. Liiasta puuterisuudesta pääsee eroon myös meikin kiinnityssuihkeen avulla.

5. Korjaile, kun kiilto palaa

Mitään ihmemeikkiä ei kuitenkaan ole olemassa, vaan rasva kyllä löytää tiensä ihon ja meikin pinnalle ennen pitkää, vaikka mitä tekisi. Silloin ei auta kuin taputella öljy kasvopaperiin tai vaikka nenäliinaan. Tarvittaessa sen jälkeen voi myös lisätä ohuen kerroksen puuteria. Pienellä korjausliikkeellä saa taas hetken kiillotonta aikaa!

Turhaan täydellisyyteen ei silti kannata pyrkiä: luonnossa kasvot saavatkin kiillellä vähän, se on ihan normaalia – sitä paitsi elämme juuri highlighter-trendin kulta-aikaa. Kiilto korostaa kasvoja epäimartelevasti lähinnä valokuvissa.

Nuorekkaan ihon trendi on niin vahva, että vauvanpehmeän naaman saavuttamiseksi on kehitetty muun muassa istukan kantasoluihin perustuvia tuotteita. 

Ihoa hoidetaan – puhdistetaan ja rasvataan voiteilla – siksi, että se pysyisi terveenä ja hyvinvoivana, eikä tulehtuisi tai tuntuisi kireältä. Eikö?

Vastaus lienee kyllä, mutta ihonhoitoon tuntuu kuuluvan yhä enemmän kaikkea muutakin kuin puhdistusta ja kosteutusta. Ihanteellisen ihonhoitorutiinin pohdiskelu on nykyään ihan normaalia, lähes kiiltävän hehkuva iho on yksi vuoden tärkeimmistä meikkilookeista ja ihonhoitotrendeihin liittyy kohta enemmän piikkejä kuin voiteita. 

Refinery29-sivusto julkaisi hiljattain listauksen ihonhoidon kuumimmista ja kummimmista trendeistä. Listalle pääsivät mikroneulaus, eläinten immuunipuolustuksen tuottamat vasta-aineet, mikrobituotteet, pinnallisesti käytettävät täyteaineet ja istukkaperäiset kantasolut (kyllä, luit ihan oikein). 

Puhtia laiskoille soluille

Kun tiede kehittyy, keksitään koko ajan lisää keinoja, joilla ihon kuntoon voidaan vaikuttaa. Mikrobit ja elimistön tuottamat vasta-aineet voivat jonakin päivänä auttaa parantamaan aknen tai psoriasiksen.

Lisäksi Refinery29:n haastattelema ihotautilääkäri ennustaa, että vasta-aineita – joiden talteenottomenetelmissä on perinteisesti ollut isoja eläineettisiä ongelmia – voidaan tulevaisuudessa käyttää ikääntymisen merkkien peruuttamiseen. 

Kuten saatoit arvata, kasvojemme iho ei tarvitse istukasta tai napanuorasta eristettyjä kantasoluja voidakseen hyvin. Juttuun haastatellut ihotautilääkärit kuitenkin väittävät, että kantasolutuotteilla voidaan innostaa ”ikääntyviä tai laiskoja” soluja jakaantumaan, mikä puolestaan saa ihon näyttämään nuoremmalta. 

Ihonhoitoa vai ihonmuokkausta?

Vaikuttaa siltä, että merkittävä osa uusista ihonhoitotrendeistä on itse asiassa yrityksiä saada aikuinen iho näyttämään päiväkoti-ikäisen hipiältä. Nuorekasta ulkonäköä arvostetaan, joten ihonhoidossa – tai paremminkin ihonmuokkauksessa – ei kaihdeta keinoja.

Hehkuvan ja pehmeän vauvaihon tavoittelemisessa ei tietenkään ole mitään väärää. Lähes meikitön ja silti terveenä ja nuorena hehkuva iho on raikas trendi paksujen Instagram-pakkelien aikakaudella, mutta sen saavuttaminen ei ole kaikille mahdollista, ainakaan ilman pistoshoitoja ja mikroneularullia. 

Keski-ikäisen kasvot eivät näytä vauvan naamalta, vaikka olisi lutrannut suojakertoimen 50 aurinkovoiteella aina ennen ulos astumista ja aloittanut silmänympärysvoiteen käytön alakouluun mennessä. 

Täydellisen kiinteän ja nuorekkaan ihon vaatimus on kohtuuton, eikä ratkaisu siihen voi olla istukkaperäinen kantasoluvoide. 

Näyttävä mutta rento kampaus ei vaadi lämpökäsittelyjä tai suurta tuotearsenaalia.

Mitä toivot juhlakampaukselta? Aika moni havittelee näyttävyyttä ja juhlan tuntua, jotakin erilaista kuin tavallisena päivänä. Liian sliipattu ja kireä tukka ei kuitenkaan saisi olla, vaan rentouttakin kaivataan.

Ehkä siksi leteillä viimeistellyistä rennoista nutturoista on tullut niin suosittuja juhlakampauksia. 

Kampaajan tuolissa saat täydellisen kuohkean ja pitävän kampauksen, mutta onnistunut juhlanuttura on mahdollista loihtia myös omaan päähän – jopa ilman etukäteen kihartamista. Hiuslakkaa erityisempiä tuotteita ei tähän nutturaan tarvita. 

Katso videolta, miten letit ja nutturan voi yhdistää tyylikkään rennoksi juhlatukaksi.